Από το DER SPIEGEL

15 Μάι 2012 από

Αποσπάσματα από το Γερμανικό περιοδικό DER  SPIEGEL

Ας ανατρέξουμε σε αποσπάσματα από το τελευταίο DER  SPIEGEL της 14.5.2012.  Ένα γκυρο ξένο περιοδικό, μήπως μάθουμε και μια αλήθεια, στα όσα μας λένε οι δικοί μας εξέχοντες πολιτικοί άρχοντες.

Σε δύο σημεία DER  SPIEGEL γράφει:

–          «Ενώ τα διεφθαρμένα παλαιά κόμματα  για μέρες αγωνίζονται  να δημιουργήσουν κυβέρνηση….»

–          «Ο Τσίπρας με ένα γέλιο νικητή, απαίτησε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να ακυρώσουν με επιστολή τους τα διεθνή συμβόλαια δανεισμού.»

–          «Περίπου 240 δις χορήγησε η Ευρώπη και το ΔΝΤ, στο «Βαλκανικό κράτος» (έτσι μας λένε !)»

–          «Παρόλο που η χώρα διοικείται πρακτικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, το χρέος είναι μεγαλύτερο από οποτεδήποτε, η ύφεση  διογκώνεται και η πολιτική κατάσταση γίνεται χαώδης, ενώ η πιθανότητα νέων εκλογών αυξάνει.»

–          «Εν τω μεταξύ, στην Καγκελαρία του Βερολίνου, οι σύμβουλοι της Μέρκελ, συσχετίζουν αυτά που βλέπουν στην τηλεόραση από την Αθήνα, με μνήμες από τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.  Και όπως στη δεκαετία του είκοσι στη Γερμανία, ωφελούνται από αυτή [… την κατάσταση] δεξιά και αριστερά ακραία κόμματα.»

–          «Μερικοί παρατηρητές φοβούνται ότι η εντεινόμενη κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.»

–          «Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τους Έλληνες να εγκαταλείψουν το €.»

–          «Δεν υπάρχει πρόθεση να εγκαταλειφθούν οι Έλληνες.  Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ένα σημαντικό μέρος της Ευρώπης. Αν φύγει η Ελλάδα από το €, οι κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες

–          Η έξοδος ενός μέλους δεν προβλέπεται στις διατάξεις της Νομισματικής Ένωσης, τα Ευρωπαϊκά κράτη δεν μπορούν να την επιβάλουν.

–          Η έξοδος της Ελλάδας τελικά θα μπορούσε να είναι μόνο το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων – και της συνειδητοποίησης ότι έτσι θα επανακτήσει το Κράτος την Εθνική του αξιοπρέπεια.

–          Με ένα δικό της νόμισμα θα μπορούσε η χώρα να αποφασίζει για την τύχη της μόνη της.

Στο άρθρο μάθαμε και για τον κ. Γκίκα Χαρδουβέλη, τον προϊστάμενο των συμβούλων του κ. Λουκά Παπαδήμου.

Αλήθεια, είχατε μάθει ποτέ γι’ αυτόν από τα Ελληνικά ΜΜΕ;

Από το άρθρο αυτό του SPIEGEL μάθαμε επίσης ….

–          Ότι, «έως το 2015 είχαμε προϋπολογίσει έσοδα 50 δις € από τις αποκρατικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων , αλλά μέχρι σήμερα εισπράξαμε μόλις 1,6 δις €».

–          Ότι  «ένα Εθνικό Κτηματολόγιο ήταν μέχρι πρότινος απόλυτα άγνωστο για τους Έλληνες» και ότι «μετά από μια δεκαετία εργασιών δημιουργίας του έχει καταγραφεί μόλις το 6 % της επιφάνειας».

–          Και ότι «υπάρχουν 140 κλειστά επαγγέλματα, από την εποχή της Χούντας μέχρι σήμερα, κληρονομημένα από γενιά σε γενιά, που πωλούνται ακριβά, ενώ κανείς δεν ξέρει πόσα ακριβώς είναι……. Το καλοκαίρι του 2010, η σοσιαλιστική κυβέρνηση, ψήφισε μετά από λίγους μόνο μήνες στην εξουσία την κατάργησή τους, πρακτικά όμως τα επαγγέλματα αυτά εξακολουθούν ακόμα να είναι κλειστά.»

–          «Συνήθως είναι οι υπουργοί που εμποδίζουν την στροφή προς το καλύτερο»

–          και παρακάτω σημειώνει, ότι «ενώ η Ελλάδα είχε για ένα διάστημα έναν τεχνοκράτη, τον Λουκά Παπαδήμο ως Πρωθυπουργό, σε αντίθεση με την Ιταλία, στις θέσεις των υπουργών παρέμειναν οι γνωστοί από παλιά πολιτικοί.»

–          «Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά το ένα τρίτο, η ανεργία βρίσκεται στο 22 % περίπου, η ανεργία των νέων στο 53 %.»

–          «Ο αριθμός των ανέργων  αυξήθηκε μεταξύ του Μαρτίου 2008 και του Μαρτίου 2011, κατά 95 %. Υπάρχουν τώρα περισσότεροι άνεργοι από εργαζόμενοι

–          «Ο κατώτερος μισθός μειώθηκε στα 585 € και ακόμα λιγότερο για τους νέους, στα 490 €. Το επίδομα ανεργίας μειώθηκε από 461 € στα 358 € μόνο για ένα έτος.»

–          «Ο προεκλογικός αγώνας του Σαμαρά ήταν μια κωμωδία με ανυπέρβλητες καμπάνιες   σε λανθασμένες εκτιμήσεις και αλαζονεία.»

–          «Τίποτε δεν κινείται και αν,  τότε μόνο προς τα κάτω. Γι’ αυτό η εκλογική νίκη των μικρότερων, ακραίων παρατάξεων δεν αποτελεί μια ψήφο ενάντια στην μισητή πολιτική λιτότητας και το μνημόνιο….. είναι μια ψήφος εναντίον στην κυρίαρχη τάξη, που για όλο αυτό το διάστημα εκμεταλλευόταν αδιάντροπα την εξουσία

–          «Οι Έλληνες βαρέθηκαν το πολιτικό κατεστημένο, που ζει με τη βεβαιότητα, ότι το κράτος υπάρχει κυρίως για τον δικό τους πλουτισμό και την διεύρυνση της δικής τους σφαίρας επιρροής.»

–          «Οι δύο υποψήφιοι των μεγάλων παρατάξεων Σαμαράς και Βενιζέλος ανήκουν σε αυτό το κατεστημένο.»

–          «Η καμπάνια του Σαμαρά ήταν ανυπέρβλητη σε λανθασμένες εκτιμήσεις και υπεροψία.…με προεκλογικές υποσχέσεις που ανταγωνίζονται και αυτές του Τσίπρα.»

–          «… αυτός ήταν που πίεζε για εκλογές, οι οποίες τώρα τον ντρόπιασαν – και θα περατώσουν την πολιτική καριέρα του μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα.»

–          «Ο Βενιζέλος αντιθέτως είναι αυτός που υπέγραψε έναν ιδιαίτερα διαφιλονικούμενο νόμο, που εξασφαλίζει την ασυλία απλών βουλευτών και που προώθησε έτσι την διαπλοκή σε ανώτατα πολιτικά επίπεδα.»

–          Κανένας δεν επενδύει σε μία χώρα που όχι μόνο θεωρείται πτωχευμένη, αλλά και σε υψηλό βαθμό διεφθαρμένη.»

–          «Αποτελεί Εφιάλτη για τους επιχειρηματίες η χώρα, όπου η χορήγηση μιας άδειας λειτουργίας μπορεί να τραβήξει χρόνια.»

–          «… δυο ολόκληρους μήνες διήρκησε η συλλογή των υπογραφών στο πρωτόκολλο της συνεδρίασης της αρμόδιας υπουργικής επιτροπής.» [που θα ψήφιζε την ταχεία απονομή αδειών λειτουργίας για μεγάλα έργα]

Το περιοδικό αναφέρεται αναλυτικά στα πλεονεκτήματα για την Γερμανία κυρίως μιας επιστροφής της Ελλάδας στη Δραχμή και επισημαίνει επανειλημμένα στο ότι οι ξένοι και οι τράπεζες τώρα πια κινδυνεύουν πολύ λιγότερο. Συγκεκριμένα γράφει:

–           «Όμως επειδή το κούρεμα συζητιόταν επί μακρόν, οι Τράπεζες χώνευαν μπουκιά – μπουκιά τα σάπια Ελληνικά ομόλογα, χωρίς τελικά να διακινδυνεύσουν.»

–          «Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Η μέχρι τώρα στρατηγική για την σωτηρία της Ελλάδας απέτυχε, αλλά συγχρόνως εξαφανίζεται και το ρίσκο της εξόδου της από το €.»

–          «Οι βερολινέζοι ειδικοί για θέματα κρίσης, βρήκαν ένα ιδιαίτερα έξυπνο τρικ.  Η χώρα δεν θα πάρει εκείνο το μέρος της βοήθειας που θα κάλυπτε μισθούς, συντάξεις και άλλα έξοδα. Όμως τα δις που προορίζονται για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι εξασφαλισμένα μπαίνοντας σε έναν ειδικό λογαριασμό.»

–          Σε περίπτωση μετάβασης στη Δραχμή «Τα δάνεια της χώρας θα γίνουν  αστραπιαία χρέη σε ξένο νόμισμα και θα πολλαπλασιαστούν.»

Αυτά και άλλα πολλά γράφει το έγκυρο πολιτικό περιοδικό DER  SPIEGEL της 14.5.2012, για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Συγκρίνετέ τα με όσα μας λένε οι πολιτικοί μας και με όσα γελοία διαδραματίζονται σήμερα στην πολιτική μας σκηνή και θα αηδιάσετε με το ψέμα, τις κολοτούμπες και την αλαζονεία των παλαιοπολιτικών μας που θεωρούν τον ψηφοφόρο βλάκα. (Ίσως και δικαίως.  Οι επόμενες εκλογές θα δείξουν !)

Για την μετάφραση, Λίνος Κουντουράς

Σχετικά άρθρα

Ετικέτες

Μοιραστείτε το

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*