Δια πυρός – Ceramic’s Studio.

5 Νοέ 2013 από

DSC02128XΔια πυρός – Εργαστήριο Κεραμικής.

 Η Μυτιλήνη, όπως τη λέμε (η Λέσβος επίσημα) πάντα μας εντυπωσίαζε με την πληθώρα των δασκάλων που καταγόταν από εκεί, των ποιητών της, των μυθιστοριογράφων, των συγγραφέων, των ζωγράφων και γενικότερα των καλλιτεχνών της.  Τα ποσοστά των πνευματικών αυτών ανθρώπων ως προς τον   πληθυσμό της είναι μοναδικά, ακόμα και σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν είναι επίσης λίγοι αυτοί, που έχοντας κάποιους μικρούς ή μεγαλύτερους δεσμούς με το νησί, εγκαταλείπουν την Αθήνα και εγκαθίστανται μόνιμα σε αυτό.

Μια τέτοια περίπτωση αποτελούν και οι δύο κεραμίστες, που μερικά χρόνια πριν εγκατέστησαν στον Πλακάδο Γέρας το αξιολογότατο εργαστήριο τους.

Σε αυτό δημιουργούν τα εικαστικά κεραμικά τους, που παραπέμπουν περισσότερο σε καλλιτεχνήματα γλυπτικής παρά σε χρηστικά αντικείμενα.  Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος τους: Η εικαστική προσέγγιση των δημιουργημάτων τους.

Ξεκίνησαν με το κτήριο στο οποίο στεγάζονται.  Ένα πέτρινο παραδοσιακό κτίσμα, στολίδι σήμερα της περιοχής (φωτο 1), το οποίο αναπαλαίωσαν και στόλισαν εξωτερικά θαυμάσια με λίγα έργα τους (φωτο 2) στον αύλιο χώρο. Δεν ξέχασαν και την παραδοσιακή «υποχρέωση» για ένα κηπάκι με άνθη, αλλά και με κηπευτικά.  Καλλιεργούν λοιπόν και τα λαχανικά τους, παράλληλα με την κυρίως ασχολία τους.    

Το εργαστήριό τους στο ισόγειο, μυρίζει δουλειά και είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα βοηθητικά όργανα και έναν δεύτερο φούρνο, πρόσφατο απόκτημά τους.

Το υπόλοιπο κτήριο λειτουργεί ως έκθεση και εκεί θα βρει ο επισκέπτης πάμπολλα μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα δημιουργήματα.

 Για τα έργα αυτά των δύο καλλιτεχνών δεν θα πω τίποτε άλλο. Τα λίγα που απεικονίζονται εδώ μιλάνε και μόνα τους.

Το μέρος μόνο πέφτει λίγο μακριά για να στείλουμε όλους τους Αθηναίους στην μόνιμη έκθεσή της … Δια πυρός κεραμικής, αν και θα τους συμβουλεύαμε απερίφραστα να συντονίσουν διακοπές, μπάνια και πολιτισμό, ως έναν συνδυασμό που διανθίζει ευχάριστα την άχαρη μνημονιακή ζωή της πρωτεύουσας. Ευχόμαστε στους δυο φίλους … «πύρηνες» επιτυχίες σε κάθε τους προσπάθεια.

Λ.Κ.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*