Από Στουτγάρδη με αγάπη.

16 Αυγ 2014 από

Οι μαθητές γίνονται δάσκαλοι

Οι μαθητές γίνονται δάσκαλοι

Από τη Στουτγάρδη με αγάπη.

Πήγαμε διακοπές στην πανέμορφη Μυτιλήνη και εδώ μου έστειλε ο φίλος Δημήτρης αποκόμματα από πολλές εφημερίδες της Στουτγάρδης, όπου διαμένει τα τελευταία 50 περίπου χρόνια.
Διάβασα λοιπόν και έμεινα έκπληκτος, από όσα γίνονται σε αυτό το Ευρωπαϊκό κράτος, από όσα δεν μας επιτρέπουν οι έγκριτοι και πολλοί προφανώς διαπλεκόμενοι δημοσιογράφοι να μαθαίνουμε. Εδώ ακούμε μόνο για το ΕΜΦΙΑ, που ΘΑ βελτιωθεί, αφού δεν το είχαν σκεφτεί καλά πριν το ανακοινώσουν, για φορολογικές ελαφρύνσεις που θα ανακοινωθούν στην Παγκόσμια (χα, χα, χα) Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά δεν θα ισχύσουν αν δεν τις εγκρίνει η Τρό-κτ-ϊκα. Ακούμε και για ανασκαφές που ενώ άρχισαν εδώ και πολλά χρόνια, σήμερα θυμηθήκαν να μας πούνε, ότι ίσως κάτι σπουδαίο εμπεριέχουν, που θα ανακαλυφθεί, όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφή. – Καλά, δεν περίμεναν λίγο ακόμα, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή και τότε να μας το πουν και να καλέσουν τον κ. Πρωθυπουργό μας, όταν πια θα ήταν βέβαιοι. Ή μήπως προτρέχουν για να αμβλύνουν με παραπλανητικές ειδήσεις τις πολλές δυσάρεστες εντυπώσεις πριν από τις επερχόμενες εκλογές; Ποιος να ξέρει τι να σκέπτονται οι αμερικανόφερτοι επικοινωνιολόγοι των ισχυρών!
Ακούστε λοιπόν τι γίνεται στη σύμμαχο χώρα και εταίρο μας στην ΕΕ, την Γερμανία, και συγκρίνετέ τα με όσα συχνά επιβάλλουν οι ίδιοι οι Γερμανοί σε εμάς.

15 εκατομμύρια το χρόνο κερδίζει ο Γενικός Διευθυντής της Φολκσβάγκεν (VW), 8,4 της Μερσέντες (Daimler), 8 εκατομμύρια αυτός της Ντόϊτσε Μπάνκ (Deutsche Bank), 7 της BMW, 350 €, όχι εκατομμύρια, κάποιοι συνταξιούχοι μας στην Ελλάδα.
Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι η Ντόϊτσε Μπάνκ (Deutsche Bank) κέρδισε από την Ελληνική κρίση και την δυστυχία μας περί τα 52 δις. Έτσι τουλάχιστον ακούσαμε. Να μην ανταμείψουν λοιπόν τον Γενικό Διευθυντή τους;

Η Daimler δεν πληρώνει καλά μόνο τους διευθυντές της. Έδωσε και από 3.000 € ως πριμ στο προσωπικό της “εν αναμονή” καλύτερων αποτελεσμάτων από πέρσι. Προσέξτε επιβραβεύουν τους συνεργάτες τους πριν ακόμα να είναι τελικά τα καλύτερα αποτελέσματα. Έτσι αποκτούν πιστούς – αποτελεσματικούς συνεργάτες και αυξάνουν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους σε άλλες χώρες. Σε εμάς προσπαθούν να αυξήσουν τα κέρδη τους απολύοντας προσωπικό και μειώνοντας τους μισθούς των εργαζομένων.

Σε 10 χώρες παράγει αυτοκίνητα η Μερσέντες (Mercedes). Μία από αυτές η Βουγαρία. Σε εμάς δεν παράγουν οι φίλοι του κ. Πρωθυπουργού μας, Γερμανοί. Περιμένουν μάλλον να φτάσουν οι μισθοί των Ελλήνων σε επίπεδα κάτω από αυτά των Βουλγάρων. Αλλά ας μην ανησυχούμε, πλησιάζουμε ήδη σε αυτά τα επίπεδα.

Το ελάχιστο ωρομίσθιο στην ΕΕ έχει ως εξής: Στο Λουξεμβούργο 11,10 Ευρώ την ώρα – στη Γαλλία 9,53 – στη σκληρή απέναντί μας Ολλανδία 9,11 – στη Γερμανία 8,50 – στην Ελλάδα 3,35 – στη Βουλγαρία 1,04. Εκεί θέλουν να μας φτάσουν, αλλά το πάνε σιγά – σιγά για να μην το καταλάβουμε και αντιδράσουμε.

Τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων Συντάξεων της Γερμανίας έφτασαν στο επίπεδο ρεκόρ των 32 δις €. Με τόσο αποθεματικό μπορούν να αυξήσουν τις συντάξεις στο 180 %. Έτσι συζητούνται ήδη σχετικές αυξήσεις, ενώ σε όσους συνταξιούχους είναι πάνω από 63ων ετών, δεν θα γίνονται πλέον οι μέχρι τώρα ισχύουσες κρατήσεις. Αυτό παρ΄ όλο που το 2013 έγινε ήδη μείωση στις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων από 19,6 % στα 18,9 %. Έτσι νομίζω ότι αναπτύσσονται οι οικονομίες των έξυπνων κρατών. Γιατί αυτά τα χρήματα των συνταξιούχων θα πέσουν στην Αγορά, οπότε το κράτος θα εισπράξει ΦΠΑ, τα μαγαζιά θα πληρώσουν φόρους και εισφορές, τα ενοίκια των καταστημάτων θα αποδώσουν φορολογία κλπ. Από τις κλειστές επιχειρήσεις και τους πεινασμένους συνταξιούχους τι ΦΠΑ και πόσους φόρους να εισπράξει το κράτος; Ας μην ξεχνάμε ότι σε εμάς κουρέψανε τα αποθεματικά των Ταμείων, μειώνουν συνεχώς τις συντάξεις και σε λίγο μας προετοιμάζουν για την κατάρρευσή τους.

Νέο ρεκόρ σημείωσαν οι προσλήψεις φέτος στη Γερμανία. Οι Γερμανοί πελάτες αγοράζουν περισσότερο από ότι παλαιότερα, οι επιχειρήσεις αύξησαν και πάλι τις επενδύσεις τους, οι εξελίξεις αυτές βοήθησαν σημαντικά την μεγάλη οικονομική ανάπτυξη της Χώρας. Ταυτόχρονα μειώθηκαν σημαντικά τα επίπεδα ανεργίας και συνεπώς το κόστος της επιδότησης για τους ανέργους Αυτό διαβάζουμε στην εφημερίδα της Στουτγάρδης.

Διαβάζουμε επίσης για το πόσο κοστίζει ένα τηλεφώνημα εκεί. Κυμαίνεται από 0,1 Cent (!!) έως 1,30 € το ακριβότερο, ανάλογα με το ποια ώρα της ημέρας γίνεται το τηλεφώνημα.

Η Γερμανία με την μικρή ηλιοφάνεια παράγει περισσότερο οικολογικό ρεύμα με εναλλακτικές πηγές ενέργειας, από όσο μπορεί να καταναλώσει και το διαθέτει στα γειτονικά κράτη. Έτσι και σε εμάς που το αγοράζουμε από την Αλβανία και τα Σκόπια; Για ρωτήστε τι έπαθαν όσοι πίστεψαν το κράτος και τοποθέτησαν φωτοβολταϊκά.

Ο μηδενικός δανεισμός ως οικονομική πολιτική της ΕΕ θα παραμείνει ως έχει, αποφάσισαν, οι Γερμανοί, ο καθόλου αγαπητός (έτσι τον ονομάζουν) Jean-Claude Juncker και οι Ευρωπέη. Ε ! Βέβαια. Κουτοί είναι, όταν έχουν κερδίσει από την φτωχοποίησή μας δισεκατομμύρια;

Σύμφωνα τώρα με μία μελέτη κάποιου γιατρού γνωστού ως Doc Martin, που δημοσιεύει η εφημερίδα, η φτώχια (όχι η πείνα και η απόλυτη ανέχεια, αλλά η φτώχια γενικότερα) μειώνει το προσδόκιμο ζωής. 11 χρόνια λιγότερο για τους άνδρες και 8 χρόνια για τις γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα το 31 % των φτωχών ανδρών δεν ξεπερνούν το 65ο έτος ηλικίας. Μήπως βολεύει αυτό, γιατί θυμάμαι ότι ο υπουργός μας κ. Λοβέρδος (τον οποίο επιμένουμε να ξαναψηφίζουμε) αναφώνησε για τους συνταξιούχους μας: «Μα δεν πεθαίνουνε κι’ όλας». Εκεί λοιπόν το πάνε;

Ας δούμε και κάποιες ειδήσεις τους για τα αυτοκίνητα:
Αυξήθηκαν σημαντικά οι πωλήσεις των Daimler, Audi, VW και BMW, σε σημείο που να γίνονται αυξημένες βάρδιες για να καλύψουν τη ζήτηση. Η Mercedes ποτέ δεν είχε πουλήσει τόσα αυτοκίνητα όσα το 2013. Η ανάπτυξη προχωράει εκεί με ρυθμούς αξιοζήλευτους. Όπως και σε εμάς!

Πολλές οι μάρκες της FIAT - Chrysler

Πολλές οι μάρκες της FIAT – Chrysler

Η Φολκσβαγκεν (VW)  θέλει να αγοράσει την FIAT, η οποία έχει αγοράσει την Chrysler και να μπεί δυναμικότερα στην Αμερικανική Αγορά.

84 % λιγότεροι νεκροί από τροχαία στη Γερμανία, από όσους έχασαν τη ζωή τους το 1970. Τότε πέθαναν στους δρόμους 21.000 άνθρωποι. Το 2013 μετά από συνεχείς προσπάθειες του κράτους και της αυτοκινητοβιομηχανίας έχασαν τη ζωή τους μόνο 3.339 άτομα. Πολλά και αυτά, ακόμα και ένας θα ήταν πολύ. Όμως συγκρίνετε με εμάς που έχουμε το ρεκόρ της Ευρώπης.

Η Daimler διευρύνει το καθεστώς ενοικίασης αυτοκινήτων για ιδιώτες (leasing) αντί της αγοράς. Υπήρχε εδώ και χρόνια, ιδιαίτερα για τα Smart σε μεγαλουπόλεις ενώ τώρα προσφέρονται και Mercedes της B-Klasse. Σε εμάς το leasing επιτρέπεται μόνο για εταιρείες.

Η Μερσέντες (Mercedes) προωθεί την νέα τεχνολογία αυτόματης οδήγησης των φορτηγών της, την οποία θα βάλει σε σειρά παραγωγής έως το 2025. Σε αυτά τα φορτηγά της ο οδηγός θα ασχολείται καθ’ οδόν με άλλες δραστηριότητες. Θα ενημερώνεται από το Internet, θα μελετά τις λίστες των πελατών του, θα διαβάζει την εφημερίδα του κλπ, ενώ το όχημα θα τρέχει μόνο του στο δρόμο και τους αυτοκινητόδρομους και μάλιστα με μεγαλύτερη ασφάλεια από ότι εάν το οδηγούσε άνθρωπος. Καλές προοπτικές, δεν νομίζετε.

Στα κοινωνικά δρώμενα διαβάσαμε για ένα σεμινάριο που απευθύνονταν σε άτομα που προσφέρουν βοήθεια στο σπίτι. Σε αυτό τους έμαθαν πώς να λειτουργήσουν σωστά βοηθώντας κάποιον ετοιμοθάνατο. Ίσως να είναι μια πολύ αξιέπαινη κοινωνική πρωτοβουλία.

Και κάποιες οδηγίες:
Η Coca Cola και η φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα δεν ενδείκνυνται ως φάρμακα καταπολέμησης της ευκοιλιότητας, μας λέει ένα ρεπορτάζ. Να προτιμούμε μεταλλικό νερό ή χαμομήλι.

Όταν μας βοηθούν στο νοικοκυριό μικρά παιδιά, 3ων έως 6 ετών, ας μην τους επιβάλουμε τις δικές μας συνήθειες, όπως πχ το πώς να τοποθετούν σωστά το σερβίτσιο, πώς να σκουπίζουν ή πώς να ποτίζουν τον κήπο, αλλά ας τα αφήνουμε να αυτοσχεδιάζουν στις δουλειές που αναλαμβάνουν στην κουζίνα ή γενικά στο σπίτι. Έτσι λέει ο ειδικός οικογενειακός σύμβουλος Uve Rogge.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν με τα tablets, δεν αποκτούν εμπειρίες ζωής και χάνουν την αίσθηση της πραγματικότητας, δείχνει δημοσίευμα για μια σχετική μελέτη (www.avg.com). Τα Facebook, Google, WhatsUp, Twitter, κουταίνoυν, αν και στην αρχή μας κάνουν να φαινόμαστε εξυπνότεροι. Αυτό απορρέει από μια άλλη μελέτη, επειδή όπως αναφέρεται, οι χρήστες οδηγούνται με τον καιρό στο να πιστεύουν ανεξέλεγκτα όσα διαβάζουν στο διαδίκτυο και να τα μεταφέρουν σαν μεγάλες αλήθειες στους φίλους τους. Χάνουν έτσι την ικανότητα να ελέγχουν όσα τους λένε και να κρίνουν όσα ακούν.

Στο Γυμνάσιο Robert Bosch (βλέπετε στη Γερμανία τα Γυμνάσια-Λύκεια έχουν όνομα, ενώ σε εμάς μόνο η κα Ευαγγελία Καπετάνου κατόρθωσε ως Διευθύντρια, μετά από προσπάθειες, να δώσει το όνομα «Μίλτος Κουντουράς» στο τότε Πολυκλαδικό της και σήμερα 3ο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας) έγιναν σεμινάρια εισαγωγής στα μυστικά των PC, των κινητών και των tablets. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα σεμινάρια έγιναν για υπερήλικες ηλικίας 70 και 80 ετών. Όμως ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι οι διδάσκοντες ήταν παιδιά. Μαθητές 16 ετών (της 1ης Λυκείου σε δική μας αντιστοιχία) μετέδιδαν, αυτοί ως δάσκαλοι, στους μεγάλους τις γνώσεις τους, ανάποδα από ότι συνήθως γίνεται. Μια άριστη ευκαιρία για να δεθεί η σχέση μεγάλων – μικρών και να δημιουργηθεί ένα κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης. Μια θαυμάσια ιδέα, νομίζω.

Σε μια άλλη εκδήλωση που επαναλαμβάνεται μια φορά το χρόνο, η Κρατική Βιβλιοθήκη και ο Δήμαρχος της πόλης Wendlingen, βραβεύουν τους καλύτερους χρήστες της δανειστικής βιβλιοθήκης. Ο δεύτερος νικητής από τους νεαρούς, ηλικίας κάτω των 18 ετών, ήταν μόλις 9 ετών και κέρδιζε την δεύτερη ή και πρώτη θέση (πέρυσι) για τρίτη φορά. Οι νικητές, μεγάλοι και μικροί παίρνουν βραβεία και ονομάζονται «καλύτεροι αναγνώστες του έτους».

Μάθαμε βέβαια και άλλα:
Ότι η Γερμανική ΕΛΠΑ (ADAC) έκανε κομπίνες στην ανάδειξη του καλύτερου ελαστικού, ενώ είχε και προηγουμένως κατηγορηθεί και για τα Τεστ αυτοκινήτων, όπου εύρισκε τρόπους για να υπερισχύουν πάντα τα Γερμανικά προϊόντα. Είχε λοιπόν επιπτώσεις παρόλο που προωθούσε την εγχώρια Αγορά.

Μάθαμε επίσης ότι ο Ισπανός Εισαγγελέας στέλνει στα δικαστήρια, με την υποψία διαπλοκής, την Ισπανή Πριγκίπισσα Χριστίνα και ότι η πριγκίπισσα Catherine (Kate Middleton) δεν επιτρέπετε να φοράει κοντές φούστες mini, όταν επισκέπτεται την Βασίλισσα Ελισάβετ.

Αυτά τα λίγα νέα λοιπόν από τις Γερμανικές εφημερίδες (Nuetringer Tagblatt και Wendlinger Zeitung). Έγραφαν και για τους πολέμους, που καθημερινά αναζωπυρώνονται γύρω μας. Αυτούς όμως ας τους ξεχάσουμε καλοκαιριάτικα και ας περάσουμε λίγο πιο χαλαρά διαβάζοντας τα παραπάνω.
Καλές διακοπές για όλους.

Λίνος Κουντουράς

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*