Τα εργαλεία της επιτυχίας.

14 Οκτ 2018 από

Τα εργαλεία της επιτυχίας.

Θέλω να πετύχω.  Τι πρέπει να κάνω;  Όλοι νομίζουν ότι ξέρουν και ότι κάνουν το σωστό.  Είναι όμως έτσι;

Μερικά ερωτήματα που θα απαντήσει ο ενδιαφερόμενος και μερικές από τις παρακάτω σκέψεις ίσως να βοηθήσουν πολύ στην επιτυχία των στόχων σας.

  1. Γνωρίζετε ακριβώς τις ικανότητές σας, τον χαρακτήρα σας και το πού μειονεκτείτε έναντι άλλων;  Πρέπει να το γνωρίζετε με αντικειμενικότητα, αν θέλετε να είναι αποτελεσματικές οι επιλογές που σκοπεύετε να κάνετε.
  2. Ξέρετε το τι ακριβώς θέλετε;   Όχι περίπου ή σε γενικές γραμμές, αλλά ποιος ακριβώς είναι ο τελικός σας στόχος.  Στοιχειοθετημένος απολύτως σε όλες του τις λεπτομέρειες από την αρχή μέχρι και το τέλος των όσων επιθυμείτε να κάνετε.  Αν πχ θέλετε να σταδιοδρομήσετε σε μια εταιρεία, πρέπει να έχετε καταλήξει στο πώς θα δείξετε χρήσιμος συνεργάτης ξεκινώντας και πώς θα προβάλλετε στη συνέχεια τις όποιες ικανότητές σας.
  3. Ακόμα και αν θέλετε να ξεκινήσετε στο περίπου και όπου σας βγάλει, είναι και αυτό ένας πολύ συγκεκριμένος στόχος με τα καλά του και τα άσχημα.  Ανοίγεστε δηλαδή σε περισσότερους στόχους, χωρίς να γνωρίζετε κατά πόσο αυτό που θα προκύψει, θα σας καλύπτει ή όχι, ελέγχετε όλα όσα βρεθούν καθ’ οδόν απορρίπτοντας ότι δεν σας καλύπτει και καταλήγετε τελικά σε έναν μοναδικό στόχο, στον οποίο θα πρέπει πλέον να επικεντρωθείτε.  Μια βέβαια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, που ακόμα και αυτή θα μπορούσε να καρποφορήσει.  Θα περπατάμε δηλαδή στα τυφλά μέσα στο δάσος, χωρίς να ξέρουμε πού ακριβώς βρίσκεται το πανδοχείο που ψάχνουμε, έως ότου το βρούμε.
  4. Η επιτυχία που θέλουμε να έχουμε πρέπει να στηρίζεται σε όσα θα ήθελαν αυτοί από τους οποίους εξαρτάστε.  Από τον προϊστάμενο σε κάποια εταιρεία, από τους ψηφοφόρους, αν πολιτεύεστε, από τους γονείς, τους συναδέλφους και τους μαθητές, αν είστε καθηγητής, από τους πελάτες σας κλπ.  Το τι θα ήθελαν αυτοί είναι κάτι που πρέπει με κάθε τρόπο να προσπαθήσετε να μάθετε.  Διαφορετικά θα μπορούσατε να επικεντρωθείτε σε κάτι που δεν επιθυμούν, όσο και αν εσείς το θεωρείτε αξιόλογο.
  5. Το να κρατάμε λεπτομερή αρχεία των όσων κάνουμε και να τα έχουμε άμεσα προσβάσιμα, για την περίπτωση που θα χρειαστούν, είναι εξ ίσου προϋπόθεση μιάς σωστής λειτουργίας.
  6. Μπείτε στη θέση του άλλου.  Του πελάτη, του προϊσταμένου, του πολίτη (αν είστε δημόσιος υπάλληλος) του μαθητή ή του γονιού, για να καταλάβετε τι θα ήθελαν αυτοί από εσάς.  Για να το κάνετε αυτό πρέπει να αποφασίσετε να κάνετε μια μέρα αυτό που εκείνοι κάνουν όταν σας πλησιάζουν.  Αν είστε μηχανικός αυτοκινήτων, πηγαίνετε μια μέρα με το αυτοκίνητό σας ως πελάτης σε κάποιο ξένο συνεργείο.  Αν είστε δημόσιος υπάλληλος πάτε ως απλός πολίτης σε μία άλλη υπηρεσία.  Την εποχή που ήμουν Τεχνικός Διευθυντής μιας εταιρείας, πήγαινα ενίοτε ως πελάτης, σε περιπτώσεις που ήθελε κάποια επισκευή το αυτοκίνητό μου. Έμπαινα στην ουρά και διαπίστωνα έτσι κάποια προβλήματα, που τυχόν υπήρχαν στην αντιμετώπιση των πελατών μας.
  7. Αν ζητάτε εργασία, μάθετε ακριβώς τις δραστηριότητες της εταιρείας στην οποία απευθύνεστε και προετοιμαστείτε για να τους πείτε στη συνέντευξη, σε τι θα μπορούσατε να συνεισφέρετε αν σας προσλάβουν και ποιο όφελος θα έχουν κατά τη γνώμη σας από τη συνεργασία μαζί σας.
  8. Στη δουλειά σας να είστε πάντα σαφής, συγκεκριμένος και ποτέ να μην αναιρείτε όσα έχετε υποσχεθεί.  Να αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας, αλλιώς δεν πρόκειται να σας εμπιστεύονται. Αν μια απαίτηση πελάτη σας δεν είναι εφικτή, εξηγήστε αναλυτικά το γιατί και ζητήστε κατανόηση από τον απέναντι σας.
  9. Να είστε στην ώρα σας, αλλιώς να ειδοποιήσετε εγκαίρως αν πρόκειται να αργήσετε. Εννοείται ότι μικροεπιπολαιότητες, όπως, ξέχασα να φορτίσω το κινητό μου και δεν μπόρεσα να επικοινωνήσω ή ότι καθυστέρησα στο ραντεβού γιατί είχε κίνηση ή ότι ως καταστηματάρχης δεν έχω ψιλά και άλλα τέτοια δεν πρέπει να υπάρχουν. Όλα αυτά είναι λεπτομέρειες που δεν χαρακτηρίζουν ένα συγκροτημένο άτομο, ενώ το να μας θεωρούν οι άλλοι σοβαρούς είναι μια από τις προϋποθέσεις της επιτυχίας.  Πώς θα βλέπατε κάποιον που σας πλησιάζει με το πλαστικό κυπελάκι του Νεςκαφέ στο ένα χέρι, και στο άλλο το κινητό και μια σακούλα του σουπερμάρκετ με τα χαρτιά για την συζήτησή σας;  Επιτυχημένος χωρίς να εκπέμπει σεβασμό στους γύρω δεν υπάρχει.
  10. Μάθετε να ακούτε τους άλλους χωρίς να τους διακόπτετε κάθε τόσο.  Να λέτε λίγα λόγια αλλά συγκροτημένα στις συζητήσεις και να φαίνεται εύκολα το που θέλετε να καταλήξετε σε όσα λέτε. Να ζυγίζετε τα ναι και τα όχι που λέτε στους γύρω σας. Μην δεσμεύεστε για κάτι που εξ αρχής ξέρετε πως δεν θα καταφέρετε. Να παίρνετε πίσω τηλέφωνο αυτούς που σας καλούν, αλλιώς καλύτερα να μην δίνετε τα τηλέφωνά σας.
  11. Η σοβαρότητα μαζί με λίγο χιούμορ για χαλάρωση είναι θετικό σε κάθε κουβέντα, που θα πρέπει να κάνουμε με ανωτέρους μας, με πελάτες ή με συνεργάτες μας, χωρίς όμως να ξεφεύγουμε σε άσχετα ή κουραστικά καλαμπούρια..
  12. Τέλος να είμναστε ο εαυτός μας και να σεβόμαστε πρώτα εμείς την όποια δουλειά μας, για να την σεβαστούν και οι άλλοι.

Με όλα αυτά η επιτυχία σε όσα επιχειρήσουμε θα είναι δεδομένη.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*