Από γερμανόφωνο τύπο.

13 Αυγ 2015 από

Borgward Isabella

Borgward Isabella

Αυτοκινητιστικά νέα από γερμανόφωνα έντυπα.

Οι πολύ μεγάλοι ίσως να θυμούνται ακόμα το Borgward Isabella (με αναφορά και στο Ιταλικό bella = όμορφη). Ένα πολύ προωθημένο αυτοκίνητο του 1950, πανέμορφο για την εποχή του, αλλά ακόμα και σήμερα ωραίο, που τότε είχαν αγοράσει μεταξύ άλλων ο Axel Springer, ιδρυτής του μεγάλου εκδοτικού οίκου και του περιοδικού Spiegel και Αμερικανοί ηθοποιοί, όπως ο Paul Newman κά.
37132455qTiΉταν και το πρώτο αυτοκίνητο (μιας φίλης μου) με το οποίο έκανα τα πρώτα μου ταξίδια από το Μόναχο όπου σπούδαζα στην Αδριατική.
Ήταν τόσο προηγμένης τεχνολογίας, που ήδη τότε έβγαλε ένα μοντέλο με αερόσουστες, ανταγωνιζόμενο την πολύ συντηρητική τότε Mercedes. Και αυτό υπήρξε και το μοιραίο τους λάθος. Γιατί ξαφνικά, χωρίς λόγο και αιτία και χωρίς να υπάρχουν απλήρωτα χρέη, όλες οι τράπεζες διέκοψαν τη χρηματοδότηση της εταιρείας, σε σημείο που να αναγκαστεί να σταματήσει την παραγωγή των αυτοκινήτων και να κλείσει. Διαδίδονταν τότε ότι η Mercedes, με τις πολλές πολιτικές και άλλες διασυνδέσεις, μη μπορώντας να ανταπεξέλθει στον ισχυρότατο ανταγωνισμό της μικρής αυτής, οικογενειακής επιχείρησης, κατάφερε να επέμβει για να την εξουθενώσει. Κάτι δεν μας θυμίζουν αυτές οι τραπεζικές πρακτικές; Ίσως κάποιοι σήμερα να αντιτάξουν ότι δεν τα λέω σωστά, όμως τότε αυτό είχε διαδοοθεί.
WP_2_014Ξεκινάει λοιπόν σήμερα ο Christian Borgward, εγγονός του ιδρυτή Carl Borgward, αναβιώνει την εταιρεία αυτή, σε συνεργασία με την μεγάλη Κινέζικη εταιρεία Foton. Το πρώτο μοντέλο της νέας εταιρείας, με επαναστατική τεχνολογία (και πάλι;) θα το δούμε το Σεπτέμβριο στη ν έκθεση ΙΑΑ της Φρανκφούρτης. Ας μην ξεχνάμε ότι η ίδρυση ενός εργοστασίου αυτοκινήτων απαιτεί κεφάλαια δισεκατομμυρίων και κάποια χρόνια για να στηθεί. Όμως στα προηγμένα κράτη άλλα ισχύουν από όσα βιώνει καθημερινά ο Έλληνας, που καμία σχέση δεν έχουν με παραγωγή, ανάπτυξη, τεχνολογικά επιτεύγματα κλπ. Εδώ ασχολούμαστε με το τι είπε η κα Ζωή και τι της απάντησε ο κ. τάδε. Σημαντικότατα δρώμενα. Θα τα δούμε και παρακάτω.
Με την ευκαιρία της Borgward, διαβάσαμε κάπου και για άλλα αυτοκίνητα εκείνης της εποχής που χρόνια τώρα έπαψαν να υπάρχουν, αποκλεισμένα από τις «Αγορές» λόγω της υπεροχής των συγχωνεύσεων, που οδηγούν παγκόσμια σε δύο τρεις μόνο μεγάλους. Ποιος να τα θυμάται, τα Auto Union, DKW, Horch, NSU, Trabant (το Trabi των Ανατολικών Γερμανών) το NSU Ro 80 Wankel, τα διθέσια Karman Chia, τα Wanderer, τις BMW-Isetta, το Messerschmitt Kabinenroller ή τις μοτοσικλέτες Horex.

BMW Isetta

BMW Isetta

Messerschmitt

Messerschmitt

 

 

Όλα θύματα του συγκεντρωτισμού τρης Παγκοσμιοποίησης. Θυμάστε ποιες εταιρείες έχει αγοράσει η μεγάλη VW; Audi, Skoda, Seat, Porsche, MAN, Scania, Lamborghini, Bugatti, Bentley, Ducati (μοτοσικλέτες). Αυτό λέγεται συγκέντρωση Αγοράς. Αποτέλεσμα : Κύκλος εργασιών 202,5 δις € (+ 2,8 %), χωρίς τη θυγατρική της Κίνας, προσωπικό σχεδόν 600.000 άτομα (+ 3,5 %), κέρδη 12,7 δις € (+8,8 %) ! Δεν αποτελεί επομένως έκπληξη που ο General Manager του VW-Group Martin Winterkorn είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος όλων, με ετήσια έσοδα 16 εκατομμύρια € .

Martin Winterkorn

Martin Winterkorn

Όσο για τις επιμέρους εταιρείες της VW, στα ύψη και αυτές. Η Audi ετοιμάζει αυτοκίνητο με μπαταρίες που θα εξασφαλίζουν αυτονομία 500 χιλιομέτρων και δημιούργησε 6.000 νέες θέσεις εργασίας, η Porsche είχε 2,7 δις € κέρδη, που αποτελούν το 15,8 % του κύκλου εργασιών της εταιρείας, ενώ το προσωπικό της αυξήθηκε κατά 70 % (!!) στα 22.400 άτομα. Όμως οι προσπάθειες δεν σταματούν στις εταιρείες αυτές. Ήδη στην ΙΑΑ της Φρανκφούρτης θα δούμε το Porsche 911 ως υβριδικό, ενώ ετοιμάζεται το ταχύτερο, απόλυτα ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο, που έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Ρεκόρ κερδών και στην BMW με 5,8 δις € κέρδη, μπόνους 8.365 € στο προσωπικό (του γκρουπ ΕRΑ 5) και 815 εκατομμύρια κέρδη για τους μεγαλομέτοχους της οικογένειας Quandt.
Η Mercedes, με νέο ρεκόρ πωλήσεων 1,740 δις €, έδωσε μπόνους 4.350 € στα 170.000 άτομα του προσωπικού της και ετοιμάζει ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο μεγάλης εμβέλειας.
Η Skoda, θυγατρική της VW, έκανε επίσης ρεκόρ πωλήσεων, αποκομίζοντας κέρδη 817 εκατομμυρίων €.
Στην νοτιοδυτική περιοχή της Γερμανίας (Στουτγκάρδη κλπ) το ποσοστό ανεργίας έπεσε στο 3,9 %, για τους νέους ακόμα λιγότερο, στο 2,7 %.
Και οι εξελίξεις που στηρίζουν την ανάπτυξη συνεχίζονται. Το επόμενο στάδιο είναι το αυτοκίνητο που σκέπτεται και κινείται μόνο του, χωρίς την επέμβαση του οδηγού, ο οποίος μπορεί να διαβάζει την εφημερίδα του ή να κοιμάται. Τα πρώτα δοκιμαστικά οχήματα κινούνται ήδη σε γερμανικούς αυτοκινητόδρομους. Αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς γίνονται τεράστιες μηχανολογικές εξελίξεις, όπως πχ στη δημιουργία Ρομπότ, που θα διευκολύνουν τον άνθρωπο και που ακόμα και χειραψίες μπορούν να κάνουν.
Γράφοντας αυτά άκουγα ραδιόφωνο, όπου οι ειδήσεις που επικρατούσαν ήταν η αντίδραση της κας Κωσταντοπούλου και το αν τελικά θα γίνουν εκλογές το Νοέμβριο.

L.K.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*