Εργολαβιστάν

8 Μάι 2014 από

korinthou_patrwn_688538541Εργολαβιστάν

Εδώ και χρόνια αποφεύγω την λεγόμενη «Εθνική οδό Αθηνών Πατρών», αφού είναι σκέτη καρμανιόλα.

Προ ημερών όμως συμμετείχαμε σε μια εκδρομή στα Καλάβρυτα και έτσι περάσαμε αναγκαστικά με το πούλμαν από αυτόν τον ˝δρόμο – στολίδι˝ της Πατρίδας μας. Επειδή δεν οδηγούσα είχα τη δυνατότητα να παρατηρώ τα γύρω, πολύ περισσότερο από ότι επιτρέπει η συνετή οδήγηση.

Αυτή λοιπόν η ˝Εθνική οδός˝ ταλαιπωρεί Έλληνες και ξένους τα τελευταία 50 χρόνια, ενώ κατασκευάζεται ως αυτοκινητόδρομος εδώ και 20 χρόνια. Και κανείς δεν σκέπτεται τα αμέτρητα θύματα, πολλά από τα οποία είναι φοιτητές, που σπουδάζουν  στο Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο Πατρών και μετακινούνται υποχρεωτικά σε αυτόν το δρόμο.  Ούτε ντρέπονται οι αρμόδιοι και οι κυβερνώντες για το ότι από αυτόν το δρόμο – είσοδο στην Ελλάδα έρχονται όσοι οι τουρίστες μας επισκέπτονται με το αυτοκίνητό τους.  Αυτοί δηλαδή που μας αφήνουν τα περισσότερα χρήματα, σε αντίθεση με όσους έρχονται με γραφεία ταξιδίων και καταλύουν σε ξενοδοχεία χαμηλού κόστους με ημιδιατροφή.  Έτσι σκέπτονται να προωθήσουν τον τουρισμό μας;

Αυτόν λοιπόν τον σπουδαίο για τον τουρισμό μας δρόμο έχουν εγκαταλείψει επί δεκαετίες, ενώ περάτωσαν σχεδόν την Εθνική οδό προς Καλαμάτα, την εκλογική περιοχή του Πρωθυπουργού, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπήρχε και εκεί ανάγκη για έναν καλύτερο δρόμο.

troxaio-arxeiouΕίχα λοιπόν την ευκαιρία να δω πόσο οργανωμένα προωθείται ακόμα και σήμερα η κατασκευή της ˝Εθνικής μας οδού˝.

Στην αρχή, αμέσως μετά την Κόρινθο η οδική αυτή αρτηρία μοιάζει με μικρό επαρχιακό δρόμο, κάποιας απομακρυσμένης περιοχής.  Αργότερα που και που κάποιες ελάχιστες μπουλντόζες μετακινούν ράθυμα μερικά μπάζα ή επιπεδώνουν κάποια σημεία του εργοταξίου. Ελάχιστοι εργάτες περιφέρονται εδώ και εκεί, ενώ υπάρχουν και κάποιες μπετονένιες κατασκευές στο πουθενά. Ενδιάμεσα πολλά χιλιόμετρα χωρίς την παραμικρή ένδειξη εργασιών.  Όλα στην παλιά γνώριμη κατάσταση.  Το κράτος έχει όμως αναρτήσει πολλές τεράστιες πινακίδες με προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα του δρόμου.  Στα Ελληνικά εννοείται.  Οι ξένοι ας εφοδιαστούν με ένα αξιόλογο λεξικό και θα κατανοήσουν εύκολα τα μέτρα προστασίας των Ελληνικών Αρχών.

Αναρωτιέμαι, χάθηκε ο κόσμος να δώσουν σε 10 – 15 διαφορετικές εταιρείες από 20 χιλιόμετρα οδού, με την εντολή να τελειώσουν το κομμάτι τους εντός 6 μηνών. Τα σχέδια φαντάζομαι ότι υπάρχουν. Δεν πιστεύω να φτιάχνουν το δρόμο χωρίς τελικό σχεδιασμό;  Αυτό θα ήταν και το επιστέγασμα!

Για όσους νομίζουν ότι οι έξι μήνες είναι πολύ λίγοι και δεν γίνεται αυτό που προτείνω, ας ρωτήσουν σε πόσο χρονικό διάστημα η Γερμανική εταιρεία κατασκεύασε τα 70 χιλιόμετρα της Αττικής οδού. Σας το λέω λοιπόν εγώ: Μια και μόνο εταιρεία σε έξι χρόνια από την αρχή των εργασιών, μέχρι την τελική παράδοση ολόκληρου του έργου (Βλέπε Internet, Αττική οδός).  Απόλυτα εφικτό επομένως το να γίνει όπως το λέω για να λήξει η απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

Όσο για τον ισχυρισμό πως λείπουν τα αναγκαία χρήματα, λέω ότι «λεφτά υπάρχουν». Γιατί δεν μπορεί να μην καταλαβαίνουν οι αρμόδιοι ότι το κόστος των ατυχημάτων, των καυσίμων και του χαμένου χρόνου είναι πολύ – πολύ μεγαλύτερο από την κατασκευή του δρόμου.

Εντύπωση προξενεί και το ότι δεν αρχίζουν την κατασκευή από ένα σημείο παραδίδοντας σταδιακά ότι ετοιμάζεται, ώστε να διευκολύνεται η κυκλοφορία (όπως έκανε η κατασκευάστρια εταιρεία της Αττικής οδού) και να μειώνονται σταδιακά τα επικίνδυνα τμήματα.  Αντιθέτως σε όσα σημεία είδα γίνονται παράλληλες εργασίες χωρίς συντονισμό και χωρίς συνέχεια.  Πότε θα τελειώσουν έτσι;  Σε κάποια 10 χρόνια πιστεύω, αν όλα πάνε καλά !

Και κάτι άλλο με εντυπωσίασε:  Ότι σε σημεία όπου υπήρχε ήδη από παλιά διπλός  αυτοκινητόδρομος, ακριβώς εκεί και σε αρκετή απόσταση από αυτόν διανοίγονται διπλές σήραγγες, γεγονός που σημαίνει ότι, αν και υπάρχει ήδη διπλός σωστός δρόμος, αυτός μελλοντικά θα μετακινηθεί λίγο πιο πέρα.  Ρώτησα τι διάβολο συμβαίνει και έμαθα ότι ο δρόμος δόθηκε προς κατασκευή μόνο στους ομίλους Λαμπράκη και Κόκκαλη (Κόκκαλη;  Περίεργο! Εγώ νόμιζα ότι αυτός δεν έχει σχέση με εργολαβίες δρόμων).  Επειδή όμως έτσι έμεινε ˝απέξω˝ ο Μπόμπολας, ο οποίος αμέσως διαμαρτυρήθηκε, του ανέθεσαν να κάνει σήραγγες !  Έτσι αποτελεσματικά λειτουργούν οι δημοπρατήσεις των δημοσίων έργων, αν αυτή η πληροφορία είναι σωστή.       

Κατόπιν αυτών αγαπητοί συμπολίτες, σας προτείνω να στέλνετε τα παιδιά σας στις ανώτερες σχολές της Πάτρας ακτοπλοϊκά.  Είναι θέμα ασφαλείας, αν θέλετε να σπουδάσουν χωρίς κινδύνους, ώστε να βγουν αρτιμελείς επιστήμονες με μεταπτυχιακά ή διδακτορικά και να προστεθούν στην ομάδα των χρόνια ανέργων νέων Ελλήνων.

imagesΤο ίδιο ισχύει βέβαια και για τους οικογενειάρχες. Γιατί με το πλοίο θα έχουν και τον χρόνο να ξεκουραστούν για λίγο από το στρες της αδυσώπητης καθημερινότητας.

Στους αρμοδίους δε της Δημόσιας Διοίκησης, θέλω να επισημάνω, πως δεν αρκεί η ανάρτηση τεράστιων πινακίδων κάθε τόσο, στην καρμανιόλα που λέγεται Εθνική οδός Αθηνών – Πατρών.  Πρέπει να κάνουν και ένα νεκροταφείο δίπλα στο δρόμο για τους εκατοντάδες νεκρούς (για τους αλλοδαπούς τουρίστες εννοείται χωριστά από τους γηγενείς) και ένα μεγάλο Κέντρο Υγείας για τους τραυματίες.

Λίνος Κουντουράς, Διπλ. Μηχανικός

Σχετικά άρθρα

Μοιραστείτε το

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*