Αντώνης Γκίκας

3 Οκτ 2012 από

Ο αριθμός των Καλλιτεχνών και των πνευματικών ανθρώπων της Μυτιλήνης σε σχέση με τον πληθυσμό της, πρέπει να αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, που όμως δυστυχώς καταστρατηγείται σιγά – σιγά από την πλήρη αδιαφορία του διαλυόμενου κράτους μας, αλλά και από την καταστροφική επίδραση της τηλεόρασης.

Οι ιθύνοντες έχοντας πλέον ως μοναδικό στόχο τους την αμερικανόφερτη θεοποίηση  του χρήματος, αδιαφορούν για κάθε πολιτιστική αξία, που θα εξασφάλιζε την συνέχεια της αρχαιοελληνικής μας προσφοράς στον πολιτισμένο κόσμο.

Αλλά και η τηλεόραση με την προβολή του ποδοσφαίρου και των εφήμερων σταρ κάνει ότι μπορεί για να παραγκωνίσει τις πνευματικές αξίες του τόπου μας.

Ως συνέπεια της απαράδεκτης αυτής εξέλιξης και νοοτροπίας είναι να φυτοζωούν οι καλλιτέχνες, χωρίς ούτε καν προώθηση σε μεγαλύτερες πόλεις. Ένα παράδειγμα ο σημαντικός ζωγράφος Πέρρος, που πέθανε πρόσφατα παμφτωχος, βοηθούμενος μόνο από συνχωριανούς του.

Στο Πέραμα της Γέρας, στη Λέσβο εργάζεται και δημιουργεί ο Αντώνης Γκίκας. Ακούραστος με ένα σημαντικότατο αριθμό έργων, απεικονίζει περιοχές και δραστηριότητες των χωριών που χάνονται ανεπιστρεπτί. Θυμίζει σε πολλά τον Θεόφιλο, που ζούσε από ελεημοσύνες και ζωγράφιζε τοίχους εστιατορίων για ένα κομμάτι ψωμί, και σήμερα (μετά θάνατον, εννοείται) τα έργα του κοστίζουν περιουσίες.  Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχει και ο αξιαγάπητος Αντώνης Γκίκας την ίδια τύχη. Γνωρίστε τον Αντώνη Γκίκα με μία μικρή επιλογή από τα πολυάριθμα έργα του.

 

Σχετικά άρθρα

Ετικέτες

Μοιραστείτε το

2 Σχόλια

  1. ΔΗΜ.ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

    Πράγματι ο Αντώνης Γκίκας είναι ‘ενας ταλαντούχος καλλιτέχνης ,ζωγράφος καί διαθέτει ένα πλούσιο ‘αρχείο ,γιά τήν ιστορία τής Γέρας.Πάντοτε προσφέρη αφιλοκερδώς τίς υπηρεσίες του στό Πέραμα καί παντού.Νά είναι πάντα γερός γιά νά προσφέρη στόν τόπο του.

  2. Ο Αντωνης Γκίκας ειναι ενας λαικός ζωγράφος που πασχιζει με όλα τα μεσα να βοηθεισει τον όμορφο τοπο του.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Μονώσεις ταρατσών