Kevin Dutton: Όμοια ψυχοπαθείς δολοφόνοι και πολιτικοί.

3 Ιούν 2013 από

Christian Bale as Patrick Bateman in the 2000 film adaptation of American Psycho.Όμοια ψυχοπαθείς δολοφόνοι και πολιτικοί.

Εξ ίσου ψυχοπαθείς οι επικίνδυνοι δολοφόνοι, με τους πολιτικούς και τα επιτυχημένα διευθυντικά στελέχη, κατά τον ερευνητή ψυχολόγο KevinDutton

Ο KevinDuttonψυχίατρος και συντάκτης του βιβλίου για συσχετισμούς μεταξύ  ψυχοπαθών και επιτυχημένων πολιτικών ή managers, διαπιστώνει στο βιβλίο του σχεδόν απόλυτες ομοιότητες στον χαρακτήρα τους. Μόνο μια κακή παιδική ηλικία, η χαμηλή νοημοσύνη και η βίαιη συμπεριφορά, οδηγούν τον μεν ένα στη φυλακή, τον δε άλλον σε ύψιστα αξιώματα.

Οι ψυχοπαθείς είναι παντού.  Στον απόηχο του εταιρικού χάους που σημάδεψε την κοινωνία στην τελευταία δεκαετία, το ζήτημα αυτό γίνεται όλο και πιο σημαντικό. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, ένας στους δέκα επιτυχημένους είναι ψυχοπαθής.  Με το ίδιο ποσοστό πιθανότητας, θα συναντήσετε και κάποιον με ένα κοινό κρυολόγημα.

 Ακριβώς όπως και στο κοινό κρυολόγημα, η ψυχασθένεια χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας του ατόμου, όπως :Boock

 Σκληρότητα απέναντι σε ανθρώπους και ζώα.

Αφοβία για ενδεχόμενους κινδύνους.

Γοητεία προς τους συνομιλητές του.

Πειστικότητα με έντονη αυτοπεποίθηση.

Εγωισμός, που αποκλείει κάθε άλλη άποψη.

Παρορμητικότητα σε μέγιστο βαθμό.

Απουσία συνείδησης ή ευαισθησίας.

Συναισθηματική ψυχρότητα.

 Χαρακτηριστικά, που όμως δεν χρειάζεται να υπάρχουν όλα στον ίδιο βαθμό στον κάθε ψυχοπαθή.

 Αναλυτικότερα οι ένδεκα ενδείξεις για τον εντοπισμό της ψυχασθένειας των «ισχυρών» είναι:

 1. Είναι Χαμαιλέοντες: Οι ψυχοπαθείς αλλάζουν τα  ψυχολογικά χαρακτηριστικά τους εν ριπή οφθαλμού, για να επωφεληθούν. Παίζουν με τη συμπάθεια, ένα από τα αγαπημένα τους όπλα επικράτησης. Οι ψυχοπαθείς είναι σίγουροι, εξωστρεφείς και ψυχικά ανθεκτικοί. Χωρίς σχεδόν ποτέ να στεναχωριέται πραγματικά για τον εαυτό τους. Αλλά είναι επίσης χειριστές της εκάστοτε κατάστασης και δεν διστάζουν καθόλου να εκμεταλλευτούν  συναισθηματικούς ενδοιασμούς των άλλων, όσο αυτό λειτουργεί προς όφελός τους. Συμπόνια δεν αισθάνονται οι ίδιοι, αλλά  χρησιμοποιείται από τους ψυχοπαθείς, που είναι εξαιρετικά έμπειροι στο να εκμαιεύουν οίκτο και συμπόνια.


2. Θέλουν να ελέγχουν τους άλλους: Ο ψυχοπαθής βλέπει τους άλλους απλώς ως πιόνια μιας χρήσης, σε μια αόρατη ψυχολογική σκακιέρα. Τους θεωρούν διαθέσιμους ή περιττούς και θέλουν τους ανθρώπους γύρω τους, να κινούνται και να πηδούν για χάρη τους, ακόμη και αν δεν είναι προς το άμεσο όφελος τους. Περιττές ανακατατάξεις του χώρου εργασίας, η ξαφνική επιβολή ειδικού ωραρίου εργασίας, και η προσπάθεια να μετακινηθούν οι ευθύνες στους  συναδέλφους, είναι μερικές μόνο από τις αγαπημένες συμπεριφορές των ψυχοπαθών προϊσταμένων.

3. Ασκούν Γοητεία: Οι ψυχοπαθείς δημιουργούν άριστες πρώτες εντυπώσεις, ενεργοποιώντας τη  γοητεία τους. Είναι λαμπροί ψυχολόγοι και έχουν ένα έμφυτο χάρισμα να κάνουν τους άλλους να αισθάνονται μοναδικοί, ενώ οι ίδιοι τους θεωρούν ανάξιους λόγου.

4. Ενεργούν ως Παράσιτα: Έχουν την ικανότητα να εμπνέουν την εμπιστοσύνη για να οικειοποιηθούν πολύτιμες ιδέες άλλων. Εκμεταλλευόμενοι την αμοιβαιότητα, οι ψυχοπαθείς εμπιστεύονται μια χαμηλού ενδιαφέροντος ιδέα τους, προκειμένου να εμπιστευθούν οι άλλοι σε αυτούς μια καλύτερη δική τους, που στη συνέχεια «κατάσχεται» και γίνεται ξαφνικά «ιδιοκτησία τους».

5. Εξαπατούν ασύστολα:  Οι ψυχοπαθείς έχουν δικό τους ηθικό κώδικα και δεν  αισθάνονται έστω και λίγη ενοχή ή άγχος όταν λένε ψέματα, είτε για να καρπωθούν οι ίδιοι εύσημα, είτε για να ρίξουν το φταίξιμο σε άλλους.  Έχουν απόλυτη έλλειψη τύψεων και η διαστρέβλωση των πραγματικών περιστατικών και αποτελεί το μέγιστο πλεονέκτημα στον υπέρμετρό τους εγωισμό. Τα επιχειρήματά τους φαίνονται εύλογα και λογικά, αφού η εξαπάτηση περιέχει και ψήγματα αλήθειας, ως ένα δίχτυ ασφαλείας σε ενδεχόμενο έλεγχο.

6. Χαρακτηρίζονται από Ναρκισσισμό:  Ο ψυχοπαθής φροντίζει μόνο το δικό του απόλυτο συμφέρον. Προσποιείται ζωηρό ενδιαφέρον για τους άλλους, εμφανίζεται διακριτικός, ακόμα και χρήσιμος, αλλά οι συμπεριφορές αυτές είναι επιφανειακές και χρησιμεύουν  για μελλοντική εκμετάλλευση. Η λέξη ψυχοπαθής αποτελείται από την λέξη ψυχή και τη λέξη πάθος. Οι σχέσεις των ψυχοπαθών τόσο στην προσωπική, όσο και στην εταιρική ζωή είναι θυελλώδεις και παροδικές. “Φιλίες” συχνά καταγγέλλονται χωρίς προειδοποίηση, και δεσμοί αποκόπτονται ανελέητα μόλις ένα άτομο παύει να “είναι κατάλληλο για εκμετάλλευση”.  Είναι αλαζονικοί,   μεγαλοπρεπείς και εγωκεντρικοί, θεωρώντας τον εαυτό τους ανεπανάληπτο.

7. Δεν στηρίζουν τους άλλους:  Ο ψυχοπαθής λειτουργεί ως εμπειρογνώμονας και δικηγόρος  υπεράσπισης, εξαιρετικά εξειδικευμένος στο να απομακρύνει από τον εαυτό του κάθε κατηγορία για ανικανότητα ή ευθύνη. Όχι μόνο δεν θα δέχονταν ποτέ την ενοχή του, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά έμπειρος στην εξεύρεση  στοιχείων που κατευθύνουν την ευθύνη σταθερά στους άλλους.  Δεν διστάζουν να  χρησιμοποιούν τους υφισταμένους τους ως «ασπίδες υπαιτιότητας» για να περιφρουρήσουν τη θέση τους.

8. Θεατρίνοι έτοιμοι για Oscar: Το τμήμα του εγκεφάλου του ψυχοπαθή που είναι υπεύθυνο για τη συγκίνηση – η αμυγδαλή – είναι συρρικνωμένο, γι’ αυτό δεν αντιμετωπίζει τα συναισθήματα του φόβου, τη λύπη και την αηδία, όπως ο κανονικός άνθρωπος. Όμως αυτό δεν εμποδίζει τον ψυχοπαθή στο να δείχνει ότι φοβάται, να ζητάει συγγνώμη ή να εκφράζει έκπληξη, προκειμένου να χειραγωγήσει έτσι τους άλλους και να τους πάρει τον αέρα, με θεατρινισμούς συναισθημάτων, όπως έντονο θυμό για μια κατ’ αυτόν προσωπική προσβολή, μια υποτιθέμενη προδοσία εμπιστοσύνης ή την ανεπαρκή απόδειξη σεβασμού προς την δική του θέση. Συναισθηματικά  πυροτεχνήματα που αποβλέπουν καθαρά και μόνο στη δημιουργία «σοκ-και-δέους»,  ενώ αυτός με ψυχραιμία υπολογίζει την  ψυχολογική αποτελεσματικότητά τους.

9. Πλήρης άγνοια κινδύνου: Η νευροφυτική εμπλοκή του κώδικα φόβου στους εγκεφάλους των ψυχοπαθών, σημαίνει ότι τα πράγματα που θα τρόμαζαν εμάς τους υπόλοιπους,  αφήνουν αδιάφορα αυτά τα παγωμένα συναισθηματικά ανθρωποειδή.  Δεν κατανοούν και δεν αποφεύγουν σχεδόν κανέναν κίνδυνο.
Αυτό, βέβαια, χαρίζει στους ψυχοπαθείς την αξιοζήλευτή τους ψυχραιμία και εξηγεί γιατί συχνά τους κάνει αρκετά καλούς για υψηλού κινδύνου επαγγέλματα, όπως πχ ανταποκριτές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε χρηματιστηριακά επαγγέλματα και σε συγκεκριμένα κλιμάκια  του στρατού, ενώ δεν διστάζουν να εκθέσουν τον εαυτό τους και τους άλλους σε περιττούς κινδύνους. Κάτι που διαπιστώνεται ιδιαίτερα έντονα στη σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση. 

10. Πεινασμένοι για εξουσία:   Οι ψυχοπαθείς επιδιώκουν θέσεις εξουσίας και επιρροής, όπου θα μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για έλεγχο και χειρισμό των άλλων. Έτσι η «Έρευνα Ψυχοπάθειας Μεγάλης Βρετανίας», που το τελευταίο έτος, ως πρώτη έρευνα στο είδος της, αποβλέπει στην προφύλαξη ολόκληρου του εθνικού εργατικού δυναμικού από τις  επιδράσεις  ψυχοπαθητικών χαρακτηριστικών, θεωρεί ως επαγγέλματα με τους περισσότερους ψυχοπαθείς, τους πολιτικούς, δημοσιογράφους,  δικηγόρους, χειρούργους, αστυνομικούς και κληρικούς.  Κάθε εργασιακή σχέση με καθορισμένη ιεραρχική υποδομή, ώστε να  προσφέρει μια θέση ισχύος σε σύγκριση με άλλες ειδικότητες και να εξασφαλίζει μια σχετική ατιμωρησία, είναι ιδανική για την ψυχοπαθή προσωπικότητα.


11. Συντελεστής Χ (Factor Χ):  Όπως και στις ταινίες του Χόλυγουντ, έτσι και στη ζωή μας, βλέπουμε τον ψυχοπαθή ως μια έντονα απειλητική φιγούρα, που μας τρομάζει και που εκπέμπει μια «αύρα» φόβου, ενώ η παρουσία του δρα αποθαρρυντικά στη φυσική μας αίσθηση για τους άλλους.

Φωτογραφία από το περιοδικό "Der Spiegel"

Φωτογραφία από το περιοδικό “Der Spiegel”

Μετά τα παραπάνω ανακαλέστε στη μνήμη σας, Έλληνες και ξένους πολιτικούς. Θυμηθείτε πόσοι «ηγέτες» γειτονικών κρατών δεν πτοήθηκαν από επερχόμενους κινδύνους, αρνούμενοι να απομακρυνθούν από την αγαπημένη τους εξουσία, μέχρι την φρικτή εξόντωσή τους.

Πόσοι δεν δίστασαν να πουν ψέματα στους Λαούς τους για ανύπαρκτους ατομικούς εξοπλισμούς, προκειμένου να εμπλέξουν τη χώρα τους σε πολέμους, που ξεκλήρισαν εκατοντάδες χιλιάδες δικούς τους και ξένους υπηκόους.

Θυμηθείτε για πόσους νεκρούς ήταν υπαίτιοι οι «Μεγάλοι» στρατηλάτες του παρελθόντος.  Πόσοι χθεσινοί και σημερινοί δικτάτορες δεν διστάζουν να δολοφονήσουν με χημικά, γυναικόπαιδα και αμάχους.  Θυμηθείτε τον Χίτλερ και το ολοκαύτωμα, αλλά και την άλλη πλευρά, η οποία δεν διστάζει να πολεμάει με τανκς,  παιδιά, που ως μοναδικό οπλισμό τους έχουν λίγες πέτρες από το δρόμο.

Για λίγα πετρέλαια και λίγη πολιτική επιρροή, εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποί τους πέθαναν με άγριο τρόπο στις ζούγκλες της Ασίας, χωρίς να συγκινηθούν οι managersκαι οι φίλοι τους πολιτικοί.

Αναλογιστείτε ποιοι είναι αυτοί οι «Ηγέτες», που αποφασίζουν την κλειτοριδεκτομή ανυπεράσπιστων κοριτσιών, κάτω από τα αδιάφορα βλέμματα του «Δυτικού Πολιτισμού». Ενός πολιτισμού που έκαιγε γυναίκες ζωντανές ως μάγισσες, για να διατηρήσουν οι καρδινάλιοι την εξουσία τους, ενώ μέχρι σήμερα δεν ακούγεται μετάνοια για όλα αυτά, από όσους καλούν εμάς να μετανοήσουμε.

Σε διπλανά μας κράτη μαστιγώνονται γυναίκες μέχρι θανάτου ή λιθοβολούνται  επειδή αγάπησαν, με εντολές παγωμένων συναισθηματικά Ηγετών, που έτσι εξασφαλίζουν την διατήρησή τους στην εξουσία, ενώ αφήνουν τους λαούς αναλφάβητους και αμόρφωτους.

Αλλά παρατηρήστε και στη δική μας τηλεόραση, δικούς μας «Ηγέτες». Πολιτικούς, μεγαλο-δημοσιογράφους ή μεγαλο-επιχειρηματίες.

Δείτε τον τρόπο ομιλίας τους, που δεν αποδέχεται αντιρρήσεις, ακούστε τον τόνο της αυτάρεσκης φωνής τους, διαπιστώστε με πόσο πείσμα αρνούνται κάθε υπόνοια δικού τους λάθους και πόσα ψέματα μας λένε ανερυθρίαστα καθημερινά.

Θα διαπιστώσετε ακόμα ότι δεν φοβούνται, ούτε την αγανάκτηση, ούτε την επερχόμενη τιμωρία.

Ψυχικά ανθεκτικοί, δεν αισθάνονται συμπόνια για όσους καρκινοπαθείς άφησαν, άστεγους και χωρίς περίθαλψη, ούτε για όσους άφησαν απένταρους με χρηματιστηριακά τερτίπια.

Οικειοποιούνται μπροστά στους τηλεθεατές χωρίς ντροπή πολύτιμες ιδέες άλλων, επιβάλουν ξαφνικά επιμήκυνση των ωραρίων εργασίας και μειώσεις μισθών, δεν  αισθάνονται έστω και λίγη ενοχή ή άγχος όταν συνεχίζουν τα ψέματα, καταγγέλλουν πολυετείς ενδοκομματικές φιλίες και συνεργασίες χωρίς προειδοποίηση και δεσμοί αποκόπτονται ανελέητα, ενώ οδηγούνται ακόμα και στη φυλακή οι φίλοι από παλιά,   μόλις παύσουν να “είναι κατάλληλοι για εκμετάλλευση”.

Δείτε στην TV πόσοι είναι αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους ανεπανάληπτο, αλλά και πόσοι αποδεικνύονται εξαιρετικά έμπειροι στην εξεύρεση  στοιχείων που κατευθύνουν την ευθύνη σταθερά στους άλλους.

Δεν λείπουν και οι θεατρινισμοί συναισθημάτων, όπως ο έντονος θυμός για δήθεν  προσωπικές προσβολές, από τους πεινασμένους για εξουσία «Ηγέτες» μας.

Ακούμε και για ψυχασθενείς δολοφόνους. Έναν που δεν δίστασε να αφήσει φυτό μια κοπελίτσα επειδή δεν ενέδωσε στις ορέξεις του. Έναν άλλο που βίασε και μετά έκαψε ζωντανή μια νέα γυναίκα, για να μην τον καταδώσει. Έναν Ολλανδό που μαχαίρωσε 30 φορές ένα παιδάκι για να του πάρει το IPad και έναν άλλο που πέταξε σε γκρεμό 9 μέτρων μια φοιτήτρια για να μην φωνάξει βοήθεια, όταν θέλησε να την ληστέψει.

Βίοι παράλληλοι λοιπόν;  Εσείς και ο KevinDutton θα κρίνετε.

 Λίνος Κουντουράς

Σχετικά άρθρα

Ετικέτες

Μοιραστείτε το

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*