Βιώσιμη ηλεκτροκίνηση.

8 Ιούν 2017 από

Βιώσιμη ηλεκτροκίνηση.

Οι μελλοντικές μετακινήσεις στις πόλεις του μέλλοντος θα απέχουν παρασάγγας από αυτές που έχουμε συνηθίσει στις μέρες μας.  Αυτό θα προκύψει λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στους τομείς της Πληροφορικής αλλά και των Αυτοκινήτων που θα χρησιμοποιούν για την κίνησή τους εντελώς νέα ενεργειακά (καύσιμα).  Επίσης οι κυβερνήσεις πολλών κρατών σε παγκόσμιο επίπεδο νομοθετούν και δίδουν κίνητρα στις Αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και στους πολίτες να στραφούν προς τις πράσινες πηγές ενέργειας για να μετακινούνται κυρίως εντός των πόλεων.   Υπογράφονται τέλος αυστηρά πρωτόκολλα και προδιαγραφές εκπεμπόμενων ρύπων και σωματιδίων τόσο σε μεταφορικά μέσα, όσο και στις ίδιες τις πόλεις και τις βιομηχανίες, που περιορίζουν σημαντικά τη χρήση των Ντηζελοκινητήρων.

                Αυτά σηματοδοτούν μια σειρά από  πολλά πράγματα:

  • Θα αλλάξει ριζικά ο τρόπος ατομικής μετακίνησης στην καθημερινότητα.
  • Θα γίνετε ολοένα και πιο κοινόχρηστο το όχημα μετακίνησης.
  • Θα υπάρχει ποικιλία τόσο των προσωπικών μέσων μεταφοράς όσο και των κοινόχρηστων.
  • Θα αυξάνεται το ποσοστό αυτόνομων οχημάτων σε προκαθορισμένους διαδρόμους κατεύθυνσης.
  • Αυξάνεται ήδη στις μέρες μας η διαθεσιμότητα δημοτικών μέσων μετακίνησης σε πολλές πόλεις του κόσμου από Δήμους και Κοινότητες.
  • Αυξάνεται στο μάξιμουμ ο ανταγωνισμός αλλά και ο αριθμός καινοτομιών και προϊόντων από ερευνητικά κέντρα, οργανισμούς, βιομηχανίες και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

City traffic of the Future.

Τύποι και κατηγορίες προσωπικών οχημάτων γειτονιάς.

Οι κατηγορίες οχημάτων που ενσωματώνονται σιγά σιγά  στις νέες κυκλοφοριακές απαιτήσεις σε πολλές χώρες του πλανήτη,  ποικίλουν και είναι σε πάρα πολλές παραλλαγές.   Όπως ένα πλήθος σύγχρονων πατινιών με ηλεκτροκινητήρα, με δύο, τρείς και τέσσερις τροχούς και διαφόρων διαστάσεων, καθώς επίσης και ποδηλάτων είτε ποδοκίνητων είτε ηλεκτροκίνητα η συνδυασμούς αυτών.   Τα ηλεκτρικά scooter επίσης έχουν αυξημένη διάδοση και ποικιλίες με δύο, και τρεις τροχούς κυρίως. Οι στατιστικές τα καταγράφουν σαν το πιο διαδεδομένο προσωπικό μέσο μετακίνησης στην πόλη, συχνά  κοινόχρηστο. Ένα πολλά  υποσχόμενο μεταφορικό μέσο είναι και το Cargo Bike. Ένα  ποδήλατο που εκτελεί μεταφορικό έργο, είτε σαν όχημα courier,  delivery κλπ.

Η αμέσως επόμενη αναδυόμενη  κατηγορία είναι αυτή των επονομαζόμενων οχημάτων γειτονιάς Ultra light Vehicle, Quadricycle.  Είναι  οχήματα  με τρείς ή τέσσερις τροχούς και είναι  ως επί το πλείστον ηλεκτροκίνητα.    Τα οχήματα αυτά έχουν εξελιχθεί πολύ τα τελευταία 10 χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο και τα συναντάς στην Αμερικανική Ήπειρο στην Ευρώπη έως έως και την Ασία, Ινδία, Αυστραλία κλπ. Αυτή η κατηγορία πιστεύεται ότι θα ( εκδιώξει) μαζί με τα αυτόνομα TAXI και Buses, τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα από τον αστικό ιστό των πόλεων και μεγαλουπόλεων του πλανήτη. Ας δούμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα ατομικών αστικών οικολογικών οχημάτων διαφόρων κατηγοριών:

coms-TOYOTA-byside

Παρ΄ όλα αυτά οι ερωτήσεις και οι προβληματισμοί είναι διάχυτοι  σε όλο τον κόσμο και αφορούν την δυνατότητα η όχι σημαντικής διείσδυσης των πράσινων μεταφορών σε όλες τις πόλεις της Γης.                     

Ένα ερώτημα που τίθεται είναι αυτό των Μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών, που θα χάσουν ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του  κέρδους από τα προϊόντα τους σε όλο τον πλανήτη.   Αλλά και τα κράτη θα χάσουν  με την σειρά τους ένα πολύ σημαντικό μερίδιο κέρδους από την φορολογία των καυσίμων και όχι μόνο.   Άλλος μεγάλος προβληματισμός αφορά τη μετατόπιση των ρύπων από τις πόλεις στις επαρχίες, όπου συχνά εδρεύουν τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.    

Ωστόσο υπάρχουν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα που στηρίζονται  σε επιστημονικές έρευνες,  μελέτες και forum για τις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις όλων των ειδών των ενεργειακών καυσίμων, για τον πλανήτη, καθώς και για τα  κράτη ή  τους πολίτες.

Οι δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή, οι τεχνολογικές εναλλακτικές μέθοδοι παραγωγής ενέργειας, ΑΠΕ, κτλ.  οι αυστηρές νομοθεσίες και  προδιαγραφές για την ρύπανση από τις βιομηχανίες, κά. αποτελούν ένα κεντροβαρές κίνητρο μηχανισμών μείωσης των εκπεμπόμενων ρύπων, τόσο από τα αυτοκίνητα όσο  και από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.

Οι Πετρελαιοβιομηχανίες είδη έχουν  στραφεί και σε άλλες πηγές ενέργειας πέραν των υδρογονανθράκων, με ότι αυτό συνεπάγεται, οι αυτοκινητοβιομηχανίες στρέφονται είδη τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων που δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον, με πληθώρα μοντέλων, που κινούνται με  εναλλακτικά καύσιμα, όπως η ηλεκτροκίνηση η υγραεριοκίνηση, το φυσικό αέριο, ακόμη και το υδρογόνου, ενώ το τελευταίο θεωρείται μάλιστα το τελειότερο καθαρό καύσιμο όχι μονάχα για την αυτοκίνηση αλλά και για άλλες χρήσεις.

 

 

 

 

 

 

Η Καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των πολιτών σε κάθε χώρα θα είναι τεράστιας ζωτικής και οικονομικής σημασίας, αφού σήμερα το κόστος υγείας είναι δυσθεώρητο και καταστροφικό για τους προϋπολογισμούς των περισσότερων κρατών.   Με την παραδοχή μάλιστα ότι το 2050 το 70% με 80%  του πληθυσμού της γης θα ζει στις μεγαλουπόλεις όλου του πλανήτη, οι ενστάσεις και οι όποιοι ενδοιασμοί μας πρέπει να εκλείψουν ως προς την κατεύθυνση της βιώσιμης πράσινης μετακίνησης στις πόλεις.   Πρέπει επομένως να δεχτούμε ότι τα παραπάνω αποτελούν  πλέον μονόδρομο, καθοριστικό για το μέλλον των επόμενων γενιών όλης  της  Γης.

Η αστική λοιπόν μετακίνηση στις πόλεις με πολυάριθμα οικολογικά μέσα μαζικής μεταφοράς, με ατομικά οικολογικά μεταφορικά μέσα,   που θα ξεκινούν  από το βασικό  περπάτημα, τα πατίνια, τα ποδήλατα, τα ηλεκτρικά scooter, τα οχήματα γειτονιάς, και στο αιγίς μέλλον με τα αυτόνομα (autonomus) οχήματα, θα εκδιώξουν δια παντός τα ενεργοβόρα και ρυπογόνα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα οχήματα που κατακλύζουν τους δρόμους των πόλεων.

Ηλίας  Σελέκος

  • Ο Ηλίας Σελέκος είναι Βιομηχανικός Σχεδιαστής και Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων ( ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο)
  • Έχει βραβευτεί κατά καιρούς από την πολιτεία και την βιομηχανία για τις σχεδιαστικές προτάσεις του στην κατασκευή και παραγωγή οικολογικών μέσων μεταφοράς κο.
  • Από το 2014 με μία ομάδα εργασίας ασχολείται με την μελέτη, κατασκευή και παραγωγή δύο οικολογικών οχημάτων, ενός ηλεκτρικού τετράτροχου διθέσιου  ποδηλάτου  και ενός ηλεκτρικού τετράτροχου τριθέσιου οχήματος γειτονιάς για αστικές μετακινήσεις.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΡΥΠΩΝ-1994

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*