Αλλαγή Υγρών Φρένων.

29 Απρ 2017 από

Αλλαγή Υγρών Φρένων.

Στα πολλά χρόνια της ενασχόλησής μου ως Τεχνικός Διευθυντής εταιρειών αυτοκινήτων, ήξερα και επέμενα ότι κάθε δύο με τρία χρόνια πρέπει να αντικαθίστανται τα υγρά φρένων των αυτοκινήτων μας.

Ρωτάω λοιπόν τους φίλους οδηγούς:   Εσείς μήπως το αμελείτε επειδή δεν ξέρετε γιατί θα έπρεπε να αντικατασταθούν ή επειδή δεν σας το συνιστά το Συνεργείο σας;

Κανονικά στα τακτικά Service του οχήματός σας, το συνεργείο θα έπρεπε να σας το υποδεικνύει.  Γιατί άραγε δεν το κάνει, αν δεν το κάνει;

Μήπως επειδή και αυτοί δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις των “παλιών” υγρών ή τις γνωρίζουν μεν, αλλά φαντάζονται ότι θα δυσαρεστηθείτε αν σας προτρέψουν να πληρώσετε κάτι που εσείς δεν θεωρείται αναγκαίο;

Ας δούμε λοιπόν γιατί θα έπρεπε να αντικαθίστανται τα υγρά των φρένων.

  1. Τα υγρά φρένων είναι υγροσκοπικά. Με τον καιρό απορροφούν υγρασία από την ατμόσφαιρα.
  2. Τα υγρά όμως λειτουργούν και ως λιπαντικό των συγκεκριμένων εξαρτημάτων του συστήματος φρένων. Έτσι το νερό που τυχόν έχει απορροφηθεί και εγκλωβιστεί επιδρά σε ευαίσθητα εξαρτήματα του συστήματος δημιουργώντας εστίες διάβρωσης ή σκουριές και τα καταστρέφει σταδιακά.
  3. Το τρίτο πρόβλημα όμως είναι και το επικινδυνότερο και μάλιστα όσο περισσότερα χρόνια περνούν τόσο περισσότερο επικίνδυνο γίνεται, αφού με το χρόνο αυξάνεται η περιεκτικότητα νερού στα υγρά των φρένων. Εξηγούμε παρακάτω το γιατί.

Η υγρασία στα υγρά δεν επηρεάζει συνήθως το συνηθισμένο καθημερινό φρενάρισμα  αφού τα υγρά δεν υπερθερμαίνονται, οπότε το κρύο νερό, όπως και τα υγρά φρένων δεν αντιδρούν ελαστικά στην συμπίεση.   Σε μία στιγμή ανάγκης όμως, όπως σε ένα απότομο φρενάρισμα από πολύ υψηλή ταχύτητα ή σε μια κατηφόρα μεγάλης διαρκείας, τα υγρά των φρένων υπερθερμαίνονται.   Αυτό δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητά τους όσο δεν περιέχουν υγρασία, γιατί η θερμοκρασία εξάτμισής τους είναι πολύ υψηλή.   Αντιθέτως το νερό εξατμίζεται στους 100 μόνο βαθμούς Κελσίου ή σε κάπως υψηλότερη θερμοκρασία, αν βρίσκεται υπό πίεση.  Αν λοιπόν τα υγρά περιέχουν νερό από την υγρασία που έχουν απορροφήσει, αυτό εξατμίζεται στις υψηλότερες τώρα θερμοκρασίες, παραμένει εγκλωβισμένο στο κύκλωμα και συμπεριφέρεται με ελαστικότητα, οπότε η πίεση στα τακάκια του φρένου μειώνεται σημαντικά.  Ο οδηγός στις ακραίες αυτές περιπτώσεις αισθάνεται να μαλακώνει το πεντάλ του φρένου και το αυτοκίνητο να μην σταματάει.

Αν μετά από αυτά υπάρξει ατύχημα, η Τροχαία, κάποιος τρίτος ή ένας πραγματογνώμονας, που αρκετή ώρα μετά, θα θελήσουν να ελέγξουν τον ισχυρισμό του οδηγού ότι “τα φρένα δεν έπιασαν”, δεν θα διαπιστώσουν το παραμικρό.  Ούτε καν ο ίδιος ο οδηγός,  αφού η θερμιοκρασία των υγρών θα έχει πέσει, το νερό θα έχει υγροποιηθεί ξανά, το πεντάλ του φρένου θα είναι σκληρό όπως συνήθως και η αποτελεσματικότητα πέδησης θα έχει επανέλθει.   Όλοι τότε θα αναρωτιούνται μήπως  ο οδηγός κοιμήθηκε στο τιμόνι ή είχε αφαιρεθεί κάποια συγκεκριμένη στιγμή, αφού ο ισχυρισμός του δεν θα γίνεται πιστευτός.  Όμως και ο ίδιος θα αναρωτιέται τι να συνέβη και θα ψάχνει στο συνεργείο να βρει κάποια μηχανική αιτία που προς στιγμή είχε αποσυντονίσει τα φρένα του.

Προσοχή λοιπόν φίλοι μου, γιατί τη σπάνια στιγμή που θα χρειαστούμε το σωτήριο φρενάρισμα δεν πρέπει να μας εγκαταλείψει. 

Σχετικά άρθρα

Μοιραστείτε το

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*