Ανασφάλιστα οχήματα.

28 Ιούν 2017 από

Ανασφάλιστα οχήματα.

Μπλεγμένο σε μία χαοτική κατάσταση βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο, αφού στηρίζεται σε πέντε διαφορετικά αρχεία (λίστες) δημοσίων φορέων, προκειμένου να βρει τα ανασφάλιστα οχήματα και τους ιδιοκτήτες τους.  Μία λίστα από την Εφορία, μία από τις ασφαλιστικές εταιρείες, μια από το αρχείο των κυκλοφορούντων οχημάτων, μια από το Υπουργείο  Μεταφορών και μια από τις Τράπεζες, αν διαβάσαμε σωστά.  Μόνο από την Τροχαία, δεν υπάρχει λίστα αν και θα έπρεπε.  Η κάθε λίστα βέβαια με εντελώς διαφορετικούς αριθμούς ανασφάλιστων οχημάτων.

Ξαναθυμήθηκα λοιπόν το Γερμανικό ανέκδοτο για τον Παράδεισο και την Κόλαση;

Παράδεισος είναι εκεί όπου …  οι Άγγλοι είναι Αστυνομικοί, οι Ελβετοί είναι Τραπεζίτες, οι Γάλλοι είναι Μάγειροι, οι Έλληνες είναι Εραστές, οι Ιταλοί είναι Φιλαράκια και όλα είναι οργανωμένα από τους Γερμανούς.

Κόλαση είναι εκεί όπου …  οι Γερμανοί είναι Αστυνομικοί, οι Ιταλοί είναι Τραπεζίτες, οι Άγγλοι είναι Μάγειροι, οι Ελβετοί είναι Εραστές, οι Γάλλοι είναι Φιλαράκια και όλα είναι οργανωμένα από τους Έλληνες !

Όπως και σε πολλά άλλα θέματα το ανοργάνωτο στα πάντα Κράτος μας, πιστεύει ότι με αυστηρές δρακόντειες ποινές θα περιοριστούν οι παρανομίες των κουτοπόνηρων συμπολιτών μας.  Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος, ειδικότερα όταν ελάχιστοι είναι οι συλλαμβανόμενοι και συχνά ακόμα λιγότεροι, λόγω της ανθρωπιάς των αστυνομικών που διστάζουν να επιβάλουν εξοντωτικά πρόστιμα σε εργαζόμενους των 500 €/μήνα.  Το σωστό θα ήταν τα πρόστιμα να είναι χαμηλά, γύρω στα 30 με 50 €, αλλά να ξέρει ο πολίτης, ότι όποτε διαπράξει παρατυπία θα πληρώσει.  Αλλά όποτε, δηλαδή κάθε φορά και όχι αν μία στις 400 φορές ατυχήσει και τον εντοπίσουν.  Γιατί τότε το πρόστιμο καταλήγει να θεωρηθεί “ατύχημα” και όχι “συνέπεια” της παρατυπίας του.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τους πολίτες να αφήνουν ανασφάλιστα τα αυτοκίνητά τους στο πεζοδρόμιο με πληρωμένα τα Τέλη Κυκλοφορίας;  Το ίδιο το Κράτος μας !  Καλά το καταλάβατε.  Γιατί σύμφωνα με τον νόμο, όποιο όχημα βρίσκεται σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο χωρίς πινακίδες “κατάσχεται” από τον εκάστοτε Δήμο.  Τόσο καλά !  Τι να κάνει λοιπόν και ο αστός των πυκνοκατοικημένων περιοχών, όταν αφ’ ενός βρίσκεται σε ανέχεια, μέσα από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων,  αφ’ ετέρου δεν θέλει να αποχωριστεί ή να ξε-πουλήσει το όχημά του, και παράλληλα δεν διαθέτει τις βίλες με τα γκαράζ των ιθυνόντων μας;  Αναγκάζεται να το ακινητοποιεί διατηρώντας τους  αριθμούς κυκλοφορίας και  πληρώνοντας Τέλη Κυκλοφορίας,, ως το ελάχιστο αναγκαίο κακό.   Έρχεται τώρα σύμφωνα με τις εφημερίδες η εξουσιοδοτημένη από το κράτος ιδιωτική ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) και η  Δ.ΗΛΕ.Δ.  (Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) και τον χαρατσώνουν με πρόστιμο 250 €, για ένα αυτοκίνητο συχνά 20-ετίας και τιμή Αγοράς στα 500 €.  Τόσο ωραία και δημοκρατικά.  Αλλά ας μην ξεχνάμε και τους  ντελιβεράδες ή τα νέα παιδιά που με κόπο τα βγάζουν πέρα στη σημερινή εποχή της ανεργίας.   

Σε δυο τροχούς, για 2 € την ώρα (Documento 11.6.17)

Διαβάστε όμως παρακάτω και το σχόλιο του κ. Διονύση Νέγκα, ο οποίος από σημαντικές θέσεις και ενασχόληση στον τομέα του αυτοκινήτου είναι και ο πιο ειδικός στα αυτοκινητιστικά, όπως αυτό των ανασφάλιστων οχημάτων, που σε περίπτωση δυστυχήματος καταστρέφει δύο τουλάχιστον οικογένειες, ενώ με την ασφαλιστική ασυνέπεια έχει εξοικονομηθεί ένα ελάχιστο ποσό σε σχέση με αυτό των επιπτώσεων ενός ατυχήματος.

Λίνος Κουντουράς

———————————————-

Ανασφάλιστα οχήματα

Πληθαίνουν σε ανησυχητικό βαθμό οι περιπτώσεις αυθαιρεσίας της Διοίκησης κατά των πολιτών της δημοκρατικής μας χώρας. Τελευταίο επίτευγμά της οι κοινοποιήσεις προστίμων σε όσους αναφέρονται σε κάποια περίεργη και ακατέργαστη λίστα ανασφάλιστων οχημάτων η οποία επί τρία σχεδόν χρόνια δεν κατέστη δυνατό να διασταυρωθεί, ελεγχθεί και εκκαθαριστεί αλλά εφαρμόστηκε με περιεχόμενο κατά 40% λανθασμένο όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων.  Και πώς να μην είναι λανθασμένες οι κοινοποιήσεις προστίμων, όταν υπάρχουν πολλές και διάφορες λίστες ανασφάλιστων οχημάτων.

Πριν από πολλά χρόνια είχα βρεθεί σε θέση να συνομιλώ με τις αρμόδιες υπηρεσίες για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να περιορισθεί το φαινόμενο των κυκλοφορούντων ανασφάλιστων οχημάτων. Η βασική αρχή για την αντιμετώπιση του φαινομένου ήταν, είναι και θα είναι όχι μόνο η απλή παραβολή του αρχείου των κυκλοφορούντων οχημάτων με εκείνο των ασφαλισμένων οχημάτων αλλά ο εντοπισμός και η επί τόπου διαπίστωση της κυκλοφορίας ανασφάλιστων οχημάτων. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να ασφαλίσει όχημα το οποίο για οποιοδήποτε λόγο δεν κυκλοφορεί, ακόμα και εάν αυτό είναι ενήμερο σε ότι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας του. Στη χώρα μας όμως δυστυχώς φαίνεται να επικρατεί η άποψη ότι τα δικαιώματα των πολιτών δεν γίνονται πάντοτε σεβαστά από τη διοίκηση, αν αυτό της προσθέτει υποχρεώσεις ή απαιτεί ιδιαίτερη μέριμνα εκ μέρους της, ιδιαίτερα όμως όταν της προσφέρει δυνατότητες για κάποια επιπλέον  «εισπρακτέα» φορολογική ύλη.

Για να επιβληθεί σε κάποιον πρόστιμο πρέπει  να έχει υποπέσει σε παράβαση. Βασικός κανόνας που ισχύει σε όλα τα ευνομούμενα, πολιτισμένα και δημοκρατικά συστήματα διοίκησης. Ειδικά για την περίπτωση των ανασφάλιστων οχημάτων είναι απαραίτητο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να εντοπισθούν αυτά κινούμενα στην κυκλοφορία. Μόνο τότε διαπιστώνεται παράβαση του ιδιοκτήτη τους και υποχρέωσή του να τα ασφαλίσει. Εάν η πολιτεία αποφασίσει να αποσυνδέσει την υποχρέωση ασφάλισης του οχήματος από το γεγονός της κυκλοφορίας του θα πρέπει τότε να νομοθετήσει την υποχρεωτική ασφάλισή του για το ίδιο χρονικό διάστημα για το οποίο πληρώνονται τα τέλη κυκλοφορίας με ταυτόχρονη πληρωμή και των δύο υποχρεώσεων. Ποιος θα τολμήσει άραγε να κάνει κάτι τέτοιο, αν και απόλυτα απαραίτητο;

Την εποχή εκείνη είχα υποδείξει ότι ο πίνακας των ασφαλισμένων οχημάτων, συνεχώς ενημερωνόμενος on-line, θα έπρεπε να αποτελεί τη βάση δεδομένων για τη λειτουργία του συστήματος ελέγχου. Αυτό όμως θα ήταν μόνο ένα σκέλος. Γιατί ένα άλλο σκέλος θα έπρεπε να αποτελείται από οχήματα της αστυνομίας εφοδιασμένα με συσκευή συνεχούς ανάγνωσης των αριθμών κυκλοφορίας των κινουμένων οχημάτων. Αυτομάτως οι αριθμοί αυτοί θα πρέπει να διαβιβάζονται στη βάση δεδομένων και στην περίπτωση μη ανεύρεσης τους εκεί να επακολουθεί ο επί τόπου έλεγχος και φυσικά η επιβολή του αναλογούντος προστίμου, αλλά και η ακινητοποίηση του οχήματος μέχρις ότου προσκομίσει ο ιδιοκτήτης τα παραστατικά πληρωμής του ασφάλιστρου.  Γιατί αν η τροχαία του επιβάλει πρόστιμο και στη συνέχεια τον αφήσει να συνεχίσει, θα φέρει και αυτή σημαντικές ευθύνες, αν ο υπόλογος προκαλέσει λίγο μετά κάποιο σοβαρό ατύχημα.  Μόνο με το σύστημα αυτό, σε συνδυασμό με τις σχετικές  ποινές, αλλά και τον συνεχή έλεγχο θα μπορούσε να περιοριστεί σημαντικά το φαινόμενο των ανασφάλιστων οχημάτων, με απόλυτο όμως σεβασμό προς τα δικαιώματα του πολίτη. Κάθε άλλη επιχειρούμενη μορφή ελέγχου «από το γραφείο» απλώς υποβιβάζει περαιτέρω την ήδη αρκετά χαμηλή ποιότητα της ζωής των πολιτών αυτής της χώρας και οδηγεί στη διαπίστωση της αδυναμίας της διοίκησης να επιτελέσει ακόμα και σε απλά ζητήματα ορθά το έργο της.

Διονύσιος Νέγκας, 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*