Εξελίξεις Ηλεκτροκίνησης.

2 Φεβ 2014 από

To Logo του ηλεκτρικού Tesla των ΗΠΑ

To Logo του ηλεκτρικού Tesla των ΗΠΑ

Εξελίξεις Ηλεκτροκίνησης.

Συγκεντρώσαμε εδώ μερικά από όσα πολύ ενδιαφέροντα συμβαίνουν στον τομέα ηλεκτροκίνησης, τόσο στην Ευρώπη, όπου λειτουργούν ήδη πάμπολλοι σταθμοί φόρτισης (και μάλιστα δωρεάν) μπαταριών ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, όσο και στις ΗΠΑ

Νέες  εξελίξεις  ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ  στη  Σουηδική VOLVO.

Μία νέα τεχνολογία που δοκιμάζει, εδώ και τέσσερα χρόνια, η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo,  στο πλαίσιο προγράμματος που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι  το αυτοκίνητο του μέλλοντος να  τροφοδοτείται από… το αμάξωμά του. Έτσι στο μέλλον το αμάξωμα ενός αυτοκινήτου θα λειτουργεί ως μπαταρία.  Τα αλουμινένια πάνελ του αμαξώματος, θα αντικατασταθούν με νέα  που μπορούν να τοποθετηθούν στη θέση της πόρτας, της οροφής ή του καπό. 
Μηχανικοί του ομίλου και ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου αναπτύσσουν ένα υλικό αποτελούμενο από «ανθρακονήματα, νανοδομημένες μπαταρίες και υπερ-πυκνωτές», αντί των αλουμινένιων πάνελ του αμαξώματος και θα μπορούν να τοποθετηθούν στη θέση της πόρτας, της οροφής ή του καπό.

Σύμφωνα με το Forbes, το υλικό θα μπορεί να φορτίζεται όπως μια μπαταρία ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου, μέσω του δικτύου ηλεκτροδότησης ή εν κινήσει, μέσω αναγεννητικής πέδησης. Η Volvo υπόσχεται μάλιστα ότι το ηλεκτροφόρο υλικό φορτίζεται ταχύτερα σε σχέση με τις συμβατικές μπαταρίες και είναι αρκετά ισχυρό ώστε να είναι κατάλληλο για το αμάξωμα του οχήματος.

clip_image0221

Το υλικό που, σύμφωνα πάντα με τον όμιλο είναι ελαφρύ, οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον, δοκιμάζεται ήδη σε ένα πειραματικό όχημα. Με χρήση του στις πόρτες, την οροφή και το καπό, δίνει στο αυτοκίνητο αυτονομία 130 χιλιομέτρων.

Πέραν αυτού δοκιμάζει και ένα οδόστρωμα με ενσωματωμένη γραμμή ρεύματος, που θα μπορεί να φορτίζει απευθείας τα αυτοκίνητα, όταν περνούν από πάνω της.  Άλλες σκέψεις είναι η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων όταν περνούν επάνω από καπάκια υπονόμων.

ΗΝΕΑ “Electric Formula 1”.

 Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) εκχωρεί τα δικαιώματα του «Πρωταθλήματος FIA Φόρμουλα Ε» στον διεθνή όμιλο επενδυτών “Formula E Holdings Ltd”(FEH) Το πρωτάθλημα Φόρμουλα Ε είναι ανοιχτό σε αυτοκίνητα τύπου Φόρμουλα που θα κινούνται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια. Οι αγώνες επίδειξης των αυτοκινήτων τύπου Φόρμουλα Ε άρχισαν το 2013 και θα ακολουθήσει το πρώτο πρωτάθλημα το 2014 με στόχο τη συμμετοχή 10 ομάδων με 20 οδηγούς.

ΤΟ  αμιγώς  ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΟ  Tesla:

 hero_20131119 33

Οι κατασκευαστές του ήθελαν ένα αυτοκίνητο καλύτερο από όλα τα υπάρχοντα.

Με τον ελαφρότερο κινητήρα (23 kg), την χαμηλότερη κατανάλωση (αντιστοιχία σε 6 lit/100 km), την  καλύτερη επιτάχυνση (0 – 100 km/ώρα σε 3,6 δευτερόλεπτα), την μεγαλύτερη ακτίνα δράσης με μια φόρτιση (430 χλμ), τους μεγαλύτερους χώρους επιβατών και αποσκευών, το χαμηλότερο κέντρο βάρους (όμοιο με μιας Ferrari), τις φτηνότερες μπαταρίες (λιγότερο από 200 $ ανά KWh), μεγαλύτερο χρόνο εγγύησης μπαταριών (8 χρόνια, δηλαδή 400.000 χλμ), μικρότερο χρόνο ταχείας φόρτισης (25 λεπτά της ώρας για περίπου 300 χλμ).

Από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί γύρω στα 10.000 αυτοκίνητα Tesla.

 Κινέζικα Ηλεκτροκίνητα Λεωφορεία αυτονομία 250 χλμ

images

Στον Καναδά δοκιμάζεται ήδη εδώ και μήνες ένα Κινέζικο ηλεκτρικό λεωφορείο της εταιρείας BYD.  Στις δοκιμές  διαπιστώθηκε αυτονομία 250 χλμ, όπως προδιέγραψε ο κατασκευαστής.

Η αυτονομία αυτή οφείλεται στο μέγεθος της συστοιχίας συσσωρευτών τύπου Λιθίου – φωσφορικού άλατος σιδήρου, της οποία ς η χωρητικότητα ανέρχεται σε 324 Κιλοβατώρες δηλαδή 15 φορές μεγαλύτερη από τη συστοιχία ενός Nissan Leaf.

Η BYD ισχυρίζεται ότι ένας οδηγός εξοικειωμένος με τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα μπορεί να επιτύχει ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία. Τα λεωφορεία διαθέτουν έναν θερμαντήρα πετρελαίου προκειμένου να εξασφαλίζουν τη θέρμανση του χώρου των επιβατών κατά τις ψυχρές ημέρες του Καναδικού χειμώνα. [Από ΕΛΙΝΗΟ].

Πέραν αυτού και η Green Automotive Company σχεδιάζει την παρουσίαση του μοντέλου e-Patriot κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης LCT (Limousine,  Charter and Tours) στο Las Vegas, τον Φεβρουάριο.  Όπως και τα BYD, τα e-Patriot θα κατασκευάζονται στην Καλιφόρνια – στην περίπτωση των τελευταίων από την Green Automotive Company θυγατρική της Newport Coachworks.  Το μικρό σε μέγεθος e-Patriot δεν θα μεταφέρει τόσους επιβάτες όσο το 12μετρο BYD, αλλά σύμφωνα με τον κατασκευαστή του θα διαθέτει αυτονομία  160 χλμ και μέγιστη ταχύτητα 96 χλμ/ω.

Παρά το ότι η BYD έχει ήδη περισσότερα από 1000 ηλεκτρικά λεωφορεία σε κυκλοφορία σε Κινέζικες πόλεις εν τούτοις αντιμετώπισε δυσκολίες προκειμένου να εισέλθει στην Αμερικανική αγορά. Οι εταιρείες πετρελαίου προφανώς είναι πολύ ισχυρές και αντιδρούν.   Παρά ταύτα το 2012 κέρδισε συμβόλαιο κατασκευής 15 λεωφορείων για την πόλη του Long Beach στην Καλιφόρνια και μετά από αυτό, μόλις πρόσφατα , συμφώνησε να παραδώσει 5 λεωφορεία στην πόλη του Los Angeles για μια δοκιμαστική περίοδο μετά την επιτυχή έκβαση της οποίας θα προμηθεύσει 20 λεωφορεία ακόμα.

CONCEPT ONE: το πρώτο ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ SUPERCAR.

clip_image001

Τη γενική εικόνα που έχει διαμορφωθεί για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προσπαθεί να αλλάξει η κροατική εταιρεία Rimac Automobili, λανσάροντας στην αγορά το τελευταίο της δημιούργημα.

Πρόκειται για το ηλεκτρικό supercar «Concept One». Οι λάτρεις της ταχύτητας συχνά περιφρονούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς πιστεύουν πως είναι αργά και ανεπαρκή.  Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για το Concept One. Το «πράσινο» υπερπολυτελές σπορ κουπέ,  με μέγιστη ταχύτητα τα 300 χλμ/ώρα, που πιάνει τα 100 χλμ/ώρα σε 2,8 δευτερόλεπτα.

Με το δημιούργημά της η κατασκευάστρια εταιρεία Rimac Automobili, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη εξαρτημάτων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ελπίζει να προσελκύσει το ενδιαφέρον των πλουσίων από κάθε γωνιά του κόσμου.

Το Concept One κατασκευάστηκε αποκλειστικά με εξαρτήματα από την Κροατία και περιλαμβάνει 24 κατοχυρωμένες καινοτομίες.

Εξηγώντας ότι βασική του φιλοδοξία ήταν να οδηγήσει τα υπεραυτοκίνητα σε ένα νέο επίπεδο, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Mate Rimac, επισήμανε ότι το Concept One τροφοδοτείται από τέσσερις ηλεκτροκινητήρες, παράγοντας ιπποδύναμη 1.088 αλόγων.  Εκτός αυτού το ηλεκτρικό supercar είναι εφοδιασμένο με το πρωτοποριακό σύστημα Torque Vectoring, που επιτρέπει τον έλεγχο του κάθε τροχού ξεχωριστά.

Η Rimac παρουσίασε το Concept One πέρυσι το Σεπτέμβριο στη Φρανκφούρτη και τώρα ετοιμάζεται να ξεκινήσει παραγωγή σε μικρή κλίμακα.   Ειδικότερα, σε πρώτη φάση η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει 88 αυτοκίνητα, κάτι που δεν προκαλεί εντύπωση αν αναλογιστεί κανείς ότι το κόστος τους φτάνει τα 980.000 δολάρια.

Το Concept One κατέχει πέντε παγκόσμια ρεκόρ ταχύτητας και επιτάχυνσης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.  Τώρα οι κατασκευαστές τους ελπίζουν ότι θα σπάσουν τα ρεκόρ πωλήσεων, κατατροπώνοντας τους ανταγωνιστές τους.

Και η Κροατία λοιπόν στο παιχνίδι των έγκαιρων επενδύσεων στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*