Τήλος και ΔΕΗ.

12 Ιούλ 2017 από

Τήλος και ΔΕΗ.

Η Τήλος θέτει υποψηφιότητα για το ευρωπαϊκό βραβείο βιώσιμης ενέργειας, προσπαθώντας να επιτύχει καθολική ενεργειακή αυτονομία μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ολόκληρο το νησί.

Αυτά προσπαθεί να επιτύχει ένα νησί με τον Δήμαρχο και τους φορείς του.  Δείτε τώρα τι κάνει γενικά το Κράτος μας, που μοιάζει να μην ενδιαφέρεται για την ενεργειακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τον λιγνίτη, που δυστυχώς εξακολουθούν να αποτελούν ακόμα τη βάση της ενεργειακής πολιτικής, όχι μόνο των  νησιών, αλλά και της ΔΕΗ:

  1. Αν θελήσεις, όπως ήθελα εγώ, να εγκαταστήσεις φωτοβολταϊκά στην ταράτσα σου και να τα συνδέσεις το καλοκαίρι με τα κλιματιστικά και τον χειμώνα με τους θερμοσυσσωρευτές, σού το απαγορεύουν.  Μόνο μετά από αίτηση και εν ευθέτω χρόνο, ίσως σου επιτρέψουν να τοποθετήσεις τέτοιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά υπό όρους ως προς τα διαθέσιμα κιλοβάτ και άλλα τέτοια.  Αν τελικά η τοποθέτηση εγκριθεί, τότε σε υποχρεώνουν, να διοχετεύεις το ρεύμα των φωτοβολταϊκών σου πρώτα στη ΔΕΗ με κάποιο αντίτιμο και μετά να αγοράζεις από αυτήν το ρεύμα για τους παραπάνω καταναλωτές σου.  Τόσο καλά.
  2. Η ΔΕΗ, σύμφωνα με δικό της διαφημιστικό, με τον τίτλο «Όλα στο φως», λέει ότι στα χρόνια 2012 – 2015  εισέπραξε από εμάς τους πολίτες 2,9 δις για να επιδοτήσει όσα νησιά είναι “Μη Διασυνδεδεμένα” με το δίκτυό της.  Το ποσό αυτό το χρέωσε σε εμάς τους πολίτες, προσθέτοντάς το στους λογαριασμούς ρεύματος. Με αναγωγή μέχρι και το 2017 το ποσό πρέπει να ανέρχεται σε περίπου 4,35 δις. Αναρωτιέμαι λοιπόν, γιατί η ΔΕΗ δεν διέθεσε το τεράστιο αυτό ποσό για να κάνει αυτά τα νησιά ενεργειακά αυτόνομα σαν την Τήλο, αλλά θα εξακολουθεί να τα επιδοτεί και να μας χρεώνει;
  3. Παράλληλα η κυβέρνηση κάνει κοινωνική πολιτική με τον παρακάτω πρωτοφανή τρόπο:  Δίνει όλα σχεδόν τα χρήματα που εισπράττει από τους γενικούς φόρους στους δανειστές – δυνάστες, τους οποίους από την πρώτη στιγμή αναρρίχησης στην εξουσία φοβάται να αντιμετωπίσει σθεναρά. Στη συνέχεια για να καλύψει τους Δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου και τις Επιδοτήσεις Πολυτέκνων, που σε κάθε ευρωπαϊκό κράτος πιστεύω ότι  καλύπτονται από τη γενική φορολογία, η ΔΕΗ χρεώνει στους λογαριασμούς ρεύματος για την ίδια χρονική περίοδο, 205 εκατομμύρια € επί πλέον.  Πέραν αυτών χρεώνει και κάτι ψίχουλα 134,5 εκατομμύρια για … διάφορα (!!).  Όλα και πάλι από εμάς τους νομοταγείς πολίτες, ενώ για κάποιους κακοπληρωτές βγαίνουν κάθε τόσο ευνοϊκές διατάξεις.
  4. Όμως το καλύτερο ακολουθεί:  Για την παραπάνω φορολόγηση, δηλαδή την εξυπηρέτηση των νησιών, τις επιδοτήσεις  και τα … “διάφορα”, πληρώνουμε επιπλέον και 324,3 εκατομμύρια € ΦΠΑ (!!), μέσω ΔΕΗ και πάλι. Το ΦΠΑ αυτό δεδομένου ότι αποτελεί φόρο πάει και πάλι στους δανειστές – δυνάστες.  Δεν τους φτάνει όμως αυτό στην Κυβέρνηση, αλλά εισπράττουν και 511,3 εκατ. € φόρους για το πετρέλαιο που καταναλώνουν τα νησιά για την παραγωγή του ρεύματός τους, για την οποία πληρώσαμε ήδη φόρους “Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών”.   Συνολικοί φόροι με το ΦΠΑ μέχρι σήμερα και μέσω ΔΕΗ,  6,1 περίπου δις €. 
  5. Παράλληλα διαβάζουμε ότι με επερώτησή του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής κ. Χουντής επισημαίνει ότι η Γερμανική Κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος δεν έχει καταβάλλει μέχρι σήμερα ΦΠΑ, συνολικού ύψους σχεδόν 1 δις (σημ. δική μου: Μόνο εμείς το καταβάλουμε για τα πάντα), ενώ αυτοί ισχυρίζονται ότι η αρχική σύμβαση τους απάλλασσε από την καταβολή ΦΠΑ (!!).  Αλλού πάλι ισχυρίζονται ότι έχουμε και υποχρέωση επιστροφής του όποιου ποσού έχει τυχόν κατατεθεί από αυτούς ως ΦΠΑ.  Τόσο καλά, εκτός και αν κάνω λάθος, οπότε ευχαρίστως θα δημοσιεύσω κάθε ένσταση !
  6. Στην Αθήνα εδώ και πολύ καιρό, κάθε δεύτερη μέρα κόβεται το ρεύμα.  Αυτό στην εποχή του Διαδικτύου, όπου οι πάντες, πολίτες και οι υπηρεσίες λειτουργούν με υπολογιστές, δημιουργώντας κάποιο χάος, άσε βέβαια τα κλιματιστικά που σταματάνε και ψηνόμαστε. Υποχρεώνεται έτσι ο … “πάσα ένας” να έχει εφεδρική μπαταρία στους υπολογιστές του, προκειμένου να λειτουργεί απρόσκοπτα. Η ΔΕΗ όμως ατάραχη μάς δηλώνει ότι οι διακοπές γίνονται στα πλαίσια της … “αναβάθμισης των υπηρεσιών της”.
  7. Σε σπίτι που δεν κατοικείται η ΔΕΔΔΗΕ της ΔΕΗ απαιτεί να βρίσκεται κάποιος εκεί ένα ολόκληρο πρωινό περιμένοντας πότε θα ευαρεστηθεί να περάσει ο καταμετρητής. Δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι υπάρχουν και άνθρωποι που εργάζονται ή κατοικούν μόνοι τους σε μονοκατοικίες, ενώ δεν δέχονται να τους δώσεις τις μετρήσεις μετά τις 11 πμ της επομένης μέρας.
    Τόσο δύσκολο είναι να «περάσει» στο Computer ένας υπάλληλός τους μια διπλή ένδειξη και μια ημερομηνία, που του δόθηκαν τηλεφωνικώς, σε κάποια μεθεπόμενη τυχαία μέρα;   Γιατί μας επιτρέπουν να τους … “ενοχλήσουμε” μόνο την επομένη μεταξύ 8 και 11 πμ;
    Μάλλον έχουν χάσει κάθε έλεγχο της κατάστασης και μόνο αυξήσεις και άλλα τέτοια ξέρουν να κάνουν !   Είδες η ΔΕΗ ;  

Σχετικά άρθρα

Μοιραστείτε το

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*