Ατυχήματα

1 Μαρ 2017 από

Ατυχήματα

Πέραν της κακής σήμανσης σε σημαντικό αριθμό των επαρχιακών δρόμων, της έλλειψης ανακλαστήρων σε στροφές, της μη σωστής γραμμογράφησης στους περισσότερους δρόμους κλπ, το οδικό δίκτυο της Πατρίδας μας χαρακτηρίζεται από τις πάμπολλες λακκούβες, που ο καθένας μας καθημερινά διαπιστώνει να υπάρχουν σε όλους τους δρόμους.  Κεντρικούς, περιφερειακούς, δημοτικούς, ακόμα και ταχείας κυκλοφορίας.

Αιτία της ύπαρξής τους, είναι η πολύ πρόχειρη κατασκευή των δρόμων, σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές, τα υπερφορτωμένα φορτηγά που κινούνται με βάρη σημαντικά μεγαλύτερα του επιτρεπτού ανά άξονα (αφού ελάχιστοι είναι οι σχετικοί έλεγχοι, σε σχέση πχ με αυτούς που γίνονται στη Δυτική Γερμανία) και η πλημμελής συντήρηση των δρόμων.

Οι λακκούβες διατηρούνται διευρυνόμενες επί μήνες, λόγω των διαδικασιών που ισχύουν, αλλά και λόγω των πολλαπλών αρμοδιοτήτων.  Ακόμα και μέσα σε έναν Δήμο, συχνά ο ένας δρόμος ανήκει στην δική του αρμοδιότητά, ενώ ο διπλανός σε αρμοδιότητα κάποιου υπουργείου (Μεταφορών ή Δημοσίων Έργων).

Αλλά και οι διαδικασίες επισκευής είναι χρονοβόρες. Πρέπει να αναζητηθεί κάθε φορά, με μειοδοτικό διαγωνισμό, εργολάβος, οπότε απαιτείται και ένας μεγάλος αριθμός σημείων προς επισκευή, ώστε να αξίζει η όλη διαδικασία και να έχει ο εργολάβος έναν αξιόλογο όγκο δουλειάς και κέρδους. 

Έτσι καθημερινά πέφτουν μεγάλοι αριθμοί αυτοκινήτων σε άπειρες λακκούβες με αρνητικές επιπτώσεις.  Υπολογίσαμε σε μία πρόχειρη έρευνα που κάναμε στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης (στον Κηφισό) ότι σε μία συγκεκριμένη τότε λακκούβα έπεφταν γύρω στα 15.500 οχήματα σε ένα 24ωρο και εκατοντάδες χιλιάδες στο διάστημα έως την επισκευή του σημείου.  Στην συγκεκριμένη λακκούβα του Κηφισού πρέπει να έπεσαν σε αυτήν έως την επισκευή της γύρω στο 1 εκατομμύριο οχήματα.

Κατά την πρόσκρουση του τροχού στα κάθετα τοιχώματα της λακκούβας, κόβονται οι εσωτερικές ενισχύσεις των ελαστικών (τα λεγόμενα λινά) σε πολλά από αυτά τα αυτοκίνητα.   Η ζημιά σπάνια εμφανίζεται αμέσως ή σε χαμηλές ταχύτητες.   Αντιθέτως μεγαλώνει με την πάροδο των διανυομένων χιλιομέτρων και κάποια στιγμή, σε υψηλές ταχύτητες, οπότε η θερμική επιβάρυνση και η καταπόνηση της δομής του ελαστικού είναι ακραίες, το ελαστικό «κλατάρει», με αποτέλεσμα να χάνεται ο έλεγχος του αυτοκινήτου. Στις καλύτερες περιπτώσεις το όχημα συγκρούεται στη δεξιά πλευρά του δρόμου, στις χειρότερες όμως εισέρχεται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούεται, με κάποιο άλλο όχημα, με το άθροισμα των δύο ταχυτήτων, σκορπίζοντας τον θάνατο.   Η τροχαία που θα κληθεί στο δυστύχημα, θα καταγράψει ως αιτία την απώλεια ελέγχου … «λόγω υπερβολικής ταχύτητας».

Σε πολλές αναφορές μου σε αρμόδιους δημόσιους φορείς (πχ. στις 18.2.2011 !!) έχω επανειλημμένα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, προτείνει, να έχει ο κάθε Δήμος ένα φορτηγό με άσφαλτο και δύο εργάτες, το οποίο θα περιφέρεται στους δρόμους και θα επισκευάζει άμεσα την κάθε λακκούβα που θα επισημαίνει. Το ίδιο και τις Εθνικές Οδούς, με ευθύνη πλέον των αρμόδιων υπουργείων. 

Ας μην υπάρχουν γι’ αυτό το τόσο ζωτικό θέμα δημοπρασίες και μειοδοτικοί διαγωνισμοί και ας είναι αυτό και μόνο το κενό διαφάνειας των κρατικών μας υπεργολαβιών.  Ας σκεφτούμε τον συνάνθρωπό μας και τις οικογένειες που κινδυνεύουν καθημερινά και ας θέσουμε την εξασφάλιση της ζωής τους για μια φορά πάνω από τις  συνηθισμένες χρονοβόρες διαδικασίες της Δημόσιας Διοίκησής μας.

Πρόσφατα  σε ένα τρομαχτικό τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας (στις 25.2.2017) μια Porsche έπεσε με τρομαχτική ταχύτητα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο και έχασαν τη ζωή τους δύο νεαρά παιδιά μια μητέρα και ένα τρίχρονο παιδάκι μέσα σε μια κόλαση φωτιάς.  Ποιος ξέρει αν τα ταλαιπωρημένα από λακκούβες ελαστικά της Porsche δεν υπήρξαν η αιτία και αυτού του δυστυχήματος που βύθισε στο πένθος τρείς οικογένειες !

Σημειώνω δε ότι στη Γερμανία όπου ασχέτως του πως φέρονται προς τους έξω (ιδιαίτερα προς όσους θεωρούν ανίκανους και ασυνεπείς όπως εμάς) ισχύουν άλλα.  Εκεί ο Λαός είναι ενιαίος και χωρίς αντιπαλότητες σε όσα αφορούν το κράτος τους προς τους ξένους, απαιτεί την αποτελεσματικότητα των ενεργειών του κράτους και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε όσα αφορούν την ασφάλεια των πολιτών.  Εκεί λοιπόν ως προς τις λακκούβες ισχύουν τα εξής:  Κάθε Κρατίδιο με ανακοινώσεις στις εφημερίδες και στο Internet αναφέρει ότι … «ελέγχουμε σε καθημερινή βάση την κατάσταση των δρόμων μας, όμως αν εσείς παρ’ όλα αυτά δείτε μια λακκούβα, ενημερώστε μας στο τηλ. … και σε μία μέρα θα έχει επισκευαστεί.» 

Σε εμάς αντιθέτως η Δημόσια Διοίκηση, αντί να επιδιορθώνει τις λακκούβες στους δρόμους με το ελάχιστο δυνατό κόστος, καθυστερεί επί μήνες, οπότε και η ζημιά του δρόμου μεγαλώνει και χιλιάδες ελαστικά αχρηστεύονται με αποτέλεσμα τα τραγικά ατυχήματα με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις για το ίδιο Κράτος. 

Λίνος Κουντουράς

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*