Ο Παράδεισος των επενδυτών.

27 Ιούν 2014 από

karagkiozis1Ο Παράδεισος των επενδυτών.

Ζούμε σε έναν Παράδεισο της Δημόσιας Διοίκησης για τους Επενδυτές. Έτσι μας λέει ο Θαμαράς και κάτι θα ξέρει ο άνθρωπος. Εδώ τα πάντα λειτουργούν άψογα, παραδειγματικά για τους λοιπούς Ευρωπέους. Όπως άλλωστε συμβαίνει και με το κρατικό τηλεοπτικό μας κανάλι. Το ΕΤ αρχικά, ΕΡΙΤ στη συνέχεια, σήμερα Ν και αργότερα ποιος ξέρει πώς. Έτσι αποφασίζουν οι εκάστοτε διευθυντές του, που διαδέχονται ο ένας τον άλλο. Τέσσερις μέχρι σήμερα, μέσα σε έναν χρόνο. Αυτοί μας λένε ότι το σπουδαίο κανάλι μας ανταγωνίζεται το BBC, σε σημείο που να αναρωτιέμαι πώς και δεν άρχισε να απολύει εκατοντάδες υπαλλήλους, προκειμένου να κλείσει, μετά από έναν τέτοιο Ελληνικό ανταγωνισμό.
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι Θαμαράδες τα πιστεύουν όλα αυτά ή τουλάχιστον μας λένε ότι δήθεν τα πιστεύουν, ενώ δεν συγκινούνται που το μαύρα της ΕΡΤ μας κόστισε πολύ πάνω από 500 εκατομμύρια μέχρι σήμερα. Αλλά δεν πειράζει θα τα πάρουν από τοπυς συνταξιούχους. Αρκεί να συνεχίζει ο Έλληνας να τους ψηφίζει.

Δείτε λοιπόν με ποιο οργανωμένο κράτος θέλουμε να προσελκύσουμε επενδυτές:
Για το καινούργιο μου αυτοκίνητο, αντί για την Ευρωπαϊκού τύπου άδεια κυκλοφορίας μου έδωσαν μία εκτύπωση Α4 στα Ελληνικά. Τους έχουν λένε τελειώσει τα σχετικά έντυπα.
Με το χαρτί αυτό στα σύνορα της Τσεχίας παραλίγο να με στείλουν πίσω στην Ελλάδα, αρνούμενοι να κατανοήσουν το Ελληνικό αυτό δεδομένο. (εικ. 1)
Όταν πήγα να ανανεώσω την άδεια οδήγησής μου (λόγω ηλικίας, προς δυστυχώς 120 €) μαζί με την αίτηση και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά μου πήραν και την, τότε ισχύουσα ακόμα, παλιά μου άδεια οδήγησης και μου έδωσαν πάλι ένα αντίγραφο της αίτησης στα Ελληνικά. Με αυτό έπρεπε να κυκλοφορώ τους δύο περίπου μήνες που περίμενα την νέα άδεια. Ευτυχώς που στην (υποανάπτυκτη !) Τουρκία δεν μου ζήτησαν δίπλωμα, γιατί φαντάζεστε τι θα έλεγαν αν τους έδειχνα αντ’ αυτού την φωτοτυπία της αίτησης στα Ελληνικά.
Ενημερώνοντας το Βιβλιάριο Καταθέσεων Ταμιευτηρίου που έχω στην Εθνική Τράπεζα, διαπίστωσα πως υπήρχε ένα κενό στις εγγραφές 4 μηνών (εικ. 2). Διαμαρτυρήθηκα και μου είπαν ότι έχουν πολλούς καταθέτες και γι’ αυτό το Computer διαγράφει τις κινήσεις των λογαριασμών, αν δεν πηγαίνει για ενημέρωση ο καταθέτης κάθε 2 έως 3 μήνες. Βέβαια αν θέλω, μου είπαν μπορώ μετά από αίτηση (εικ. 3) και «πληρωμή 5 € (μόνο !!)» να μου εκτυπώσουν τις εν λόγω κινήσεις, σε σελίδα και πάλι σε Α4, εντός δύο ημερών. Δεν μου απάντησαν για πώς θα τα εκτυπώσουν, αφού είπαν ότι τα διέγραψε το Computer, ή αν δεν τα διέγραψε, γιατί δεν μου τα καταχωρούν στο βιβλιάριο; Αλλά ακόμα και αν «το Σύστημα» έτσι τα έχει καταχωρίσει, τότε γιατί δεν μου το εκτυπώνουν άμεσα, αλλά θέλουν 2 μέρες για την εκτύπωση; Ποιος να ξέρει!.

"Μόνο" 5 € για την εκτύπωση όσων είχαν υποχρέωση.

“Μόνο” 5 € για την εκτύπωση όσων είχαν υποχρέωση.

Πλήρωσα λοιπόν τα 5 € ξαναπήγα στην Εθνική (σε δουλειά να βρισκόμαστε για να αυξηθεί η παραγωγικότητα των Ελλήνων) και τώρα έχω κάποιες κινήσεις στο βιβλιάριο και κάποιες άλλες ενδιάμεσες σε χαρτί Α4 (εικ. 4). Καλό έ;
Επειδή όμως όποιος καεί στο κουρκούτι φυσάει και το γιαούρτι, πήγα και στην Eurobank, στην οποία ο λογαριασμός μου δεν είχε κινηθεί επί 6 μήνες και ζήτησα ενημέρωση. Εκεί προς μεγάλη μου έκπληξη αρνήθηκαν, λέγοντας ότι αφού δεν υπάρχει κίνηση, «το σύστημα» δεν εκτυπώνει (εικ. 5). Διαμαρτυρήθηκα χωρίς αποτέλεσμα αλλά έτσι έμαθα ότι αν δεν κινήσω τον λογαριασμό επί ένα έτος, τότε καθίσταται ανενεργός και υπάρχουν δύσκολες διαδικασίες προκειμένου να μην πάνε οι καταθέσεις υπέρ της Τράπεζας. Υπέρ μιας δηλαδή από αυτές που χρηματοδοτήσαμε με κάποια 54 δις ή 230 δις μαζί με τις εγγυήσεις. Ρώτησα λοιπόν, τι τελικά ισχύει σε αυτό το κράτος και μου είπαν: Η κάθε Τράπεζα έχει τα δικά της «συστήματα». Καλό έ;
Μια άλλη μέρα ο λογιστής μου ανακάλυψε ότι στο Site της Εφορίας εμφανιζόμουν με ένα υπόλοιπο 300 €. Με παραξένεψε γιατί λόγω παλαιότερου λάθους, είχα να παίρνω πίσω 1.683 €, τα οποία δεν είχα εισπράξει. Σε τηλεφώνημα μου είπαν πως πρέπει να πάω προσωπικά εκεί, γιατί ο συμψηφισμός μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν γραπτής αίτησης. Γιατί άραγε;
Πήγα λοιπόν εκεί, στάθηκα δύο φορές σε ουρές, πρωτοκόλλησα μια αίτηση και την παρέδωσα στην αρμόδια υπάλληλο. Αυτή όμως μου είπε πως τα χρήματα δεν δίδονται στο ταμείο, αλλά αποστέλλονται στον τραπεζικό μου λογαριασμό, οπότε χρειάζονται τον αριθμό ΙΒΑΝ της τράπεζάς μου. Δεν ξέρω αν εσείς κουβαλάτε πάντα μαζί σας και για πάσα χρήση αυτόν τον 27ψήφιο αριθμό, εγώ πάντως δεν τον είχα και αναγκάστηκα να γυρίσω στο σπίτι και να ξαναπάω την επομένη στην Εφορία και στις ουρές για την συνέχεια (με νέα αίτηση με αναφορά πλέον και του ΙΒΑΝ).
Το που βρίσκεται η Εφορία μας είναι και πάλι μια ιστορία για αγρίους:
Μέχρι πρότινος ήταν στον Δήμο μας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας. Όμως λόγω μνημονίου τον συνέπτυξαν με τον δήμο Νέας Ιωνίας και τον μετέφεραν εκεί, μακριά από εμάς, κοντά στην Εφορία Δήμου Νέου Ηρακλείου, δίπλα στον σταθμό του Ηλεκτρικού και στο κέντρο της αγοράς. Αποτέλεσμα αυτής της σοφής απόφασης είναι να γυρίζουν γύρω – γύρω δεκάδες εκνευρισμένοι οδηγοί ψάχνοντας να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους. Μέσα δε στην Εφορία οι διάδρομοι είναι γεμάτοι με καινούργια μηχανήματα κάθε είδους, που τώρα μετά την συγχώνευση περισσεύουν. Οι υπάλληλοι των δυο Εφοριών φυσικά δεν απολύθηκαν, απλά συνυπάρχουν τώρα στα γραφεία της συγχώνευσης. Το ερώτημα επομένως είναι γιατί έγινε όλη αυτή η πολυέξοδη κατάργηση, μετακίνηση και συγχώνευση; Ο μόνος προφανής λόγος είναι για να μειωθεί το κόστος ενοικίου. Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει. Αλλά ακόμα και αυτό δεν ισχύει, αφού μέσα στο κέντρο του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας υπάρχει ένα τεράστιο κτήριο γραφείων του πρώην, κρατικού, ΟΤΕ κενό εδώ και 2-3 χρόνια (εικ. 6 και 7).
Είμαστε όμως ένα απόλυτα σύγχρονο κράτος. Διότι σε κανένα άλλο Ευρωπαϊκό κράτος (πλην της Αγγλίας εννοείται) δεν επικρατούν παντού τα αγγλικά, όπως σε εμάς. Οι μισές πινακίδες π.χ. στην Αθηνών Κορίνθου είναι αγγλικές. Όχι μόνο τα ονόματα αλλά και οι επεξηγήσεις. Σε προχθεσινό Πανευρωπαϊκό (??) Συνέδριο που έγινε πρόσφατα στο Μουσείο Ακρόπολης με θέμα τις Κοινωνικές Ανισότητες στην Ευρώπη, η επίσημη γλώσσα ήταν η αγγλική, παρόλο που μόνο 4 ακροατές από τους 67 Έλληνες ήταν αγγλόφωνοι. Ραγιαδισμός για μένα, όταν η κοιτίδα του πολιτισμού απαρνιέται στην ουσία τη γλώσσα της. Αλλά βλέπετε οι ιθύνοντες του κράτους μας είναι υπερήφανοι απόφοιτοι του Harvard. Κατά τα άλλα η οργάνωση του συνεδρίου ήταν Ελληνικών προδιαγραφών: Δεν υπήρχε μικρόφωνο για τους ερωτώντες, ώστε οι ερωτήσεις τους να μην μεταφράζονται, τα τραπέζια για τον καφέ και το δήθεν γεύμα ήταν ελάχιστα, ώστε οι περισσότεροι να τρώνε όρθιοι (εικ. 8), ενώ προσέφεραν μπλοκ σημειώσεων χωρίς στυλό διαρκείας ή μολύβι.
Η αγγλική και στα Τρόλεϊ για αποτελεσματική ενημέρωση των ξενόγλωσσων επιβατών ως προς τις στάσεις. Έτσι η στάση Αγίου Μελετίου ανακοινώνεται στα αγγλικά ως “Σεντ Μελέτι”. Και πολλά άλλα τέτοια παραποιημένα ονόματα σε όλη τη διαδρομή.
Μου έτυχε και κάτι άλλο ωραίο: Με ρώτησαν μια μέρα τρεις τουρίστριες, που βρίσκεται η οδός Πανεπιστημίου όπου και περπατούσαμε. Τους είπα : «Αυτή εδώ είναι». Αυτές έριξαν μια ματιά στην πινακίδα που γράφει «Ελευθερίου Βενιζέλου» με κοίταξαν υποτιμητικά και απομακρύνθηκαν πριν προφτάσω να τους εξηγήσω οτιδήποτε. Και αν νομίζετε ότι μόνο εκεί υπάρχει πρόβλημα με τις περιοδικές αλλαγές ονομασίας δρόμων κάνετε λάθος. Και η κεντρική πλατεία της Νέας Φιλαδέλφειας επί δεκαετίες γνωστή ως Πλατεία Πατριάρχου, έχει πινακίδα η οποία γράφει Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου. Όμως και η οδός στην οποία βρίσκεται το σπίτι του κουμπάρου μου στο Ναύπλιο, γνωστή επί χρόνια ως Βασιλέως Γεωργίου του Α, σήμερα έχει πινακίδα με όνομα Εθνικής Αντιστάσεως.

ΕΣΠΑ και ΜΚΟ, μάθαμε από την ΤV (ΖΟΟΜ 20.6.14) χορηγούνται μόνο σε κολλητούς με διασυνδέσεις πολιτικές ή άλλες. Γι’ αυτό είναι εφικτές και οι σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις, όπως πχ μετά από παραχαραγμένη εγγυητική επιστολή, δήθεν της LLOYD και με συμμετοχή ενός συμβούλου των τριών μεγαλύτερων κομμάτων μας,. Στο σκάνδαλο αυτό εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός στο ραδιόφωνο, δεν κατέστη δυνατός ο έλεγχος, επειδή το τηλέφωνο που τους έδωσαν ως τηλέφωνο των LLOYD ήταν πλαστό και απαντούσαν οι κομπιναδόροι ως LLOYD. Δεν τους έκοψε βέβαια να πουν αυτό που ήταν δεδομένο στο Τμήμα μου, μίας μικρής σχετικά ιδιωτικής εταιρείας. Να λένε: «Θα βρούμε εμείς το τηλέφωνο των LLOYD δεν χρειάζεται να μας το πείτε εσείς».
Όμως οι Βουλευτές μας δεν μπορούν να ασχολούνται με τέτοιες λεπτομέρειες. Γιατί τώρα όλοι οι «συναρμόδιοι» υπουργοί, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού μας, ασχολούνται για τρίτο έτος με το αν θα ανοίγουν και πότε τα καταστήματα τις Κυριακές, τη στιγμή που τα Κινέζικα καταστήματα παραμένουν ανοικτά τις Κυριακές εδώ και χρόνια και με την ανοχή του κράτους, ανταγωνιζόμενα αθέμιτα τους δικούς μας καταστηματάρχες.
Όπως άλλωστε ακούσαμε να λέει ο Χατζηνικολάου από την Θεσσαλονίκη, το Μετρό εκεί έχει εγκαταλειφθεί εντελώς, ενώ βέβαια έχουν ήδη σκάψει τα πάντα Ενώ λοιπόν μια μέρα κοιτούσαμε στα σκαμμένα με την πλήρη ανυπαρξία εργατικού προσωπικού (εικ. 9), περνάει ένας νεαρός και φωνάζει: «Βρε φέρτε κανέναν Γερμανό να τελειώσει το Έργο σε δυο – τρεις μήνες!»

Αυτή λοιπόν είναι η σύγχρονη Ελλάδα, στην οποία καλούνται να επενδύσουν οι ξένοι.
Γι’ αυτό σας λέω: Ζούμε σε έναν Παράδεισο. Τον Παράδεισο όχι βέβαια των Επενδυτών, αλλά των Επενγδυτών.

Λίνος Κουντουράς  

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*