Η βία στη δημοκρατία.

21 Οκτ 2013 από

pict11_1Η βία στη δημοκρατία.

Αναμφισβήτητα η ακραία μορφή της Βίας είναι ο φόνος. Η βία όμως εκφράζεται και με πολλούς άλλους τρόπους, όπως πολύ χαρακτηριστικά μας λέει ο Μπέρτολτ Μπρέχτ:

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο. Μπορείς να τον μαχαιρώσεις στην κοιλιά, να του αρπάξεις το ψωμί απ’ το στόμα, να μην τον γιατρέψεις από την ασθένεια που πάσχει, να τον βάλεις σε μια άθλια κατοικία, να τον εξοντώσεις βάζοντάς τον να δουλεύει μέχρι θανάτου, να τον οδηγήσεις στην αυτοκτονία, να τον στείλεις στον πόλεμο. Λίγοι μόνο απ’ αυτούς τους τρόπους είναι απαγορευμένοι στο κράτος μας.»

Όλοι ανεξαιρέτως οι παραπάνω δολοφονίας υπάρχουν σήμερα στην καθημερινότητά μας και πολλοί περισσότεροι.

Μαχαίρωσαν τον Φύσσα.

Στερούν ακόμα και το φαγητό από ανθρώπους, που τώρα τους βλέπουμε να ψάχνουν στα σκουπίδια.

Κλείνουν τα νοσοκομεία, υποβαθμίζουν την περίθαλψη, μας στερούν ή ακριβαίνουν τα φάρμακα και αφήνουν καρκινοπαθείς στους δρόμους αβοήθητους.

Μας παίρνουν τα σπίτια και μας αφήνουν άστεγους.

Μας αναγκάζουν να δουλεύουμε με μισθούς πείνας.

Οδηγούν καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας στην αυτοκτονία.

Ενώ έστειλαν και παιδιά μας σε ξένους για εμάς πολέμους.

Ο Μπρεχτ βραβεύτηκε για αυτά και άλλα που έχει γράψει και έμεινε στην ιστορία.

pict31Οι υπουργοί μας, για όσα κάνουν εις βάρος του Έλληνα, εξακολουθούν να  βραβεύονται με την ψήφο μας και θα μείνουν εξ’ ίσου στην ιστορία, αρνητικά όμως αυτοί.

«Απαράδεκτη η βία στη δημοκρατία μας», λένε οι πολιτικοί μας, αλλά εννοούν μόνο την εκάστοτε σκόπιμη, ενώ δεν είδαμε ποτέ αντιδράσεις για όλες τις λοιπές, πάμπολλες εκφράσεις βίας που καταδυναστεύουν τον Έλληνα πολίτη.  Αγνοούν δήθεν όλα τα παραπάνω συμπτώματα βίας και δεν ασχολούνται καθόλου με αυτά. Έτσι εντελώς ξαφνικά  επικεντρώθηκαν με αναπάντεχο ζήλο σε μια και μόνο εκδήλωση βίας. Στην (ασφαλώς απαράδεκτη) δολοφονία του Φύσσα, κινητοποιώντας με πρωτοφανή ένταση ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό, τη δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ, μόλις διαπίστωσαν ότι οι συγκυρίες εξυπηρετούσαν τους επίκαιρους σκοπούς τους. 

Μια τέτοια γενική κινητοποίηση δεν είδαμε ούτε όταν σκότωσε κάποιος εξ’ ίσου ηλίθιος, το μικρό παιδί, τον Γρηγορόπουλο, αλλά αντιθέτως ξυλοκοπούσαν τους διαμαρτυρόμενους πολίτες ή όταν στην Μαρβίν κάηκαν 4 άνθρωποι, όπου ακόμα … ψάχνουν για τους εμπρηστές, ούτε όταν σκοτώνονται σε διαδηλώσεις κάποιοι διαμαρτυρόμενοι, ούτε όταν εξ’ ίσου ανεγκέφαλοι ποδοσφαιριστές σκοτώνουν οπαδούς άλλης ομάδας.

Και για να μην καταλάβουν κάποιοι δήθεν εσφαλμένα τα παραπάνω, διευκρινίζεται ότι κανείς δεν θέλει να μην υπάρχει άμεση και σκληρή αντιμετώπιση του πρόσφατου γεγονότος, αλλά ότι αντιθέτως αυτή η απόλυτα ίδια κινητοποίηση θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, είτε βολεύουν τις πολιτικές σκοπιμότητες, είτε όχι.

Τέτοιες αντιδράσεις ολοκληρωτικής κινητοποίησης δεν συνηθίζονται στην Ελλάδα  και έτσι οι αρμόδιοι αρχικά αιφνιδιάστηκαν από την αναπάντεχη βούληση της Εξουσίας να δείξει ιδιαίτερο ζήλο. Αυτό φάνηκε καθαρά, αφού συνέχισαν τις παλιές καθιερωμένες συνήθειές τους αφήνοντας στην αρχή το δολοφόνο να κινείται ελεύθερος στο αστυνομικό τμήμα.  Μεταφέρθηκε εκεί χωρίς χειροπέδες και κρατήθηκε στον ίδιο με τους φίλους του δολοφονηθέντος, που αγνοούσαν την ταυτότητά του και συζητούσαν το γεγονός μαζί του. Δεν αντιμετωπίζουν πάντως έτσι και όσους ανήκουν σε άλλες ομάδες ατόμων.

im4Δεν συνέβη το ίδιο με συλληφθέντες στις Σκουριές της Χαλκιδικής, ούτε και με κάποιους αναρχικούς ή αντιεξουσιαστές (δεν θυμάμαι ακριβώς) που ξυλοκοπήθηκαν προ καιρού αγρίως στο Τμήμα με κουκούλες στα κεφάλια, ενώ επισήμως δηλώθηκε ότι τους χτυπήσαν … κατά την σύλληψη επειδή αντιστάθηκαν.

Βία λοιπόν είναι και η επιλεκτική αντιμετώπιση ενός εγκληματία.

Βία είναι και το ότι στις τηλεοράσεις αποκρύπτουν τα χαρακτηριστικά των  συλληφθέντων κακοποιών, αλλά δεν κάνουν το ίδιο για τους κρατούμενους της δίκης Τσοχατζόπουλου, συζύγων, παιδιών του κλπ. ούτε και για τους συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής.   

Ακραία βία έζησε και η καθαρίστρια-συνδικαλίστρια, το πρόσωπο της οποίας  παραμόρφωσαν με βιτριόλι. Έγινε καμία γενική κινητοποίηση για να βρεθούν οι δράστες; Μπήκε ο ΣΔΟΕ στα γραφεία των εργοδοτών της; Έδειχναν τα ΜΜΕ επί τέσσερις μέρες ξανά και ξανά όλα τα σχετικά πλάνα;  Όχι βέβαια.

Ούτε για τον αλλοδαπό κουρέα που δέχτηκε επίθεση κινητοποιήθηκαν οι πάντες, ούτε για τον ταξιτζή στην Πάρο, τον οποίο σκότωσαν ληστές όταν πήγε να τους σταματήσει.

Δεν είναι ακραία βία όταν οι τράπεζες παίρνουν από τον τραπεζικό σου λογαριασμό χρήματα έναντι χρέους, χωρίς να σε ρωτήσουν και χωρίς τη συγκατάθεσή σου;  Αλλά και για όσους γέρους και γριές σκοτώνουν με απάνθρωπο τρόπο οι κοινοί εγκληματίες για μερικά € δεν κινητοποιείται σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός.   Ακούστηκαν και εκδοχές ότι τους αφήνουν να δρουν ανενόχλητοι για να μην τολμήσουμε να σηκώσουμε τα χρήματά μας από τις τράπεζες, ώστε να γλυτώσουμε τοεπικείμενο [κατά τον κ. Καμμένο στην TV]  κούρεμα καταθέσεων .

Υπεύθυνοι όμως για τα χάλια αυτά, που δεν χαρακτηρίζουν δημοκρατικά καθεστώτα,  είμαστε και εμείς οι Έλληνες. Γιατί δεν μας ενοχλεί τόσο η παράνομη πράξη, αλλά επικεντρωνόμαστε στο ποιος την έκανε, ώστε η αντίδρασή μας να είναι κάθε φορά διαφορετική και επομένως αντιδημοκρατική.

Μήπως δεν αποτελεί βία η αιφνίδια διακοπή της λειτουργίας της ΕΡΤ, με τα ΜΑΤ να σπάζουν πόρτες στους αναμεταδότες για να διακόψουν τις εκπομπές των προγραμμάτων;  Μήπως δεν αποτελεί βία η ομαδική απόλυση των εργαζομένων στην ΕΡΤ και σε άλλες ΔΕΚΟ;  

Οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά την πρόσληψή τους έκαναν στην ουσία με το κράτος μια σύμβαση μη απόλυσης και συγκεκριμένης συνταξιοδότησης. Με ποιο δικαίωμα η «Εξουσία» την καταστρατηγεί μονόπλευρα;  Υπάρχει μεγαλύτερη βία από την περικοπή των συντάξεων για τις οποίες δούλευαν οι πολίτες επί δεκαετίες, πιστεύοντας ότι η σύμβαση εργασίας που είχαν με το Ελληνικό Δημόσιο, με την οποία τους επέβαλαν μεγάλες μηνιαίες  εισφορές, για συγκεκριμένα ύψη συνταξιοδότησης, δεν θα καταργείτο μονόπλευρα, με το έτσι θέλω;   

Δεν αποτελεί βία αυτό ή το κούρεμα των αποθεματικών των Ταμείων, που τώρα δεν ξέρουν με τι χρήματα να δώσουν συντάξεις;

Και όταν στις Σκουριές διαμαρτύρονται επειδή μετά το ξεπούλημα της περιοχής τους, είναι αναγκασμένοι να πίνουν αυτοί και τα παιδιά τους δηλητηριασμένο νερό, μιλάνε για βίαιες αντιδράσεις των πολιτών και τους ξυλοκοπούν και τους φυλακίζουν.

im5Δεν υπάρχει διαδήλωση διαμαρτυρίας που να μην ξυλοκοπούνται αθώοι πολίτες. Εμείς οι Έλληνες δεν υπήρξαμε ποτέ και δεν είμαστε φασίστες. Άλλοι προωθούν  με τις αντιδημοκρατικές πράξεις τους την απαράδεκτη και ακραία Χρυσή Αυγή!

Γιατί το ζητούμενο για τους κρατούντες είναι να μην διαμαρτύρεται καθόλου ο κόσμος. Γι’ αυτό έχουν ψηφίσει πρόσφατα και σχετικούς νόμους, που περιορίζουν τις διαμαρτυρίες σε κεντρικές περιοχές και δρόμους.  Και πάλι ο Μπρεχτ έχει πει επιγραμματικά το σωστό:

«Γιατί να λέμε βίαια τα νερά ενός ποταμού και όχι τις όχθες που τα περιορίζουν;»

Μήπως δεν είναι ένδειξη βίας, όταν μέλη της ΧΑ κατηγορούνται επειδή το Καταστατικό της έχει σημεία (μελλοντικής) παραβίασης του συντάγματος, τη στιγμή που αυτό παραβιάζεται τώρα και συνεχώς από τους κυβερνώντες, όπως μας λένε διάφοροι συνταγματολόγοι;  [από συνέντευξη με καθηγητή κ. Σταθόπουλο στο κανάλι ΔΤ την 17.10.13, στις 9.30 πμ].  Άλλωστε όπως δήλωσε σε εκπομπή του Mega[19.10.13 στις 9.50 πμ]ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, το ΚΚΕ θέλει να αλλάξει το Ελληνικό σύνταγμα και «σωστά» η κα Παπαρήγα δεν αποδέχεται το παρόν Κοινοβούλιο της Ελλάδας.

im3Θεωρεί δε απαράδεκτο να χρηματοδοτούνται όσοι έχουν τον αγκυλωτό σταυρό ως έμβλημα (ποιοι άραγε; Γιατί εγώ θυμάμαι μέρος μαιάνδρου ως έμβλημα της ΧΑ) ενώ θεωρεί σωστό να έχει το ΚΚΕ ως έμβλημα το Σταλινικό σφυροδρέπανο. Προφανώς ο Στάλιν δεν λειτούργησε για αυτούς ως φασίστας, αλλά ως δημοκράτης. Θεσμοί και νόμοι δηλαδή ερμηνεύονται όπως μας συμφέρει. Αυτό λέγεται δημοκρατία;

Αδιαφορούν θεωρητικά βέβαια οι εκπρόσωποί μας (;;) σε ολόκληρη την ΕΕ  για τα βασανιστήρια και τους φόνους που έκαναν διάφοροι δυνάστες των Λαών και που  δυστυχώς εφαρμόζονται στα περισσότερα κράτη της Γης.  Όμως το χειρότερο είναι ότι και οι δύο αυτές ακραίες εκδηλώσεις βίας δεν αποτελούν καθημερινότητα μόνο στις υποανάπτυκτες περιοχές της Γης, αλλά και στη θεωρούμενη πλέον προηγμένη δημοκρατία της εποχής μας, στις ΗΠΑ.  Εκεί οι εκτελέσεις καταδικασθέντων είναι νόμος, παρ’ όλο που συμβαίνει να αποδεικνύεται κάποια φορά και μάλιστα πολύ αργά η αθωότητά των εκτελεσθέντων. Αλλά και τα βασανιστήρια από Αμερικανούς πολίτες είναι επιτρεπτά, αρκεί να γίνονται εκτός του εδάφους τους, ώστε να τηρούνται τα προσχήματα.  Στο Γκουαντάναμο πχ ή σε κράτη τρίτου κόσμου.  Σε αυτά τα κράτη τους μεταφέρουν για τον σκοπό αυτόν με ειδικά κρατικά αεροπλάνα, τα οποία συμβαίνει να ανεφοδιάζονται και εδώ σε εμάς, ενώ οι δολοφονίες αντιφρονούντων από τις μυστικές υπηρεσίες τους ή και αμάχων από τον στρατό τους είναι επισημοποιημένες τακτικές. Πολλά από τα παραπάνω άλλωστε υιοθετούνται στα μουλωχτά και από την δημοκρατική Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η βία όμως δεν εκφράζεται μόνο με τα δύο αυτά ακραία κακουργήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά με όλους τους παραπάνω τρόπους και πολλούς άλλους.

Δεν είναι βία όταν το ΙΚΑ ζητάει από έναν συνταξιούχο των 690 €,  να πληρώνει 1.000 € κάθε μήνα για μια απαραίτητη ένεση, προκειμένου να μην τυφλωθεί; Σε σχετική επιστολή μου ο Υπουργός κ. Γεωργιάδης αδιαφόρησε χαρακτηριστικά!

Ούτε όσα παιδιά μας εθίζονται στα ναρκωτικά δεν θεωρούνται θύματα βίας για τους  πολιτικούς μας, αφού η διατήρηση των κυκλωμάτων είναι θεσμός.  Γιατί αν ήθελαν θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν τη διακίνηση και τους Dealersεντός ημερών, θεσμοθετώντας τη χορήγησή τους από τα νοσοκομεία και μάλιστα μειούμενη ελεγχόμενα από γιατρούς. Αντ’ αυτού ελαχιστοποιούν και δυσχεραίνουν όσο γίνεται τη χορήγηση μεθαδώνης.  Γιατί άραγε;

im2Παρ’ όλα αυτά όλοι οι εκπρόσωποί μας δεν σταματούν να καταδικάζουν απερίφραστα τη βία, όσο βέβαια αυτή να προέρχεται από τις διαμαρτυρίες του Λαού και όχι από τους ίδιους ή από το «σύστημα». Ας τους ξαναβραβεύσουμε λοιπόν ψηφίζοντάς τους και πάλι.

Λ.Κ.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*