Η ιστορία του γαϊδάρου.

24 Μαρ 2017 από

Η ιστορία του γαϊδάρου.
Ένα σπουδαίο ηθικό δίδαγμα για όλους, που μου έστειλε μια φίλη και που πιστεύω ότι πρέπει να διαβάσουν όλοι, ιδιαίτερα στην περίεργη εποχή που ζούμε.  Μία εποχή με εισαγόμενη  νομοθεσία από τη Γερμανία, όπως ακριβώς και στη Κατοχή, όπου όλη η διακυβέρνηση από τον Τσολάκογλου, λειτουργούσε  με εισαγόμενους νόμους από το 3ο Ράϊχ.  [Πηγή  Μάρω Κοντοπούλου, 14/11/2016]
Μια μέρα o γάιδαρος ενός αγρότη έπεσε σε ένα πηγάδι. Το ζώο φώναζε απελπισμένα για ώρες κι ο αγρότης προσπαθούσε να καταλάβει τι έπρεπε να κάνει. Τέλος, αποφάσισε ότι το ζώο… ήταν γέρικο, και τα έξοδα που απαιτούνταν για να το βγάλει από το πηγάδι ήταν πολλά.

Δεν άξιζε τον κόπο να προσπαθήσει να σώσει τον γάιδαρο. Το μόνο που σκέφτηκε να κάνει ήταν να το θάψει ζωντανό. Κάλεσε όλους τους γείτονές του να έρθουν και να τον βοηθήσουν.   Πήραν όλοι από ένα φτυάρι και άρχισαν να πετάνε χώματα στο πηγάδι. Στην αρχή, ο γάιδαρος συνειδητοποίησε τι συνέβαινε και φώναξε φρικτά. Μετά όμως, προς έκπληξη όλων, ησύχασε. Λίγα φορτία χώμα αργότερα, ο γεωργός κοίταξε κάτω το πηγάδι κι έμεινε έκπληκτος με αυτό που είδε.

Ήταν κάτι καταπληκτικό! Με κάθε φτυαριά χώμα που έπεφτε στην πλάτη του, ο γάιδαρος τιναζόταν και έκανε ένα βήμα προς τα πάνω. Οι γείτονες του αγρότη συνέχισαν να πετάνε φτυαριές χώμα πάνω στο ζώο, κι αυτό κάθε φορά τιναζόταν κι έκανε ένα βήμα προς τα πάνω. Πολύ σύντομα, όλοι ήταν έκπληκτοι με το γαϊδούρι να έχει φτάσει στην επιφάνεια του πηγαδιού.

Ηθικό δίδαγμα:

Η ζωή μπορεί να ρίξει πολλές φτυαριές σκουπίδια μέσα στο πηγάδι της ζωής μας.

Όμως κάθε ένα από τα προβλήματά αυτά μπορεί να γίνει ένα εφαλτήριο αναρρίχησης σε νέες καλύτερες προοπτικές. Αρκετές φορές μπορούμε να βγούμε και από τα βαθύτερα ακόμα πηγάδια με ένα απλό τίναγμα. Πατάμε πάνω στο πρόβλημα και κάνουμε ένα βήμα πάνω !

Έξυπνος είναι αυτός που μπορεί να μετατρέψει κάθε πρόβλημα σε ευκαιρία.

Ένα φανταστικό παράδειγμα υπήρξε ο περίφημος πάμπλουτος Κάμελ ιδιοκτήτης των ομόνυμων τσιγάρων.

Προκειμένου να μεταβιβαστεί μια ακόμα τεράστια επιχείρηση σε αυτόν, ο αρμόδιος δικηγόρος του ζήτησε να υπογράψει την αποδοχή.  Αυτός έκανε μόνο έναν σταυρό. «Την υπογραφή σας θέλω» είπε ο δικηγόρος.

«Είμαι αναλφάβητος» απάντησε ο Κάμελ.

«Τι λέτε» λέει ο δικηγόρος. «Φανταστείτε τι θα ήσασταν αν ξέρατε γράμματα !»

«Ξέρω τι θα ήμουν. Γραφιάς στη Κοινότητα του χωριού μου» λέει ο Κάμελ.

… και του διηγήθηκε, ότι όταν ήταν μικρός του βρήκε ένας θείος του εργασία ως γραφιά στην Κοινότητα.  Όταν όμως πήγε εκεί και τους είπε ότι είναι αναλφάβητος, τον πέταξαν έξω.  Τι να κάνει κι εκείνος, κρέμασε ένα κασελάκι στο λαιμό του και άρχισε να πουλάει τσιγάρα.  Η δουλειά πήγε καλά, άνοιξε περίπτερο, μετά κατάστημα κοκ, ώσπου έγινε μεγιστάνας. 

Ας το θυμούνται όλοι οι νέοι που απελπίζονται μένοντας για χρόνια άνεργοι και ας διαβάσουν το Βιβλιαράκι μου “Κροίσοι σε εποχή κρίσης”. [Εκδόσεις  Andy’ s Publishers, Σόλωνος 47, 10672 Αθήνα, τηλ. 210 3390232,  τιμή περίπου 4 €]  Σίγουρα θα βοηθήσει πολλούς, αλλά καθόλου όσους βαριούνται να διαβάσουν ένα βιβλίο, να ψάξουν για κρυμμένες ευκαιρίες, να γυρίσουν την αγορά ή να τινάξουν τα σκουπίδια από πάνω τους.   Είναι αυτοί που έμαθαν να τα περιμένουν όλα από άλλους και ας έχουν μεγάλες δυνατότητες οι ίδιοι.

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*