Πασχαλινά.

4 Μάι 2021 από

Πασχαλινές μετακινήσεις.

«Αθηναίοι, βγάλτε με και θα περνάτε φίνα, φρενοκομεία πάμπολλα θα κτίσω στην Αθήνα.»

Τάδε έφη ο περίφημος Δελαπατρίδης, που έφτασε στην Αθήνα από τη Μυτιλήνη το 1925 και έγινε ξακουστός ως σατυρικός ποιητής, περιφερόμενος στα κεντρικά καφενεία και απαγγέλλοντας τους στίχους του. 

Δεν τον ξέρατε;  Ε ! Διαβάστε λίγο και για το παρελθόν μας.

Βλέπετε τότε δεν υπήρχε Internet, ούτε καν δυνατότητα διακίνησης γραπτών κειμένων πλην των εφημερίδων, οπότε τα σατυρικά κείμενα κυκλοφορούσαν κυρίως στα καφενεία, όπου οι …  «ποιητές εκ του προχείρου, έχοντες μορφήν του χοίρου», όπως τους κορόϊδευαν τότε, ανέβαιναν σε μία καρέκλα και απήγγειλαν τους στίχους τους.                     

Είναι καιρός λοιπόν να κάνουμε και σήμερα μερικά φρενοκομεία ακόμα, γιατί τα υπάρχοντα δεν αρκούν ούτε καν για τους ιθύνοντες, οι οποίοι μας ζαλίζουν καθημερινά με αντικρουόμενες διατάξεις και άπειρα νομοθετήματα, που αν τους ρωτήσετε, ούτε οι ίδιοι δεν γνωρίζουν ή δεν θυμούνται πια.

Είπε λοιπόν χθες ο κ. Χαρδαλιάς ότι  «Πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να είμαστε στα σπίτια μας στις 11 μμ ακριβώς.  Γι’ αυτό τα καταστήματα σίτισης θα παραμένουν ανοικτά μόνο ως τις 10,45, ώστε να προλάβουν οι πολίτες που θα τρώνε στα εστιατόρια ή θα κάθονται στα καφενεία, να φτάσουν εμπρόθεσμα στις κατοικίες τους. 

Πιστεύει δηλαδή ότι:

  1. Αν θα έμεναν πέραν των 11 μμ θα υπήρχε κίνδυνος να κολλήσουν covid-19, ενώ έως τις 10,45 δεν τον κολλάνε οι θαμώνες.
  2. Ότι όλοι όσοι βρίσκονταν στην εστίαση θα μπορούν σε 15 λεπτά της ώρας να φτάσουν στα σπίτια τους.  Δεν τους λέει δηλαδή …  “φροντίστε ώστε να είστε στις 11 μμ στο σπίτι”, αλλά τους καθορίζει πότε να φύγουν, γνωρίζοντας προφανώς πόσο απέχουν τα σπίτια όλων από τα εστιατόρια ή τα καφενεία !
  3. Καθόρισε επίσης και ποιά απόσταση θα πρέπει να έχουν τα τραπέζια μεταξύ τους:  Χωρίς ενδιάμεση καρέκλα 90 πόντους (όχι ένα μέτρο, γιατί σκέπτεται  και τους μαγαζάτορες) με μία ενδιάμεση καρέκλα τόσα εκατοστά, με δύο καθίσματα περισσότερα εκατοστά (συγνώμη που δεν θυμάμαι ακριβώς πόσα, αλλά ένα μυαλό είναι  αυτό, τι να πρωτοθυμηθείς) με παγκάκια αντί για καρέκλες άλλες αποστάσεις κοκ.

Δεν ασχολήθηκε όμως με το τι θα έπρεπε να γίνει όταν σε κάποια περιοχή όπως στη γειτονιά μας όλο και περισσότεροι μαγαζάτορες ασθενούν, με τα καταστήματα να ανοιγοκλείνουν λόγω κορονοϊού, αλλά ούτε και με το γιατί πρόσφατα η νεολαία συνωστίζεται σε κάποιες λίγες πλατείες, ενώ προ “μέτρων” δεν συνέβαινε αυτό.

Δεν προέβλεψε επίσης μαθήματα αγγλικής για υπερήλικες, ώστε να καταλαβαίνουν τις νεοελληνικές οδηγίες, με λέξεις όπως self test, shop, away, insite, outsite, click away, click insite, SMS, click in shop και άλλα τέτοια.

Πρόβλημα μεγάλο είναι και το τι πρέπει να κάνει ο καταναλωτής για να ψωνίσει.  Είπαν ότι θα πρέπει πχ. να έχει προπαραγγείλει τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά το προϊόν που θα αγοράσει και η πληρωμή κατά την παραλαβή να γίνεται μόνο με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας (χωρίς κάρτα “μένουμε σπίτι”) και με τον αυστηρό περιορισμό του ενός πελάτη ανά 25 τετραγωνικά και μέγιστο όριο 20 πελάτες, πάντα δε με ραντεβού, ενώ συνεχίζει να ισχύει ο περιορισμός των μετακινήσεων των 2 χιλιομέτρων από το σπίτι μας.  Μην πάτε λοιπόν να ψωνίσετε προτού μετρήσετε την ακριβή απόσταση του σουπερμάρκετ από το σπίτι σας ή αν δεν ξέρετε τα ακριβή τετραγωνικά του καταστήματος και μην μπείτε μέσα αν δεν μετρήσετε πρώτα τους εντός αυτού πελάτες και διαιρέσετε με τον αριθμό αυτόν τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος.  Το κομπιουτεράκι λοιπόν, χαρτί και μολύβι στην τσέπη, αλλιώς μην διανοηθείτε να πάτε για πατάτες , γιαούρτια, κρασάκι ή τις όποιες καθημερινές σας προμήθειες.

Τώρα αν διατηρούμε όχι μόνο τραπεζικό λογαριασμό, αλλά έχουμε και πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, τότε επιτρέπεται να ψωνίσουμε, αλλά με “βεβαίωση κίνησης”, η οποία είτε συμπληρώνεται από τον πολίτη, είτε χορηγείται μέσω “τηλεπικοινωνιακού μηνύματος” (δηλαδή SMS και ας μην μας τα μπερδεύουν με ελληνικούρες) και θα έχει χρονική ισχύ δύο ωρών, με χρονικό σημείο έναρξης την ώρα που αναγράφεται στη βεβαίωση κίνησης ή την ώρα χορήγησής της μέσω μηνύματος.

Κατόπιν τώρα σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, από τη Δευτέρα 5 Απριλίου ανοίγει το λιανεμπόριο, ενώ από το Σάββατο 3 Απριλίου έχουν επιτραπεί εκ νέου – αλλά μόνο πιλοτικά αν κατάλαβα καλά – οι διαδημοτικές μετακινήσεις για σωματική άσκηση και μόνο, ενώ για να πάω πχ. στο νεκροταφείο την Μεγάλη Παρασκευή, δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω.  Άσε που τα μπέρδεψα με το πότε στέλνουμε το SMS στο 13032 και πότε στο 13033.

Διευκρινίσεις πάντως για το άνοιγμα του λιανεμπορίου έδωσε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας καταναλωτή, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

 

(Το σκίτσο απεικονίζει τον Αρμάνδο Δελαπατρίδη).

Σχετικά άρθρα

Ετικέτες

Μοιραστείτε το

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*