Ηλεκτρικό αυτοκίνητο

25 Νοέ 2014 από

DSC_1396 BΗλεκτρικό αυτοκίνητο

Την Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου τα Νε@νικά παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν τη συνέντευξη τύπου που έδωσαν μαθητές και καθηγητές από ένα Δημόσιο Επαγγελματικό Λύκειο από το Ηράκλειο Κρήτης, που σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου μετέτρεψαν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά, σε «υδρογονοκίνητο», ώστε να μπορεί να κινείται αυτόνομα και ανεξάρτητα από την ανάγκη ηλεκτρικής φόρτισης των μπαταριών του από το ηλεκτρικό δίκτυο της ΔΕΗ.

Η μετατροπή έγινε στα εργαστήρια του 6ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου Κρήτης, με τη συνεργασία μαθητών και καθηγητών όλων των ειδικοτήτων του σχολείου, όπως μας δήλωσε ο υπεύθυνος καθηγητής του έργου κ. Εμμανουήλ Καγιαμπάκης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Σκοπός των παραπάνω είναι με την καθοδήγηση των καθηγητών, να υλοποιούν οι μαθητές καινοτόμες δράσεις και κατασκευές, αξιοποιώντας τις γνώσεις και την τεχνογνωσία που αποκομίζουν από τη φοίτηση τους στο Επαγγελματικό Λύκειο. Οι μαθητές που συμμετείχαν στην συνέντευξη ήταν οι Γαβριέλα Χατζάκη, Ιωάννης Κοντονασάκης και Κάρολος Χαλαμπαλάκης.

DSC_1447 g

Ο υπεύθυνος καθηγητής του έργου κ. Εμμανουήλ Καγιαμπάκης με τους μαθητές του παρακολουθούν μέσω διαδικτύου σε tablet τις λειτουργίες της κυψέλης υδρογόνου.

Την όλη προσπάθεια στήριξε οικονομικά αλλά και ουσιαστικά ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης με την άριστη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης με το σχολείο. Βασικός υπεύθυνος για αυτή την συνεργασία – που σπάνια συνήθως την συναντάμε καθημερινά στην Ελληνική πραγματικότητα – ήταν ο κ. Αγαπάκης Δημήτρης πρώην δημοτικός σύμβουλος και νυν καθηγητής του 6ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου.

Η καινοτόμος ιδέα του έργου ήταν, να μπορεί ο οδηγός να παίρνει την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη φόρτιση των μπαταριών του ηλεκτρικού οχήματος, από μια «γεννήτρια» κυψέλης υδρογόνου που είναι ικανή να παρέχει την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια για τη φόρτιση των μπαταριών του οχήματος. Το υδρογόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσει η κυψέλη υδρογόνου – περίπου 3 κυβικά μέτρα (σε ατμοσφαιρική πίεση) για μια αυτονομία 120 έως 150 χιλιομέτρων – το προμηθεύονται από ηλεκτρόλυση νερού. Το ηλεκτρικό ρεύμα που απαιτεί η ηλεκτρόλυση του νερού για την παρασκευή του υδρογόνου, λαμβάνονταν από ανανεώσιμες πηγές. Από τα φωτοβολταϊκά και την ανεμογεννήτρια που διαθέτει το σχολείο στη ταράτσα του.

DSC_1413 A

(από αριστερά) : Ο καθηγητής Δημήτρης Αγαπάκης, ο Λίνος. Κουντουράς και ο σχολικός σύμβουλος των Ηλεκτρολόγων Σταύρος Πάγκαλος.

Οι γνώσεις και η υψηλή εξειδίκευση που απόκτησαν μαθητές και καθηγητές κατά την επίλυση των προβλημάτων του όλου εγχειρήματος, ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν το όχημα χωρίς την ανάγκη φόρτισης από το ηλεκτρικό δίκτυο, αποτελούν μια «επιχειρηματική» δραστηριότητα – πρόταση που μπορεί να αξιοποιήσει η πολιτεία, αλλά και ο κάθε κάτοχος ενός τέτοιου ηλεκτρικού οχήματος.

Για αυτό και η συνέντευξη της προσπάθειας τους αλλά και η παρουσίαση του αυτοκινήτου, έγιναν στο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας που οργάνωσε ο “Άνεμος Ανανέωσης” – Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με τον Πρόεδρό της κ. Νίκο Χρυσόγελο σε συνεργασία με το INNOVATHENS Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.

DSC_1408 A

Από την συνέντευξη τύπου

Συγχαρητήρια στους οργανωτές, αφού για πρώτη φορά ένα «επιχειρηματικό φόρουμ» στήριξε και προώθησε μια καινοτόμα δράση μαθητών και καθηγητών ενός δημόσιου Επαγγελματικού Λυκείου της χώρας μας.
Λίγα «τεχνικά» λόγια για το έργο
Η μονάδα της κυψέλης υδρογόνου μπορεί να βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο, παρέχοντας πλήρη αυτονομία στην κίνηση του, αυξάνοντας πολλαπλάσια την χιλιομετρική αυτονομία από την εργοστασιακή, φορτίζοντας ανεξάρτητα από κάποιο δίκτυο τις μπαταρίες του αυτοκινήτου. Μια μελλοντική εξέλιξη του είναι η αντικατάσταση των μπαταριών του οχήματος από φιάλες υδρογόνου και οξυγόνου και την άμεση παροχή της ηλεκτρικής ενέργειας στον Ηλεκτροκινητήρα.
Το σύστημα διαθέτει ένα πλήρες σύστημα ηλεκτρονικού και ηλεκτρο-μηχανολογικού ελέγχου, με όλα τα συστήματα ασφαλείας, καθώς επίσης και ένα ενσωματωμένο σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας, το οποίο μπορεί να επικοινωνεί με τοπικές και απομακρυσμένες κινητές συσκευές, μεταφέροντας δεδομένα και λειτουργικά στοιχεία μέσω του διαδικτύου.
SXEDIO-1DSC_1414 AΒλάσιος Κουτσούκος

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*