Ένα φοβερό τροχαίο.

28 Φεβ 2017 από

Ένα φοβερό τροχαίο.

Ένα τραγικό δυστύχημα έγινε στις 26.2.2017 στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, όπου μια Porsche με οδηγό ένα 24χρονο πλουσιόπαιδο, έπεσε πάνω σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο.  Τα δύο αυτοκίνητα τσακίστηκαν κυριολεκτικά και πήραν φωτιά, σκοτώνοντας ακαριαία την έγκυο Μητέρα και το 3χρονο παιδί της, καθώς επίσης τον οδηγό της Porsche και τον φίλο του συνοδηγό. Με την σύγκρουση την έκρηξη και την φωτιά που επακολούθησε, τα 4 άτομα σκοτώθηκαν και κάηκαν επιτόπου εντός δευτερολέπτων.  Η Μητέρα με το παιδί βρίσκονταν στο σταθμευμένο  κανονικά αυτοκίνητό τους, σε διαμορφωμένο parking, εκτός του κεντρικού οδοστρώματος της Εθνικής, περιμένοντας τον πατέρα που είχε πάει στην παρακείμενη τουαλέτα, όταν η Porsche έπεσε επάνω στο αυτοκίνητό τους με απίστευτη ταχύτητα.

Εάν, όπως διαβάσαμε, το κοντέρ της βρέθηκε κολλημένο στα 240 χιλιόμετρα την ώρα, τότε θα κόλλησε προφανώς κατά τη σύγκρουση και αυτό είναι ενδεικτικό της ασυνήθιστα υψηλής ταχύτητας που είχε ! Από τις εικόνες της TV φάνηκε άλλωστε το Porsche να μπαίνει πλαγιο-ολισθαίνοντας στο parking με απίστευτη ταχύτητα, παρόλο το ότι προηγουμένως είχε κτυπήσει στην μπάρα ασφαλείας και είχε συμπαρασύρει μία πινακίδα με την κολόνα της.

Από μαρτυρίες δύο οδηγών, τους οποίους είχε προσπεράσει λίγο πριν, ακούσαμε ότι η ταχύτητα της Porsche, πριν την εκτροπή από το δρόμο, πρέπει να πλησίαζε τα 300 χλμ/ώρα.

Ένας πραγματογνώμων όμως, που μίλησε στην τηλεόραση, είπε ότι: « και με 120 χλμ/ώρα αν κινούταν το Porsche στην Εθνική, το ίδιο θα συνέβαινε».  Κρίμα, λέω εγώ, να ακούμε τέτοια  πράγματα.

Διάβασαν όμως την ημερομηνία κατασκευής των ελαστικών και μιλάνε για πολύ παλιά λάστιχα, αφού διαπιστώθηκε ότι ήταν 11 ετών, πράγμα που οδήγησε κάποιους να ισχυρίζονται ότι υπήρξαν και η αιτία του τρομερού δυστυχήματος, το οποίο στέρησε τη ζωή των τεσσάρων νέων ανθρώπων.   Όμως ένα σωστά διατηρημένο ελαστικό αντέχει στον χρόνο, ακόμα και αν εξωτερικά εμφανίζει πολύ μικρά σχισματάκια.  Αλλού είναι τα προβλήματα.  Πρώτα το βάθος του προφίλ για το οποίο δεν ακούσαμε κάτι, ούτε αν παράλληλα με την παλαιότητα έχει ελεγχθεί το κατά πόσο ήταν ίδιο και στα τέσσερα ελαστικά, πράγμα σημαντικό, για να υπάρχει ισοδύναμη πρόσφυση των τροχών του οχήματος.  Ακόμα ουσιαστικότερο όμως είναι το αν τα λινά των ελαστικών ήταν κομμένα από τις θανατηφόρες λακκούβες των Ελληνικών δρόμων.  Η ζημιά αυτή δεν φαίνεται παρά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις και οι επιπτώσεις εμφανίζονται στις υψηλές ταχύτητες με τραγική συνήθως κατάληξη, όπως θα διαβάσετε σε άλλο άρθρο για τα ατυχήματα, στο <neanika.com>.  Εδώ υπάρχει άλλη μια τεράστια ευθύνη του Κράτους.

Ένας μάλιστα από τους οδηγούς, τους οποίους είχε προσπεράσει η Porsche, με την ιλιγγιώδη όπως είπαν ταχύτητα, ανέφερε ότι στην περιοχή, λίγο πριν από το σημείο του συμβάντος, είδε κομμάτια από ελαστικά. Δεν μπορούσε βέβαια να διαπιστώσει αν αυτά προέρχονταν από τροχό φορτηγού, στα οποία πάτησε ένας τροχός της Porsche και κλάταρε ή αν προέρχονταν από τα δικά της ελαστικά, που διαλύονταν.

Η τροχαία που έκανε “εκτεταμένες” έρευνες για τα αίτια του συμβάντος, μέχρι και τη Δευτέρα το βράδυ δεν είχε ασχοληθεί με τα κομμάτια αυτά των ελαστικών.  Όταν αποφασίσουν να ασχοληθούν, ενδεχομένως να μην υπάρχουν πλέον! 

Ο οδηγός της Porsche ήταν σπουδαστής και βρισκόταν εδώ προφανώς για διακοπές.  Θα τολμούσε άραγε να υπερβεί το όριο ταχύτητας στις ΗΠΑ όπου σπούδαζε;  Μάλλον με τίποτα, γιατί φίλος μας, που διαμένει μονίμως εκεί, μου διηγούταν ότι κάποια μέρα που ξεπέρασε ελάχιστα το όριο, τον σταμάτησε με το περίστροφο στο χέρι η Αμερικανική Τροχαία, τον ανάγκασαν, να ξαπλώσει στον δρόμο, του φόρεσαν χειροπέδες, του έκοψαν ένα τεράστιο πρόστιμο (3.000 $ νομίζω) και στη συνέχεια τον ελευθέρωσαν, επισημαίνοντάς του τί του μέλλεται να πάθει αν το ξανακάνει ! 

Σε εμάς βέβαια αγοράσαμε κάμερες ασφαλείας, όπως αυτή που υπήρχε στο parking, όπως και σε άλλα σημεία της Εθνικής, με σκοπό την παρακολούθηση της κυκλοφορίας. Όμως κανένας δεν ελέγχει με αυτές συντονισμένα και συνεχώς τις ταχύτητες.  Αντιθέτως στην Ψωροκώσταινα οι έλεγχοι ταχύτητας γίνονται συχνά ως εξής:  Σε μια ευθεία χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα μπαίνει μια πινακίδα με πολύ χαμηλή ένδειξη ορίου ταχύτητας, για να παγιδευτούν οι οδηγοί.  Στη συνέχεια όποτε ο Δήμος ή το Κράτος θέλει χρήματα, βάζουν εκεί την Τροχαία να κόβει πρόστιμα. Και πάντοτε τα όρια ταχύτητας στην Ελλάδα είναι τόσο γελοία χαμηλά, που αναγκάζουν σχεδόν τους οδηγούς να τα αγνοούν.  Είναι πχ. ακατανόητο γιατί να υπάρχει στην ευθεία ενός αυτοκινητοδρόμου με τρία διαζώματα ένα γενικό όριο ταχύτητας στα 120 χλμ/ώρα, για σύγχρονα αυτοκίνητα όπως τα σημερινά.  Το αλλοπρόσαλλο των σημάτων μπορεί  να διαπιστωθεί καθημερινά.  Μέχρι και πινακίδα με 20 χλμ/ώρα βλέπουμε ενίοτε !

Θα αναφερθώ και στους γονείς.  Αγνοώντας τους ουσιαστικούς κινδύνους για τα παιδιά τους, επικεντρώνουν την αγάπη τους στο να μην κρυολογήσει το παιδί, να φάει καλά και ας γίνει τετράπαχο και να πάρει καλούς βαθμούς στο σχολείο.  Βοηθούν τον κανακάρη τους να πάρει δίπλωμα οδήγησης, όσο πιο νωρίς επιτρέπεται και με όσο πιο λίγα μαθήματα γίνεται, ακόμα και λαδώνοντας, αλλά κανείς δεν φροντίζει να διδαχθούν από ειδικότερους, την οδήγηση σε υψηλές ταχύτητες ή σε ακραίες συνθήκες. Μετά το τραγικό αποτέλεσμα, όπως σε όλα στην Ελλάδα, έρχεται δυστυχώς η αναζήτηση ευθυνών ή και το πένθος.

Όπως και να ‘χει,  το τραγικό αυτό συμβάν είναι το επιστέγασμα μιας σωρείας ανεύθυνων συμπεριφορών, των νέων, των γονέων, αλλά κυρίως του αλλοπρόσαλλου –  θα μπορούσε να πει κανείς – Κράτους μας. 

Δείτε πως οδηγούν όλοι στους δρόμους μας.  Όλοι σκέφτονται αν χωράνε να περάσουν και αν είναι ακριβώς μπροστά τους ανοικτός ο δρόμος, αλλά κανείς δεν υπολογίζει το τι θα συμβεί αν κάτι ξαφνικό εμφανιστεί μπροστά τους !

Τεράστια η θλίψη όλων μας για τους τρείς τραγικούς πατέρες και γενικότερα για τις οικογένειες του τρομερού αυτού δυστυχήματος.  Όμως ατυχώς δεν είναι το μόνο. Ας θυμηθούμε ότι η Ελλάδα είναι σε πρώτες θέσεις στα τροχαία και ιδιαίτερα στα θανατηφόρα, σε σχέση με την λοιπή Ευρώπη.  Αν πιστέψουμε ότι ο τεράστιος αριθμός των θυμάτων είναι αποτέλεσμα της ανευθυνότητάς μας ως Ελλήνων και ιδιαίτερα ως Κράτους, ίσως και να βελτιωθεί επιτέλους κάτι που αφορά και πονάει όλους μας.

Λίνος Κουντουράς

[Ο  Λίνος Κουντουράς είναι μηχανολόγος, πρώην τεχνικός διευθυντής σε μεγάλες εταιρείες εισαγωγέων αυτοκινήτων και για πλέον των 25 ετών πραγματογνώμων ατυχημάτων]

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*