Ηλεκτροκίνητα ταξί στην Κίνα
Ηλεκτροκίνητα ταξί στην Κίνα
Τα πρόσφατα νέα από τη διάδοση των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στην Κίνα εστιάζονται στην αντικατάσταση του στόλου των ταξί του Πεκίνου, από έναν στόλο ηλεκτροκίνητων ταξί τύπου BYD- e6 στη πόλη Shenzhen. Έτσι η Κίνα εξελίσσεται στη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων χάρις στα γενναιόδωρα κίνητρα που προσφέρονται στους υποψήφιους αγοραστές.
Ο στόλος των ταξί του Πεκίνου, που αριθμεί σήμερα 70.000 βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, θα απαιτήσει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αντικατασταθεί πλήρως με σύγχρονα ηλεκτροκίνητα, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η τοπική εφημερίδα National Business Daily. Αυτό το σχέδιο αντικατάστασης περιλαμβάνει όχι μόνο τα ταξινομημένα στην πόλη του Πεκίνου ταξί αλλά και εκείνα της ευρύτερης περιφέρειας.
Όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα άλλα αντίστοιχα προγράμματα προώθησης των πωλήσεων των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στην Κίνα, έτσι και το πρόγραμμα των ταξί του Πεκίνου εντάσσεται στην προσπάθεια βελτίωσης της παρατηρούμενης βαρύτατης ατμοσφαιρικής ρύπανσης των πόλεων. Παρόμοια προγράμματα έχουν υλοποιηθεί και σε άλλες πόλεις της Κίνας όμως το μέγεθος του προγράμματος των ταξί του Πεκίνου είναι πρωτοφανές.
Οι συγκριτικά υψηλές τιμές αγοράς των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, παρά το ότι τα λειτουργικά τους έξοδα είναι σημαντικά χαμηλότερα, απαιτούν βεβαίως τη νομοθέτηση σημαντικών οικονομικών κινήτρων προκειμένου οι ιδιοκτήτες των ταξί να πεισθούν να προχωρήσουν στην αντικατάστασή τους.
Επίσης οι υποδομές φόρτισης των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων θα χρειαστούν εκτεταμένες αναβαθμίσεις ώστε να εξυπηρετήσουν ικανοποιητικά αυτόν τον μεγάλο αριθμό νέων αυτοκινήτων.
Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι η Κίνα υστερεί ακόμα στον τομέα των νομοθετικών ρυθμίσεων που απαιτούνται για την υποστήριξη της επιχειρούμενης ευρύτατης διάδοσης της ηλεκτροκίνησης των αυτοκινήτων. Μόλις πρόσφατα θεσπίσθηκε ένα εθνικό δελτίο τυποποίησης των εξαρτημάτων και συστημάτων φόρτισης βάσει του οποίου διασφαλίζεται η απαραίτητη προσαρμογή των ηλεκτρικών οχημάτων στα αναπτυσσόμενα δίκτυα φόρτισης.
Η κινέζικη κυβέρνηση δηλώνει πάντως ότι επιθυμεί συνεργασίες της εθνικής αυτοκινητοβιομηχανίας με την αντίστοιχη διεθνή, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν οι διεθνείς εμπειρίες και να επιταχυνθεί η μαζική κατασκευή κινέζικων ηλεκτρικών αυτοκινήτων πλήρως προσαρμοσμένων στα διεθνή πρότυπα.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι, κατά το 2016, η κινέζικη βιομηχανία BYD κατασκεύασε περισσότερα ηλεκτρικά και επαναφορτιζόμενα υβριδικά αυτοκίνητα από κάθε άλλο κατασκευαστή από ολόκληρο τον κόσμο.
Διονύσιος Νέγκας
Ο κ. Διονύσιος Νέγκας είναι Διπλ. Ναυπηγός – Μηχανικός. Ιδρυτικό μέλος και επίτιμος πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχηµάτων (ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο). Ιδρυτικό μέλος της διεθνούς επιτροπής της FIA για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας στις μεταφορές. Επί πολλά έτη τεχνικός σύμβουλος της ΕΛΠΑ για τα οχήματα νέας τεχνολογίας και τα εναλλακτικά καύσιµα.
——————————————————————————
Η ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων στην Ευρώπη
Προσπάθειες προώθησης της ηλεκτροκίνησης γίνονται όμως και στην Ευρώπη. Το Γερμανικό κράτος πχ. με ειδικά προνόμια θέλει να κάνει ιδιαίτερα ελκυστική την αγορά και την χρήση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
Θεσπίζουν πχ, με νόμο της 12ης Ιουνίου του 2015, μειωμένες τιμές ή ακόμα και μηδενική επιβάρυνση στα parking, εξαίρεση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων από περιορισμούς που αποβλέπουν στην μείωση των επιπτώσεων από τον θόρυβο ή τις εκπομπές καυσαερίων, ενώ επιτρέπεται και η κυκλοφορία τους σε λεωφορειόδρομους. Σε συγκεκριμένα ειδικά parking υπάρχει η δυνατότητα φόρτισης των μπαταριών, ενώ στη Γερμανία υπάρχουν ήδη 4.800 σημεία φόρτισης των μπαταριών ηλεκτροκίνητων οχημάτων και 150 σημεία ταχυφόρτισης, ενώ άλλα 400 σημεία φόρτισης σε parking αυτοκινητόδρομων θα ολοκληρωθούν εντός του 2017.
Πέραν αυτών ο κάθε αγοραστής ηλεκτροκίνητου οχήματος απαλλάσσεται για 10 χρόνια από τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ στον αγοραστή χορηγούνται 4.000 € για την αγορά ενός καθαρά ηλεκτροκίνητου και 3.000 € για υβριδικά Plug-in όχημα. Ακόμα και μειώσεις της φορολογίας εργαζομένων (!!) πρόκειται να συμπεριληφθούν εντός του 2017 στη τρέχουσα Γερμανική νομοθεσία.
Ακόμα καλύτερη αντιμετώπιση έχουν τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα στη Νορβηγία, όπου ήδη τα μισά από τα αυτοκίνητα που καταχωρήθηκαν φέτος ήταν ηλεκτροκίνητα ή υβριδικά, Όπως φαίνεται, οι φοροαπαλλαγές και τα υπόλοιπα κίνητρα έπιασαν τόπο.
Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα εξαιρούνται εκεί σχεδόν από όλους τους φόρους και οι οδηγοί τους απολαμβάνουν μιας πληθώρας άλλων προνομίων, όπως η δωρεάν διέλευση από διόδια, τα δωρεάν εισιτήρια για φέρι μποτ και η ελεύθερη στάθμευση σε δημόσια πάρκινγκ. Στο μέλλον, μάλιστα, δεν αποκλείεται να τους επιτραπεί και η κυκλοφορία σε λεωφορειολωρίδες.
Όπως βλέπετε παντού γίνονται προσπάθειες προώθησης της ηλεκτροκίνησης. Έτσι και σε εμάς, που χρόνια τώρα αγωνιζόμαστε ως ΕΛΙΝΗΟ (Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων) να πείσουμε την Δημόσια Διοίκηση να στηρίξει με κίνητρα την ευρύτερη εφαρμογή της, το κράτος μας, όπως επισημαίνει ο κ. Νέγκας στο σχετικό άρθρο με τίτλο «Θέλουμε ηλεκτροκίνηση;» όχι μόνο δεν μειώνει τη φορολογία των plug-in αυτοκινήτων, αλλά μελετά να την επαυξήσει, στέλνοντας τα όποια επιπλέον χρήματα εισπράξει στους “δυνάστες” μας. Είμαστε, όπως βλέπετε, ένα υπερσύγχρονο, προηγμένο Ευρωπαϊκό κράτος.
Λίνος Κουντουράς (Ιδρυτικο μέλος του ΕΛΙΝΗΟ)