Ας γελάσουμε λίγο …

24 Νοέ 2017 από

Ας γελάσουμε λίγο με την καθημερινότητα …

Χάρτινα εισιτήρια μιας διαδρομής αγοράζαμε ακόμα και στο περίπτερο.  Σε αυτά έγραφε ότι ισχύουν 90 λεπτά μετά την ακύρωση στο ειδικό μηχάνημα σε λεωφορεία ή σταθμούς.  

Ξαφνικά προς τα τέλη Οκτωβρίου μας είπαν ότι σε λίγες μέρες θα μπει σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό εισιτήριο, επειδή, όπως ακούσαμε, διακινούνταν τεράστιες ποσότητες από λαθραία εισιτήρια, και το Κράτος έχανε εκατομμύρια, που στη συνέχεια με εντολή του Μνημονίου θα υποχρεωνόταν να πάρει από τους συνταξιούχους !

Χαμός λοιπόν στα γκισέ, αφού απροετοίμαστα και εντελώς ξαφνικά έπρεπε να εφοδιαστούν με ηλεκτρονικές κάρτες κάποιοι 300.000 πολίτες.  Μέχρι και τρεις ώρες αναμονή στην ουρά είχε διαπιστωθεί. 

Εκεί ξαφνικά (!) διαπιστώθηκε ότι μάλλον είχαν ξεχάσει να προβλέψουν ταυτόχρονα και για τα εισιτήρια μιας διαδρομής.   Ας μην περιμένουμε βέβαια να τα σκέπτονται όλα με μιας!  Άλλωστε μόνο δυο – τρία χρόνια είχαν για να προετοιμαστούν.  Νέο παράλληλο στριμωξίδι λοιπόν στα ήδη πηγμένα με ουρές γκισέ, από όσους δεν ήξεραν τι να κάνουν για μια απλή διαδρομή!  Τελικά με τους εξ επαρχίας διερχομένους και τους ξένους τουρίστες να διαμαρτύρονται (ρεζίλι γίναμε και πάλι) αναγκάστηκαν να εκδώσουν και πάλι ένα χάρτινο εισιτήριο.  Στην αρχή 11 διαδρομών,  αλλά μετά από διαμαρτυρίες των επισκεπτών μιας ημέρας, εκδώσανε και ένα χάρτινο μονής διαδρομής.

 

 

 

 

 

Όλα αυτά τα χάρτινα λένε ότι αναγνωρίζονται και ακυρώνονται στα ακυρωτικά μηχανήματα από απόσταση.  Μήπως όμως έτσι, αν έχεις δύο στην τσέπη σου και πλησιάσεις το μηχάνημα ακύρωσης, κινδυνεύουν να σου ακυρωθούν και τα δύο;  Στα λεωφορεία δεν συμβαίνει αυτό, το τσέκαρα.  Στο Μετρό δεν ξέρω ακόμα, θα το τσεκάρω αργότερα και θα δούμε.  Είμαστε άλλωστε όλοι σε περίοδο προσωπικών δοκιμών ως προς τις μετακινήσεις, για να εμπλουτίσουμε τους ειδικούς επιστήμονες του ΟΟΣΑ με τις γνώσεις μας !  Ας μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι μόλις πριν λίγα χρόνια εγκατέστησαν στους σταθμούς του Μετρό, του Ηλεκτρικού και σε πλατείες κάποια πανάκριβα μηχανήματα, που τελικά έχουμε συνηθίσει να τα βλέπουμε, χωρίς να έχουν ακόμα κάποια χρήση.   Κάτι άλλα πολύ μοντέρνα και ακριβά, που κατά δεκάδες ήταν στημένα για χρόνια στους σταθμούς, καταλάβαμε πολύ καθυστερημένα, όταν πια άρχισαν να λειτουργούν στα μέσα Νοεμβρίου,  ότι ελέγχουν τις ηλεκτρονικές κάρτες, που υποτίθεται ότι ΘΑ ήταν σε ισχύ από 1ης του μηνός.

 

 

 

 

 

Ένα άλλο ερώτημα που μας … απασχολεί είναι το πώς άραγε θα διαπιστώνουν οι ελεγκτές στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ ότι ακυρώσαμε το εισιτήριο της μιάς, ακόμα δε χειρότερα αυτό των 11 διαδρομών.  Λέτε να φοβήθηκαν από τις επιγραφές που βλέπαμε στις στάσεις της Πατησίων και να έχουν παραιτηθεί δια παντός; 

 

Εγώ λοιπόν εδώ και χρόνια είχα ένα εισιτήριο – ταυτότητα απεριορίστων διαδρομών, που αγόρασα και ανανέωνα στη γειτονιά μου. (Φωτό 6).  Όταν στα μέσα Οκτωβρίου μας ανακοίνωσαν ότι από την 1 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουμε τη νέα ηλεκτρονική κάρτα πολλαπλών διαδρομών, κατέθεσα αμέσως τα χαρτιά μου στο γκισέ του σταθμού “Κάτω Πατήσια”, (δεν υπάρχει η δυνατότητα σε όλους τους σταθμούς) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά – και τον ΑΜΚΑ, για μην περιμένω στην ουρά, όπως η Λίτσα, που στήθηκε εκεί για 2 και κάτι ώρες.   Τώρα όμως, μετά ένα μήνα και πλέον, ακόμα περιμένω να μου έρθει η ηλεκτρονική πολλαπλή ευτυχία μου.  Αναγκάζομαι έτσι να αγοράζω μεμονωμένα χάρτινα των 11 διαδρομών.  Όταν δε κάποιοι σαν και εμένα ρωτούν τι πρέπει να κάνουν, τους απαντούν στο ραδιόφωνο : “Υπομονήηηη”!

Ένα τώρα ερώτημα που προκύπτει είναι: γιατί άραγε ζητούν το ΑΜΚΑ για να εκδώσουν κάρτα;  Λέτε να σημαίνει ότι όποιος δεν έχει θα αποκλείεται από την ηλεκτρονική κάρτα πολλαπλών διαδρομών των  ΜΜΜ.  Ας με ενημερώσει κάποιος, γιατί ο γιός μου και η νύφη μου, που ως μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού δεν έχουν ΑΜΚΑ, πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα για τρεις μήνες.  Αυτοί τι θα κάνουν;  Θα χρησιμοποιούν μόνο τα εισιτήρια των 11 διαδρομών ή μήπως πρέπει αντί για κάρτα να τους νοικιάσω αυτοκίνητο ; 

Βέβαια τούς προέκυψαν και οι προνοητικοί όπως εγώ, που είχαν καμιά δεκαριά παλιά χάρτινα εισιτήρια στο πορτοφόλι τους και δεν ήθελαν να πάνε χαμένα, δεδομένου ότι … “το Κράτος τίποτα δεν μας χαρίζει, αντιθέτως μόνο παίρνει,  γιατί λοιπόν να του χαρίσουμε εμείς”; (από σχόλια ατόμων που κουβέντιαζαν στις ουρές).  Δέχτηκαν λοιπόν να τα επιστρέφουμε στα γκισέ αντικαθιστώντας τα με νέου τύπου. 

Τελικά, και μετά από διαμαρτυρίες όσων μένουν μακριά από σταθμούς, αποφάσισαν να πωλούνται και τα χάρτινα μεμονωμένης διαδρομής από τα περίπτερα. Τώρα πώς άραγε θα αποφύγουν τα λαθραία, κανείς δεν ξέρει.  Άσε που στα νέα χάρτινα … ξέχασαν να γράψουν τη διάρκεια ισχύος των μετά την ακύρωση. (Φώτο 2)  Παγίδα δηλαδή για τους μη Αθηναίους !  Όλα καλά πάντως.  Από ότι μάθαμε το σύστημα λειτουργεί άψογα με τις οδηγίες εξειδικευμένων ατόμων που έπιασαν δουλειά στους σταθμούς.

Καταλαβαίνετε λοιπόν πως με τον γενικότερο χαμό και τα σχόλια των γειτόνων και των περαστικών, το μυαλό μας έμενε κολλημένο στα αναμενόμενα εισιτήρια που δεν έρχονταν.  Έτσι ψάχνοντας στα χαρτιά μας, τι λέτε ότι ανακαλύψαμε;  Το εισιτήριο πολλαπλών διαδρομών του Πατέρα μου, από το Μόναχο του 1926 (!!).  Από τότε είχαν οι Γερμανοί τέτοιο μηνιαίο εισιτήριο πολλαπλών διαδρομών.  Ήταν σιδερένιο, αφού τότε τα πλαστικά και τα ηλεκτρονικά δεν είχαν ακόμα εφευρεθεί.   Παρά ταύτα το σιδερένιο εισιτήριο εκδίδονταν αυθημερόν.  Είχε στη μια πλευρά του τη φωτογραφία του δικαιούχου καλυμμένη με ζελατίνα και δεξιά την ισχύουσα κάρτα του εκάστοτε μήνα, η οποία μπορούσε να αντικατασταθεί βγάζοντας το μεσαίο σιδεράκι. Η μεταλλική αυτή κατασκευή είχε στο πίσω μέρος της, ανάγλυφο το σήμα των Γερμανικών σιδηροδρόμων. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σιδερένια λοιπόν και άμεσα εκδιδόμενη κάρτα το έτος 1926, ηλεκτρονική σήμερα μετά από μήνες αναμονής.  Γιατί στην εποχή μας, 91 χρόνια μετά, έχουμε ραγδαίες εξελίξεις, τόσο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, όσο και στην υποανάπτυξη των αρμοδίων.

Λίνος Κουντουράς

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*