Περίπτερα

2 Ιαν 2021 από

Τα Περίπτερα.

Το ένα μετά το άλλο τα περίπτερα κατεβάζουν ρολά δια παντός.  Κλείνουν τα πολύ χαρακτηριστικά περίπτερά μας, που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν για τους ξένους το σήμα κατατεθέν της Ελλάδας, αφού στην γνωστή τους μορφή δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.

Τα περίπτερα, στημένα στις γωνίες των δρόμων όλων των πόλεών μας, εξυπηρετούν πολύ τον κόσμο, προσφέροντας δυνατότητες μιάς γρήγορης αγοράς απλών καθημερινών πραγμάτων και μάλιστα όχι μόνο σε ώρες εργασίας αλλά συχνά και όλη τη νύχτα.  Έτσι κάθε περίπτερο έδινε σε τρία τουλάχιστον άτομα τη δυνατότητα απασχόλησης, πράγμα σημαντικό σε μια εποχή που πολλοί ψάχνουν για δουλειά.

Στις γειτονιές πήγαιναν σε αυτά οι κύριοι για την εφημερίδα τους και τα τσιγάρα, οι πιτσιρίκοι για τα καραμελάκια τους, οι κοπελιές για τις τσίχλες, παλαιότερα για τα σπίρτα, πιο πρόσφατα για  αναπτήρες και κάρτες τηλεφώνου, ενώ “σίγουρα θα θυμόμαστε και τη γνωστή φωνή της μητέρας : “πετάξου μέχρι το περίπτερο να μου πάρεις”… !   Γιατί λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κάθε σπίτι υπήρχε πάντα ένα περίπτερο, ανοιχτό μέρα και νύχτα. 

Στο κέντρο των πόλεων το περίπτερο ήταν ο τρόπος μιας γρήγορης αναγκαίας αγοράς για τους γύρω καταστηματάρχες, η εύκολη δυνατότητα για να “χαλάσουμε” ένα πενηντάρικο όταν δεν είχαμε “ψιλά”, ενώ αντικαθιστούσε παλαιότερα και τους τηλεφωνικούς θαλάμους.  Πολλές διευκολύνσεις που με την εξέλιξη της τεχνολογίας δεν είναι πλέον αναγκαίες.

Στους διερχομένους το περίπτερο προσφέρει την σύντομη ανασκόπηση του Τύπου, με τις εφημερίδες κρεμασμένες απ’ έξω και την δυνατότητα μιάς σύντομης ενημέρωσης για τα γεγονότα και τα τρέχοντα της ημέρας.

Ας μην ξεχνάμε τέλος και την άλλη καθόλου ευκαταφρόνητη βοήθεια του περιπτερά προς τους διερχομένους, που στέκονται και τον ρωτούν για δρόμους, καταστήματα και υπηρεσίες.

Πρόσφατα όμως μας προέκυψαν οι εκπρόσωποι και υποτελείς των ισχυρών της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης, που μαζί και με άλλους προηγούμενους, φαίνεται να προωθούν την εξαφάνιση κάθε ελληνικότητας στην Πατρίδα μας, μια από τις οποίες είναι και τα περίπτερα στις γωνίες των δρόμων.  Για να τα εξοστρακίσουν και να τα καταστρέψουν έδωσαν στα σουπερμάρκετ τη δυνατότητα να πουλάν εφημερίδες και τσιγάρα, περιοδικά, καραμέλες μπαταρίες και άλλα τέτοια είδη … περιπτέρου. 

Έτσι μαζί με τα μαγαζάκια της γειτονιάς, που τα διευρυμένα σουπερμάρκετ εξασθενίζουν, καταστρέφουν και κλείνουν τελικά λόγω covid-19, οδηγούνται τώρα στην οικονομική καταστροφή και τα περίπτερα.  Καταδικάζουν δηλαδή σε ανεργία, άτομα και ολόκληρες οικογένειες, που εργάζονταν σε αυτά, συχνά και ολόκληρη τη νύχτα για ένα κομμάτι ψωμί, αφού τα πάντα πλέον μπορούμε να αγοράσουμε από το σουπερμάρκετ, γλυτώνοντας επιπλέον μετακινήσεις.  Στην κοντινή γειτονιά μας έκλεισαν ήδη 6 περίπτερα (ίσως και περισσότερα που να μην τα θυμάμαι) όχι μόνο επί ΝΔ, αλλά και προγενέστερα. 

Κρίμα βέβαια, αφού έτσι χάνεται μια από τις ελληνικότητες της Πατρίδας μας, που είναι τα περίπτερα στις γωνίες των δρόμων.  Τίποτα δεν λογαριάζουν, όπως φαίνεται, οι Ηγέτες μας προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις διεθνείς επιταγές υπέρ των Παγκόσμιων Αλυσίδων Καταστημάτων, που τελικά θα κουμαντάρουν τη ζωή μας και ας αυξάνεται η ανεργία στην Πατρίδα μας. 

Αν λοιπόν θέλετε, μια εφημερίδα, ένα περιοδικό, μια μπαταριούλα για τον φακό σας, καραμελίτσες, μια τσίχλα για την μικρή, αλλά και δύο εσώρουχα του παιδιού, ένα πουλόβερ, ένα βιβλίο και σχολικά τετράδια, μολύβια, παπούτσια, κρασί ή γιαούρτια, αλλά και μια σκούπα, μπογιές, πινέλα ή ένα γραμματοκιβώτιο και τρυπάνια, μια σβηστήρα, χαρταετούς ή σοκολατάκια και διάφορα άλλα, πηγαίνετε στο σουπερμάρκετ, έστω και με το τρόλεϊ αν σας πέφτει μακριά.  Σε λίγο άλλωστε διαβάσαμε ότι θα υπάρχουν εκεί και ενοικιαζόμενα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, φορτιστές … ίσως και μηχανικοί για επισκευές ΙΧ, ώστε τελικά η ζωή μας να περιορίζεται στο σπίτι και στο σουπερμάρκετ.  Για λίγο βέβαια μόνο, αφού ήδη  ψωνίζουμε εκτός καταστήματος με click away και ήδη προβλέπεται να έρχεται ότι αγοράζουμε με τηλεφωνική παραγγελία στην πόρτα μας, ώστε να μην βγαίνουμε καθόλου έξω από τα σπίτια μας ! Πού είσαι Όργουελ που μας τα ‘λεγες από το 1948 !

Πέραν όμως όλων των παραπάνω, τα περίπτερα που μας εκπροσωπούν ως λαό, θα μας θυμίζουν για λίγο ακόμα την ένδεια του Ελληνικού Κράτους, το οποίο αρχικά τα σοφίστηκε ως μοναδική λύση βοήθειας προς τους αναπήρους πολέμου, μην έχοντας μεταπολεμικά τους απαραίτητους οικονομικούς  πόρους για άλλο τρόπο στήριξής τους.

Εύχομαι σε όλους ευτυχισμένο και με πολλά περίπτερα το 2021, 

Λίνος Κουντουράς

1 Σχόλια

  1. Γιώργος

    Το έχω σκεφτεί πολλές φορές. Συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά πρέπει να έχουν συνευθύνη και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους. Αυτό το λέω με βάση ότι σε πολλές τοποθεσίες στις οποίες υπήρχαν περίπτερα, τα οποία έκλεισαν, κατευθείαν ή λίγο αργότερα ξεπήδησε στον ίδιο δρόμο ένα ψιλικατζίδικο, προφανώς από τον ίδιο ιδιοκτήτη. Βέβαια, το είχαν παρακάνει με την έλλειψη αισθητικής και την κατάληψη πεζοδρομίου, προς όφελός τους. Σε πολλά σημεία, δεν χωρούσες καν να περάσεις. Θεωρώ όμως λάθος το να κλείσουν, όπως άλλωστε και όλες οι μικρές επιχειρήσεις. Το ίδιο έγινε και με τα καρτοτηλέφωνα. Τα έχουν ξηλώσει, σχεδόν όλα.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*