Άρχισε η ανάκαμψη;

5 Δεκ 2013 από

Από τα ΝΕΑ

Από τα ΝΕΑ

Άρχισε η ανάκαμψη;

Δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά μάλλον δεν πρέπει να είσαι απόφοιτος των σπουδαίων οικονομικών πανεπιστημίων των ΗΠΑ για να καταλάβεις τα αυτονόητα.

Ίσως γι’ αυτό οδηγούν σε διάλυση τα Πανεπιστήμιά μας, ώστε να μην υπάρχουν παρά μόνο απόφοιτοι των Harvardή Yale University ή στην καλύτερη περίπτωση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, ιδίας λογικής και νοοτροπίας, ώστε όλοι αυτοί να ταυτίζονται απόλυτα και πάντοτε με τις επιταγές των κρατούντων, σωστές ή λάθος. Συνήθως λάθος.

Εμείς λοιπόν οι αμόρφωτοι οικονομολογικά σταυροκοπιόμαστε με όσα οι διεθνείς οικονομολόγοι θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε.

Άνοιξαν μια ατέλειωτη διαμάχη με τα Πανεπιστήμια.  Θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι μερικές σχολές μπορούν να λειτουργούν και χωρίς διοικητικούς υπαλλήλους.  Έτσι απολύουν με ακαταλαβίστικες διαδικασίες υπαλλήλους διαφόρων σχολών, προσέχοντας όμως, από ότι ακούσαμε στην TV, να μην απολυθεί κανένας από τις σχολές του Πειραιά και την σχολή στην οποία είναι καθηγητής ο υπουργός  Παιδείας.  Με τη διαμάχη αυτή που διαρκεί μήνες, χάνονται χρήματα και εξεταστικές για τους φοιτητές, αλλά αυτό δεν φαίνεται να προβληματίζει τους ιθύνοντες. Άλλωστε εργάτες θέλει η Μέρκελ στην Ελλάδα, όχι επιστήμονες.  Αυτοί ας ξενιτευτούν.  Η πρόταση να απολυθούν κατ’ αρχήν όσοι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων είναι αποσπασμένοι σε γραφεία υπουργών και βουλευτών δεν έγινε δεκτή, παρ’ όλη την δήλωση του κ. υπουργού και των παρ’ αυτόν, ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν είναι οπωσδήποτε απαραίτητοι.  Προφανώς εννοεί ότι στους βουλευτές είναι απαραίτητοι, αλλά όχι στα Πανεπιστήμια, αφού ο τελικός  στόχος μοιάζει να είναι η διάλυσή της Παιδεία μας.

Και αν δεν αρκούν αυτά τα μέτρα για να μείνουν όλοι αμόρφωτοι (τελικός στόχος για ανθρώπους ρομπότ) κλείνουν και τα σχολεία, λόγω έλλειψης πετρελαίου θέρμανσης, ενώ λόγω φτώχιας αναγκάζονται να εργάζονται και πολλά παιδιά.

Ακούμε και πολύ χειρότερα. Από τα ΜΜΕ του εξωτερικού μαθαίνουμε ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που κολλούν AIDS, προκειμένου να πάρουν ένα επίδομα 700 €.  Διαψεύστηκε γι’ αυτό εύχομαι και ελπίζω να μην αληθεύει.  Αλήθεια όμως δυστυχώς είναι ότι ένας μακροχρόνια άνεργος πατέρας πουλούσε το νεφρό του για να ζήσει το παιδί του.

Διαλύουν και το ΕΣΥ.  Ναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που λειτουργούσε ήδη εδώ και χρόνια κακήν κακώς, αφού τα ράντζα στα νοσοκομεία μας βρίσκονταν εδώ και χρόνια σε ημερησία διάταξη.  Όμως οι φωστήρες των ονομαστών Πανεπιστημίων αποφάσισαν να περιορίσουν ακόμα περισσότερο τον αριθμό των Νοσοκομείων. Έτσι θα πρέπει ο ασθενής που εξυπηρετείτο στο Νοσοκομείο των Παπάδων στα Πατήσια, να πηγαίνει με το ασθενοφόρο σε άλλο πιο μακρινό, για να προστεθεί ένα επιπλέον ράντζο στα ήδη υπάρχοντα.  Και για να μην γίνεται κατάχρηση στη χρήση των ασθενοφόρων, περιόρισαν τον αριθμό των νοσηλευτών και των οχημάτων, ώστε σε λίγο ο ασθενής να πηγαίνει από νοσοκομείο σε νοσοκομείο με το ταξί.

Να απελευθερωθεί το επάγγελμα των Ταξί.

Να απελευθερωθεί το επάγγελμα των Ταξί.

Ναι ένα από τα ταξί που νομίζουν πως σπανίζουν στην Αθήνα, ώστε να απαιτείται άνοιγμα του κλειστού επαγγέλματός τους ώστε να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός τους. Και κάνουν ότι δεν βλέπουν πως μπροστά στα μάτια τους, δίπλα στη Βουλή, τα μισά κυκλοφορούντα αυτοκίνητα είναι ταξί, ενώ άλλα τόσα δεν κινούνται, αλλά κάνουν τεράστιες ουρές μπροστά τους στη πλατεία Συντάγματος.

Ακούσαμε και αυτό το ανθρωπιστικό:  Οι χαμηλοσυνταξιούχοι που ζουν σε απόλυτη ένδεια, αλλά έχουν δικό τους σπίτι, ας το πουλήσουν για να ζήσουν.  Και μάλιστα τώρα που το Κράτος φρόντισε να ρίξει κατακόρυφα τις τιμές, ανεβάζοντας τις αντικειμενικές αξίες.

Παρά λοιπόν τις παραπάνω προσπάθειες για ξεπάστρεμα των ηλικιωμένων, ένα  στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που παλαιότερα τα ονόμαζε «περήφανα γηρατειά», διαπίστωσε πως οι συνταξιούχοι «δεν πεθαίνουν κι’ όλας».  Για να επιταχύνει λοιπόν τον θάνατό τους η Κυβέρνηση ανέθεσε το Υπουργείο Υγείας στον λαλίστατο κ. Άδωνη.  Αυτός λέει πολλά, αλλά δεν έκανε τον κόπο να πάει (έστω και μεταμφιεσμένος) στο Ιπποκράτειο να δει το χάλι και την απέραντη ουρά, με χρόνους αναμονής πάνω από 5 ώρες.  Του αρκεί να περιορίσει το κόστος των φαρμάκων, απαιτώντας να μας χορηγούνται γενόσημα από τριτοκοσμικές χώρες. Αυτό μόνο για όποιους πλήρωναν επί 40 περίπου χρόνια ανελλιπώς το ΙΚΑ,  πιστεύοντας ότι εξασφάλιζαν μια σημαντική σύνταξη και ανθρώπινη περίθαλψη.  Μόνο γι’ αυτούς, λοιπόν γενόσημα, ενώ όσοι μπορούν να τα πληρώνουν από τη τσέπη τους είναι θα αγοράζουν τα κατάλληλα ευρωπαϊκά.

Με τις ρυθμίσεις αυτές διαλύεται παράλληλα και η φαρμακοβιομηχανία της Ελλάδας,  απειλώντας 11.000 εργαζόμενους με απόλυση και ανεργία.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα περίεργα που βιώνουμε.  Τώρα έχουν βαλθεί να απολύσουν πολλούς δημοσίους υπαλλήλους.  Δηλαδή καταστρατηγούν με το έτσι θέλω τον μοναδικό λόγο, για τον οποίο κάποιος επέλεγε μια καριέρα δημοσίου. Το να μην μπορεί να χάσει τη δουλειά του.  Ε ! λοιπόν τώρα μπορεί να την χάσει, με εντολή της Τρό-κτ-ϊκας.  Συνταγματικό και αυτό!

DSC03872Όλες οι παραπάνω ρυθμίσεις δεν είναι σπάνιο να αμφισβητούνται από κάποιους συνταγματολόγους ως αντισυνταγματικές, χωρίς όμως ο εγγυητής της τήρησης του συντάγματος να επεμβαίνει, ενώ νομοθετούνται συνήθως με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, παρακάμπτοντας την προβλεπόμενη ψηφοφορία στη Βουλή «των Ελλήνων».  Σε αυτήν όπου παρ’ όλο το όνομα οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν πρόσβαση, εκτός και αν είναι συνεργάτες ή συγγενείς των Βουλευτών.

Το κράτος μας θέλει χρήματα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.  Αυτό ακούμε εδώ και 4 χρόνια από Παπανδρέου (ΓΑΠ) Βενιζέλο, Σαμαρά, Γεωργιάδη, Βορίδη κλπ.  Σήμερα όμως και εντελώς ξαφνικά μας δήλωσε ο κ. Υπουργός Οικονομικών ότι η Τρό-κτ-ϊκα δεν απαιτεί χρήματα. Προφανώς έχουμε αρκετά.  Θα μας κουφάνουν τελικά, γιατί παράλληλα ακούμε ότι επίκεινται νέες μειώσεις συντάξεων και μισθών. Τι να πιστέψει κανείς;

Πάντως πρέπει να είχε δίκιο ο ΓΑΠ, όταν έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν». Δεν εξηγείται διαφορετικά πώς και δεν ζήτησαν να αποπληρώσει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τα τεράστια χρέη τους πριν πάρουν δεκάρες από τους κακομοίρηδες συνταξιούχους.

Από πού να τα βρουν τα κόμματα, ρωτάνε κάποιοι;  Μα από τα μέλη τους, όπως άλλωστε συνηθίζεται για κάθε εταιρεία ή συνεταιρισμό ή κοινοπραξία, όταν  χρωστάει στην τράπεζα ή στο Κράτος.  Όμως ούτε και από τη Λίστα Λαγκαρντ δεν ζητάει κανείς τα εκατομμύρια που εκκρεμούν υπέρ του Κράτους.   Χρόνια τώρα τα περιμένουμε, αλλά δεν φαίνεται να τα χρειάζεται η Κυβέρνησή μας.

DSC03870Μάθαμε άλλωστε ότι φορολογούν ελάχιστα ή και καθόλου τα πολυτελή γιώτ και τις θαλαμηγούς σε αντίθεση με τα μικρά σκάφη του λαουτζίκου. Μόνο για το σκάφος του πατέρα του Ηλία Καμμένου έγινε ο χαμός στα ΜΜΕ, και στα Κανάλια, αλλά τα χιλιάδες σκάφη στις Μαρίνες της Βουλιαγμένης και όχι μόνο, δεν φαίνεται να τους ενοχλούν.  Τώρα δε που αποδείχτηκε δικαστικά το ψέμα των ισχυρισμών, σχεδόν κανένα ΜΜΕ και κανένα από τα Κανάλια δεν θεώρησε υποχρέωσή του να το ανακοινώσει.  Γιατί;  Μα επειδή φοβούνται τον Καμμένο περισσότερο από όλους.

Εγκρίθηκε και η συγχώνευση της Ολυμπιακής, την οποία ξεπουλήσαμε μόλις προ ολίγου για να … εξυγιανθεί.  Αμέσως μετά αποφασίστηκε η αύξηση των εισιτηρίων, αλλά και η είσπραξη 25 € για κάθε βαλίτσα του ταξιδιώτη. Τώρα κάτι ψιθυρίζεται και για την ΜΙΝΟΑΝ, ενώ στη Λέσβο σταμάτησαν τα δύο πλοία της γραμμής, που υπήρχαν χρόνια τώρα και άφησαν να δρομολογεί ένα μόνο, αλλά όχι κάθε μέρα.  Ο αρμόδιος υπουργός δεν βρήκε κάτι το αξιοσημείωτο σε αυτές τις εξελίξεις.

Άρχισαν οι επενδύσεις από τους ξένους

Άρχισαν οι επενδύσεις από τους ξένους

Μάθαμε επίσης ότι ο Καλλικράτης, που διέλυσε την λειτουργία του Δήμου Λέσβου, δεν έγινε όπως μας είπαν για διευκόλυνση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά αποτελεί την προετοιμασία μιας πιο ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής διαδικασίας,  που θα ανοίξει τον δρόμο για την ανεξαρτικοποίηση της Ανατολικής Θράκης (και όχι μόνο) διευκολύνοντας ίσως και την επέλαση της Τουρκίας σε εδάφη μας.

Τα Ασφαλιστικά Ταμεία που έχουν ήδη διαλυθεί με το κούρεμα (του 50 % νομίζω των αποθεματικών τους) θα χάσουν τώρα και υπαλλήλους τους.  Αξιολογούνται και αυτοί ως υπεράριθμοι.  Διότι οι 5 ώρες που περίμενα προ τεσσάρων ημερών στην ουρά του ταμείου μου, θεωρούνται από τους υπουργούς μας λίγες και πρέπει να αυξηθούν.  Γι’ αυτό μειώνουν το υπαλληλικό προσωπικό. Ήδη ετοιμάζω λοιπόν τον υπνόσακκο που είχα από την εποχή που ήμουν πρόσκοπος, για να διανυκτερεύσω πιο άνετα την επόμενη φορά έξω από το Ταμείο μας.

Λίνος Κουντουράς  

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*