Αξιότιμο Πρόεδρο της Δημοκρατίας,

18 Μάι 2018 από

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,                                                             

Με όλο τον σεβασμό θέλω να επισημάνω ότι μας στεναχωρείτε.  Η Κυβέρνηση μας στεναχωρεί συνεχώς, αλλά και Εσείς ενίοτε.    30.4.18

Διαμαρτύρεστε πχ. όταν ο Ερντογάν λέει πως την Σμύρνη την έκαψαν οι Έλληνες κατά την αποχώρησή τους και πολύ καλά κάνετε.  Όμως γιατί δεν επεμβαίνετε όταν χρόνια τώρα Έλληνες (!! ??) διατείνονται σε Ελληνικά βιβλία, ότι ίσως και έτσι να  συνέβη;  Τι θα έλεγε ο Ερντογάν αν το μάθαινε;

Αναφέρομαι στο βιβλίο “ΤΟ 1922 ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ με νέα ματιά”  εκδόσεις Νεφέλη (Ιστορία) – Αθήνα 2011, Επιμέλεια Αντώνης Λιάκος, στην εισαγωγή του οποίου διαβάζουμε (σελ. 19):

για … Βιαιοπραγίες (από τους Έλληνες) εναντίον του μουσουλμανικού πληθυσμού, 

για … Τριήμερη λεηλασία τουρκικών καταστημάτων (από τους Έλληνες),

για το ότι … Οι Έλληνες στρατιώτες πυρπόλησαν ένα μέρος της πόλης Ιζιμιτ (Σμύρνη) έσφαξαν μουσουλμάνους και διέπραξαν πολλές υπερβολές.

ότι … Ο λοχαγός Delord είδε με τα μάτια του 64 πτώματα (Τούρκων), οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, με τα χέρια δεμένα στην πλάτη, τα αυτιά κομμένα και έχοντας διάφορα ίχνη αγριοτήτων.

ότι … Πυρπολήθηκαν επίσης και όλα τα μουσουλμανικά χωριά της νότιας ακτής της Νικομήδειας.

ότι από τους Έλληνες … “οι μουσουλμανικές συνοικίες των πόλεων Αφιόν Καραχισάρ και Εσκί Σεχίρ καθώς και μεγάλος αριθμός χωριών πυρπολήθηκαν συστηματικά, και ότι σε μερικά μέρη, όλοι οι κάτοικοι συμπεριλαμβανομένων και γυναικών και παιδιών, πυρπολήθηκαν ζωντανοί μέσα στα τζαμιά”.

Στη σελ. 20 ο συγγραφέας ρωτάει:  “Ποιος έκαψε τη Σμύρνη”;  Και στη συνέχεια λέει μεν ότι είναι αδιευκρίνιστο, αλλά σημειώνει πως … “οι Τούρκοι δεν είχαν συμφέρον να κάψουν μια άδεια πόλη που θα την είχαν πλέον στη διάθεσή τους, ότι την πυρπόλησαν φεύγοντας οι Έλληνες ή ότι τη φωτιά την έβαλαν ελληνικά και αρμενικά ένοπλα σώματα, ως αντιπερισπασμό στην υποχώρησή τους”.

Και αναφέρει ότι τελικά οι Γάλλοι στρατιωτικοί δεν κατέληξαν σε κάποιο συμπέρασμα για το ποιος πυρπόλησε τη Σμύρνη.

Στη σελίδα 92 του ιδίου βιβλίου, ο έτερος συγγραφέας Σταματόπουλος εξηγεί και πάλι ότι οι απόψεις για το ποιος ήταν υπεύθυνος για την πυρκαγιά διίστανται.  Γράφει ότι … “Φυσικά, ο Κεμάλ θα έπρεπε να θεωρηθεί παρανοϊκός αν επεδίωκε την καταστροφή του πιο σφριγηλού αστικού κέντρου της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και οι χιλιάδες Έλληνες και Αρμένιοι (που ζούσαν στη Τουρκία, εννοεί)  θα ήταν επίσης παρανοϊκοί αν διευκόλυναν την καταστροφή των περιουσιών τους και τη φυσική εξόντωση των ιδίων και των οικογενειών τους. Τότε ποιοι, αν είναι έτσι;

Πώς επομένως λένε ότι οι απόψεις διίστανται;  Πέραν του ότι είναι και άλλοι, που ασχολούνται με αυτά αρκετά αρνητικά για εμάς, όπως η κα Ρεπούση, ο κ. Φίλης και ο κ. Γαβρόγλου, που αναφέρονται ως πηγή και στο παραπάνω βιβλίο.

Μήπως έχουμε υποχρέωση ως Κράτος να ξεκαθαρίσουμε για τις επόμενες γενιές και τα παιδιά μας το τι τελικά συνέβη;

Με σεβασμό και εκτίμηση,                

Λίνος Κουντουράς

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*