Ηλεκτροκίνηση 2017.

6 Νοέ 2017 από

Ηλεκτροκίνηση 2017.

Η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε ότι δημιουργεί 120 σημεία φόρτισης μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ ήδη υπάρχει εδώ και μήνες κοινόχρηστος σταθμός για δωρεάν φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων στην οδό Καβάφη και Αλίμου.

Είναι μια πολύ καλή και ευπρόσδεκτη προοπτική για το μέλλον.  Μία από τις ελάχιστες που γίνονται στην Ελλάδα, παρά το ότι χρόνια τώρα οι εξελίξεις τρέχουν στο εξωτερικό με ταχύτατους ρυθμούς, αφήνοντας εμάς όλο και πιο πίσω στα  ευρωπαϊκά δρώμενα. 

Στον λοιπό κόσμο οι εταιρείες ασχολούνται με έρευνες και εξελίξεις σχετικές με την ηλεκτροκίνηση, αφού προβλέπεται ότι το 2040 το 54 % των πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων θα είναι ηλεκτρικά και ότι ακόμα και στους αγώνες εξειδικευμένων αυτοκινήτων το μέλλον είναι η Formel E, δηλαδή τα ηλεκτροκίνητα αγωνιστικά.

Έτσι όλα τα Ευρωπαϊκά Κράτη έχουν δραστηριοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Διαβάζοντας καθημερινά μια ημερήσια Γερμανική εφημερίδα, διαπιστώνει κανείς έναν καταιγισμό από δημοσιεύματα σχετικά με την ηλεκτροκίνηση και τα διαθέσιμα για τον καταναλωτή ηλεκτρικά αυτοκίνητα.  Δεν υπάρχει Γερμανός κατασκευαστής αυτοκινήτων, αλλά και Ευρωπαίος, που να μην προωθεί κάποιο πρόγραμμα για την άμεση παραγωγή ενός ή και περισσοτέρων νέων ηλεκτροκίνητων οχημάτων.  Μοντέλα που σύντομα θα δούμε ή που ήδη βλέπουμε στους Ευρωπαϊκούς δρόμους.

Αιτία των σημαντικών αυτών εξελίξεων στο θέμα της ηλεκτροκίνησης είναι οι συνεχείς απαγορεύσεις στην κίνηση των συμβατικών αυτοκινήτων. Σε Γερμανία, και Αγγλία προετοιμάζονται απαγορεύσεις των Diesel, αν όχι συνολικά τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις, ενώ επίκεινται σε λίγο αντίστοιχες απαγορεύσεις ακόμα και για τα βενζινοκίνητα οχήματα.    Ταυτόχρονα η Γαλλία ανακοίνωσε ότι μετά από δύο χρόνια θα απαγορευθούν όλα τα οχήματα εσωτερικής καύσης,

Παρατηρούνται επίσης και σημαντικές κρατικές αποφάσεις για την προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων κάθε είδους.

Η Γερμανία έχει θεσπίσει και πληρώνει από το 2016 ένα μπόνους της τάξης των 4.000 € για κάθε αγορά καθαρά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και 3.000 € για κάθε Plug-in-Hybride (συνδυασμός ενός συμβατικού κινητήρα με έναν ηλεκτροκινητήρα και δυνατότητα φόρτισης των μπαταριών του από μια κοινή πρίζα).  Γύρω στις 400.000 ηλεκτροκίνητα πιστεύουν ότι θα αγοραστούν με το μέτρο αυτό, μειώνοντας έτσι την ατμοσφαιρική ρύπανση, όσο βέβαια το ηλεκτρικό ρεύμα για την φόρτιση των μπαταριών τους θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πράγμα που έχει ήδη προβλεφθεί. Σημειωτέον, ότι ήδη εδώ και χρόνια το Γερμανικό Κράτος πριμοδοτεί με 2.500 € κάθε αγορά καινούργιου αυτοκινήτου που συνδυάζεται με την απόσυρση του παλαιού.   

Πρόσφατα ένα Δικαστήριο στη Στουτγάρδη αποφάσισε την αποδοχή των απαγορεύσεων κυκλοφορίας των Diesel, με το σκεπτικό πως η υγεία των πολιτών είναι σημαντικότερη όλων των άλλων συμφερόντων και επεσήμανε ότι οι μετατροπές που αποβλέπουν στη μείωση των ρύπων πρέπει να θεωρηθούν λιγότερο αποτελεσματικές. Με την απόφαση αυτή αυξάνεται η πίεση προς τους κατασκευαστές και τους πολιτικούς για ένα οριστικό αντίο στα Diesel.

Το Λονδίνο ετοιμάζει μια γενική απαγόρευση όλων των βενζινοκίνητων και ντηζελοκίνητων οχημάτων, ενώ από το 2040 και μετά θα επιτρέπονται μόνο οι πωλήσεις των ηλεκτροκίνητων.

Το Υπουργείο της Βάδης-Βουτεμβέργης επεκτείνει το πρόγραμμά του για επιδοτήσεις αυτοκινήτων και λεωφορείων με εναλλακτικούς κινητήρες. [ΝΖ 21  Ιουνίου 17]

Το Streetscooter

Τα Γερμανικά Ταχυδρομεία της πόλης Άαχεν, στην προσπάθεια μείωσης των αυξημένων ποσοτήτων μικροσωματιδίων της ατμόσφαιρας, αποφάσισαν να δράσουν αυτόνομα και σε συνεργασία με το εκεί Πανεπιστήμιο εξέλιξαν και προμηθεύτηκαν περί τα 2.000 (!!) ηλεκτροκίνητα φορτηγάκια Streetscooter. Είναι κλειστού τύπου, έχουν χαμηλό δάπεδο και δυνατότητα φόρτισης 650 κιλών, ειδικό κιβώτιο για τις επιστολές στη θέση του συνοδηγού και εμβέλεια με μία φόρτιση 80 χιλιομέτρων.

Αντίστοιχα στη Γαλλία η Renault ήδη από το 2011 πρωτοπορεί στο θέμα αυτό με το ηλεκτροκίνητο φορτηγάκι Kangoo-Z.E (Zero Emission) που συναρμολογείται στην ίδια γραμμή παραγωγής με το συμβατικό Kangoo.  Έχει έναν νέο ηλεκτροκινητήρα με δυνατότητες 270 χιλιομέτρων (θεωρητικά) ή 200 στην καθημερινή χρήση και φόρτιση σε 6 ώρες από μια κοινή μπρίζα.  Τα οχήματα αυτά κατασκευάζονται στην πόλη Maubeuge όπου παράγονται και τα Mercedes-Benz-Citan, τα Renault-Master και τα VW-Crafter.

Στην Πολωνία εφαρμόζουν πρόσφατα τον μηδενικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Σε ΗΠΑ και €€ οι εταιρείες Porsche, Bosch και VW θεωρήθηκαν υπόλογες για παραποιημένες μετρήσεις καυσαερίων των αυτοκινήτων τους και βρίσκονται στα δικαστήρια, όπου ήδη οι managers της VW δήλωσαν ένοχοι,.  Ένας δε από τους αρμόδιους υψηλόβαθμους της VW Ευρώπης, που πήγε εκεί για διακοπές, συνελήφθη και βρίσκεται στη φυλακή με πολυετή ποινή.

Για το ίδιο θέμα η Εισαγγελία της Στουτγάρδης διέταξε ελέγχους σε όλες τις εγκαταστάσεις της Daimler, με την υποψία παραποιήσεων στις μετρήσεις του Διοξειδίου του Αζώτου στα αυτοκίνητά της.

Στην παγκόσμια τώρα βιομηχανία η Κίνα αποτελεί ήδη σήμερα την μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έχει ταχύτατα αναπτυσσόμενη δική της παραγωγή με αυξανόμενους ρυθμούς που ξεπερνούν κατά πολύ αυτούς της Ευρώπης ή των ΗΠΑ. [ΝΖ 20 Απριλίου 17], ενώ παράλληλα κάνει τεράστιες εξαγωγές και εισαγωγές από άλλες χώρες.  

Έτσι δεν είναι τυχαίο ότι η Mercedes-Benz προτίθεται να κατασκευάζει στην Κίνα τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα, πλην των μοντέλων S-Klasse που θα εξακολουθήσουν να παράγονται στην Γερμανία. Όμως ακόμα και για αυτά προβλέπονται δυνατότητες εύκολης αντικατάστασης του συμβατικού κινητήρα με έναν ηλεκτροκινητήρα. Αυτό γιατί η Κινέζικη αγορά ηλεκτροκίνητων

Η ΤΟΥΟΤΑ με το Mirai επενδύει στη παραγωγή του ρεύματος από την καύση υδρογόνου που παράγεται σε κυψέλες καυσίμου [ΝΖ 13 Μαΐου 17] για την απόλυτα οικολογική λειτουργία του οχήματος, δεδομένου ότι κατάλοιπα της καύσης του είναι καθαρό νερό.

Η εταιρεία Porsche στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τα επόμενα χρόνια μέχρι και το 2025, προβλέπει συνεργασίες με αδελφές εταιρείες, με στόχο τη μείωση του κόστους των απαιτούμενων επενδύσεών της για την ηλεκτροκίνηση και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα καυσαέρια.

Η VW (Φόλκσβαγκεν) ήδη έχει έτοιμο ένα μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής συσσωρευτών και ένα αντίστοιχο ερευνητικό τμήμα για νέες εξελίξεις στον τομέα αυτόν.  Όμως οι λοιπές Γερμανικές βιομηχανίες διστάζουν να εμπλακούν στην κατασκευή μπαταριών αφήνοντας έτσι την αγορά ελεύθερη για τους Ασιάτες.  

Το Honda Clarity Fuel Cell με κινητήρα υδρογόνου μπήκε πλέον στη σειρά παραγωγής για τις αγορές της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ.

Με ερευνητές της και 300 εκατομμύρια €, η εταιρεία Bosch προετοιμάζει στα 250 εργοστάσια που διατηρεί παγκοσμίως, γύρω στα 100 νέα προγράμματα σε νέα κέντρα εξέλιξης σχετικά με την ηλεκτροκίνηση και την τεχνιτή νοημοσύνη.

Η  Audi και η Porsche εξελίσσουν από κοινού νέες τεχνολογίες που αφορούν την ηλεκτροκίνηση και την αυτόματη οδήγηση, ο δε διευθύνων σύμβουλος της Audi, κ. Stadler, δήλωσε ότι η εταιρεία τους προωθεί συγκεκριμένα προγράμματα ηλεκτροκίνησης και έχει εμπλουτίσει την παραγωγή της με νέα μοντέλα που ήδη τρέχουν.

Ηλεκτρικά TESLA

Η Tesla με τα ηλεκτρικά της μοντέλα βρέθηκε στο ανώτατο σημείο αξιολόγησης στα διεθνή Χρηματιστήρια μεταξύ όλων των κατασκευαστών αυτοκινήτου. [ΝΖ 6 Απριλίου 17]

ΤΟΥΟΤΑ και MAZDA επενδύουν 1,6 δις $ στις ΗΠΑ και θα συνεργαστούν εκεί σε  εξελίξεις της ηλεκτροκίνησης και άλλες της ιδίας κατεύθυνσης.  Προσβλέπουν στα ιδιαίτερα φορολογικά προνόμια που προσφέρουν στους ξένους επενδυτές οι πρόεδροι των διαφόρων ομοσπονδιακών κρατών.

Ως αρνητικά των εξελίξεων σημειώνεται πως παρ’ όλα τα υψηλά κέρδη της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι προμηθευτές  αναστενάζουν, επειδή οι κατασκευαστές οχημάτων απαιτούν χαμηλότερες τιμές, αλλά και τους προτρέπουν να επενδύσουν μεγάλα ποσά στις νέες τεχνολογίες των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. [ΝΖ 17 Μαΐου 17]

Εξ άλλου και οι απαγορεύσεις για τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, διχάζουν τον πληθυσμό στην περιοχή της Στουτγάρδης, που άλλοι θέλουν να τα βγάλουν ολοκληρωτικά από τις πόλεις και άλλοι διαφωνούν φοβούμενοι για τις δικές τους θέσεις εργασίας.

Οι συνδικαλιστές της  γερμανικής IG-Metall φοβούμενοι τις επιπτώσεις από τις  Αντί-Diesel καμπάνιες, ζητούν αποτελεσματικές συσκέψεις και θεωρούν υστερία τους συνεχώς  αυξανόμενους προβληματισμούς και τις απαγορεύσεις.

Τέσσερα εκατομμύρια οχήματα πρέπει να ανακαλέσει για αναβάθμιση των συστημάτων βελτίωσης των καυσαερίων τους η VW. [ΝΖ 28  Ιουλίου 17], ενώ ο  Δ/της της ζητάει μια ενιαία και ταυτόσημη λύση για τις απαγορεύσεις των Diesel, που θα ισχύει σε όλα τα κρατίδια της Γερμανίας.

Ο γνωστός από την ΕΕ Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος πλέον της SPD – Γερμανίας ζητάει άμεση διευκρίνιση των κατηγοριών εναντίων των VW, BMW, Daimler κλπ για συμμετοχή σε ένα Καρτέλ διαμόρφωσης υψηλών τιμών.

Η Porsche ανακαλεί πανευρωπαϊκά 22.000 αυτοκίνητα Diesel του τύπου Cayenne, για να απομακρύνει τα παράνομα, όπως αποδείχτηκε, συστήματα ελέγχου των εκπομπών, τα οποία είχε τοποθετήσει κατά την παραγωγή τους.  Κατόπιν αυτού η εταιρεία σταμάτησε και την παραγωγή του εν λόγω μοντέλου.

Προβλήματα με αερόσακους της Ιαπωνικής εταιρείας ΤΑΚΑΤΑ, στις ΗΠΑ και εμπλοκή της BMW, ΤΟΥΟΤΑ, SUBARU και MAZDA, που αναγκάστηκαν να πληρώσουν μεγάλες αποζημιώσεις προκειμένου να μην πάει το θέμα στα δικαστήρια.

Μεγαλώνει τέλος ασταμάτητα και η αγορά των ηλεκτρικών ποδηλάτων, που πλέον μπορούν να κινηθούν με πάνω από 45 χιλιόμετρα/ώρα, αν και μόνο πλέον με … αριθμούς κυκλοφορίας και δίπλωμα οδήγησης.

 

Οι εξελίξεις αυτές προβληματίζουν τα εργοστάσια, γιατί έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά σε εξοπλισμούς παραγωγής των κινητήρων Diesel και προσπαθούν να καθυστερήσουν λίγο τον περιορισμό τους.

Οι εταιρείες πχ. δηλώνουν ότι ακόμα και τα παλαιάς τεχνολογίας Diesel μπορούν να μετατραπούν τόσο αποτελεσματικά, ώστε να εκπέμπουν λιγότερα οξείδια του αζώτου ακόμα και από τα καινούργια.  Με αυτό το επιχείρημα πολλοί εκπρόσωποι του κλάδου πιέζουν για να περιοριστούν οι απαγορεύσεις των Diesel, που προβληματίζουν σημαντικά την πανάκριβα επενδεδυμένη παραγωγή τους.

Σε αυτή τη κατεύθυνση σημαίνοντες πολιτικοί και managers των κατασκευαστών αυτοκινήτων, των προμηθευτών τους και της ηλεκτροκίνησης, συναντήθηκαν σε μια εκτεταμένη σύσκεψη με θέμα την προετοιμασία για τις επερχόμενες εξελίξεις των ηλεκτρικών οχημάτων. [ΝΖ 20 Μαΐου 17]

Όμως παρ’ όλες τις προσπάθειες της Περιφέρειας στην περιοχή Στουτγκάρδης και την προσπάθεια των εταιρειών να μειώσουν τις εκπομπές βλαβερών εκπομπών καυσαερίων, οι πωλήσεις των Diesel ακολουθούν πτωτική πορεία, λόγω της ανασφάλειας που δημιουργούν στους αγοραστές οι πολλές αναμενόμενες απαγορεύσεις για όσα οχήματα δεν πληρούν τις προδιαγραφές Euro 6, όπως και τα μέτρα που αναμένονται το 2018 ενάντια στις αυξημένες ποσότητες μικροσωματιδίων που διαπιστώνονται στην ατμόσφαιρα. [ΝΖ 17 Μαΐου 17].   Έτσι όλο και λιγότεροι ιδιώτες αγοράζουν τώρα πλέον Diesel [ΝΖ 15 Μαΐου 17]

Για να σωθεί η αγορά των Diesel ο αρμόδιος Γερμανός υπουργός προτείνει την αναβάθμιση των Diesel, η CDU ζητάει την αναθεώρηση των απαγορεύσεων για τα πετρελαιοκίνητα, η SPD προτείνει την δωρεάν αναβάθμιση όλων των ήδη κυκλοφορούντων Diesel, ενώ η Daimler υπόσχεται να βελτιώσει τα Diesel της προκειμένου να μη χαθεί η αγορά του τομέα αυτού.

Σε εμάς, αλλά και αλλού ο επισκευαστικός κλάδος αντιστέκεται στην προέλαση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, επειδή αυτά έχουν πολύ περιορισμένες απαιτήσεις σε service και επισκευές.  Γι’ αυτό η Tesla αποφάσισε να μην στηριχτεί καθόλου στα υπάρχοντα δίκτυα πώλησης και επισκευής.  Έλα όμως που τώρα αναγκάζεται να ανακαλέσει 53.000 οχήματα του μοντέλου S λόγω προβλήματος στα χειρόφρενα !

Το Ελληνικό ηλεκτρικό όχημα, που κατασκευάζεται στην Κίνα

Εν κατακλείδι πάντως διαπιστώνεται παγκοσμίως μια ασυνήθιστη δραστηριοποίηση, προκειμένου να κερδηθεί εγκαίρως η τεράστια αγορά της ηλεκτροκίνησης. 

Στην Ελλάδα, όπως πάντα, δεν έχουμε ξεκινήσει ούτε να σκεφτόμαστε τα παραπάνω, γι’ αυτό και είναι κάπως παρήγορο το ότι έγινε μια κίνηση στον τομέα της φόρτισης μπαταριών, έστω και αν αυτό συμβαίνει για την εξυπηρέτηση τυχόν εισαγομένων αυτοκινήτων.  Πολύ κρίμα αυτή η ανύπαρκτη εξέλιξη, αφού τα ηλεκτροκίνητα, λόγω του περιορισμένου μεγέθους τους, της εύκολης παραγωγής ηλεκτρικών μοτέρ, σε  σχέση με τους πολυέξοδους συμβατικούς, αλλά και του ότι τώρα ξεκινάει παντού η παραγωγή τους, θα μας έδινε μια μοναδική ευκαιρία ένταξής μας σε κάποια παραγωγική διαδικασία, που τόσο μας λείπει.  Έτσι η αδράνεια του κράτους και τα εμπόδια που η Δημόσια Διοίκηση με τη νομοθεσία ορθώνουν σε κάθε προσπάθεια, εμποδίζουν κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία από όποιον δεν είναι κρατικοδίαιτος ή τουλάχιστον “στα πράγματα”, με τις ανάλογες διασυνδέσεις που … διευκολύνουν εκατέρωθεν.  Στις δυσκολίες αυτές αναφέρθηκε άλλωστε και ο πολύς κ. Σόϊμπλε στην ενδιαφέρουσα συνέντευξή του, όταν επεσήμανε ότι οι Γερμανικές επιχειρήσεις διστάζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, λόγω των γνωστών δυσχερειών που ορθώνει το κράτος.  Γι’ αυτό το μοναδικό σήμερα ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο κατασκευάζεται στην … Κίνα !

Μία επιπρόσθετη δυσχέρεια είναι και η αδυναμία του Ελληνικού Κράτους να εκδώσει “εγκρίσεις Τύπου” για νέα οχήματα.  Παλαιότερα είχα ασχοληθεί με το θέμα αυτό σε συνεργασία με τον φίλο μου τότε και Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών, αλλά μας είχαν αρνηθεί, με την (όχι δημοσιεύσιμη εκείνο τον καιρό) αιτιολογία, πως ενδεχόμενα … λαδώματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παράνομες εγκρίσεις οχημάτων, που θα μας εξέθεταν αν αυτά κυκλοφορούσαν στην Ευρώπη.  Το δικαίωμά μας πάντως υπήρχε από τότε και εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα.

Για τις δυνατότητες της παραγωγής στην Ελλάδα, διαβάστε στο News gr το άρθρο του Γιώργου Λαμπίρη για το Enfield 8000, του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Ευρώπη, που ήταν Ελληνικό και κατέληξε να κατασκευάζεται στην Αγγλία.

Κάπως έτσι λοιπόν προετοιμάζεται η ανάπτυξη στην Ελλάδα, όπου οι νέες προκλήσεις του μέλλοντος αντιμετωπίζονται με το τι είπε ο Κούλης στον Τσίπα και τι του απάντησε αυτός για τον καταιγισμό των επενδύσεων που αναμένεται άμεσα  !  Τόσο καλά !                                               Λίνος Κουντουράς

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*