Ο τομέας Οχημάτων στα ΕΠΑΛ.
Διαβάσαμε στο διαδίκτυο, αλλά και στα ΝΕΑ τις ανακοινώσεις για τις επερχόμενες αλλαγές, ως προς τις ειδικότητες του υπό διοργάνωση Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) και θεωρώ υποχρέωσή μου να ενημερώσω, τόσο εσάς για τους αναγνώστες σας, όσο και το Υπουργείο Παιδείας, δηλαδή τον Υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο και τους αρμόδιους της σχετικής επιτροπής που επεξεργάζονται το υπό διαβούλευση σχετικό νομοσχέδιο, για τις επιπτώσεις ορισμένων λανθασμένων επιλογών.
Μια τέτοια μεταρρύθμιση αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της Χώρας και των παιδιών μας, δεν μπορεί να λαμβάνεται … στο γόνατο, όπως όλες οι πρόσφατες αμέτρητες μεταρρυθμίσεις, με τις οποίες ο κάθε υπουργός μας αναστατώνει, έως ότου ο επόμενος έρθει με νέες δικές του.
Είμαι μηχανολόγος μηχανικός του πολυτεχνείου Μονάχου, με πολυετή προϋπηρεσία στην Γερμανία, ενώ υπήρξα επί 26 χρόνια Τεχνικός Διευθυντής σε τέσσερις από τις μεγαλύτερες εισαγωγικές εταιρείες αυτοκινήτων της Ελλάδας. Έχω συνεπώς συγκεκριμένη και εμπεριστατωμένη γνώμη για την τεχνολογική εκπαίδευση όσων αποφοίτων θα κληθούν να ασχοληθούν με την διάγνωση και επισκευή βλαβών των αυτοκινήτων μας. Αυτοκινήτων μιας σύγχρονης πολύ απαιτητικής τεχνολογίας.
Πέραν του ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα υπήρξε ακόμα και η σκέψη να ….. καταργηθεί ο τομέας «Οχημάτων» και να ενσωματωθεί στην ειδικότητα των μηχανολόγων (!!) που ευτυχώς απεφεύχθη. Ένα τραγικό λάθος που αποφάσιζε μια Τρόϊκα αδιάφορων για την Ελλάδα Τραπεζιτών και όσων για την «δόση» ακολουθούν τυφλά τις εντολές της, ενώ συχνά προέρχονται από άσχετες προς τα αποφασιζόμενα ειδικότητες. Οικονομολόγοι, Θεολόγοι, Φιλόλογοι κλπ κλήθηκαν να αποφασίσουν για ουσιαστικά θέματα τεχνολογικής εκπαίδευσης, για τα οποία δεν έχουν ιδέα. Μια ακόμα Ελληνική πρωτοτυπία.
Ευτυχώς ο τομέας «Οχημάτων» διατηρήθηκε, αν και κουτσουρεμένος, αφού όλες οι σχετικές ειδικότητες συμπεριελήφτηκαν σε έναν μοναδικό τομέα.
Όμως ένα σημερινό αυτοκίνητο απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις σε όλα τα παρακάτω:
· Ηλεκτρικά μοτέρ,
· Γεννήτριες,
· Πολύπλοκο ηλεκτρονικό εξοπλισμό,
· Ηλεκτρολογία για φώτα, αισθητήρες, ρελέ, ηλεκτροθερμικά συστήματα.
· Αυτοματισμούς,
· Εκτεταμένες ηλεκτρικές καλωδιώσεις,
· Υδροστατικά και υδροδυναμικά συστήματα,
· Πολλών τύπων γρανάζια,
· Λίπανση διαφόρων τύπων,
· Υλικά τριβής, όπως στα φρένα και στους συμπλέκτες,
· Ελαστικούς συνδέσμους και ελαστικά τροχών,
· Ελαστικούς ιμάντες και μεταλλικές αλυσίδες,
· Ζυγοσταθμίσεις όχι μόνο τροχών, αλλά και διαφόρων αξόνων,
· Απόσβεση κραδασμών και διάγνωση της λειτουργίας των αμορτισέρ,
· Γεωμετρία και ρύθμιση αναρτήσεων
· Καύσιμα, δηλ. βενζίνη, πετρέλαιο και φυσικό αέριο,
· Διαχείριση επικίνδυνων υγρών,
· Ψύξη και θέρμανση,
· Κλιματισμό,
· Αντιρρύπανση και προστασία περιβάλλοντος,
· Στεγανοποίηση,
· Ηχομόνωση και συντονισμό ενοχλητικών ήχων,
· Θέματα ασφάλειας, όπως ABS, AirBug, προεντατήρες ζωνών ασφαλείας και τα άπειρα συστήματα διευκόλυνσης του οδηγού, όπως …., ραντάρ, parkingκλπ κλπ.
· Και τέλος σημαντικές γνώσεις πληροφορικής, αφού τα διαγνωστικά μηχανήματα είναι πλέον αναπόσπαστη καθημερινότητα των συνεργείων και συχνά λειτουργούν και πληροφορούν σε onlineσύνδεση με τους κατασκευαστές.
Σύμφωνα με τα παραπάνω επομένως απαιτείται ένας τομέας «Οχημάτων» με τέσσερεις τομείς: Επισκευαστικό-Μηχανολογικό, Ηλεκτρολογικό, Φανοποιείας και Βαφής.
Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για το τι ισχύει στην Γερμανία, καταδεικνύει πόσο πολυδιάστατη είναι η σχετική εκπαίδευση σε ένα οργανωμένο κράτος.
Σε εμάς τι άραγε θέλουν οι αρμόδιοι να ισχύει με την συγχώνευση όλων στον μοναδικό τομέα «Οχημάτων»;
Νομίζω ότι έκανα κατανοητό, ότι χωρίς έναν τομέα «Οχημάτων» που θα προσφέρει εξειδικευμένη επί μέρους εκπαίδευση για όλα τα παραπάνω θέματα στους 4 τουλάχιστον τομείς, δεν θα καλύπτονται επαρκώς με γνώσεις όλες οι απαιτήσεις της εργασίας για την οποία προορίζονται οι εκπαιδευόμενοι.
Ας αναβαθμίσουμε λοιπόν τον τομέα «Οχημάτων με τέσσερις ειδικότητες, προκειμένου η νέα μεταρρύθμιση να αποβεί αποτελεσματική και διαχρονική, προς όφελος της απασχόλησης και της διατήρησης των ακριβοπληρωμένων αυτοκινήτων μας.
Πέραν αυτού είμαι βέβαιος ότι μόνο έτσι μια σοβαρή εταιρεία αυτοκινήτων θα θελήσει να απασχολήσει έναν απόφοιτο «Οχημάτων» στην επιχείρησή της, αλλά και τους μαθητές για την προβλεπόμενη πρακτική τους κατάρτιση. Διαφορετικά η πρακτική εκπαίδευσή των μαθητών θα περιορίζεται σε μικρομάγαζα και συνεργειάκια γειτονιάς, που θα αναζητούν κάποιον πιτσιρικά για θελήματα.
Όσο για τον εξευτελισμό της δημόσιας διοίκησής μας, που ως μοναδικό κίνητρο απασχόλησης των μαθητευομένων προβλέπει την απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές, τι να πει κανείς! Δίνουν δηλαδή το καλό παράδειγμα σε ένα κράτος όπου τα Ταμεία καταρρέουν και κάποιο 60 % των απασχολούμενων προσλαμβάνονται σήμερα χωρίς ασφάλιση. Συγχαρητήρια κύριοι, οδηγείτε την Πατρίδα μας σε σωστό δρόμο!
Λίνος Κουντουράς
Το κείμενο αυτό θα σταλεί στο Υπουργείο Παιδείας και σε εφημερίδες