Το μέλλον της ηλεκτροκίνησης.

4 Φεβ 2014 από

 

Ο Lars Thomsen

Ο Lars Thomsen

Το μέλλον της ηλεκτροκίνησης

Σε ομιλία του ο ChiefFuturistκ. Lars Thomsen με τίτλο «Elektromobilität: Revolution der Automobilindustrie», επεσήμανε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Οι τεχνολογικές επιτεύξεις ήταν εκείνες που έφερναν πάντοτε τεράστιες αλλαγές στο εκάστοτε Βιομηχανικό κατεστημένο.  Όμως οι αλλαγές αυτές συντελούνται σε όλο και πιο σύντομα χρονικά διαστήματα, επειδή στην εποχή μας οι τεχνολογικές εξελίξεις (Inovations) διαδέχονται σε απίστευτο ρυθμό η μια την άλλη.

Ρώτησαν έναν πολυεκατομμυριούχο για το μυστικό της επιτυχίας του και τους είπε ότι είναι η έγκαιρη εκμετάλλευση των Τάσεων (trends) της Αγοράς. Όταν πλέον φαίνεται το που πάνε οι Τάσεις (trends) της Αγοράς, είναι ήδη πολύ αργά, είπε ο επιτυχημένος αυτός επιχειρηματίας. Παράλληλα πρέπει να ξέρουμε ότι ένα νέο προϊόν θέλει 1 χρόνο περίπου για να μπει στην Αγορά, αλλά μετά η επέκταση στην Αγορά είναι εκρηκτική.  Αν λοιπόν το εντοπίσει εγκαίρως ο ανταγωνισμός, θα έχει χρόνο να αντιδράσει, αν περιμένει θα είναι πολύ αργά, όπως συνέβει με τηνApleκαι την Nokia, είπε ο LarsThomsen.

Με τη χιονοστιβάδα εξελίξεων στον τομέα της αυτοκίνησης, η εποχή μας θα φέρει απίστευτες αλλαγές στην αυτοκινητοβιομηχανία, τέτοιες που πολλές δεκαετίες είχαν να συμβούν και μάλιστα σε λιγότερο από 520 εβδομάδες (10 χρόνια), προβλέπει ο κ. LarsThomsen.

Τα εξαρτήματα και οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων γίνονται καθημερινά και πιο φτηνά, ενώ ήδη 3 έως 4 νέοι κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων πρόκειται σύντομα να εμφανιστούν στην διεθνή Αγορά.

Μέχρι το 2017 θα έχουμε ήδη προσανατολιστεί στο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο, ενώ δεν θα υπάρχει πλέον ενδιαφέρον για μεταχειρισμένα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, οπότε οι σχετικές επιχειρήσεις θα κλείσουν.  Όσο για τα υβριδικά αυτοκίνητα, η συνέχιση της παραγωγής τους δεν θα ξεπεράσει τις 200 εβδομάδες (4 χρόνια). Ως τότε θα έχει σημάνει και το τέλος των αγώνων Formula 1. (μήπως γι’ αυτό προετοιμάζεται η θέσπιση της ηλεκτροκίνητης Formula Ε, με ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα;)

Μια άλλη αναμενόμενη εξέλιξη είναι η αυτοματοποιημένη οδήγηση από το ίδιο το  αυτοκίνητο, δεδομένου ότι τα κράτη δεν θα εμπιστεύονται την οδήγηση από τον άνθρωπο, αφού έτσι οδηγούμαστε σε όλο και περισσότερα ατυχήματα ανά έτος.

Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά τις εξελίξεις που καθημερινά στον τομέα αυτόν ανακοινώνονται, με αυτόματο παρκάρισμα, χωρίς την επέμβαση του οδηγού, με αυτόματο φρενάρισμα, όταν σε χαμηλές ταχύτητες πλησιάζεται πολύ το προπορευόμενο όχημα και άλλα τέτοια θα συμφωνήσουμε ότι έχει δίκιο, εκεί μας πάνε οι εξελίξεις.

Ο κ. Thomsen επεσήμανε επίσης την καταστρεπτική πολιτική των ισχυρών της Γης. Κατασπαταλούν το 20 % των λιγοστών πλέον αποθεμάτων πετρελαίου, που γι’ αυτό συνεχώς ακριβαίνει, για να το καίμε στα αυτοκίνητα, με συντελεστή απόδοσης μόλις το 20 % και απώλεια το 80 %.  Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πως τα αποθέματα αργού πετρελαίου, για τα οποία σήμερα γίνονται οι πόλεμοι, είναι συγκεκριμένα και δεν υπάρχει τρόπος να αυξηθούν ποτέ, ενώ το πετρέλαιο το χρειαζόμαστε για πολλές άλλες χρήσεις, όπως την δημιουργία πλαστικών, φαρμάκων, κλπ.  Τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα όμως των πετρελαϊκών εταιρειών μετρούν για τους ιθύνοντες πάντοτε περισσότερο από την ανθρωπότητα, ακόμα και από τα ίδια τους τα παιδιά.

Όπως και να έχει η ηλεκτροκίνηση θα μας βοηθήσει να λειτουργήσουμε πιο οικολογικά.  Γιατί σε αντίθεση με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης οι ηλεκτροκινητήρες έχουν έναν πολύ υψηλό συντελεστή απόδοσης, της τάξης του 95 %, ενώ οι μπαταρίες μπορούν να φορτιστούν και μέσω εναλλακτικών πηγών ενέργειας, μέσω φωτοβολταϊκών ή από ανεμογεννήτριες.

Είναι γι’ αυτό πολύ ενθαρρυντικό που στη Γερμανόφωνη Ευρώπη, τη Νορβηγία, ίσως και αλλού, λειτουργούν ήδη από πολύ καιρό οι σταθμοί ταχείας φόρτισης μπαταριών και μάλιστα δωρεάν (!!).  Έτσι ο LarsThomsen με το ηλεκτρικό του αυτοκίνητο Tesla, πήγε από την Ελβετία στο Grazτης Αυστρίας με μία μόνο στάση για φόρτιση, διάρκειας 3,5 ωρών.  Όσο δηλαδή χρειάστηκε για να πιεί τον καφέ του σε έναν φίλο του στο Μόναχο. hero_20131119

Εμείς προφανώς χάνουμε άλλη μια ευκαιρία βιομηχανικής ανάπτυξης της Ελλάδας. Με τις ενέργειές τους, οι εκάστοτε κυβερνήσεις μας …  κατάφεραν την σταδιακή εξαφάνιση της παραγωγής ή συναρμολόγησης αυτοκινήτων στην Ελλάδα και την μετατόπιση των βιομηχανικών αυτών μονάδων  στην Τουρκία, εκτός ΕΕ, αλλά και στο Βέλγιο, εντός ΕΕ. Εξακολουθούν ακόμα να δυσκολεύουν τις απέλπιδες προσπάθειες αναβίωσης της παραγωγής επαγγελματικών αυτοκινήτων στην Θεσσαλονίκη.  Σταμάτησαν, πολλά χρόνια πριν την συναρμολόγηση των Nissan, την κατασκευή των FIATAmigo και την συναρμολόγηση των Nivaστη Θήβα, αλλά και τις προσπάθειες παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Σύρο. Αλλά σήμερα, στον απόηχο όλων αυτών και ενώ τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις, ως τελευταίος τροχός της Ευρωπαϊκής αμάξης, είναι και υπερήφανοι για το … αναπτυξιακό έργο τους και στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Έναν τομέα που θα μπορούσαμε εύκολα να αναπτυχθούμε, αφού και επιστήμονες έχουμε που ασχολούνται με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και εταιρείες που ενδιαφέρονται, αλλά και που οι μικροί ακόμα αριθμοί παραγωγής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μας δίνουν μια ακόμα δυνατότητα σταδιακής ανάπτυξης ενός τρομερά αναπτυσσόμενου κλάδου.  Και θα έπρεπε να ενεργήσουμε άμεσα, γιατί αν θυμηθούμε  όσα είπε ο LarsThomsen:  «Όταν πλέον φαίνεται το που πάνε οι Τάσεις (trends) της Αγοράς, είναι ήδη πολύ αργά».  Δεν έχουμε λοιπόν μεγάλα περιθώρια χρόνου.

Λίνος Κουντουρας

Σχετικά άρθρα

Μοιραστείτε το

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*