Λουτρά Υπάτης
Σε ένα από τα επαγγελματικά μου ταξίδια στην Τσεχία επισκέφτηκα το KarloyVary, ενώ προ ετών το επισκευτήκαμε και πάλι με φίλους μας. Είναι μια εντυπωσιακή λουτρόπολη, που συγκεντρώνει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Προσφέρει ιαματικά λουτρά, ωραία φύση με βουνά τριγύρω, όμορφα παλαιά κτήρια και αποτελεί μεγάλη πηγή κερδοφορίας για την Τσεχία.
Πρόσφατα επισκεφτήκαμε για δεύτερη φορά και μια δική μας λουτρόπολη, τα Λουτρά Υπάτης. Ήδη από την πρώτη μας επίσκεψη είχαμε διαπιστώσει κάποια σημαντική παρακμή. Λιγοστοί τουρίστες ελάχιστη κίνηση στα μαγαζιά, αλλά παρ’ όλα αυτά ήταν εμφανείς οι προσπάθειες προσέλκυσης λουομένων και επισκεπτών, με καθαριότητα παντού, παγκάκια σε πολλά μέρη για περιπατητές, πολλά λουλούδια στα μεγάλα πάρκα της λουτρόπολης και περιποιημένες εγκαταστάσεις.
Τώρα όμως, στην πρόσφατη επίσκεψή μας, αλγεινή εντύπωση μας έκανε η απόλυτη εγκατάλειψη αυτής της πολύ αξιόλογης λουτρόπολης. Μιας λουτρόπολης, που σε αντίθεση με τα συνηθισμένα των μικρών επαρχιακών πόλεών μας, είναι πολεοδομικά, ασυνήθιστα όμορφα διαρρυθμισμένη, με φαρδείς δρόμους, μεγάλα πάρκα και πλατείες.
Όμως τώρα οι φαρδείς δρόμοι είναι εγκαταλελειμμένοι, σκαμμένοι παντού για να περάσει η νέα αποχέτευση, στα διαζώματα στη μέση τους ξεραίνονται τα φυτά, πολλά μεγάλα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά, το Ξενία εγκαταλελειμμένο εδώ και χρόνια, τα εστιατόρια κλειστά, τα περισσότερα καφενεία ερημωμένα και τα μεγάλα πάρκα με ελάχιστα λουλούδια, σε σχέση με παλαιότερες εποχές.
Τα παγκάκια που υπάρχουν παντού για τους περιπατητές μισοκρυμμένα από τα αγριόχορτα, ενώ η απουσία επισκεπτών είναι παντελής. Μετριούνταν στα δάχτυλα ενός χεριού, σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές, όπου στα λουτρά έκοβαν μέχρι και 2.000 εισιτήρια την ημέρα.
Το μόνο που και τώρα λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά, είναι το συγκρότημα των λουτρών. Καθαρότατο, με λουλούδια στο αίθριο, με ευγενέστατο προσωπικό, με γιατρό, με λουτήρες πρώτης και δεύτερης θέσης, αλλά και με μια μεγάλη πισίνα, με διαρκώς ανανεούμενο ιαματικό νερό.
Τουρίστες όμως δεν είδαμε ούτε εκεί. Στην αρκετά μεγάλη ιαματική πισίνα τσαλαβουτούσαν πολλά παιδιά κάθε ηλικίας και μαμάδες από την περιοχή. Οι ίδιοι οι κάτοικοι δηλαδή, που χαίρονταν το μπάνιο τους, έστω και στο ιαματικό νερό, μια και η θάλασσα είναι μακριά και άλλη πισίνα δεν υπάρχει στην περιοχή.
Την εξήγηση για το κατάντημα της όμορφης λουτρόπολης, με τα μεγάλα πάρκα, το αξιοζήλευτο οδικό δίκτυο, και την πηγή με μια τεράστια ποσότητα ιαματικού νερού, έδινε μια χαρακτηριστική πινακίδα, μπροστά στην πισίνα:
«Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου» γράφει η πινακίδα. Αυτοί λοιπόν ανέλαβαν να …. αξιοποιήσουν την περιοχή και να φέρουν επενδυτές, ήτοι να ξεπουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές την περιουσία μας.
Πήγα λοιπόν και ζήτησα πληροφορίες για το τι συμβαίνει. «Όλα ανήκαν στον Δήμο και παλαιότερα στην Κοινότητα», με ενημέρωσαν οι ντόπιοι. Τώρα λόγω «Καλλικράτη» ολόκληρη η περιοχή ενσωματώθηκε στον Δήμο Λαμίας και η διαχείριση έχει καταστεί (όπως άλλωστε παντού) προβληματική. Το Κράτος μεταβίβασε όσα ανήκαν στον ΕΟΤ ή στον Δήμο στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου και «Όλα πρόκειται να πουληθούν σε ξένους», όπως μου είπαν.
Με στεναχώρησε πολύ η εγκατάλειψη μιας λουτρόπολης, που θα μπορούσε να είναι απόλυτα αντίστοιχη με το KarloyVary της Τσεχίας. Δεν υστερεί σε πολλά, ίσως μόνο στα παμπάλαια κτήρια. Γιατί και καλύτερη πηγή διαθέτει, και πανέμορφες βουνοπλαγιές και πάρκα και ξενοδοχεία. Όμως δεν αναβαθμίζεται αλλά εγκαταλείπεται, ώστε ερειπωμένη πλέον να ξεπουληθεί πάμφθηνα, όπως όλες οι αξιόλογες Ελληνικές ιδιοκτησίες, στους κερδοσκόπους ή στους επιτήδειους.
Αποφάσισα λοιπόν να προσπαθήσω να ευαισθητοποιήσω τους αρμόδιους, όσο αυτό καταστεί δυνατό, ώστε:
· Να μην πουληθούν σε ξένους περιουσιακά στοιχεία, που Έλληνες πλήρωσαν και δημιούργησαν, και τα οποία έτσι θα τα βρουν εκείνοι έτοιμα.
· Να μην ξεπουληθεί κοινωνική περιουσία των Ελλήνων σε αλλοδαπούς, αφήνοντας τη Δημοτική Αρχή εκτός διαδικασιών και εκτός οικονομικού κέρδους.
· Να δημιουργηθεί μια μεγάλη ομάδα νέων, με διαφορετική εξειδίκευση ενός εκάστου, στην οποία ο καθένας τους θα αναλάβει μια αποκλειστική δραστηριότητα. Δηλαδή κάποιοι την διαφήμιση, άλλοι την λειτουργία ορισμένων καφενείων, άλλοι τα εστιατόρια, άλλοι τα ξενοδοχεία, άλλοι πάλι τις κτηριακές εγκαταστάσεις, άλλοι τα πάρκα, τα καναπεδάκια, τα σιντριβάνια, την πηγή, τους δρόμους, τα διαζώματα. Ο οργανωτικός στόχος δηλαδή είναι να αναλαμβάνει ένας κάθε εξειδικευμένη δουλειά, να είναι όλοι νέοι με ενθουσιασμό με εξειδίκευση για όλες τις εργασίες και να υπάρχουν ενδιαφέρουσες προοπτικές για σημερινούς άνεργους.
· Η ομάδα αυτή των ικανών, αλλά ανέργων σήμερα νέων, είναι ήδη στα σκαριά και θα μπορέσει να αναλάβει άμεσα την διοργάνωση της αναβίωσης των Λουτρών Υπάτης. Νεαροί συνεργάτες θα αναζητηθούν φυσικά και από την εν λόγω περιοχή.
· Παράλληλα η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, θα μπορούσε, αντί να ψάχνει για πλούσιους Εμίρηδες, να αναζητήσει τρόπους μεταβίβασης της διαχείρισης στους νέους, να εξασφαλίσει τρόπους διανομής των κερδών μεταξύ των νέων «επιχειρηματιών» και του Κράτους, αλλά και να αναλάβει την προώθηση μιας αρχικής χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ.
Με αυτόν τον τρόπο η περιοχή και τα Λουτρά Υπάτης θα αναβαθμιστούν, θα υπάρξει εργασία για σημερινούς άνεργους, τα όποια κέρδη θα μείνουν στην Ελλάδα, ενώ το Κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα εισπράττουν χρήματα, που τώρα λείπουν.
Αν δεν γίνει έτσι, κάποιος Ρώσος, Κινέζος ή Εμίρης θα αγοράσει κοψοχρονιά, άλλο ένα κομμάτι της περιουσίας μας, θα εκμεταλλευτεί όσα Έλληνες δημιούργησαν, θα πάρει δάνειο από Ελληνικές τράπεζες, θα αποκομίζει κέρδη και θα τα μεταφέρει στο εξωτερικό. Αργότερα ίσως μοσχοπουλήσει τα πάντα σε άλλους ξένους, ενδεχομένως κερδοσκόπους, ενώ είναι και αμφισβητήσιμο το αν θα αποπληρώσει ποτέ τα δάνεια με τα οποία χρηματοδότησε την λεγόμενη «επένδυση». Τόσο καλά ! Άλλωστε ενδείξεις για τα παραπάνω έχουμε αρκετές. Το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος είναι ένα από τα παραδείγματα αυτά. Και αυτό λένε ότι παραχωρήθηκε με αποικιοκρατικές συμβάσεις, και αυτό πουλήθηκε σε άλλους χωρίς δική μας συμμετοχή, και αυτό μας άφησε τεράστιο χρέος, ενώ η ξένη εταιρεία αποχώρησε με μικρά πηδηματάκια.
Η σχετική επιστολή έχει σταλεί στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, αναμένοντας κάποια θετική αντίδρασή τους, η οποία μέχρι στιγμής δεν υπήρξε.
Λίνος Κουντουράς