Φορολογικά μέτρα

14 Σεπ 2011 από

Όλοι έχουμε συμφωνήσει.  Μέτρα τώρα!!  Αύριο θα είναι πολύ αργά!  Σύσσωμη η Αντιπολίτευση και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Μέτρα τώρα, σήμερα, όχι αύριο !

Δεν άκουσα όμως κανέναν να λέει ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν αμέσως και ποια είναι τα σωστά και όχι τα γνωστά μέτρα των Ελληνικών Κυβερνήσεων.

Ελλείψει σχεδίου, φαίνεται σήμερα να συμφωνούν όλοι, ότι τα μέτρα πρέπει να είναι η άγρια φορολόγηση των πάντων, αν και όχι ισόποσα. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις σας και η συναίνεση που επακολούθησε επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Δεν ακούμε όμως την μοναδική λογική επισήμανση, πως αν δεν δραστηριοποιηθεί η παραγωγή μας σε επίπεδα άγνωστα για την Ελλάδα, του χρόνου θα χρειαστούμε και άλλα πρόσθετα μέτρα, στην πλάτη και πάλι εκείνων που σήκωσαν το βάρος των τωρινών.

Είναι γνωστό σε όσους έχουν εργαστεί και αναδειχθεί αυτόνομα και ουσιαστικά στη ζωή τους, ότι αν θέλεις να επιβληθείς στους εσωτερικούς και εξωτερικούς αντίζηλους και εχθρούς, πιάνεις τον πιο δυνατό και τον τσακίζεις.  Αν επικεντρωθείς στους κακομοίρηδες της τελευταίας σειράς, είσαι χαμένος από χέρι.

Αν πάλι θέλεις να αντετωπίσεις έναν εκβιαστή, πρέπει να αποφασίσεις και να του δείξεις, ότι δεν θα φοβηθείς ούτε αυτόν, ούτε τον εκβιασμό του.

Τι σημαίνουν λοιπόν οι παραπάνω εμπειρίες στα θέματα της οικονομίας μας;

  1. Ότι αν θέλουμε να πατάξουμε την φοροδιαφυγή, δεν γελοιοποιούμαστε απαιτώντας από την κάθε κυρά Κατίνα να μαζεύει του κόσμου τις αποδειξούλες και να καταρτίζει καταστάσεις λογιστικές, προκειμένου να τις προωθήσει αργότερα στην Εφορία.  Αν ρωτούσαν τους απλούς πολίτες, οι μαθητευόμενοι μάγοι, υπουργοί και ανώτατοι υπάλληλοι της Ψωροκώσταινας, θα μάθαιναν (αφού οι ίδιοι προφανώς δεν καταδέχονται να ψωνίσουν ως κοινοί θνητοί) ότι δεν υπάρχει μπακάλικο, κρεοπωλείο, ψιλικατζίδικο, ταβέρνα, παπουτσίδικο, μπουτίκ, σουπερμάρκετ ή κιγκαλερία, που τα τελευταία 4 – 5 χρόνια να μην δίνει ανεξαιρέτως σε όλους τους πελάτες της αποδείξεις.  Σε τέτοιες αποδείξεις λοιπόν,  μόνο οι ανίδεοι αναζητούν τη φοροδιαφυγή και καθυστερούν τις λύσεις (μήπως επίτηδες;).  Ποιος σας τα εισηγείται αυτά, αφού μόνο οι αδαείς πιστεύουν ότι η φοροδιαφυγή θα περιοριστεί, όταν ακόμα και ο περιπτεράς κόβει αποδείξεις για τις δεκάρες που εισπράττει πουλώντας εφημερίδες, τσιγάρα και καραμέλες.
  2. Οι εφοριακοί γνωρίζουν πως γίνεται ο έλεγχος, όμως αφήνουν υπουργούς, υφυπουργούς και συμβούλους να νομοθετούν αναποτελεσματικές διατάξεις, για να πιάσουν αργότερα με την ησυχία τους τον φοροδιαφεύγοντα με τον τρόπο που αυτοί γνωρίζουν. Ο τρόπος δε, ηθικός ή επαίσχυντος, αποτυπώνεται με αποστομωτική σαφήνεια, από τα περιουσιακά στοιχεία και τις βίλες, ορισμένων από αυτούς και των οικογενειών τους.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να αναφερθώ εγώ σε κάποιες λύσεις, που ίσως βάλουν σε σκέψεις τον αναγνώστη όταν διαπιστώσει την απλότητα των προτάσεων.

ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.  Αγοράζουν με τιμολόγια, όλα τα είδη τους από τους προμηθευτές ενώ είναι γνωστό στους πάντες το ποσοστό κέρδους που τους αφήνει το κάθε είδος.  Άνετα λοιπόν μπορεί ο κάθε εφοριακός να αθροίσει τα τιμολόγια και τα εκάστοτε ποσοστά κέρδους, για να εντοπίσει τυχόν φοροδιαφυγές.  Δεν το γνωρίζει άραγε;

ΤΑ ΤΑΞΙ.  Δεν χρειάζονται ταμειακές μηχανές.  Ας σφραγιστούν τα κοντέρ τους στα ΚΤΕΟ και σε κάθε (υποχρεωτική ούτως ή άλλως) επίσκεψή τους εκεί, να τους παρέχεται βεβαίωση με τον αριθμό των διανυθέντων χιλιομέτρων.  Δεδομένου ότι η αμοιβή ανά χιλιόμετρο είναι καθορισμένη δια νόμου, και με μέση κούρσα τα 3 χιλιόμετρα (για τον συνυπολογισμό της «σημαίας») εύκολα βρίσκεται η ετήσια είσπραξη.  Η δικαιολογία ότι τα χιλιόμετρα διανύθηκαν για ιδιωτικές μετακινήσεις χωρίς επιβάτες, δεν θα λαμβάνεται υπόψη, ώστε να εκλείψει έτσι αυτομάτως και η απαράδεκτη άρνηση παραλαβής πελάτη κατά το δοκούν του ταξιτζή.

ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ, ΒΑΦΕΙΣ  και άλλοι.   Εδώ ο έλεγχος είναι δυσκολότερος.  Γι’ αυτό πρέπει η δαπάνη για κάθε επισκευή να εκπίπτει στο ακέραιο ως έξοδο στη φορολογική δήλωση του φορολογούμενου.

ΟΙ  ΓΙΑΤΡΟΙ.  Ας ορισθούν από το Υπουργείο Οικονομίας κάποιοι συνταξιούχοι ή έστω  εξειδικευμένοι αδιάφθοροι υπάλληλοι, οι οποίοι θα πηγαίνουν ως δήθεν ασθενείς στα ιατρεία των γιατρών και θα μετρούν πόσοι αναμένουν στον προθάλαμο.  Μερικές μετρήσεις ανά δίμηνο, σε συνδυασμό με τη χρέωση μιας επίσκεψης (εύκολο να την μάθει κανείς από τους αναμένοντες) δίνουν την ετήσια είσπραξη του κάθε γιατρού.  Θα μειωθεί δε ακόμα περισσότερο η φοροδιαφυγή των γιατρών, αν και αυτές οι δαπάνες να εκπίπτουν στο ακέραιο ως έξοδο στη φορολογική δήλωση εκάστου φορολογούμενου

ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ.  Εάν ισχύουν όσα ακούσαμε στην Βουλή από τον ΛΑΟΣ, τότε μερικοί από αυτούς πρέπει να είναι οι μέγιστοι φοροφυγάδες, διότι όχι μόνο δεν φορολογούν τα μαύρα έσοδά τους, αλλά και τα στερούν από τον κρατικό κορβανά.  Δεδομένου δε ότι πληρώνονται για να ελέγχουν, είναι και οι μόνοι που η ποινή τους πρέπει να θεωρείται κακούργημα.  Αντ’ αυτών μάθαμε ότι το Κράτος μας σκέπτεται να δικάζει για κακούργημα τους φοροδιαφεύγοντες πολίτες. Αντ’ αυτού σκέπτονται να τους δίνουν και επιπλέον μπόνους για να έχουν δήθεν κίνητρο εντοπισμού φοροφυγάδων !  Δηλαδή ο πολίτης και χαμένος και δαρμένος. Γι’ αυτό προτείνω, όταν διαπιστώνεται φοροδιαφυγή, να πληρώνει μεν ο φοροφυγάς τα προβλεπόμενα τέλη προσαυξημένα με τους αναλογούντες – χαμηλούς – τόκους (νόμιμους και για όλους ίδιους, κράτος και πολίτες), χωρίς άλλη επαύξηση ή ποινή, αλλά παράλληλα να δικάζεται για κακούργημα ο εφοριακός, ο οποίος τον έλεγχε μέχρι τότε και έκανε (με το αζημίωτο φυσικά) τα στραβά μάτια.

ΤΑ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ.  Υπάρχει κάποιος λογικός άνθρωπος που να πιστεύει, ότι το απόλυτα ανοργάνωτο Κράτος μας, είναι δυνατόν να διασταυρώσει τα εκατομμύρια  αποδείξεων των πελατών, με τα φορολογικά δεδομένα των σουπερμάρκετ, επιτυγχάνοντας έτσι την διαπίστωση φορολογικών ατασθαλιών;   Μήπως δεν ακούσαμε όλοι μας στο ραδιόφωνο με ποιόν τρόπο αγοράζουν φτηνά οι εν λόγω εταιρείες και πουλάν ακριβά;  Απλά αναγκάζοντας τους προμηθευτές να κάνουν υπερτιμολογήσεις, που αργότερα ισοσκελίζονται με πιστωτικά τιμολόγια.  Ας απαγορευτούν λοιπόν για τους πάντες τα πιστωτικά τιμολόγια. Τόσο απλά.  Με τις αποδειξούλες των αγορών της κάθε κάς Κατίνας θα εντοπίσουν την φοροδιαφυγή;

ΤΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ.  Άχρηστες και σε αυτά οι ταμειακές μηχανές, αφού όλοι γνωρίζουμε πως οι εταιρείες πετρελαιοειδών χορηγούν τα καύσιμα με τιμολόγια και είναι όχι μόνο γνωστές οι τιμές λιανικής, αλλά και αναρτημένες υποχρεωτικά μπροστά σε κάθε πρατήριο. Γιατί λοιπόν οι κ. Εφοριακοί κάνουν ότι δεν γνωρίζουν πώς να τα ελέγξουν;

Τώρα ως προς το δεύτερο μέρος των εκβιασμών από τους διεθνείς δανειστές μας, πιστεύω ότι μια ξεκάθαρη θέση θα ήταν σωτήρια.  Δηλαδή αντί να περιμένουμε να μας ανακοινώσουν αυτοί με ποιο επιτόκιο μας δανείζουν, θα έπρεπε να πούμε ότι η Ελλάδα ζητά να δανειστεί προς πχ 4 % και ούτε δεκάρα παραπάνω.  Όποιος ενδιαφέρεται ας προσέλθει, είτε από την Ευρώπη προέρχεται, είτε από την Αμερική, την Κίνα, την Ασία, την Αφρική ή ακόμα και το Ιράν, που λέει ο λόγος.  Όποιος πάλι δεν ενδιαφέρεται ας το αφήσει.  Θα βρούμε από αλλού.

Γιατί υπάρχει και άλλη μια εκδοχή:  Ως γνωστόν στην Ελλάδα οι Τράπεζες δεν δίνουν περισσότερο από 2,5 % για προθεσμιακές καταθέσεις στους πολίτες.  Γιατί λοιπόν το Κράτος μας δεν δανείζεται από τους Έλληνες πολίτες, μέσω κρατικής Τράπεζας τις αποταμιεύσεις τους, προς το 4 %, με εγγύηση ετήσιας ανανέωσης ή εκταμίευσης;  Έτσι και το κράτος μας θα κέρδιζε το υπόλοιπο 3 % και οι πολίτες άνω του 1,5  %.  Ποιος δεν θα το ήθελε;  Έτσι δεν θα έκρυβε ο κόσμος τις αποταμιεύσεις του στις θυρίδες των Τραπεζών, ενώ θα έμεναν στην Ελλάδα και οι καταθέσεις των πολλών δις €, που διέρρευσαν προς το εξωτερικό, μετά την έντεχνη φημολογία, ότι ίσως φορολογηθούν οι καταθέσεις.

Άλλωστε ακόμα και για τα παλαιά χρέη μας, αντί ο πρωθυπουργός μας να μιλάει για Τιτανικούς και πιστόλια στα τραπέζια και να δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα για τους κερδοσκόπους, θα έπρεπε να πει με σαφήνεια ότι η Ελλάδα απαιτεί ένα διάστημα 3 ετών για να ανασυγκροτήσει την ανάπτυξή της και ότι θα εγγυηθεί πως μετά από αυτό το διάστημα θα εξοφλήσει σταδιακά όλα τα χρέη της με τόκο όσο της Γερμανίας (και ούτε δεκάρα παραπάνω) ή διαφορετικά δεν θα πληρώσει πλέον τίποτε και θα κηρύξει πτώχευση.  Είναι βέβαιο ότι οι … «Αγορές» θα συμφωνούσαν να χάσουν τα στημένα υπερκέρδη τους προκειμένου να μην χάσουν τα πάντα, ακόμα και το κεφάλαιο.

Τέλος αντί να σκέπτονται απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων με εντολή δήθεν της Τρόϊκας, ας απέλυαν όσους αποδεδειγμένα δεν εκτελούν σωστά και σε συγκεκριμένο χρόνο τη δουλειά τους.  Έτσι και μόνο εξυγιαίνεται και ο κρατικός μηχανισμός που σήμερα κουτσαίνει.

Αν κανείς δεν τα σκέπτεται όλα αυτά, εύκολα θα οδηγηθούν κάποιοι στο συμπέρασμα  ότι βοηθούμε τους κερδοσκόπους και ότι βιώνουμε το επόμενο σκάνδαλο, μετά το χρηματιστήριο, τα ομόλογα, τη Siemens, τα Βατοπέδια και αμέτρητα άλλα.

Όσο για την αναθέρμανση της παραγωγής, που μας είναι απόλυτα απαραίτητη (αν όχι ζωτικής σημασίας για να βγούμε από την οικονομική κρίση και να μην καταρρεύσει η οικονομία μας) δεν ακούσαμε κάτι.  Σε λίγο θα είναι αργά.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*