Εκδηλώσεις στη Γέρα.
Εκδηλώσεις στη Γέρα
Πολλές ήταν και φέτος το καλοκαίρι οι εκδηλώσεις στη Γέρα Λέσβου, αλλά και στη Μυτιλήνη, παρά τις οικονομικές και διάφορες άλλες δυσκολίες. Μετά από την Ποδηλατάδα και τον παραδοσιακό Διάπλου του Κόλπου της Γέρας στην περιοχή Κουντουρουδιάς – Περάματος (για τις οποίες έχουμε ήδη δημοσιεύσει) θα αναφερθούμε τώρα και σε κάποιες άλλες εκδηλώσεις που επίσης επισκεφτήκαμε φέτος.
Ανήμερα του Αγ. Παντελεήμονα έγινε η παραδοσιακή περιφορά της Εικόνας, συνοδευόμενη από καμιά εκατοστή άλογα, με καβαλάρηδες νεαρούς και κορίτσια, ακόμα και μικρά παιδάκια. Οι φωτογραφίες της Περιφοράς πολύ κακές λόγω άσχημου φωτισμού και αποφυγής των φλας που τρομάζουν τα άλογα.
Τα άλογα εδώ και μερικά χρόνια είναι και η ακριβότερη επιλογή των νέων – παράλληλα με τα δίτροχα – αλλά και μεγαλύτερων ανθρώπων. Οι σέλες ιππασίας, η τροφή των αλόγων, η σταύλιση κλπ. είναι πολυδάπανες ιστορίες, πέραν του ότι απαιτείται και πολύς χρόνος για την περιποίηση και τη βόλτα στα δρομάκια της περιοχής και των βουνών. Αλλά και στο δρόμο δεν αποκλείεται να ανταμώσετε ένα βραδάκι κάποιον καβαλάρη ανάμεσα στα αυτοκίνητα, και μάλιστα χωρίς φώτα, αφού φωτισμός αλόγων δεν προβλέπεται από τον ΚΟΚ.
Το «κουντάρ» (το κοντάρι) είναι ένα παλαιό έθιμο που έχει παλιές ρίζες στη Μικρά Ασία, ίσως και στο Βυζάντιο και αναβιώνει κάθε χρόνο στο Πέραμα της Γέρας. Το κοντάρι δένεται οριζόντια πάνω από τη θάλασσα και είναι αλειμμένο με γράσο (παλαιότερα με σαπούνι από τα πολυάριθμα γειτονικά σαπωνοποιεία). Νικητής όποιος καταφέρει να αρπάξει τη σημαία, που βρίσκεται στην άκρη του, πριν ο ίδιος πέσει στο νερό.
Ο Παγγεραγωτικός Σύλλογος Αθηνών παρουσίασε, όπως κάθε χρόνο, το ημερολόγιο του επόμενου έτους, με μεγάλη συμμετοχή ενδιαφερομένων και αφιερωμένο φέτος στον αποβιώσαντα σε μικρή ηλικία ζωγράφο Γιώργο Πέρρο. Η θαυμάσια επιμελημένη έκδοση από τον εκδοτικό οίκο «Περιτεχνών», των Ραλλού και Λευτέρη Καρτέρη, είναι έτσι δομημένη, που να μπορεί όποιος θέλει να κόψει κάποια από τις εικόνες για να την κορνιζάρει. Οι Συντελεστές αναφέρονται στο Ημερολόγιο, ενώ ομιλητές ήταν ο Μάκης Αξιώτης, Αριστείδης Καλάργαλης και ο Παναγιώτης Ψαριανός. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Παγγεραγωτικού Στρατής Χατζηχρήστος και ο πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος. Ευχόμαστε καλές πωλήσεις (5 € μόνο) αφού βοηθούν την στήριξη του Συλλόγου σε δύσκολες χρονιές με μνημόνια και εκλογές. .
Μια άλλη ενδιαφέρουσα εκδήλωση ήταν η έκθεση έργων ζωγραφικής του Στρατή Αθηναίου από το Ίππειο της Λέσβου στη Πινακοθήκη Μυτιλήνης (Αρχοντικό Χαλίλ Μπέη) με πολύ κόσμο στα εγκαίνια και παραδοσιακή μουσική. Τρομακτικά στην πρώτη εντύπωση τα έργα του, αντικατοπτρίζουν εκπληκτικά εύστοχα την Βία της εποχής μας. Η τεχνολογία του ζωγράφου εντυπωσιακή, δικαιολογεί την παρουσία του και σε διάφορα Ευρωπαϊκά κράτη αλλά και στην Αμερική.
Είναι πολύ αξιοπρόσεκτο πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό Μυτιληνιών ζωγράφων ανά κάτοικο. Και παλαιότερα βέβαια η Λέσβος είχε ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά σε συγγραφείς, αλλά και σήμερα οι άνθρωποι των γραμμάτων και οι εικαστικοί είναι σε μεγάλο αριθμό ανά κάτοικο. Ατυχώς στην ισοπεδωμένη Πατρίδα μας κανείς δεν το επισημαίνει. Πολύ κρίμα.
Στης Θεοδωσία και στου Δημήτρη Ευσταθίου, μάθαμε και να κάνουμε τραχανά. Με σύμπραξη της Λίτσας έβρασαν το ξινόγαλο, έριξαν το στάρι και το σιμιγδάλι και μετά ακολούθησε το ανακάτεμα, που γινόταν όλο και πιο ζόρικο όσο το μίγμα έπηζε. Στο τέλος απαιτούνταν δυνατά ανδρικά χέρια για να το ανακατέψουν. Στο τέλος έμεινε στο καζάνι για να κρυώσει και οι … κουρασμένοι αναπαύτηκαν με ένα ούζο και τα απαραίτητα μεζεδάκια. Προσέχοντας βέβαια εναλλάξ τις γάτες που καιροφυλακτούσαν μήπως αρπάξουν κάποια μπουκίτσα. Το άπλωμα θα ακολουθήσει τις επόμενες δυο – τρεις μέρες, με περισσότερες τότε προφυλάξεις από γατιά και πετούμενα. Και του χρόνου και καλοφάγωτος.
Στην κορυφή ενός βουνού κάποια χιλιόμετρα μακριά από τα τελευταία σπίτια του Μεσαγρού (ένα από τα 6 χωριά της Γέρας) γνωστή Μυτιληνιά γιατρός έκτισε ένα εκκλησάκι του Αγ. Φανουρίου και μας κάλεσαν στην πρωινή λειτουργία. Καρέκλες, πάγκοι, φανουρόπιτες, καφέδες, πινακίδες, ψάλτες, όλα με προσωπική πρωτοβουλία των παρευρισκομένων. Και μετά τον εκκλησιασμό κουβεντούλα με τον Ιερωμένο και την παρέα για τα παιδικά τους χρόνια στα χωριά. Το τοπίο μαγευτικό με θέα την είσοδο του Κόλπου της Γέρας, που δύσκολα εντοπίζεται από άλλα σημεία εντός και εκτός αυτού.
Έγιναν και πολλοί γάμοι όσο ήμασταν εδώ. Θρησκευτικοί εννοείται με Παπά και με Κουμπάρο και συμμετοχή μικρών και μεγάλων, καλεσμένων και μη, να τους εύχονται από τα γύρω καφενεία. Εμπροσθοφυλακή, όπως πάντα οι φωτογράφοι, που χαλνάνε κάπως την ατμόσφαιρα, όπως έχουμε επισημάνει και άλλη φορά.
Μεταξύ των πολλών εκδηλώσεων της Μυτιλήνης οργανώθηκε και φέτος η Έκθεση Expo Aegean με συμμετοχή και Τούρκων εκθετών. Η είσοδος στην Έκθεση ήταν δωρεάν και το βράδυ υπήρχε μουσική με χαμηλό εισιτήριο. Εντύπωση μας έκανε το περίπτερο με τα ξυλόγλυπτα, ένα με πολύ ενδιαφέροντα βιβλία σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, αλλά και μια ενδιαφέρουσα ονομασία που μας δημιούργησε θυμηδία και κάποια ερωτηματικά.
Ένα προσπέκτους στα Ελληνικά ήταν κάπως χαμένο στη μετάφραση, αλλά συγχωρείται, γιατί ουσιαστική είναι η καλή πρόθεση.