Ελληνικό Ηλεκτροκίνητο.

12 Νοέ 2017 από

tropical-citycar-greek-electric-car

Ελληνικό Ηλεκτροκίνητο.

Σε παλαιότερες εποχές, η κατασκευή ενός Ελληνικού αυτοκινήτου ήταν αδύνατη, λόγω του μεγέθους των τότε αυτοκινήτων, και των τεράστιων αριθμών παραγωγής οχημάτων ανά ημέρα, που απαιτούνταν για να είναι ανταγωνιστικές οι τιμές μας.  Έτσι ακόμα και η Nissan, που είχε εγκαταστήσει στον Βόλο ένα Ευρωπαϊκών προδιαγραφών εργοστάσιο, αναγκάστηκε να το κλείσει λόγω των τεράστιων δυσχερειών με το Ελληνικό Δημόσιο και τους συνδικαλιστές, αλλά και των υψηλών τιμών που διαμορφώνονταν από τη μικρή ημερήσια παραγωγή σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους κατασκευαστές. Στα προηγούμενα χρόνια π.χ. τη Fiat που είχε μια παραγωγή 7.500 αυτοκινήτων την ημέρα (!!) σε ένα μόνο εργοστάσιό της, ενώ οι περισσότερες εταιρείες προτιμούσαν τα κάπως μεγάλα αυτοκίνητα. 

Θυμάμαι ότι όταν την δεκαετία του 70, σε ομιλία μου στο Μόναχο, ως βοηθός του τότε καθηγητού μου, μίλησα υπέρ των μικρών ευέλικτων αυτοκινήτων, ενώπιων διευθυντικών στελεχών της Mercedes, Audi, BMW και Ford, αυτοί γέλασαν και ο υπεύθυνος πρόεδρος της Daimler πήρε τον λόγο και μου είπε:  «Καλά τα λέτε κύριε Κουντουρά, αλλά τα μικρά αυτοκινητάκια δεν μας συμφέρουν. Κοστίζουν ελάχιστα λιγότερο από τα μεγάλα σε μέταλλα ή  καθίσματα, αλλά όλα, μικρά και μεγάλα, έχουν φανάρια, τιμόνια, πεντάλ, κοντέρ, καθρέφτες κλπ. Όμως τα μεγάλα μπορούμε να τα πουλήσουμε τρείς και τέσσερις φορές ακριβότερα από τα μικρά. Οι τιμές των μικρών αυτοκίνητων που πλησιάζουν σήμερα αυτές της μεσαίας κατηγορίας αποδεικνύουν σήμερα πόσο προσγειωμένες ήταν τότε οι εταιρείες.

Όμως σήμερα βέβαια η Αγορά αυτοκινήτων άλλαξε και ζητάει πολύ μικρά αυτοκινητάκια, ηλεκτρικά, ακόμα και βενζινοκίνητα, τόσο λόγω του κυκλοφοριακού, όσο και λόγω δυσχερειών στο parking ή ακόμα και λόγω μόδας.  Απόδειξη η μεγάλη αύξηση των πωλήσεων των πολύ μικρών ΙΧ, παρ’ όλο το σχετικά υψηλό κόστος τους, ενώ είναι ενδιαφέρον ότι το μικρότερο όλων, το Smart, παράγεται ακριβώς από την Daimler – Mercedes, που τότε το απέρριπτε.

Ειδικότερα τα ηλεκτρικά, εκτός από το μικρό συνήθως μέγεθός τους, έχουν και μειωμένο κόστος κινητήρων και διαχείρισης καυσίμου. Γιατί ένα ηλεκτρικό μοτέρ αποτελείται από ελάχιστα εξαρτήματα σε σχέση με έναν συμβατικό κινητήρα.  Μας δίδεται επομένως μια καλή ευκαιρία να δημιουργήσουμε σήμερα αυτό που δεν επέτρεπαν οι συνθήκες 20 χρόνια πριν.  Ένα μικρό αυτοκινητάκι που τώρα είναι πιο εύκολα να γίνει, που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα δεδομένο πλαίσιο και επ’ αυτού να τοποθετούνται διαφορετικά αμαξώματα ή μπορεί να χρησιμοποιεί χαμηλού κόστους ηλεκτροκινητήρες ή ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη με μικρούς συμβατικούς κινητήρες. 

Στα πολύ μικρά οχήματα πόλης, οι κατασκευές μπορούν συχνά να παρακάμψουν με έξυπνους τρόπους τις τεράστιες δαπάνες των Crash Tests, οι οποίες αποτελούν το όπλο των μεγάλων κατασκευαστών ενάντια στους μικρούς, όπως το να γίνει τρίκυκλο, για να  θεωρηθεί μοτοσικλέτα, που δεν εμπίπτει σε Crash Test.  Άρα δίνεται πλέον μία άριστη ευκαιρία επιβίωσης σε μια Ελληνική μονάδα κατασκευής ενός έξυπνου χρηστικού από πολλούς Ελληνικού αυτοκινήτου.

Άλλωστε και για τους ακριβούς συσσωρευτές υπάρχουν λύσεις, αφού και στην Ελλάδα υπάρχει συναρμολόγηση (κ. Λάγιος – Tropical) ή παραγωγή, αλλά και στην Κίνα διατίθενται σε ειδικά χαμηλές τιμές, πέραν του ότι η διάθεσή τους μέσω leasing μπορεί να μειώσει στο μισό το κόστος αγοράς ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος.  Η όποια σκέψη λοιπόν πρέπει να στηριχτεί στο τι ζητάει αυτή τη στιγμή η Ελληνική Αγορά, με δεδομένα ότι:

  • Ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας βρίσκεται στην Αθήνα-Πειραιά,
  • Το κυκλοφοριακό χάος της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μεγαλώνει συνεχώς,
  • Την απίστευτη δυσκολία παρκαρίσματος,
  • Την φτωχοποίηση του Έλληνα, που δεν διαθέτει πλέον χρήματα για ακριβά οχήματα,
  • Την ανέλπιστη επιτυχία των πωλήσεων του Smart στην Ελλάδα, που είναι το μικρότερο όχημα της εποχής μας,
  • Την εξάπλωση των δίτροχων, που αντικατοπτρίζει την ανάγκη εύκολης μετακίνησης,
  • Και τέλος γνωρίζοντας την δυσκολία που έχουν πολλοί στη μετακίνηση με δίτροχο, (δεν ξέρουν ποδήλατο, είναι υπερήλικες ή γυναίκες κλπ) εύκολα καταλήγουμε στο τι ζητάει η Αγορά:

Ένα μικρό, ελαφρύ όχημα, μεταξύ αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας, πρέπει να είναι η ιδανική λύση.

  • Με πολύ εύκολη επιβίβαση,
  • Με πλαστικό αμάξωμα,
  • Κλειστό για τον χειμώνα, αλλά με δυνατότητα ανοίγματος μεγάλων επιφανειών για το καλοκαίρι,
  • Με τεράστια plexiglass τζαμαρίες, και με δυνατότητα να βγαίνουν το καλοκαίρι, για να χρησιμοποιείται ως ανοικτό,
  • Με ηλεκτροκινητήρες και μπαταρίες για περίπου 60 χλμ ακτίνα δράσης ή εναλλακτικά με μικρούς κινητήρες μοτοσικλετών.
  • Με δυνατότητα στα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μεταφοράς ενός ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους, για ταξίδια χωρίς περιορισμό χιλιομέτρων.
  • Με ταχύτητα άνω των 120 χλμ/ώρα για τα βενζινοκίνητα ή ντηζελοκίνητα  και γύρω στα 100 χλμ/ώρα για τα ηλεκτρικά.
  • Με αξιόλογο χώρο αποσκευών για ψώνια, όσον τουλάχιστον έχουν τα μικρά Peugeot ή  Citroen. (ψώνια, τσάντες κλπ),
  • Με δύο θέσεις και καθίσματα το ένα δίπλα στο άλλο (και όχι ένας πίσω από τον άλλο),
  • Τρίτροχο καλύτερα, αν και δεν αποκλείεται το τετράτροχο υπό προϋποθέσεις,
  • Και με ιδιαίτερα άνετη ανάρτηση,

Ποιός δεν θα ήθελε να έχει ένα τέτοιο όχημα για γρήγορες μετακινήσεις στο Σουπερμάρκετ, στη δουλειά, στο καφενείο, στο σινεμά;

Για την Ελλάδα όμως είναι και η μοναδική ρεαλιστική δυνατότητα παραγωγής, αλλά και η μοναδική ευκαιρία για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.

Και για να υπάρχουν ελπίδες χρηματοδότησης, προτείνω – μεταξύ μας βέβαια – να έχει εξασφαλιστεί και κανένα κομματικό στέλεχος για συμπαράσταση, αφού τίποτα δεν έχει αλλάξει στη διαπλοκή εδώ και 50 χρόνια ή καλύτερα από τα μπακτίτσια της Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα.  Γιατί θυμάμαι τι μου είπαν όταν κάποτε μου απορρίφτηκε αδίκως ένα πρόγραμμα κατά της ανεργίας που είχα κάνει.  Όταν ρώτησα γιατί δεν εγκρίθηκε αφού όλα ήταν άψογα, μου απάντησαν: «Δεν πλησίασες (!) κανέναν Βουλευτή ρε φίλε;  Έτσι θέλεις να πάρεις την έγκριση;»

 

 

Σχετικά άρθρα

Μοιραστείτε το

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*