Τουρισμός 2016

26 Δεκ 2016 από

Τουρισμός 2016

Αυτή είναι η εικόνα της Αθήνας που βλέπουν οι τουρίστες, επί της Σταδίου, 40 μέτρα από την Πλατεία Ομονοίας.  Χρόνια τώρα αυτή η κατάσταση στο οικόπεδο του Κατράντζου που κατεδαφίστηκε, αν θυμάμαι καλά, παραμένει απαράδεκτη.  Και για όποιον πει ότι ʺδικό τους είναι το οικόπεδο και δικαίωμά τους είναι να το αφήνουν έτσιʺ, επισημαίνω ότι ένα άρθρο του Γερμανικού Συντάγματος λέει ότι «Η ιδιοκτησία υποχρεώνει»  και έτσι αν η κατάσταση ενός κτίσματος χαλνάει την εικόνα της περιοχής, ο ιδιοκτήτης καλείται να το βελτιώσει άμεσα.  Αν δεν ανταποκριθεί, τότε το Γερμανικό Δημόσιο επεμβαίνει, το εξωραΐζει όπως νομίζει και χρεώνει στη συνέχεια τον ιδιοκτήτη με το συνολικό κόστος διαμόρφωσης.

Ο Τουρισμός σε εμάς όμως προωθείται και διαφορετικά.  Ένας φίλος Γερμανός με παρεκάλεσε να του στείλω μια λίγο μακρινή φωτογραφία του Παρθενώνα, που την ήθελε για ένα άλμπουμ φωτογραφιών από ένα ταξίδι του στην Ελλάδα.  Ο ίδιος, μου είπε, δεν είχε τότε κατορθώσει να βρει τρόπο να τον φωτογραφήσει.  Πήγα λοιπόν και εγώ προ ημερών εκεί, αλλά διαπίστωσα ότι έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες (!!) για να μην φαίνεται η Ακρόπολη γενικότερα, αλλά ειδικότερα να μην φαίνεται ο Παρθενώνας.  Θα δείτε τις φωτογραφίες και θα καταλάβετε καλύτερα το τι συμβαίνει.  Όποιος θέλει να φωτογραφίσει εμποδίζεται από δίμετρα κάγκελα που έχουν μπει παντού (λεφτά υπάρχουν) από πανύψηλα δέντρα και από ομπρέλες των καφενείων.  Τόσο καλά. Έκανα ότι μπορείτε να φανταστείτε, για να βρω ένα από τα σημεία όπου παλιά πηγαίναμε για να δούμε την Ακρόπολη, όπως τα βραχάκια πίσω από την Αγία Μαρίνα, χωρίς όμως να βρω πρόσβαση.  Προσπάθησα τα πάντα. Ανέβηκα στο παλιό Αστεροσκοπείο, μπροστά όλο δέντρα. Πήγα στην Αγία Μαρίνα, κάγκελα και λουκέτα παντού.  Γύρισα όλους τους χώρους, ανέβηκα μέχρι απάνω στον Αρχαιολογικό Χώρο.  Καμία δυνατότητα.  Τα λίγα μόνο σημεία από όπου φαινόταν ο Παρθενώνας, ήταν τέτοια που έβλεπε κανείς μόνο το εμπρόσθιο μέρος του Παρθενώνα σκεπασμένο από σκαλωσιές.

Μεγάλες προσπάθειες γίνονται λοιπόν για (υπο-)ανάπτυξη του Τουρισμού μας.  Βαλτοί είναι; αναρωτήθηκα, οι Δημόσιοι Λειτουργοί μας, που τους έβλεπα να πηγαινόρχονται στα κτήρια, έχοντας κλειδιά για τις καγκελόπορτες.  Μήπως και αυτοί αποβλέπουν σε άλλες εξελίξεις για την Πατρίδα, εκτελώντας εντολές των πολιτικών μας, που τους προωθούν συνήθως σε αυτές τις θέσεις; 

Ή μήπως συμβαίνει αυτό που αστειευόμενος έλεγα σε φίλους διηγούμενος τις αναποτελεσματικές προσπάθειές μου.  Ότι προετοιμάζουν δηλαδή το έδαφος για να μας πουν τελικά οι Σκοπιανοί, ότι αυτοί έχτισαν τον Παρθενώνα ! 

Θυμάμαι δε και μια παλαιότερη εμπειρία μου με φίλους Ιάπωνες, οι οποίοι είχαν φέρει τις οικογένειές τους για ολιγοήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, μόνο και μόνο για να τους δείξουν την Ακρόπολη, την οποία στους ίδιους είχα δείξει εγώ σε προηγούμενο επαγγελματικό ταξίδι τους.  Όταν πήγαμε εκεί οι φύλακες είχαν κλείσει τις εισόδους λόγω απεργίας.  Τρεις μέρες περιμέναμε χωρίς αποτέλεσμα.  Αγανακτισμένος πήγα και βρήκα την Μελίνα, υπουργό τότε και διαμαρτυρήθηκα.  ʺΤι να κάνωʺ, μου είπε, ʺη απεργία είναι δικαίωμά τουςʺ.  Συμφωνώ, της είπα, ας καθίσουν λοιπόν σπίτι τους όσο θέλουν. Η Ακρόπολη όμως δεν τους ανήκει για να την κλειδώνουν.  Όσο για τη φύλαξη, ας βάλουμε όσο θα απεργούν φαντάρους στη θέση τους.  Τελικά οι Ιάπωνες έφυγαν μετά από 7 μέρες χωρίς να μπορέσουν να δουν τον Παρθενώνα. Οι οικογένειες τον είδαν μόνο από τους πέριξ δρόμους. Μήπως σκέφτηκε κανείς πόσο κοστίζει ένα ταξίδι με επιστροφή στη Χιροσίμα, από όπου είχαν έρθει;

Τι όμως και αν δεν φαίνεται ο Παρθενώνας.  Οι τουρίστες έχουν τη δυνατότητα, χρόνια τώρα, να δουν πολλά άλλα αξιοθέατα, όπως αυτό το εγκαταλελειμμένο γκαράζ, που χρόνια τώρα κοσμεί έναν σημαντικότατο δρόμο μας.  Αυτόν που οδηγεί από το Θησείο στην Ακρόπολη, λίγο πιο εκεί από τον κινηματογράφο Θησείον, τον βραβευμένο ως  ωραιότερο της Ευρώπης, ενώ τη γενικότερη εικόνα με τα εστιατόρια και τα καφενεία συμπληρώνουν οι άπειροι ξένοι και ντόπιοι μικροπωλητές με τις πραμάτειές τους, δεξιά και αριστερά του πεζόδρομου.

Ο κ. Κυριάκος βέβαια περιοδεύοντας στη Θράκη επισήμανε ένα σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού μας.  Στη Θάσο, όπως εξήγησε, δεν υπάρχει σωστό Κέντρο Υγείας.  Εκεί πιστεύει ότι επικεντρώνεται το πρόβλημά μας για μια σημαντική αύξηση της τουριστικής μας κίνησης.     

Και εγώ με τη σειρά μου επισημαίνω:  ʺΕλλάς Ελλήνων Χριστιανώνʺ, που με βεβαιότητα θα πάνε όλοι στον Παράδεισο, αφού συνεχώς πλέον σταυροκοπιούνται.

Λ.Κ.   

Σχετικά άρθρα

Μοιραστείτε το

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*