Ένα ιδιαίτερο σχολείο.

6 Μάι 2015 από

WP_Κρετα_000ΗΕΛΈνα ιδιαίτερο σχολείο.

Προσκεκλημένοι από τον Τομέα Μηχανολογίας ΙΙ και τον Δ/τη του σχολικού συγκροτήματος, πήγαμε στο Ηράκλειο της Κρήτης για μια Ημερίδα – Ενημέρωση για τα υβριδικά αυτοκίνητα, έχοντας μαζί μας ως αντιπροσωπευτικό δείγμα και to Honda Jazz.
Πρόκειται για το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης, πρώην ΣΕΚ, σήμερα ΕΚ (Θα μας τρελάνουν οι πολιτικοί μας με τις συνεχείς αλλαγές και ονομασίες. Στη Γερμανία δεν έχει αλλάξει τίποτε τα τελευταία 65 χρόνια. Μήπως είναι και αυτό μια συνταγή κοινωνικής επιτυχίας;)
Η έκπληξή μας όμως ήταν μεγάλη γι΄αυτά που βιώσαμε στο σχολείο αυτό, κυρίως από τις προσωπικές πρωτοβουλίες των Διευθυντών και κυρίως των καθηγητών, όπως τόνιζε σε κάθε σχετική συζήτηση ο Δ/τής κ. Γιώργος Μανατάκης.
Γνωρίσαμε λοιπόν κατ’ αρχήν ένα ωραίο κτηριακό συγκρότημα, με εμφανή την αγάπη των στελεχών του για το σχολείο τους. Και αυτό φάνηκε από την πρώτη στιγμή, ακόμα και από τα δέντρα της αυλής, που τα έχουν κλαδέψει ως αψίδες για να προσφέρουν σκιά, αλλά και ομορφιά στους μαθητές.
Τα τμήματα του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου είναι πάμπολλα:
• Τομέας Πληροφορικής & Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, με 6 σύγχρονα εργαστήρια πληροφορικής και δεκατρείς σύγχρονους υπολογιστές για μαθήματα, δικτύων, πολυμέσων, internet, προγραμματισμού, επισκευών και μηχανογραφημένη λογιστική. [αρμόδιος ο κ. Μιχάλης Σταματουλάκης]

Προετοιμασία αψίδων σκιάς

Προετοιμασία αψίδων σκιάς

• Το Ε.Κ. Ηρακλείου διαθέτει ένα κεντρικό Σύστημα internet ώστε καθηγητές και μαθητές να έχουν πρόσβαση στα αρχεία τους χωρίς δέσμευση συγκεκριμένου υπολογιστή, αλλά να βλέπουν τα αρχεία τους από οποιαδήποτε υπολογιστή στο κέντρο.
• Τομέας Μηχανολογίας Ι, με εργαστήρια Κλιματισμού, Ηλεκτροσυγκολήσεων και Μηχανουργικών Κατασκευών, Μηχανουργικής Τεχνολογίας, Συμπιεστών και Αυτοματισμών, Ψυκτικών Εγκαταστάσεων καθώς και εργαστήριο CNC. [αρμόδιος ο κ. Ευάγγελος Μαργελάκης]
• Τομέας Μηχανολογίας II, με ειδικότητες Οχημάτων και Μηχανικών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο τομέας διαθέτει μεγάλο Τμήμα επισκευής και ενημέρωσης αυτοκινήτου, με πάρα πολλά εποπτικά μέσα, πίνακες λειτουργίας, εξαρτήματα σύγχρονων οχημάτων όπως πχ. ένα κιβώτιο ταχυτήτων CVT (continuously variable transmission) με ευρύ πεδίο μεταβολής των σχέσεων και συνεχόμενη μετάδοση στροφών, ένα εποπτικό λειτουργίας υδραυλικού τιμονιού κλπ. Τα εργαστήρια της ειδικότητας Μηχανικών πετρελαίου και Φυσικού αερίου διαθέτουν λέβητες και εξοπλισμό για να εγκατασταθεί μια πλήρης εγκατάσταση Κεντρικής Θέρμανσης. [αρμόδια η κ. Αικατερίνη Κωστάκη]
• Τομέας Ηλεκτρονικών, για ενημερώσεις στα ηλεκτρονικά συστήματα, αλλά και για κάθε είδους επισκευές ακόμα και στα δυσκολότερα τμήματα των υπολογιστών, όπως και πρωτοποριακό εργαστήριο οπτικοακουστικών μέσων [αρμόδιος ο κ. Γεώργιος Καζγκούτης]
• Τομέας Ηλεκτρολογίας, με κάθε είδους εργαστήρια, από υψηλής τάσης μέχρι εγκαταστάσεων σε σπίτια και πλήρη εξοπλισμό για εργαστηριακή εκπαίδευση σε μαθητές των ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ, ώστε να είναι ικανοί να ασκήσουν με επιτυχία το επάγγελμα του Hλεκτρολόγου εγκαταστάσεων. [αρμόδιος ο κ. Νικήτας Παναγιωτάκης]
• Υπάρχει και Τμήμα Υδρογόνου και Υδρογονοκίνησης, όπου οι μαθητές δημιουργούν υδρογόνο, το αποθηκεύουν σε φιάλες και με αυτές εξοπλίζουν ένα τηλεκατευθυνόμενο αυτοκινητάκι, με μπαταρία φορτιζόμενη από φωτοβολταϊκό και το κινούν προσομοιάζοντας τις μελλοντικές εξελίξεις της οικολογικής αυτοκίνησης.
• Εργαστήριο Κλιματισμού, με όλα τα απαραίτητα όργανα και όλες τις δυνατότητες εκπαίδευσης σε τοποθέτηση επισκευή και διερεύνηση. [αρμόδιος ο κ. Χαράλαμπος Χαχλιουτάκης]
• Εργαστήριο Φωτοβολταϊκών με ιδιοκατασκευή του Τμήματος για αυτόματη παρακολούθηση του ήλιου από το πάνελ.
• Πέραν της μηχανολογίας, της τεχνολογίας αυτοκινήτων και των ηλεκτρονικών εργαστηρίων, διαθέτει:
• Τμήμα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με δυο ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά πάνελ και μπαταρίες αποθήκευσης της ενέργειας.
• Τμήμα ηχογραφήσεων και κινηματογράφησης με κανονικό studio με μονωμένο χώρο και παράθυρο προς τους τεχνικούς, ακριβώς όπως τα βλέπουμε σε επαγγελματικά δισκογραφικά κέντρα.
• Το εργαστήριο δραστηριοποιείται στις σύγχρονες ενεργειακές τεχνολογίες, με υποδομές που επιτεύχθηκαν με χρηματοδοτήσεις από Ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα.
• Μέχρι και Μετεωρολογικό Σταθμό διαθέτει η Σχολή.

DSC_4389 AΤο ουσιαστικότερο και πιο εντυπωσιακό, ειδικά στη σημερινή εποχή της απόλυτης απαξίωσης των πάντων είναι η δημιουργική, ερευνητική διάθεση των υπεύθυνων καθηγητών. Οι αξιόλογοι αυτοί εκπαιδευτικοί διατηρούν και κυρίως εξελίσσουν τις τεχνολογικές, εκπαιδευτικές δυνατότητες των εργαστηρίων, προετοιμάζοντας τα εργαστήρια των μαθητών του τομέα τους, με ατέλειωτες ώρες προσωπικής, υπερωριακής, απλήρωτης εργασίας. Αυτό από αγάπη και πάθος για όσα κάνουν, προσπαθώντας να μεταβιβάσουν στα παιδιά του τομέα τους, όλες τις γνώσεις που οι ίδιοι με κόπο απέκτησαν. Χαρακτηριστικό δε είναι και το κλίμα συνεργασίας και αλληλοεκτίμησης των καθηγητών μεταξύ τους, αλλά και με τους ίδιους τους μαθητές.
Τυχερά όσα παιδιά και γονείς έχουν την τύχη να συνεργάζονται με τέτοιους εκπαιδευτικούς.
Και άτυχοι όλοι μας για το Κράτος που μας δημιούργησαν οι πολιτικοί μας.
Γιατί απλά πέραν της καθημερινής αγωνίας ακόμα και για την ελάχιστη κρατική χρηματοδότηση (που ευτυχώς εξασφαλίζεται συχνά από την ικανότερη Τοπική Αυτοδιοίκηση) χαρακτηριστικό είναι και το εξής: Όταν ο αρμόδιος καθηγητής θέλησε, μέσω μιας μεγαλύτερης μονάδας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, να κάνει ενεργειακά αυτόνομη ολόκληρη τη Σχολή, δεν του το επέτρεψαν, επειδή όλο αυτό το κτήριο είναι … αυθαίρετο και έχει κτιστεί χωρίς άδεια οικοδομής. Ελλάς το μεγαλείο σου!
Η συμμετοχή στο Σεμινάριο ήταν εντυπωσιακά μεγάλη, παρότι διήρκησε 4 μέρες εκτός ωρών εργασίας και το επισκέφτηκαν καθηγητές, μαθητές και μηχανικοί αυτοκινήτων της περιοχής.
Αυτά λοιπόν για το αξιόλογο αυτό σχολείο και ένα μπράβο στον Διευθυντή κ. Μανατάκη, στους υποδιευθυντές, μηχανολογίας κ. Αντώνη Τζατζαδάκη, Πληροφορικής κ. Μανώλη Αναστασάκη και σε όλους τους λειτουργούς που το αναδεικνύουν.
Πριν την αναχώρησή μας βρεθήκαμε όλοι για έναν αποχωρισμό και μας τίμησαν με δυο μαντινάδες:
«Χίλια καλώς ορίσατε,                                                «Χίλια καλώς ορίσατε
οι φίλοι και η γνώση,                                                    οι δάσκαλοι και οι φίλοι
κι όποιος παρακολούθησε                                           πάλι το λάδι εστάξατε
δεν θα το μετανιώσει.»                                                στης γνώσης το καντήλι.»

Λίνος Κουντουράς  

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*