Το TPP που δεν θέλει ο Τραμπ.
Το TPP που δεν θέλει ο Τραμπ
Ξέρετε τι είναι το TPP (ή TTIP για την Ευρώπη), που ο Τραμπ δεν θέλει;
Είναι, [σύμφωνα με τα ʺnews247.grʺ και ʺtribune.grʺ] ένα σύμφωνο εμπορικής συνεργασίας των κρατών της περιοχής του Ειρηνικού TPP (Trans-Pacific Partnership ή TTIP για την Ευρώπη) που καλύπτει περίπου το 40% της παγκόσμιας οικονομίας και θα δημιουργούσε ένα νέο οικονομικό μπλοκ με περιορισμένους εμπορικούς δασμούς και εμπόδια για μια μεγάλη κατηγορία προϊόντων.
Σε συμφωνία για την υπογραφή της μεγαλύτερης εμπορικής συνεργασίας στις τελευταίες δύο δεκαετίες, κατέληξαν οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και άλλες 10 χώρες του Ειρηνικού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, το Μεξικό, το Περού, η Χιλή, η Νέα Ζηλανδία , η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία, το Μπρουνέι, το Βιετνάμ και η Ιαπωνία. Το σύμφωνο θα έπρεπε να εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και από τα κοινοβούλια των υπόλοιπων χωρών.
Ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων διενεργήθηκε στην Ατλάντα των ΗΠΑ, με τους υπουργούς Εμπορίου των 12 κρατών να προσπαθούν να λύσουν διαφορές σχετικά με το πόσο θα διαρκεί το μονοπώλιο στην νέα γενιά φαρμάκων βιοτεχνολογίας. Τελικά οι ΗΠΑ και η Αυστραλία κατέληξαν σε συμβιβασμό, ανάβοντας το πράσινο φως για την επίτευξη συμφωνίας.
Σε ομιλία του στην ολομέλεια του Κογκρέσου, ο Μπάρακ Ομπάμα είχε ζητήσει να στηρίξουν τα μέλη του την Διαειρηνική Εμπορική Συμφωνία ή TPP, προκειμένου να δώσουν τα εργαλεία στις ΗΠΑ για να ρυθμίζουν τους κανόνες εμπορίου στις περιοχές που μέχρι σήμερα ελέγχουν η Κίνα και η Ιαπωνία.
Ήθελε, έλεγε, να κόψει 18000 φόρους σε προϊόντα που παράγονται στην Αμερική για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Με την TPP η Κίνα δεν θα έθετε πλέον τους κανόνες σε αυτή την περιοχή. Όσοι όμως κριτικάρουν την TPP λένε ότι η διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας είναι αποπροσανατολισμός. Αντίθετα λένε ότι η TPP αποτελεί μια τεράστια νίκη των πολυεθνικών επιχειρήσεων, που επινόησαν ένα πολύπλοκο σύστημα για να μπορούν να μηνύουν τις ξένες κυβερνήσεις όταν παρεμβαίνουν στα κέρδη τους. Παρόλο που η συμφωνία διαπραγματεύονταν μεταξύ των κυβερνήσεων, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι αυτές που θα προσπαθούσαν μετά να επιβάλουν δικαστικά αυτή τη συμφωνία.
Η TPP έχει επικριθεί παγκοσμίως, αφού χαλαρώνει τους περιορισμούς με τους οποίους δεσμεύονται οι πολυεθνικές εταιρείες, ενώ το περιεχόμενο των διατλαντικών συμφωνιών παραμένει άγνωστο στους πολλούς. Παρά ταύτα οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μαζέψει περισσότερες από 3 εκατ. υπογραφές κατά της TTIP, που είναι η ανάλογη συμφωνία που αφορά και την Ευρώπη.
Παράλληλα [σύμφωνα και πάλι με τους παραπάνω] οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θεωρούν, ότι με το TPP (TTIP) οι τιμές των φαρμάκων θα αυξηθούν κατακόρυφα και ότι οι μεγάλοι χαμένοι, είναι οι ασθενείς και οι αναπτυσσόμενες χώρες. Σε ανακοίνωση τους, χαρακτηρίζουν την TPP ως τη χειρότερη εμπορική συμφωνία που αφορά την πρόσβαση στα φάρμακα για τους κατοίκους των ασθενέστερων χωρών. Για παράδειγμα, η ενίσχυση του μονοπωλίου στα βιολογικά φάρμακα θα αναγκάσει τους ανθρώπους που κατοικούν στις αναπτυσσόμενες χώρες να πληρώνουν τεράστια ποσά προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Κλείνοντας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, εκτιμούν ότι η TPP (TTIP) θα έχει τεράστια επίπτωση για πολλά χρόνια στη δημόσια υγεία και δε θα επηρεάσει μόνο τις 12 χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν.
Δείτε πόσο απίστευτα πολύ κοστίζουν ακόμα και σήμερα ορισμένα φάρμακα κατά του καρκίνου, τι τεράστια κέρδη έχουν οι φαρμακοβιομηχανίες, πόσα δωράκια κάνουν χρόνια τώρα στους γιατρούς οι Ιατρικοί Επισκέπτες και τι έχει προκύψει με το ʺσκάνδαλοʺ (όπως αναφέρεται στις εφημερίδες) της Novartis.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ʺThePressProjectʺ και ʺtribune.grʺ, στην Ελλάδα, η Novartis ερευνάται για υποθέσεις δωροδοκίας μελών της φαρμακευτικής αγοράς και συγκεκριμένα περίπου 4.000 γιατρών. Για την υπόθεση αυτή έχουν εξεταστεί 178 μάρτυρες και οι ελληνικές αρχές πρόκειται να ζητήσουν από τις ΗΠΑ τις καταθέσεις των δύο πληροφοριοδοτών, ενώ έγινε γνωστό ότι την Πρωτοχρονιά ένα στέλεχος της εταιρείας αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στο ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας.
Η συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία πάντως δεν είναι η μόνη που έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια τις ελληνικές αρχές. Το καλοκαίρι του 2015 η Εισαγγελία Διαφθοράς ασχολήθηκε με την δωροδοκίας 800 γιατρώναπό το γερμανικό κολοσσό Bayer. To ποσό των δωροδοκιών έφτανε τα σχεδόν 2 εκατ ευρώ για την περίοδο 2005-2008. Η Novartis σύμφωνα με επίσημες αρχές δωροδόκησε γιατρούς και αξιωματούχους, με σκοπό την προώθηση των φαρμάκων της στους ασθενείς, πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη της εταιρείας. Γι’ αυτό και τα παλάτια των γαρφείων τους.
Μάλλον κάτι δεν πάει καλά και γι’ αυτό ανασκουμπώθηκε ο Τραμπ !