ΕΠΑΛ χωρίς τομέα Οχημάτων;

6 Αυγ 2013 από

DSC9EPALΕΠΑΛ χωρίς τομέα Οχημάτων;

 Διαβάσαμε στις εφημερίδες τις ανακοινώσεις για τις επερχόμενες αλλαγές ως προς τις ειδικότητες του υπό διοργάνωση Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) και θεωρώ υποχρέωσή μου να ενημερώσω τους αναγνώστες, το Υπουργείο Παιδείας, δηλαδή τον  Υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο και τους αρμόδιους της σχετικής επιτροπής που επεξεργάζονται το σχετικό νομοσχέδιο, για τις ολέθριες επιπτώσεις της ενσωμάτωσης του τομέα «Οχημάτων» στη γενική μηχανολογία.  Μια τέτοια απόφαση μοιάζει να  λαμβάνεται και πάλι … στο γόνατο (όπως όλα πρόσφατα)..

Είμαι μηχανολόγος μηχανικός του πολυτεχνείου Μονάχου, με πολυετή προϋπηρεσία στην Γερμανία, ενώ υπήρξα επί 26 χρόνια Τεχνικός Διευθυντής σε τέσσερις από τις μεγαλύτερες εισαγωγικές εταιρείες αυτοκινήτων της Ελλάδας. Έχω συνεπώς συγκεκριμένη και εμπεριστατωμένη γνώμη για την τεχνολογική εκπαίδευση όσων αποφοίτων θα κληθούν να ασχοληθούν με την διάγνωση και επισκευή βλαβών των αυτοκινήτων μας. Αυτοκινήτων μιας σύγχρονης πολύ απαιτητικής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ενδέχεται να καταργηθεί ο τομέας «Οχημάτων» και να ενσωματωθεί στην ειδικότητα των μηχανολόγων (!!)  Ένα τραγικό λάθος που μοιάζει να αποφασίζει μια Τρόϊκα αδιάφορων για την Ελλάδα Τραπεζιτών και όσων για την «δόση» ακολουθούν τυφλά τις εντολές της, ενώ οι αποφάσεις συχνά προέρχονται από άτομα με ειδικότητες άσχετες προς τα αποφασιζόμενα. Οικονομολόγοι, Θεολόγοι, Φιλόλογοι κλπ καλούνται να αποφασίσουν για ουσιαστικά θέματα τεχνολογικής εκπαίδευσης, για τα οποία δεν έχουν ιδέα. Μια ακόμα Ελληνική πρωτοτυπία.

Ένα σημερινό αυτοκίνητο, κύριοι απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις στα παρακάτω:

·        Ηλεκτρικά μοτέρ,

·        Γεννήτριες,

·        Πολύπλοκο ηλεκτρονικό εξοπλισμό,

·        Ηλεκτρολογία για φώτα, αισθητήρες, ρελέ, ηλεκτροθερμικά συστήματα.

·        Αυτοματισμούς,

·        Οπτικοακουστικά συστήματα,

·        Εκτεταμένες ηλεκτρικές καλωδιώσεις,

·        Υδροστατικά και υδροδυναμικά συστήματα,

·        Πολλών τύπων γρανάζια,

·        Λίπανση διαφόρων τύπων,

·        Υλικά τριβής, όπως στα φρένα και στους συμπλέκτες,

·        Ελαστικούς συνδέσμους και ελαστικά τροχών,

·        Ελαστικούς ιμάντες και μεταλλικές αλυσίδες,

·        Ζυγοσταθμίσεις όχι μόνο τροχών, αλλά και διαφόρων αξόνων,

·        Απόσβεση κραδασμών και διάγνωση της λειτουργίας των αμορτισέρ,

·        Γεωμετρία και ρύθμιση αναρτήσεων

·        Καύσιμα, δηλ. βενζίνη, πετρέλαιο και φυσικό αέριο,

·        Διαχείριση επικίνδυνων υγρών,

·        Ψύξη και θέρμανση,

·        Κλιματισμό,

·        Αντιρρύπανση και προστασία περιβάλλοντος,

·        Στεγανοποίηση,

·        Ηχομόνωση και συντονισμό ενοχλητικών ήχων,

·        Θέματα ασφάλειας, όπως ABS, AirBug, προεντατήρες ζωνών ασφαλείας και τα άπειρα συστήματα διευκόλυνσης του οδηγού, όπως …., ραντάρ, parking κλπ.

·        Και τέλος σημαντικές γνώσεις πληροφορικής, αφού τα διαγνωστικά μηχανήματα είναι πλέον αναπόσπαστη καθημερινότητα των συνεργείων και συχνά λειτουργούν και πληροφορούν σε onlineσύνδεση με τους κατασκευαστές.

Σύμφωνα με τα παραπάνω επομένως απαιτείται ένας τομέας «Οχημάτων» με τρεις τομείς: Επισκευαστικό-Μηχανολογικό, Ηλεκτρολογικό και Φανοποιείας-Βαφής (εκτός και αν αναλάβουν τις βαφές αυτοκινήτων οι μπογιατζήδες οικημάτων).

imagesΜια αναζήτηση στο διαδίκτυο για το τι ισχύει στην Γερμανία, καταδεικνύει πόσο πολυδιάστατη είναι η σχετική εκπαίδευση σε ένα οργανωμένο κράτος.

Σε εμάς τι άραγε θέλουν να νομοθετήσουν οι αρμόδιοι με την κατάργηση του τομέα «Οχημάτων»; 

Θέλουν ο μαθητής μηχανολογίας, που μαθαίνει αντοχή υλικών, μηχανολογικό σχέδιο, τεχνολογία μετάλλων και στοιχεία μηχανών, να προσληφθεί σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων για να συντηρήσει,  επισκευάσει και διαγνώσει βλάβες στο αυτοκίνητό σας;  Και να το πάρετε μετά εσείς για να ταξιδέψετε με την οικογένειά σας με ταχύτητες 150 ή 180 χλμ/ώρα;

Καλώ τους κυρίους αρμόδιους να κάνουν αυτή τη δοκιμή στο δικό τους αυτοκίνητο και την δική τους οικογένεια, αλλά και με ένα τέτοιο αυτοκίνητο να στείλουν την Τρόϊκα στο αεροδρόμιο, μήπως και απαλλαγούμε δια παντός από αυτήν.

Ας αναβαθμίσουμε λοιπόν τον τομέα «Οχημάτων» αντί να τον καταργούμε, διαφορετικά βλέπω να προσλαμβάνουμε τεχνικούς από την Πολωνία ή την Γερμανία, με μισθούς τετραπλάσιους από αυτούς που επέβαλε η Τρόϊκα στους Έλληνες, προκειμένου να μην πετάξουμε τα ακριβοπληρωμένα αυτοκίνητά μας.

Νομίζω ότι έκανα κατανοητό, ότι χωρίς τον τομέα «Οχημάτων» που θα προσφέρει εξειδικευμένη επί μέρους εκπαίδευση για όλα τα παραπάνω θέματα, οι μηχανικοί αυτοκινήτων θα έπρεπε να αποφοιτούν από 5 τουλάχιστον από τους νέους τομείς, χωρίς τελικά να καλύπτουν με αυτές τις γνώσεις όλες τις απαιτήσεις της εργασίας για την οποία προορίζονται.

Πέραν αυτού είμαι βέβαιος ότι καμία σοβαρή εταιρεία αυτοκινήτων δεν θα θελήσει να απασχολήσει έναν μαθητευόμενο γενικής μηχανολογικής μόρφωσης στην επιχείρησή της. Έτσι η πρακτική εκπαίδευσή των μαθητών αυτών θα στηρίζεται σε μικρομάγαζα και συνεργειάκια γειτονιάς, που θα αναζητούν κάποιον πιτσιρικά για θελήματα.

katalipsiΑφήστε τον εξευτελισμό της δημόσιας διοίκησής μας, που ως μοναδικό κίνητρο απασχόλησης των μαθητευομένων σε επιχειρήσεις προβλέπει την απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές. Η Δημόσια Διοίκηση δίνει δηλαδή το καλό παράδειγμα σε ένα κράτος όπου τα Ταμεία καταρρέουν και κάποιο 60  % των απασχολούμενων προσλαμβάνονται σήμερα χωρίς ασφάλιση. Συγχαρητήρια κύριοι, οδηγείτε την Πατρίδα μας σε σωστό δρόμο!

Λίνος Κουντουράς

Το κείμενο αυτό θα σταλεί σε εφημερίδες και στο Υπουργείο Παιδείας, αν παραμείνει η παραπάνω ρύθμιση. Ελπίζουμε ότι όχι.

Σχετικά άρθρα

Μοιραστείτε το

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*