Πάμε για Όσκαρ
Πάμε για Όσκαρ.
Παρακολουθώ στην Τηλεόραση όσα γίνονται τα τελευταία 3 χρόνια στα Μέγαρα, με τις πλημμύρες και τους “αρμόδιους” να προαναγγέλλουν “άμεσα” μέτρα, που από την πρώτη πλημμύρα ΘΑ λαμβάνονταν, αλλά κόλλησαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο (!!) και θυμήθηκα ένα παλαιότερο άρθρο μου του 2006, που δεν θυμάμαι πλέον πού είχε δημοσιευτεί. Όμως γέλασα που το διάβασα και το δημοσιεύω ξανά γιατί τίποτα δεν αλλάζει στην Ελλάδα, ούτε και απλά οργανωτικά πράγματα που πριν από 12,5 χρόνια ΘΑ βελτιώνονταν αμέσως. Το μόνο που αλλάζει είναι τα κυβερνώντα κόμματα, που … “πολλά υπόσχονται αλλά τα ίδια κάνουν”. Είτε πλημμύρες γίνονται είτε χιόνια πέφτουν, οι εκπρόσωποί μας θα τρέξουν – για λίγο μόνο – αφού γίνει το κακό. Ποτέ πριν. Διαβάστε λοιπόν τα του 2006.
Πάμε για Όσκαρ ;
Ο ελληνικός κινηματογράφος λένε ότι δεν υποστηρίζεται αρκετά από το Κράτος. Σε γενικές γραμμές αυτό είναι αλήθεια. Οφείλεται όμως και στις επιλογές των σκηνοθετών μας που δεν έχουν καταλάβει ποιες τεράστιες δυνατότητες τους προσφέρει η Ελληνική πραγματικότητα για την προβολή τους σε διεθνές επίπεδο. Αναφέρομαι ειδικά στα Δελτία Ειδήσεων της τηλεόρασης. Δεν έχουν παρά να τα μεταφράσουν σε διάφορες γλώσσες και να τα πλασάρουν ως κωμωδίες στις Κάννες για βράβευση. Θεωρώ την εμπορική επιτυχία και το Όσκαρ δεδομένα. Θα σας θυμίσω μερικά από αυτά που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες και θα συμφωνήσετε φαντάζομαι αμέσως μαζί μου. Η αναφορά μου όμως αυτή στα τελευταία γεγονότα αποτελεί επιπλέον και μία κοινωνική προσφορά. Ας μην ξεχνάμε ότι μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες έμειναν για πολλές μέρες χωρίς ηλεκτρικό και κάλυπταν με γκαζάκια τις ενεργειακές τους ανάγκες. Στερήθηκαν έτσι την χαρά της άμεσης διασκέδασης που μας προσέφερε η τηλεόραση και περιμένουν από δεύτερο χέρι, δηλαδή από εμάς την ενημέρωσή τους. Θα αποζημιωθούν πάντως έχοντας το πλεονέκτημα έναντι των άλλων «προνομιούχων» Ελλήνων, ότι θα τα έχουν γραπτά, για να διαβάζουν τα εγγονάκια τους, πως οι γονείς τους παιδάκια σήμερα γλύτωσαν από την καταστροφή του 2006.
Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς συνέβη : Χιόνισε στα μέσα Ιανουαρίου. Και μη μου πείτε ότι παντού τον Ιανουάριο χιονίζει, γιατί θα σας θυμίσω ότι στην Αυστραλία την ίδια χρονική στιγμή είχε καύσωνα. Το ακούσαμε και αυτό στις ειδήσεις. Χιόνισε λοιπόν και μας προειδοποιούσαν οι Μετερεολόγοι δέκα μέρες πριν. Έβγαιναν λοιπόν οι «αρμόδιοι» πρωτοκλασάτοι σε μέρες λιακάδας και ζέστης και μας έλεγαν ότι ο Κρατικός Μηχανισμός είναι πανέτοιμος και βρίσκεται επί ποδός πολέμου (ο Θεός να μας φυλάξει) πανέτοιμος να αντιμετωπίσει το χιόνι, που ίσως και να μην έπεφτε, …. «αλλά το Κράτος (μας έλεγαν) πρέπει να είναι έτοιμο, έστω και αν τίποτε δεν θα συμβεί». Και να οι Μπουλτόζες στις οθώνες μας, και να οι «αλατιέρες» με τους οδηγούς να δηλώνουν απόλυτη ετοιμότητα περιμένοντας μέσα στον ήλιο το φημολογούμενο χιόνι. Παραγγέλθηκαν και άπειροι τόνοι αλάτι στο Μεσολόγγι, και απειλήθηκαν οι οδηγοί από τον ίδιο τον «αρμόδιο» Υπουργό να μην τολμήσουν να πάρουν το Δίπλωμα οδήγησης μαζί τους αν εντοπισθούν στο δρόμο χωρίς αλυσίδες. Σε καθημερινές παρουσιάσεις οι δυο (!!!) καθ’ ύλην αρμόδιοι Υπουργοί άφησαν κάθε άλλη ασχολία για να συντονίσουν έγκαιρα (έστω και αν δεν θα χιόνιζε) μαζί με τον Γενικό Διευθυντή της Πολιτικής Προστασίας το δύσκολο έργο και να ενημερώσουν τους πολίτες, ότι με υπουργική εγγύηση, δεν θα κλείσουν φέτος οι κεντρικές οδικές αρτηρίες, από την Θράκη μέχρι και την Πάτρα, υπονοώντας βέβαια την προηγούμενη Κυβέρνηση που δεν κατάφερνε να κρατήσει την Μαλακάσα και το Μαρτίνο ανοικτά.
Και μετά χιόνισε. Όχι πάρα πολύ, γιατί θυμάμαι και άλλες τέσσερις φορές με περισσότερο κρύο και περισσότερα χιόνια στην Αθήνα. Τόσο μόνο, ώστε σε ‘μένα δε που έζησα 20 χρόνια στην Γερμανία, όπου χιόνιζε κάθε χρόνο επί μήνες, καθόλου δεν εντυπωσίασε. Και τότε έγινε ο χαμός, που αυτός όντως με εντυπωσίασε:
Λίγες ώρες μετά τις πρώτες νιφάδες έκλεισε η Αθηνών-Θεσσαλονίκης στα Τέμπη, γιατί δίπλωσε μία Νταλίκα, γιατί έπεσε ένας πυλώνας της ΔΕΗ επειδή φυσούσε και γιατί εκεί ο δρόμος συνήθως κλείνει από τους Βαμβακοπαραγωγούς και όχι από τα χιόνια. Γνωρίζοντας λοιπόν ότι το χιόνι την προηγούμενη χιονιά είχε κλείσει την Μαλακάσα, οι «συντονιστές» είχαν πάει όλες τις «αλατιέρες» και τις μπουλντόζες εκεί. Άλλωστε η θέση προσφέρονταν για να τις φωτογραφίζουν τα συνεργεία της TV. Αμέσως μετά έκλεισαν και άλλα σημεία του οδικού μας άξονα (που φέτος δεν θα έκλεινε με υπουργική εγγύηση). Ύστερα έκλεισαν αμέτρητοι άλλοι δρόμοι, μετά έκλεισαν τα σχολεία, τα Πανεπιστήμια, τα Δικαστήρια και διάφορες άλλες υπηρεσίες. Ο Κρατικός μηχανισμός συνέχισε να λειτουργεί άψογα, γεγονός που οδήγησε τον κ. Πρωθυπουργό και τους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς σε δηλώσεις ικανοποίησης και σε ευχαριστίες προς τις υπηρεσίες για την άψογη λειτουργία τους. Οι πυλώνες της ΔΕΗ συνέχισαν να πέφτουν αφήνοντας χωρίς φως την Κεφαλονιά, το Αλιβέρι (γνωστό κέντρο παραγωγής ηλεκτρισμού για όλο το Λεκανοπέδιο) την Κάρυστο, τον Βαρνάβα και πολλές άλλες περιοχές που δεν προλάβαινα να σημειώσω. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος Διευθυντής της ΔΕΗ έστειλε 250 τεχνίτες και το σύνολο των Διευθυντών του (αν κατάλαβα καλά) στην Κεφαλονιά για να επιδιορθώσουν την βλάβη και με περηφάνια δήλωσε στην TV ότι σε καμιά δεκαριά μέρες θα έχει και πάλι ηλεκτρικό πάνω από το 40 % της περιοχής. Δήλωσε άλλωστε ότι έκανε επείγουσα παραγγελία στην Ολλανδία για να του στείλουν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ώστε να δώσει ρεύμα, με αυτά. Τώρα γιατί πιστεύει ότι η παραγγελία του θα έρθει πριν από την επισκευή, πως νομίζει ότι θα διανείμει το ρεύμα αφού δεν χάλασαν οι γεννήτριες, αλλά οι πυλώνες διανομής και γιατί κοντζάμ ΔΕΗ δεν είχε μερικά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, αλλά θυμήθηκε να τα παραγγείλει αφού χάλασαν οι πυλώνες, αυτό είναι από τα ανεξήγητα. Πολλοί πολίτες γνωρίζοντας την αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης είχαν δικά τους ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, αλλά το κλείσιμο των δρόμων είχε ως συνέπεια να μην υπάρχουν καύσιμα για να τις λειτουργήσουν. Μετά (!) από όλα αυτά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι Υπουργοί και άλλοι θυμήθηκαν τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας (από ονόματα σκίζουμε) κοινώς ανεμογεννήτριες, αλλά ανακάλυψαν με έκπληξή τους ότι για να ξεκινήσουν χρειάζονται διέγερση με ρεύμα, αγαθό εν ανεπαρκεία την δεδομένη στιγμή. Καμιά μπαταρία δεν είχε προβλέψει κανένας εγκέφαλος. Βλέπεις τις ανεμογεννήτριες τις έκαναν για περιβαλλοντικούς λόγους οι Γερμανοί και εκεί δεν κόβεται ποτέ το ρεύμα, με όσο χιόνι και να πέσει. (Γιατί άραγε κ. καθ’ ύλην αρμόδιε Διευθυντή της ΔΕΗ 😉
Κατά διαστήματα κοβόταν το ρεύμα βέβαια και αλλού, πχ στη Βουλή των Ελλήνων, αλλά εκεί για λίγο. Τελικά ένα μόνο απέμεινε στην TV να λέει : «Κύριε ΔΕΗ θώμεν» μήπως και βγει ο Ήλιος για να λήξουν οι αποκλεισμοί των Ελλήνων. Διότι πέραν του ρεύματος κόβονταν και το νερό και δεν πετούσαν τα αεροπλάνα, επειδή καθυστερούσαν λόγω αποπάγωσης (;) αλλά και για άλλους λόγους, παρ’ όλη την υπουργική εγγύηση ότι φέτος δεν θα έκλεινε το Αεροδρόμιο όπως σε …. άλλες εποχές (και αυτό με πολλή έμφαση για να καταλάβουμε το υπονοούμενο).
Αναμενόμενη λοιπόν η «σκληρή επίθεση» όπως μας την ονόμαζαν από την αξιωματική Αντιπολίτευση και τον κ. Παπανδρέου. Ξέχασε φαίνεται ο άνθρωπος, ότι αυτός ο ίδιος επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ πήγαινε μπισκοτάκια και τσάϊ στα αυτοκίνητα με τις αποκλεισμένες τότε οικογένειες στο Μαρτίνο.
Μετά βρέθηκε η λύση για να κρατηθούν τα προσχήματα και να μη διώξει ο κ. Πρωθυπουργός κανέναν Υπουργό τώρα που ακρίβηναν τόσο τα λαχανικά και το κόστος ζωής από το πετρέλαιο. Απαγορεύτηκε η κίνηση των φορτηγών. Αφού λοιπόν τα οχήματα δεν κινιούνταν, πως θα έκλεινε ο δρόμος; Για την απαγόρευση οι οδηγοί στα κανάλια χαλνούσαν τον κόσμο αφού τους σταματούσαν 5 ή 6 χλμ πριν από τα σπίτια τους, χωρίς καφέ και φαγητό; Βέβαια η Δημόσια Διοίκηση και σε αυτό είχε προβλέψει και δημιούργησε πριν να πέσει το χιόνι 16 σημεία με ξηρά τροφή, ζεστό τσάϊ και άλλα καλούδια, αλλά δυστυχώς όχι εκεί που σταμάτησαν τις νταλίκες, παρά σε άλλα μέρη σπαρμένα σε ολόκληρη την επικράτεια, εντελώς άχρηστα στο μεγαλύτερο ποσοστό τους.
Οι δημοσιογράφοι εντόπισαν 423 αποκλεισμένα χωριά (τόσα πολλά χωριά έχει αλήθεια η Ελλαδίτσα;) αλλά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι Υπουργοί δήλωσαν ότι δεν μπορούν να δηλώσουν ακριβή αριθμό, γιατί από την μία ώρα στην άλλη, όλο και κάποιο χωριό ελευθερώνεται και δεν ήθελαν να φανούν ανακριβείς.
Είχε και τα καλά της η κακοκαιρία. Συγκεκριμένα ο κ. Φούρλας δήλωσε κάποια στιγμή με υπερηφάνεια στην TV, πως ο ίδιος έστειλε πλοίο να παραλάβει μια γριά κυρία από ένα νησί. Χαρά η κυριούλα μόνη της σε ένα ολόκληρο βαπόρι ! Που τέτοια τύχη. Άλλες φορές δεν βρίσκεις θέση να καθίσεις. Θα το θυμάται σε όλη της τη ζωή το χιόνι του 2006.
Δρόμοι έκλεισαν και στην Αθήνα, και μάλιστα κεντρικοί, όπως η Πρωτοπαπαδάκη που όσο ζω ποτέ δεν είχε κλείσει, ενώ μισοέκλεισαν η Μεσογείων, η Κηφισιάς και πολλές άλλες. Κόπηκε δε η Εύβοια στη μέση, γιατί έκλεισε ο δρόμος Χαλκίδας Αιδηψού. Εδώ βέβαια δικαιολογημένα, αφού οι καθ’ ύλην αρμόδιοι αναγκάστηκαν να στείλουν όλα τα διαθέσιμα «μηχανήματα» στην Εθνική Οδό για να μην κλείσει. Τώρα το ότι παρ’ όλα αυτά έκλεισε, αυτό οφείλεται, όπως έλεγαν στα Παράθυρα της TV οι πολίτες, στο ότι όπου υπήρχαν «αλατιέρες» δεν υπήρχε αλάτι και όπου υπήρχε αλάτι δεν υπήρχαν «αλατιέρες». Αν θέλουμε τους πιστεύουμε.
Τελικά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι Υπουργοί, αφού συγχάρηκαν τους λοιπούς αρμόδιους για την αυτοθυσία τους, που αψήφησαν τις καιρικές συνθήκες και πήγαν με Φέρυ-Μποτ στην Κεφαλωνιά για να εξασφαλίσουν τον ηλεκτροφωτισμό (άλλο αν δεν τον εξασφάλισαν) τόνισαν ότι … «έχουν κληθεί να δώσουν μάχη» και ζήτησαν κατανόηση από τους πολίτες.
Και μετά βγήκε ο Ήλιος. Λίνος Κουντουράς 27.1.2006