Ηλεκτροκίνηση.gr

3 Φεβ 2014 από

thumbs_events-wscparade2001gk-is-184Ηλεκτροκίνηση gr.

Συγκεντρώσαμε εδώ μερικά από όσα πολύ ενδιαφέροντα συμβαίνουν στον τομέα ηλεκτροκίνησης στην Πατρίδα μας, «μία από τις πρώτες χώρες όπου έχουν λανσαριστεί ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα»,  κατά τον αρμόδιο υπουργό, αλλά εμφανώς πίσω από τις Ευρωπαϊκές εξελίξεις, όπου λειτουργούν ήδη πάμπολλοι σταθμοί φόρτισης (και μάλιστα δωρεάν) μπαταριών ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

ΤΟ  ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο

LOGO1Α copyΤο Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο) λειτουργεί από τον  Ιανουάριο του 1991, όταν 36 ιδρυτικά μέλη, κατά το πλείστον επιστήμονες, δημοσιογράφοι και οικολόγοι ίδρυσαν ένα ινστιτούτο με στόχο την διάδοση της ηλεκτροκίνησης.

Σήμερα το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ αποτελεί το Εθνικό Παράρτημα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας AVERE.   Τα γραφεία του βρίσκονται στην Λεωφόρο Συγγρού 43, Αθήνα Τηλ. 210 92 10 288,  το Siteείναι :www.heliev.gr και το Ε-Μail: info@heliev.gr .

Δραστηριότητες του ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο είναι :   Επιμορφωτικές συγκεντρώσεις, παρουσιάσεις, εκθέσεις, συμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, δημοσιεύσεις τεχνικών και επιστημονικών άρθρων,αγωνιστική δραστηριότητα οχημάτων και συμβουλευτικές παρεμβάσεις στις αποφάσεις της Πολιτείας.

Στο πλαίσιο της τελευταίας αυτής δραστηριότητάς του το ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο ενημέρωσε ότι μετά και από δικές του προσπάθειες προωθήθηκαν από τα σχετικά υπουργεία νέες διατάξεις που διευκολύνουν την λειτουργία και απόκτηση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. 

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ.

Σύμφωνα λοιπόν με το Υπουργείο Οικονομικών, απαλλάσσονται τα ηλεκτροκίνητα  αυτοκίνητα από το φόρο πολυτελείας με την προσφάτως ψηφισθείσα  τροποποίηση : «α παράγραφος 3  του άρθρου 17 του Ν.3833/2010 &  87 του Ν. 3842/2010».

ΣΤΑΘΜΟΙ  ΦΟΡΤΙΣΗΣ  ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ  ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

 Ψηφίστηκε επίσης νόμος του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τίτλο :  «Εθνική Αρχή Πτήσεων και άλλες Διατάξεις» (!!!) με τον οποίο θεσπίζεται η δυνατότητα εγκατάστασης κοινόχρηστων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα πρατήρια παροχής καυσίμων και ενέργειας, στους στεγασμένους και υπαίθριους χώρους στάθμευσης, στα συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών και στα ΚΤΕΟ.

Προβλέπεται επίσης η λειτουργία «μεικτών πρατηρίων», που έχουν τη δυνατότητα εμπορίας όχι μόνο υγρών καυσίμων, αλλά ταυτόχρονα και υγραερίου, του γνωστού ως LPG, και συμπιεσμένου φυσικού αερίου, του CNG.

Εκδήλωση ΕΛΙΝΗΟ για ενημέρωση δημοσιογράφων κλπ

Εκδήλωση ΕΛΙΝΗΟ για ενημέρωση δημοσιογράφων κλπ

Το ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο, με υπόμνημά του, εισηγήθηκε την αποσαφήνιση του όρου «ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα» ως εξής;

1.      1.  Ηλεκτροκίνητα Οχήματα με Συσσωρευτές (Battery Electric Vehicles – BEV)

2.      2.  Ηλεκτροκίνητα Οχήματα με Συσσωρευτές και Μονάδα Επέκτασης της Αυτονομίας  (Extended Range Electric Vehicles – EREV)

3.      3.  Επαναφορτιζόμενα από το Δίκτυο Υβριδικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα (Plug-in Hybrid Electric Vehicles – PHEV)

4.      4.  Ηλεκτροκίνητα Οχήματα με Ενεργειακά Στοιχεία Υδρογόνου (Fuel Cell Electric Vehicles – FCEV)

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ

Και ενώ απορούμε για τον τίτλο του νόμου για τους σταθμούς φόρτισης και αναρωτιόμαστε μήπως και είμαστε τόσο προηγμένοι, ώστε να προετοιμαζόμαστε πριν ακόμα και την Αμερική για φόρτιση «εν πτήσει» ηλεκτροκίνητων αεροπλάνων, μαθαίνουμε ότι ενώ νομοθετήθηκε η δημιουργία σταθμών φόρτισης μπαταριών, δεν μπορούν ακόμα να λειτουργήσουν, γιατί απαιτούνται επιπλέον κοινές υπουργικές αποφάσεις, που θα ορίζουν τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές προκειμένου να εγκατασταθούν συσκευές φόρτισης ηλεκτρικού ρεύματος και αυτές δεν προβλέπεται να υπογραφούν πριν από τους επόμενους έξι (?) μήνες.

thumbs_events-hi-tech20115gk-is-184«Τότε [είπε ο υπουργός] θα δώσουμε τη δυνατότητα νέας εναλλακτικής μορφής κίνησης, που είναι η ηλεκτροκίνηση, κάτι το οποίο είναι όπως ξέρετε πρωτοποριακό σε όλη την Ευρώπη και μία από τις πρώτες χώρες όπου έχουν λανσαριστεί ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα είναι η Ελλάδα και μάλιστα πολύ πρόσφατα (?). Αυτό, λοιπόν, είναι μέσα στις άμεσες προθέσεις μας εντός έξι μηνών να έχει τακτοποιηθεί, ώστε να αναπτυχθεί αυτή η συγκεκριμένη αγορά με αυτή την εναλλακτική μορφή κίνησης»

Η κ. Ραχήλ Μακρή, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, απευθυνόμενη στον κ. Παπαγεωργίου ρώτησε: «Δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο; Δηλαδή, μετέπειτα θα έλθετε και θα φτιάξετε κάποιο νομοθετικό πλαίσιο γι’ αυτό;»  Ενώ και ο κ. Θωμάς Ψύρρας, της Δημοκρατικής Αριστεράς, συμπλήρωσε: «Οι συσκευές φόρτισης θα εγκατασταθούν μόνο σε πρατήρια παροχής καυσίμων και ενέργειας; Γιατί οι συσκευές φόρτισης, στο Μπέλφαστ, για παράδειγμα, βρίσκονται στις άκρες των πεζοδρομίων του δήμου και όταν κάποιος παρκάρει το βράδυ, μπορεί να φορτίζει το αυτοκίνητό του. Δηλαδή, η φόρτιση δεν έχει πάντα την έννοια του πρατηρίου;»

Ο κ. Παπαγεωργίου απάντησε:  «Δεν υπήρχε μέχρι τώρα η νομοθετική κάλυψη για να δοθεί η άδεια για μεικτά πρατήρια. Αυτό κάνουμε τώρα για το πώς πρέπει να είναι τα πρατήρια αυτά, διότι έχουμε διακίνηση και αργού και υγραερίου και φυσικού αερίου συμπιεσμένου και βάζουμε και ηλεκτροκίνηση, τους ανάλογους φορτιστές.  Εμείς καλύπτουμε την πλευρά του ΥΠΕΚΑ. Από την πλευρά του Υπουργείου Μεταφορών γνωρίζω -και νομίζω ότι θα συμπληρώσει ο Υπουργός κ. Παπαδόπουλος- ότι έχει ήδη εκδώσει απόφαση σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή θα επεκταθεί. Έχουμε ειλικρινά πολύ στενή συνεργασία για το θέμα αυτό και για το θέμα δήμων κ.λπ., για άλλες περιοχές δηλαδή, γιατί οι φορτιστές δεν θα είναι μόνο σε πρατήρια, ειδικά για την ηλεκτροκίνηση. Τις λεπτομέρειες προφανώς μπορεί να συμπληρώσει ο κύριος Υφυπουργός»

Ο κ. Μιχαήλ Παπαδόπουλος, Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είπε:  «Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι έχει βγει απόφαση πριν από δύο μήνες που μιλάει για τους ταχυφορτιστές, δηλαδή σε ποια σημεία θα μπαίνουν. Τα σημεία αυτά, εκτός από τα πρατήρια, είναι τα ανοιχτά και κλειστά πάρκινγκ, τα ΚΤΕΟ, τα συνεργεία και διάφοροι κοινόχρηστοι χώροι και στον επόμενο μήνα θα υπάρχει μια συνεννόηση πλέον με τους δήμους, και κατ’ αρχήν το Δήμο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, για να τοποθετηθούν αυτοί οι ταχυφορτιστές στα πεζοδρόμια, σε θέσεις πάρκινγκ, όπου μπορεί κανείς να παρκάρει το αυτοκίνητό του και να φορτίζεται κιόλας.»

Τα σχόλια περιτεύουν.

Σχετικά άρθρα

Μοιραστείτε το

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*