Τι θα μπορούσαν να κάνουν.

29 Σεπ 2013 από

Περιουσία του Δήμου στη Νέα Χαλκηδόνα - Το Καφενείο

Περιουσία του Δήμου στη Νέα Χαλκηδόνα – Το Καφενείο

 

Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι Δήμαρχοι..       

Χίλια πράγματα θα μπορούσαν να κάνουν οι εκάστοτε Δήμαρχοι της Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και τίποτα από αυτά δεν έχουν κάνει.  Γιατί;  Ποιος να ξέρει.  Ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής; Παντελής έλλειψη χρημάτων;  Προσήλωση στη χαώδη νομοθεσία της Πατρίδας μας; Πολλές συναρμοδιότητες  που εμποδίζουν κάθε δραστηριότητα; Οργανωτικές αδυναμίες; Ο Καλλικράτης που έδωσε τη χαριστική βολή στους Δήμους; Κάποια από όλα αυτά ή και όλα μαζί έχουν καταντήσει το Δήμο εικόνα και ομοίωση του διαλυμένου Κράτους μας.

Θα αριθμήσω λοιπόν εδώ τι θα έκανα εγώ αν ήμουν Δήμαρχος.

1.      Μία υπογραφή από έναν μόνο απόλυτα υπεύθυνο. Θα έδινα δηλαδή την κάθε αρμοδιότητα και δυνατότητα υπογραφής σε έναν και μόνο υπάλληλο ή αιρετό, ο οποίος θα είχε την απόλυτη ευθύνη για την εμπρόθεσμη επιτυχία ή αποτυχία της, θα του ζητούσα εβδομαδιαίο απολογισμό και θα τον αντικαθιστούσα αμέσως, μόλις θα έβλεπα ότι δεν απέδιδε.

2.      Θα καλούσα όλους τους συνεργάτες μου, αντιδημάρχους και εργαζομένους σε χαλαρή συνάντηση κάθε 15θήμερο, για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

3.      Θα καλούσα μια φορά τον μήνα ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο, σε μια άτυπη συνάντηση ανταλλαγής προτάσεων, για την καλύτερη λειτουργία του Δήμου μας και την επίλυση προβλημάτων, λέγοντας ότι όλοι μαζί, Συμπολίτευση και Αντιπολίτευση θα πρέπει μέσα από εποικοδομητικές συζητήσεις να επιδιώκουμε τη βελτίωση των Δημοτικών μας δρώμενων και όχι με αντιπολιτευτικές αντιπαραθέσεις πολιτικής χροιάς στα Δημοτικά Συμβούλια. Αν δεν το δέχονταν θα το κατήγγειλα στους δημότες κάθε φορά όποιον δεν θα δεχόταν να συνεργαστεί εποικοδομητικά.

DSC035394.      Θα έδινα τη δυνατότητα στους δημότες να ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση για τα δρώμενα της Δημοτικής Αρχής και των Δημοτικών Συμβουλίων μέσω δημοτικών εντύπων και ιστοσελίδων, αντί να επαφίεμαι σε όσα γράφει ο τοπικός τύπος.

5.      Ο Κένταυρος, το Τσιπουράδικο, το δημοτικό Καφενείο Χαλκηδόνας στη Δεκελείας, οι εγκαταστάσεις στο μπασκετάκι των Απομάχων, τα διάφορα κτίσματα στο Άλσος και άλλα δημοτικά ακίνητα μένουν αχρησιμοποίητα και καταρρέουν. Παράλληλα εκατοντάδες νέοι μας σουλατσάρουν άνεργοι, χωρίς ελπίδα και δραστηριότητα στην καλύτερη περίοδο της ζωής τους. Γιατί λοιπόν να περιμένουμε την Τρόϊκα να μας επιτρέψει κάποια πρόσληψη και να μην εμπιστευτούμε τη διαχείριση των διαφόρων δραστηριοτήτων στα καταστήματα αυτά σε μικρές ομάδες νεαρών δημοτών μας, δίδοντας τους  ποσοστά από τις εισπράξεις που θα έχει ο Δήμος από αυτές;  Ένα νεαρό ή μια κοπελιά στην κάθε ειδικότητα. Έναν μάγειρα, έναν σερβιτόρο, έναν στο καφενείο, έναν στα παγωτά κλπ.   Το ίδιο και στα μικρά ξύλινα παραπήγματα του Άλσους, όπου θα μπορούσαν να πουλιούνται από παγωτά μέχρι μπαλόνια, βαρκούλες ή ποπ-κορν κλπ,  με ποσοστά και πάλι επί των εισπράξεων του Δήμου. Κάποιος από τους αιρετούς θα έπρεπε να καταρτήσει ένα Businessplanγια όλες αυτές τις δραστηριότητες και τις αναμενόμενες εισπράξεις. Αν δεν είναι ικανοί, τότε να βρούμε ικανότερους. Έναν δικηγόρο για  την νομική κατοχύρωση, έναν για τις δραστηριότητες, κάποιον για την επιλογή των ενδιαφερομένων και έναν άλλον για να ελέγχει αυτούς που με απόλυτη ευθύνη τους ανέλαβαν την  εκτέλεση του Businessplanή την επιλογή των νεαρών. Η μη τήρηση όσων προέβλεψε θα οδηγεί στην άμεση αντικατάσταση του κάθε αρμόδιου και υπόλογου.

6.      Το Άλσος θα μπορούσε να δενδροφυτευτεί από εθελοντές δημότες, όπου ο καθένας θα φύτευε και θα πότιζε με τα παιδιά του το δικό τους δεντράκι, και θα κρεμούσε στον κορμό πινακιδάκι με τα ονόματά τους.  

7.      Θα μπορούσαν να υποχρεωθούν οι κάτοχοι κενών αχρησιμοποίητων οικοπέδων να τα παραχωρήσουν ως πάρκινγκ στους γύρω δημότες, με μηνιαίο αντίτιμο προς τον ιδιοκτήτη, κοινό για ολόκληρο τον Δήμο,  αλλά και με δεσμευτικό συμβόλαιο του Δήμου, ότι ο χώρος θα εκκενωθεί άμεσα, μόλις ο ιδιοκτήτης θελήσει να τον χρησιμοποιήσει διαφορετικά.

8.      Στον Πολυχώρο της οδού Δροσίνη θα έπρεπε να λειτουργεί ένας Δημοτικός Κινηματογράφος με χαμηλό εισιτήριο. Γιατί να είναι καλύτερος ο Δήμος Αγίων Αναργύρων, που όχι μόνο έχει πάρει χρήματα από πρόγραμμα της ΕΕ, για ένα θαυμάσιο κτίριο κινηματογραφικών προβολών, αλλά λειτουργεί και χειμώνα – καλοκαίρι σινεμά με 4 € ανά άτομο, 4 € ανά ζευγάρι στην βραδυνή προβολή και μόνο ένα εισιτήριο για συνοδευόμενα παιδιά;

9.      Σε ποιον αναθέσαμε να βρίσκει προγράμματα της ΕΕ, δίνοντάς του ποσοστά; Σε κανέναν ή σε κάποιον που δεν τα καταφέρνει; Γιατί, αν αυτός υπάρχει,  γιατί δεν μας βρήκε μια τέτοια χρηματοδότηση;  Μαθαίνουμε βέβαια ότι προγράμματα συχνά και 100 % χρηματοδοτούμενα, καταψηφίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο εις βάρος του Δήμου και των Δημοτών. Ίσως από αντίδραση, αλλά πιο συχνά λόγω αδιαφάνειας, κακού timingή κακού τρόπου εισήγησης    

Σιντριβάνι

Ένα Σιντριβάνι

10.  Γιατί να μην δώσουμε με παρόμοια συμφωνία, δηλαδή με ποσοστά σε νέους μας, τη δυνατότητα να προσφέρουν στους δημότες και σε χώρο του Δήμου, μεσημεριανό φαγητό με χαμηλή τιμή;  Ο Δήμος Αχαρνών που το κάνει γιατί να είναι καλύτερος από τον δικό μας;  Και γιατί αντί για τον Δήμο μας να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα μόνο ο «Σκλαβενίτης» και μπράβο του.

11.  Και τα δημοτικά λεωφορεία, αντί να σαπίζουν στο νεκροταφείο ή να έχουν ληστευτεί εγκαταλελειμμένα σε οικόπεδο, θα μπορούσαν να λειτουργούν με φτηνό εισιτήριο, μεταφέροντας δημότες στους σταθμούς του ηλεκτρικού, επίσης με οδηγούς που θα πληρώνονται με ποσοστά αντί για πρόσληψη.

12.  Προ ετών η κα Καπετάνου είχε διοργανώσει Θέατρο στο Άλσος. Γιατί ο ωραίος αυτός θεσμός εγκαταλείφθηκε; Καλός και ο χώρος του ΠΙΠΙΕΔ, αλλά άλλη ομορφιά είχαν οι εκδηλώσεις στο Άλσος, όπως έκανε Δήμος Ηρακλείου  στο χώρο «ΦΙΞ».

13.  Εκθέσεις ζωγραφικής και άλλες θα έπρεπε να γίνονται ασταμάτητα, αφού είναι ο μόνος τρόπος να προβάλλουν τα έργα τους οι μη επώνυμοι δημότες, σε μια εποχή που μόνο το όνομα και τα κέρδη μετρούν στις γκαλερί. 

14.  Μουσικές βραδιές, με λαϊκά, ρεμπέτικα, παλιά τραγούδια ή ακόμα και ροκ διοργανώνονται μόνο σε πανηγύρια ή την Πρωτομαγιά, με τεράστιο κόστος, τεράστια μεγάφωνα, κλείσιμο δρόμων και άλλα ευτράπελα. Δεν θα μπορούσαν να γίνονται στο ΠΙΠΙΕΔ, γιατί όχι και στο Άλσος, χαμηλού τόνου βραδιές με μουσικούς μη βεντέτες.

15.  Η λίμνη στο Άλσος μας έχει καταντήσει περίγελος. Μια με νερό, μια άδεια, μια βρώμικη, μια καθαρή, μια με χημικά και μια σκέτος βούρκος. Επιμένω να την κάνουμε πισίνα για κολύμπι. Η περιοχή μας βρίσκεται πολύ μακριά από τη θάλασσα και μια πισίνα, τόσο μεγάλη, θα ήταν ευεργέτημα για τους νεόπτωχους δημότες μας και τα παιδάκια.  Γιατί στην Υπάτη να λειτουργεί πισίνα (πολύ μικρότερη) γεμάτη νέους, παιδάκια και μητέρες και σε εμάς δεν γίνεται;

Το Ποτάμι μας

Το Ποτάμι μας

16.  Ο Κηφισός μας, σκέτος βούρκος και κουνουποτροφείο σήμερα, παρ’ όλο που επί χρόνια υπάρχει και … μισθοδοτούμενη Επιτροπή Διαχείρισης της ρύπανσης του, θα μπορούσε να γίνει παράδεισος πράσινου, με φράγματα που θα δημιουργούσαν λιμνούλες, βατραχάκια που τρώνε εγκαίρως τα επωαζόμενα κουνούπια και άλλα τέτοια.  Πώς μπορούν να γίνουν όλα αυτά;  Όποιος ενδιαφέρεται ας με ρωτήσει να του δώσω τις λεπτομέρειες. Το ερώτημα δεν είναι αυτό, αλλά το γιατί χρόνια και χρόνια δεν γίνεται τίποτε με το ποτάμι μας.  Τίποτα; Πλην της συνεχούς ρύπανσης με απόβλητα από τους γύρω. Το ‘χω ξαναπεί. Βουλώστε τα κανάλια αποχέτευσης που εισρέουν στο ποτάμι και ο Κηφισός θα καθαρίσει σε λίγες μέρες, ενώ θα βρείτε άμεσα και τους ρυπαίνοντες, μόλις πλημμυρίσουν τα προαύλιά τους.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να κάνουν. Όσο για το τι δεν κάνουν και τις ανεπάρκειες σε καθημερινή βάση, τι να πούμε; Τα γκαζόν παντού ξερά. Πολλά φώτα με σπασμένους γλόμπους. Τα σιντριβάνια δεν λειτουργούν με τα στάσιμα νερά τους να αποτελούν εκκολαπτήρια κουνουπιών. Ο Κηφισός ελεινός.  Το μπασκετάκι της, επιτέλους ονομασθείσας, Πλατείας Κυθήρων σε ελεεινή κατάσταση, τα δίχτυα στις μπασκέτες ξεσκισμένα ή ανύπαρκτα, η βρωμιά επικρατεί, όλα μουτζουρωμένα με γκράφιτι, προβολείς που ανάβουν μόνο λίγοι και όποτε τύχει (για οικονομία, μου είπαν, δεν ενοχλούσε όμως που συχνά άναβαν και στο καταμεσήμερο).  Στην υπόγεια διάβαση της Εθνικής οδού πλήρες σκότος για πολλές μέρες.  Ούτε μια λάμπα δεν άναβε, ώστε η διάβαση να αποτελεί φόβητρο για κάθε κοπέλα ή κυρία.  Μήπως και τη Renaultδεν θα μπορούσαμε να είχαμε εκμεταλλευτεί με κάποιον τρόπο, όλα αυτά τα χρόνια που λεηλατείται, χωρίς ο Δήμος να ενεργεί τα δέοντα;

Αδιαφορία για όλα;

Αδιαφορία για όλα;

Και μην μου πει κάποιος ότι το κράτος φταίει που δεν δίνει χρήματα, γιατί δεν είδα την ΚΕΔΚΕ ή τους δημάρχους να πάνε στον Υπουργό και να απαιτήσουν πρώτα την άμεση εκταμίευση όσων λέει ο νόμος, πριν να πληρωθούν στους κερδοσκόπους τα υπέρογκα πανωτόκια. Γιατί αποδίδουν έσοδα και δεν αντιδρούν;  Μήπως επειδή ορισμένοι είναι συχνά εξαρτώμενοι από τα κόμματα;

Λίνος Κουντουράς   

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*