Απαγόρευση Diesel

16 Σεπ 2011 από

diesel_hybΣυνεχίζεται η ανώφελη απαγόρευση της πετρελαιοκίνησης.  Η απαγόρευση αυτή και μάλιστα επιλεκτικά για Αθήνα και Θεσσαλονίκη καταστρατηγεί την ισονομία των πολιτών, και αποτελεί μοναδική Ευρωπαϊκή πρωτοτυπία που δεν προβάλλει, αλλά προσβάλλει την Ελλάδα στα μάτια των λοιπών Ευρωπαίων εταίρων.

Το Υπουργείο στηρίζεται στη ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια και στη …. νοθεία του πετρελαίου που χαρακτηρίζει την Ελληνική πραγματικότητα και επιδεινώνει το πρόβλημα.

Ασφαλώς και δεν έχει λυθεί το πρόβλημα των αιωρούμενων σωματιδίων ή των αζωτοξειδίων στην Αττική, όπως πολύ σωστά και επανειλημμένα διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΤΕΕ.  Αυτό όμως παρόλη την απαγόρευση των Diesel.  Το μέτρο επομένως δεν απέδωσε.

Σωστό και το ότι τα σωματίδια προέρχονται από κινητήρες Diesel.  Δεν πρέπει όμως να παραβλέπουμε ότι οι κινητήρες αυτοί, οι οποίοι ευθύνονται σήμερα για τη σωματιδιακή ρύπανση, είναι κινητήρες παλαιών οχημάτων και παλαιάς τεχνολογίας. Αυτούς πρέπει να περιορίσουμε και όχι τα Diesel που ΘΑ εισαχθούν και που θα είναι σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Πιστεύει πράγματι το Υπουργείο, ότι αν δεν πατάξουμε τη νοθεία στη ρίζα της (αποδεικνύοντας τον δισταγμό και την απροθυμία του Κράτους για σωστούς ελέγχους) αλλά απλώς απαγορεύσουμε τα Diesel θα λύσουμε το πρόβλημα που προέρχεται από αυτήν;  Η νοθεία δηλαδή μόνο τα αυτοκίνητα νεότατης τεχνολογίας επηρεάζει και τα παλαιότερα όχι;

Δεν γνωρίζει αλήθεια το Υπουργείο ότι, όλα τα εισαγόμενα σύγχρονα επιβατικά αυτοκίνητα με κινητήρες Diesel. έχουν παγίδες σωματιδίων;  Δεν απαιτείται επομένως απαγόρευση των Diesel, αλλά κατευθυντήριες διατάξεις για το είδος των κινητήρων που θέλουμε να κυκλοφορούν. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Αττική κυκλοφορούν 163.956 ελαφρά πετρελαιοκίνητα οχήματα, 52.839 βαριά φορτηγά και 6.700 λεωφορεία [στοιχεία από κ. Παύλο Λάσκαρι ΣΕΕΑ]. Συνολικά δηλαδή 223.500 οχήματα Diesel που ρυπαίνουν πολλαπλάσια από ότι θα ρυπάνουν τα ελάχιστα εισαγόμενα Diesel νέας τεχνολογίας, με συστήματα κατακράτησης αιθάλης..

Η απαγόρευση των Diesel και ο δακτύλιος της Αθήνας είναι μέτρα που υποτίθεται ότι θα έλυναν το  πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κυρίως δε του Νέφους.  Κανένα πρόβλημα βέβαια δεν λύθηκε με τα αστεία αυτά μέτρα, τα οποία παραμένουν σε ισχύ επί δεκαετίες και ας φωνάζουν όλοι οι ειδικοί ότι ο δακτύλιος επαυξάνει την ρύπανση στις παρυφές του και την διαχέει προς το Κέντρο πυκνώνοντάς την, ενώ παράλληλα οδήγησε τους περισσότερους στην διατήρηση ενός δεύτερου οχήματος, συνήθως χειρότερης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Αν θέλουμε να αποθαρρύνουμε την χρήση του ΙΧ στο Κέντρο απαιτούνται εξυπηρετικά μέσα μαζικής κυκλοφορίας και όχι τα χιλιάδες Ταξί, που αυξάνουν την  κυκλοφοριακή πυκνότητα στο Κέντρο, αφού τα μισά οχήματα που κινούνται καθημερινά στο Κέντρο τις ώρες αιχμής είναι Ταξί, που με το μποτιλιάρισμα από αυτά συμβάλουν σε αυξημένη ρύπανση, όπως εύκολα διαπιστώνουμε σε μέρες που απεργούν.

Στην Δυτική Γερμανία διαπιστώσαν ήδη προ 25-ετίας, ότι τα parking δεν πρέπει να γίνονται στο Κέντρο, αλλά στις παρυφές της πόλης, για να αφήνει εκεί ο οδηγός το αυτοκίνητό του και να συνεχίζει με ένα πολύ άνετο ΜΜΜ.  Στην Αθήνα επιδοτούνται τα parking που γίνονται στο Κέντρο.  Ενθαρρύνονται έτσι πολλοί οδηγοί να αναζητήσουν σε αυτά ελεύθερη θέση και περιφέρονται ψάχνοντας για χώρο στάθμευσης, αν τα βρουν κατειλημμένα, επαυξάνοντας το χρόνο ρυπογόνου λειτουργίας των αυτοκινήτων τους.  Χαρακτηριστικό δε είναι ότι στους περιφερειακούς σταθμούς του Μετρό και του ηλεκτρικού μας δεν προέβλεψαν άνετα parking, αλλά και όπου υπάρχουν είναι ανεπαρκή και επί πληρωμή. Ακολουθούμε δηλαδή ακριβώς τα αντίθετα από ότι επιβάλλεται.

Απαγορεύουμε λοιπόν τα Diesel γιατί μας λένε ότι ρυπαίνουν, ενώ η μόνη βελτίωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που όντως σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στην Αττική, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην εισαγωγή ΙΧ αυτοκινήτων νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ή λεωφορείων φυσικού αερίου  και όχι στις οποιεσδήποτε απαγορεύσεις..

Με την απαγόρευση των Diesel, ίσως  περιορίζαμε την ρύπανση στο Κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αποκλειστικά από σωματίδια και οξείδια του Αζώτου; Διότι μόνο αυτούς τους ρύπους εκπέμπει σε μετρήσιμες ποσότητες ο κινητήρας Diesel.  Αντίθετα οι βενζινοκινητήρες εκπέμπουν πέραν των αζωτοξειδίων και σημαντικές ποσότητες  Μονοξειδίου του Άνθρακα (δηλητήριο) άκαυτους υδρογονάνθρακες (καρκινογόνοι) και αυξημένες ποσότητες διοξειδίου του Άνθρακα (ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου).

Γιατί λοιπόν απαγορεύουμε ειδικά τα Diesel, που αποδεδειγμένα ρυπαίνουν λιγότερο;

Δεν επιτρέπουμε λοιπόν τα Diesel στις πόλεις αυτές, αλλά τα επιτρέπουμε στην επαρχία. Αν τώρα ο επαρχιώτης θελήσει να έρθει στην Αθήνα με το ΙΧ του, πρέπει ή να παρανομήσει και να κρύβεται από τους αστυνομικούς, ή να μην πάρει το αυτοκίνητό του και ας το έχει ανάγκη.

Επιτρέπουμε επίσης να κινούνται στο Κέντρο της Αθήνας τόσα Ταξί με κινητήρες Diesel όσα και ΙΧ.  Πέραν αυτών όμως στην Ελλάδα κινούνται αποκλειστικά με κινητήρες Diesel και παμπάλαια φορτηγά, εξίσου παλαιά λεωφορεία Δημοσίων συγκοινωνιών και άπειρα επαγγελματικά φορτηγάκια του ενός τόνου.  Τα περισσότερα από αυτά όχι μόνο είναι παλαιά, αλλά αγοράζονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία ως μεταχειρισμένα.  Έχουν δηλαδή «φάει το ψωμί τους» στην υποανάπτυκτη Ευρώπη και έρχονται στην πατρίδα μας, που έχει αναπτυγμένη περιβαλλοντική συνείδηση, για να περάσουν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους ρυπαίνοντας.  Το ίδιο συμβαίνει και με τα στρατιωτικά αυτοκίνητα, που είναι και ανεξέλεγκτα. Στην ουσία δηλαδή απαγορεύουμε την εισαγωγή μόνο των καινούργιων αυτοκινήτων σύγχρονης τεχνολογίας.  Όποιος ασχολείται έστω και λίγο με το αυτοκίνητο, γνωρίζει ότι τα μικρά αυτοκίνητα με κινητήρες Diesel, που θα εισάγονταν σήμερα στην Ελλάδα είναι μιας σύγχρονης τεχνολογίας, η οποία εκτός από καταλύτες για τα οξείδια του Αζώτου, έχει και ένα αναζωογονούμενο φίλτρο αιθάλης.  Με αυτόν τον εξοπλισμό τα αυτοκίνητα αυτά ρυπαίνουν το περιβάλλον σημαντικά λιγότερο από ότι τα βενζινοκίνητα οχήματα  Δεν περιορίζουμε επομένως τη ρύπανση απαγορεύοντας την εισαγωγή σύγχρονων «καθαρών» αυτοκινήτων Diesel.

Άλλο ένα επιχείρημα που ακούσαμε και από άλλους τελευταία είναι θα έλεγα … θεσμικό.  Επειδή (μας λένε) στην Ελλάδα υπάρχει τεράστια νοθεία στα καύσιμα και το πετρέλαιο είναι χειρίστης ποιότητας, να απαγορέψουμε τα Diesel.  Αυτό είναι και το άκρον άωτον της λογικής.  Αντί δηλαδή να πιάσουμε τους απατεώνες που νοθεύουν, απαγορεύουμε τα «καθαρά» οχήματα που ΘΑ εισαχθούν !  Με τη λογική αυτή θα έπρεπε να μην κάνουμε παιδιά, επειδή θα καταναλώνουν όταν μεγαλώσουν το νοθευμένο ουίσκι των μπαρ.

Δυστυχώς επικρατούν αυτές οι λογικές στο Κράτος μας και γι’ αυτό θα παραμείνουμε η εξαίρεση της Ευρώπης, όπου θα απαγορεύονται τα σύγχρονα Diesel, ενώ επιτρέπονται οι εισαγωγές των μεταχειρισμένων φορτηγών και λεωφορείων παλαιάς τεχνολογίας, και οι παράνομες χωματερές των Δήμων.

Λίνος Κουντουράς

Σχετικά άρθρα

Ετικέτες

Μοιραστείτε το

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*