Να αυξηθεί η Ανταγωνιστικότητα…..

7 Απρ 2012 από

 

Να αυξηθεί η Ανταγωνιστικότητα.

Ξεπουλήματα

Μειώθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις, με επιταγή της Τρόϊκας και με δήθεν στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας.

Δήθεν, διότι όσοι πιστεύουν ότι με μέτρα σαν αυτά θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά μας και θα έρθουν επενδυτές και όχι εκμεταλλευτές, πρέπει να είναι ή ηλίθιοι ή πουλημένοι. Ας επιλέξουν οι ίδιοι τι προτιμούν.

Τα στελέχη των επιχειρήσεων, όπως και εγώ μετά από 38 χρόνια εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, γνωρίζουμε ότι η ανταγωνιστικότητα εξαρτάται από συγκεκριμένα πράγματα:

Την παραγωγικότητα των εργαζομένων, την ποιότητα των προϊόντων, το κόστος λειτουργίας, τους αριθμούς παραγωγής (και συνεπώς πωλήσεων)  τα κέρδη διακίνησης των προϊόντων (κέρδη μεσαζόντων) και το ποσοστό κέρδους του επιχειρηματία.  Αντιθέτως με μειώσεις εσόδων των εργαζομένων και μόνο, όπως οι κύριοι αυτοί  θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε, δεν προσελκύονται επενδυτές, ούτε γίνεται κανείς ανταγωνιστικός.

Αν ήταν έτσι η Πορτογαλία με τους χαμηλότερους από εμάς μισθούς θα είχε γεμίσει επενδυτές, αλλά ούτε έναν δεν είδε !!

Το ίδιο και η Βουλγαρία, όπου οι μόνοι επενδυτές είναι οι Ελληνικές επιχειρήσεις, που τρέχουν εκεί για να ξεφύγουν από την κακοδαιμονία της δικής μας διαπλεκόμενης Δημόσιας Διοίκησης, την οποία στηρίζουν οι πατριώτες πολιτικοί μας.

Η ανταγωνιστικότατη περιοχή της Ευρώπης, η Γερμανία δεν φημίζεται για τους χαμηλούς μισθούς των εργαζομένων της και όμως βελτιώνεται συνεχώς!

Σε ποιους λοιπόν τα πουλάν αυτά;

Ας τα δούμε αναλυτικότερα:

  • Η μείωση των συντάξεων δεν θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητά μας, αλλά θα την βλάψει, αφού επηρεάζει αρνητικά την αγορά,  και συνεπώς τους αριθμούς παραγωγής Ελληνικών προϊόντων;.
  • Με τη μείωση των μισθών σε γελοία επίπεδα, δημιουργείται μια φυγή των ικανών στελεχών προς το εξωτερικό. Με εργαζόμενους μισθών Μπαγλαντέζ η ποιότητα προϊόντων δεν επιτυγχάνεται. Δεν είναι τυχαίο που η Σουηδία, η Ελβετία ή η Γερμανία, με υψηλές αποδοχές εργαζομένων, έχουν την καλύτερη ποιότητα και ανταγωνιστικότητα πανευρωπαϊκά. Η καλή ποιότητα απαιτεί υψηλόμισθους ικανούς εξειδικευμένους συνεργάτες.
  • Η παραγωγικότητα πάλι των εργαζομένων είναι ουτοπία σε ένα κράτος που σου επιβάλει:

    Ουρές παντού για το Λαό

    • 50 λεπτά της ώρας αναμονή στην Τράπεζα για το μισθό σου.
    • Απίστευτες ουρές στην Εφορία, αφού για κάθε θέμα πρέπει να πας εκεί αυτοπροσώπως.
    • Ουρές στην ΔΕΗ για τα χαράτσια στους λογαριασμούς.
    • Ουρές στο Ταχυδρομείο για πληρωμές λογαριασμών.
    • Είκοσι λεπτά αναμονή στον Ηλεκτρικό και τα Λεωφορεία, για να πας στις δουλειές σου.
    • Μποτιλιάρισμα επί ¾ της ώρας κάθε πρωί για να πας στη εργασία σου.
    • Τρέξιμο στις υπηρεσίες για κάθε θέμα, αφού η εξυπηρέτηση μέσω αλληλογραφίας, δεν συνηθίζεται και η απάντηση μπορεί να έρθει σε μήνες ή και ποτέ.
    • Ατέλειωτες ουρές στα νοσοκομεία.
    • Μέχρι και 1,5 μήνα αναμονή στο γιατρό, με το νέο σύστημα συνταγολόγησης για τα φάρμακά σου.
    • Τρέξιμο στα Ασφαλιστικά Ταμεία, συνήθως από τις 6 πμ (για να πάρεις αριθμό στις …. 8 πμ)
    • ….  και όλα αυτά με ωράρια εργασίας των υπηρεσιών, 8πμ – 2 μμ, δηλαδή στις πιο παραγωγικές ώρες κάθε εργαζόμενου.
  • Με τιμές ενοικίασης καταστημάτων μέχρι και 37.000 €/μήνα (Κηφισίας) υψηλό κόστος οικοπέδων, με φορολογία επιχειρήσεων ασύμφορη, με ΔΕΗ που χαρατσώνει συνεχώς, με ετήσια φορολόγηση οικημάτων και την υποχρέωση να λαδώνεις δεξιά και αριστερά, προκειμένου να κάνεις σύντομα και σωστά τη δουλειά σου, δεν μπορείς να λειτουργήσεις με χαμηλό κόστος.
  • Μάθαμε πρόσφατα ότι η Γερμανία και η Γαλλία μείωσαν την φορολογία των επιχειρήσεων, για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Εμείς αντιθέτως την αυξάνουμε, λόγω κρίσης και ΝΔΤ,  κάθε τόσο. Πώς λοιπόν, κύριοι μεγαλοσχήμονες καθηγητές οικονομικών, που τολμάτε να μας καθοδηγείτε με σηκωμένο το δάκτυλο, θα γίνουμε ανταγωνιστικοί, και μάλιστα έναντι όσων  λειτουργούν και παράγουν σε κράτη με χαμηλή φορολογία επιχειρήσεων ;
  • Όλα τα παραπάνω δεν βοηθούν στην αύξηση των πωλήσεων, που στην εσωτερική αγορά παλεύουν επιπλέον και με τον ανταγωνισμό των μεταναστών μπροστά στη πόρτα των μαγαζιών τους, οι οποίοι πουλάν παντελώς  αφορολόγητα προϊόντα Ελληνικών κυκλωμάτων.
  • Πως θα επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας, όταν εδώ και χρόνια οι διάφοροι παρατρεχόμενοι φέρνουν τους Κινέζους (χωρίς να είμαστε υποχρεωμένοι, αφού δεν προέρχονται από κράτος της ΕΕ) και τους επιτρέπουν να λειτουργούν σε ωράρια απαγορευμένα για τις Ελληνικές επιχειρήσεις;
  • Παράλληλα οι διαδικασίες ακόμα και για εξαγωγές Ελληνικών προϊόντων είναι χρονοβόρες και δεν επιδοτούνται.
  • Το κόστος διακίνησης των προϊόντων απαιτεί μεσάζοντες, όπως  αντιπροσώπους και λιανοπωλητές, έχει κόστος μεταφοράς και αυξάνει έτσι τις τιμές τους κατά 140 – 160 %.
  • Στο εξωτερικό οι μεγάλες εταιρείες λειτουργούν με ποσοστά κέρδους γύρω στο 10 %. Στην Ελλάδα τα ποσοστά αυτά θεωρούνται απαράδεκτα χαμηλά, οι επιχειρηματίες λόγω της επιβολής διαρκώς νέων νόμων και φορολογικών διαταγμάτων, αποβλέπουν σε βραχυπρόθεσμα, μεγάλα κέρδη, πέραν του ότι φορολογούνται υψηλά.
  • Τέλος καμία επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά,  αφού οι αδιάκοπες αλλαγές και ντροποποιήσεις της εκάστοτε νομοθεσίας δεν επιτρέπουν τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό, που είναι αυτονόητος για κάθε σοβαρή επιχείρηση.

Ήδη τα Ελληνικά προϊόντα διατίθενται σε τιμές ξεπουλήματος, αλλά περιέργως τα εισαγόμενα στα Σουπερμάρκετ ξένων συμφερόντων, ανατιμούνται διαρκώς σε τιμές πολύ υψηλότερες των δικών τους αγορών,  ενώ ένα μπουκαλάκι οινόπνευμα (245 γραμ.) κοστίζει πλέον 10 €, δηλαδή 3.400 δραχμές !

Παρ’ όλα τα παραπάνω, Κυβέρνηση και Τρόϊκα εξακολουθούν να μας λένε ότι η Ελλάδα θα γίνει ανταγωνιστική αν μειωθούν οι απολαβές των εργαζομένων και ….  των συνταξιούχων !   Ποιους κοροϊδεύουν;;;;

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*