Υγεία

28 Νοέ 2018 από

Υγεία                                                                  

Κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από εθνικότητα, φυλή, σεξουαλικό προσανατολισμό, ασθένεια, θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, τόπο κατοικίας, νομική κατάσταση, οικονομική κατάσταση ή ασφαλιστική κάλυψη έχει δικαίωμα στην υγεία και αξίωση από το κράτος να του εξασφαλίσει την προστασία του.

Παρά ταύτα η Εξουσία επέβαλε τα παρακάτω στην επιλογή ιατρικής περίθαλψης και αναζήτησης του επιλεγόμενου από τον πολίτη γιατρού και νοσοκομείου, προκειμένου να περιορίσει το κόστος της περίθαλψης των Ελλήνων, που απαιτεί η Τρόικα και η ΕΕ.

ΤΟΜΥ  (Τοπική Μονάδα Υγείας) και τα οφέλη (;) για τους πολίτες;

Οι ΤΟΜΥ είναι Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που στελεχώνονται από μια ολιγομελή διεπιστημονική ομάδα υγείας. Οι μονάδες αυτές αποτελούν το νέο «κύτταρο» του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), γύρω από τις οποίες οργανώνεται εκ νέου ολόκληρο το δημόσιο σύστημα υγείας. Διοικητικά οι ΤΟΜΥ υπάγονται απευθείας στις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Η βασική καινοτομία της Μεταρρύθμισης συνίσταται στην θέσπιση δύο επιπέδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στο πρώτο επίπεδο ΠΦΥ θα λειτουργούν οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) ενώ στο δεύτερο επίπεδο τα Κέντρα Υγείας και οι λοιπές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με βασικό στόχο την αντιμετώπιση των κοινωνικών και πολιτισμικών (??) περιορισμών στην πρόσβαση.  [Θέλουν δηλαδή να μας πουν ότι υπάρχουν κοινωνικοί και πολιτισμικοί περιορισμοί στην πρόσβαση στα Κέντρα Υγείας;  Θα μας κουφάνουν τελικά;]

Η εγγραφή στη λίστα μιας ΤΟΜΥ απαιτείται, ως σημείο πρώτης επαφής με το Σύστημα Υγείας. Στις ΤΟΜΥ πρέπει να απευθύνονται όλοι οι πολίτες για να τους κατευθύνουν προς τις κατάλληλες και διαθέσιμες υπηρεσίες υγείας, χωρίς να χρειαστεί να τις αναζητούν μόνοι τους.

Η ελεύθερη επιλογή γιατρού δεν καταργείται για τον πολίτη, ώστε να μπορεί να επισκέπτεται ελεύθερα, απεριόριστα και δωρεάν έναν οικογενειακό γιατρό, με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει προηγουμένως να είναι ήδη εγγεγραμμένος στη λίστα του. [ψέματα , γιατί καταργείται,  αφού πρέπει να είναι κάποιος γιατρός από τη λίστα του ΤΟΜΥ και μόνο, ενώ οι περισσότεροι δεν δέχονται τη συνεργασία επειδή τους δίνουν ψίχουλα].

Ο Οικογενειακός γιατρός θα είναι ο «πλοηγός» του πολίτη μέσα στο Σύστημα Υγείας, ενημερώνοντάς τον, φροντίζοντας τον σε τακτική βάση και διευκολύνοντας την πρόσβασή του σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας.  [Θα περιμένεις πρώτα ατέλειωτα για να σε στείλουν σε εξειδικευμένο γιατρό και εκεί θα ξαναπεριμένεις ατέλειωτα για να σε εξέτάσει εκείνος και μετά (!!) θα πας στο σχετικό νοσοκομείο.  Διευκολύνσεις λέγεται αυτό.]

Στην  ΤΟΜΥ το ραντεβού Δεκεμβρίου κλείνεται μόνο μεταξύ 26 -30 Νοεμβρίου και για να σε εγγράψουν απαιτούνται Φωτοτυπία Δελτίου Ταυτότητας, ΑΜΚΑ και Φωτοτυπία λογαριασμού ΔΕΗ.

Διαβάζουμε όμως ότι υπάρχουν και χειρότερα:

«Στέρεψαν οι προϋπολογισμοί,  σε αναμονή οι καρκινοπαθείς».

Πληθαίνουν οι καταγγελίες, που φτάνουν κάθε μέρα από τα νοσοκομεία, για τις σοβαρές ελλείψεις που παρουσιάζουν και οι οποίες φυσικά οφείλονται στους μειωμένους προϋπολογισμούς, εξαιτίας των οποίων τα χρήματα των νοσοκομείων τελείωσαν από τον μήνα Σεπτέμβριο [Τώρα έχουμε Δεκέμβριο].

Πρόσφατα μετά από επικοινωνία με τη Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών (ΚΕΦΙ), πληροφορηθήκαμε πως στο Αττικό Νοσοκομείο δεν υπάρχουν φάρμακα για τις καθημερινές  χημειοθεραπείες. Οι ελλείψεις δεν αφορούν μόνο κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο, αλλά υπάρχει έλλειψη από πολλά  φάρμακα, με αποτέλεσμα να είναι στον αέρα οι χημειοθεραπείες, και να μπαίνει σε δοκιμασία  η υγεία των καρκινοπαθών.

Τα ίδια συμβαίνουν και με τις καρδιοπάθειες, όπου οι ασθενείς με σοβαρά προβλήματα παραπέμπονται για επέμβαση μήνες μετά, λόγω έλλειψης βαλβίδων ή βηματοδότη.

Το ότι παρά ταύτα οι ασθενείς βρίσκουν κατανόηση και σωστή αντιμετώπιση στα νοσοκομεία, οφείλεται απόλυτα και μόνο στο προσωπικό τους και στους γιατρούς, που πρέπει για αυτό να τους λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Με όλα αυτά η οργή των ασθενών, αλλά και του προσωπικού, γιατρών και νοσηλευτών ξεχειλίζει, ενώ πριν από μέρες, όταν το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού έμαθε για ελλείψεις στο Αττικό νοσοκομείο, αποφάσισε να αποστέλλονται άμεσα όπου χρειάζονται, όσα αποθέματα φαρμάκων υπάρχουν σε αυτούς.

Είναι τραγικό να ζούμε και να ξαναζούμε επί επτά χρόνια τέτοιες τραγωδίες και η κυβέρνηση να μην αντιμετωπίσει άμεσα τόσο το πρόβλημα αυτό, καθώς και όσα πολύ σοβαρά προβλήματα  προκύπτουν από τους μειωμένους προϋπολογισμούς, που φυσικά δεν αφορούν μόνο τους καρκινοπαθείς, καθώς όλα τα παραπάνω είναι απλά μία απάνθρωπη ιστορία.

Αναρωτιόμαστε αν και οι επώνυμοι περιμένουν εξ ίσου με τον απλό πολίτη, όπως πχ. ο περίφημος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης, που εισήχθη προ ημερών στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο με αρρυθμίες, μετά από  κολπική μαρμαρυγή.  Έπρεπε αλήθεια να περιμένει και αυτός επί μήνες όπως πρόσφατα ένας γνωστός μου, που ήρθε στις αρχές Νοεμβρίου από τη Μυτιλήνη στην Αθήνα, αλλά τον παρέπεμψαν για την εξέταση στον Ιανουάριο.

Τα ίδια θα ήθελα να ξέρω και για τον κ. Νίκο Βούτση, όταν στις 4 Σεπτεμβρίου 17,  μεταφέρθηκε για εξετάσεις στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας  ή τον Γιάννη Μπουτάρη που εισήχθη με εντερική λοίμωξη, στις 31 Αύγουστο 17, στο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.  Περίμεναν άραγε και αυτοί επί μήνες πριν εξετασθούν;

[Στοιχεία από κείμενο – παρέμβαση του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού]

Με όλα αυτά είναι πλέον φανερό ότι δυσχεραίνουν σκόπιμα την περίθαλψή των συνταξιούχων, αφήνοντας να πεθάνουν όσο πιο πολλοί γίνεται, ώστε να περισσέψουν έτσι περισσότερα χρήματα για να τα στείλουν στους Θ(Δ)εσμούς προς νέα σωτηρία των τραπεζών εις βάρος μας.   Και αυτοί λέγονται εκπρόσωποι του Λαού μας.

Άλλοι Λαοί βέβαια έχουν πατριώτες και όχι φερέφωνα ως εκπρόσωπους, οι οποίοι όπως οι Ιρλανδοί αντιστάθηκαν και δεν δέχτηκαν όσα ήθελε να επιβάλει η Τρόϊκα ή οι Ιταλοί, των οποίων ο Τζιοβάνι Τρία και ο Ματέο Σαλβίνι, αγνόησαν τον περίφημο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ ο Λουίτζι Ντι Μάιο ξεκαθάρισε: «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να θυσιάσει εργαζομένους στον βωμό των spreads και των τρελών δημοσιονομικών κανόνων που μας επιβάλλουν. Το τροπάριο άλλαξε: αυτή η κυβέρνηση δεν κατακρεουργεί ανθρώπους».

Σε εμάς βέβαια κάνουν ότι μπορούνε για να πεθάνουν όσο περισσότεροι συνταξιούχοι γίνεται και να περισσέψουν περισσότερα χρήματα για τις τράπεζες της Γερμανίας.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*