ΑΙΧΑΜ – Οδηγείται χωρίς δίπλωμα.

28 Ιούλ 2014 από

DSC04616Τα ΑΙΧΑΜ – Οδηγούνται χωρίς άδεια οδήγησης..

Πολλές φορές θα έχετε δει, ιδιαίτερα στα χωριά όπου συχνάζουμε για τις διακοπές μας, άτομα μεγάλης ηλικίας να κυκλοφορούν με «μηχανάκια» και συχνά με συνεπιβάτη τη γηραιά σύζυγο. Αυτό συμβαίνει επειδή αρκετοί δεν έχουν δίπλωμα οδήγησης, διστάζουν στην ηλικία αυτή να το αποκτήσουν, ενώ παράλληλα η μετακίνηση στην επαρχία είναι σχεδόν αδύνατη χωρίς τροχοφόρο. Έτσι καταλήγουν στη μοναδική εναπομένουσα λύση του δίκυκλου, με όλα τα μειονεκτήματα και τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται.
Σε άλλους πάλι έχουν πάρει το δίπλωμα, λόγω κάποιας παράβασης, για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και προβληματίζονται εξ΄ ίσου ως προς τον τρόπο μετακίνησής τους.
Λύση για όλους αυτούς προσφέρουν τα αυτοκινητάκια ΑΙΧΑΜ, που στη Γαλλία, Αυστρία και αλλού είναι αρκετά διαδεδομένα και κυκλοφορούν ως ΙΧ ή ενοικιαζόμενα (ειδικότερα για τη δεύτερη περίπτωση στέρησης διπλώματος).
Πρόκειται για οχήματα που επιτρέπεται να οδηγεί κάποιος χωρίς δίπλωμα οδήγησης ή σε κάποια κράτη, όπως και στην Ελλάδα με δίπλωμα μόνο μοτοποδηλάτου, δηλαδή ήδη από τα 16 χρόνια.
Άλλη μια λύση λοιπόν για τους γονείς, ώστε να ξεκινήσουν τα παιδιά τους, στα 16 τους, αλλά και μεγαλύτερα, με ένα όχημα χαμηλών ταχυτήτων, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους του πρωτάρη οδηγού στο ελάχιστο.

Ο ιμάντας για την  αυτόματη κίνηση

Ο ιμάντας για την αυτόματη κίνηση

Τα ΑΙΧΑΜ έχουν έναν μικρού κυβισμού κινητήρες, είναι απόλυτα αυτόματα και η ταχύτητα, για όσα δεν απαιτείται δίπλωμα, δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 50 χλμ/ώρα. Αυτό το τελευταίο είναι και η προϋπόθεση από πλευράς νομοθεσίας ώστε να μην απαιτείται δίπλωμα οδήγησης για τον οδηγό τους.
Οι προσφερόμενοι κινητήρες είναι: Δύο Ντήζελ Kubota των 400 ή 599 κυβικών, ένας βενζινοκινητήρας Lombardini, ενώ διατίθεται και ένα ηλεκτρικό μοντέλο.
Τα αυτοκίνητα αυτά υπάρχουν και αντιπροσωπεύονται στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, όμως η γνωστή μας γραφειοκρατία αρνείται να συμμορφωθεί με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα άλλων χωρών και δεν τους χορηγεί άδεια κυκλοφορίας. Αν ήταν βλέπετε κάποιο θέμα φορολόγησης να είστε βέβαιοι ότι εντός νυκτός και με κλειστή ακόμα τη Βουλή θα είχε νομοθετηθεί η άμεση ευθυγράμμισή μας με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Ενώ για ότι αφορά την διευκόλυνση του Πολίτη, εκεί η αναμονή κάποιας δεκαετίας πριν την όποια ρύθμιση θεωρείται λογική. Παρόμοια άλλωστε βιώνουμε εδώ και χρόνια το θέμα των υδροπλάνων; Σε μια χώρα με τόσα νησιά, τα υδροπλάνα θα έλυναν άπειρα προβλήματα. Όμως χρόνια και χρόνια συζητείται χωρίς αποτέλεσμα το ζήτημα αυτό, που σε άλλα κράτη (πχ Καναδά κλπ) είναι αυτονόητο.
Τα ΑΙΧΑΜ είναι αρκετά όμορφα, έχουν αμάξωμα με αλουμινένιο κλωβό ασφαλείας και πλαστικά όλα τα εξωτερικά στοιχεία. Έχουν περάσει με απόλυτη επιτυχία όλα τα Crash –Tests και τα συστήματα ασφαλείας. Διατίθενται ως Compact και Coupe, σε 4 δυνατότητες εξοπλισμού, ως Break με μεγαλύτερο χώρο αποσκευών και σε 2 δυνατότητες εξοπλισμού και ως ηλεκτρικά.

Το φορτηγάκι

Το φορτηγάκι

Τέλος υπάρχει και ένα φορτηγάκι για ειδικές χρήσεις, κλειστού ή ανοικτού τύπου, που διατίθεται ακόμα και ως ανατρεπόμενο .
Περιμένουμε λοιπόν τον περίφημο εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, που χρόνια τώρα απαιτεί η Τρόϊκα, χωρίς το παραμικρό αποτέλεσμα, αφού ακόμα δεν άρχισε να απασχολεί σοβαρά τους ιθύνοντες; Μέχρι σήμερα από όλες τις επιταγές της Ευρώπης, μόνο η αφαίμαξη των μισθωτών και των συνταξιούχων προωθείται καθημερινά. Έτσι η Τρόϊκα κατάντησε Τρό-κτ-ικα, χωρίς να γίνεται τίποτε αναπτυξιακό στην Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να παράγει η ίδια τέτοια χαμηλών αριθμών παραγωγής οχήματα και άλλα πολλά βιομηχανικά και εξαγώγιμα προϊόντα, αν και όταν η Δημόσια Διοίκηση θα αποφάσιζε να προωθεί τα συμφέροντα των πολιτών και του κράτους και όχι τα ίδια συμφέροντα.

1 Σχόλια

  1. Είναι χωρίς δίπλωμα
    Πώς μπορώ να κάνω παραγγελία

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*