Επικίνδυνες λακκούβες

24 Ιούλ 2019 από

Επικίνδυνες λακκούβες στους δρόμους.

Κατεβαίνοντας προς Πειραιά και ανεβαίνοντας αργότερα προς τη Φιλαδέλφεια, διαπίστωσα ότι εδώ και μήνες αυτή η Εθνική μας Οδός (όπως και πολλοί άλλοι δρόμοι) είναι γεμάτη λακκούβες.  Λακκούβες επικίνδυνες για τα ελαστικά, αφού με την ταχύτητα που κινούνται τα οχήματα σε αυτόν τον αυτοκινητόδρομο, οι ζημιές στα ελαστικά είναι αναπόφευκτες και οι μετέπειτα κίνδυνοι μεγάλοι.  Αυτό επειδή  κόβονται με τον καιρό τα λεγόμενα λινά των ελαστικών και σε κάποια στροφή με υψηλή ταχύτητα, το λάστιχο που βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά της στροφής “κλατάρει” και το αυτοκίνητο φεύγει από τον δρόμο.  Ο κίνδυνος ενός τραγικού τροχαίου ατυχήματος είναι έτσι μεγάλος.

Ωστόσο για να αποφασίσει σε εμάς η αρμόδια υπηρεσία να κινητοποιηθεί προς επισκευή μιάς λακκούβας, πρέπει κατ’ αρχήν να είναι πολλές (επομένως αναμένουν την σημαντική αύξησή τους) γιατί τότε μόνο ξεκινάει η ακόλουθη συγκεκριμένη διαδικασία.  Πρώτα πρέπει να ενημερωθεί η αρμόδια υπηρεσία. Αυτή θα στείλει εν ευθέτω χρόνω, κάποιον για να ελέγξει το δρόμο και να αποφανθεί για το μέγεθος και το επείγον ή όχι του προβλήματος. Στη συνέχεια αποφασίζεται η επισκευή.  Μετά βγαίνει ένας προϋπολογισμός.  Εγκρίνεται η δαπάνη. Ακολουθεί η σύνταξη των όρων διαγωνισμού για την ανάθεση του Έργου. Ύστερα δημοσιεύεται διαγωνισμός προς εξεύρεση εργολάβου.  Επιλέγεται ο μειοδότης και υπογράφει σύμβαση έργου με τον μειοδότη εργολάβο, ενώ καθορίζεται και το χρονικό περιθώριο εκτέλεσης του έργου (το οποίο καθυστερεί επίτηδες, για πονηρούς λόγους αύξησης του τιμήματος).  Κάποτε ξεκινάει και η επισκευή, που συνήθως γίνεται πρόχειρα, ώστε κάποιους  μήνες μετά να εμφανίζονται νέα προβλήματα.  Εν τω μεταξύ, έχουν ανοίξει και άλλες τρύπες, που όμως θα αποτελέσουν αντικείμενο επόμενου διαγωνισμού.

Το ότι με την διαδικασία αυτή κινδυνεύουν, τραυματίζονται ή και σκοτώνονται  πολίτες δεν συγκινεί κανέναν αρμόδιο. 

Η δυνατότητα να υπάρχει ένα φορτηγό με πίσσα και δύο εργάτες, που να τριγυρίζει στους δρόμους και να κλείνει επί τόπου κάθε λακκούβα που θα βλέπουν, δεν περνάει από το μυαλό των αρμοδίων, παρόλο το ότι έτσι και ο χρόνος αποκατάστασης θα ήταν άμεσος, αλλά και το μέγεθος της εκάστοτε ζημιάς πολύ περιορισμένο. Σημαντικότερα προφανώς για την Εξουσία είναι οι νομότυπες διαδικασίες και η κατανομή των έργων μεταξύ των εργολάβων.  Η ζωή των πολιτών βρίσκεται μάλλον σε δευτερεύουσα προτεραιότητα.

Αλλού βέβαια λειτουργούν αλλιώς.  Διάβασα δηλαδή σε παλαιότερο φύλλο της Γερμανικής εφημερίδας Nürtinger – Wendlinger Zeitung, που εκδίδεται στην περιοχή της Στουτγάρδης:

«Αν μας ενημερώσετε για λακκούβες στο οδόστρωμα ή για καπάκια υπονόμων που θορυβούν (εννοούν όταν περνούν από επάνω τους αυτοκίνητα) θα τα επισκευάσουμε την επόμενη μέρα».  Και αναφέρει το τηλέφωνο και το Mail της αρμόδιας υπηρεσίας για τις λακκούβες. [Servicetelefon Schlaglöcher (δηλαδή τρύπες δρόμων): 0711 / 216 – 93220  E-Mail: service.tiefbauamt@stuttgart.de]

Έτσι θα λειτουργεί η αρμόδια υπηρεσία και σε εμάς, αμέσως μόλις … γίνουμε Κράτος, που με τη νέα Κυβέρνηση ελπίζουμε να γίνουμε σύντομα και μάλιστα ένα κράτος που θα λειτουργεί ανεξάρτητα με τις εκάστοτε πολιτικές σκοπιμότητες της στιγμής.  Με κόμματα που θα αποφασίζουν ενωμένα, όταν πρόκειται για το κοινό συμφέρον όλων μας, τόσο στην εξωτερική πολιτική, όσο και σε θέματα λειτουργικότητας του κράτους μας. Καλό Κράτος λοιπόν.

Σχετικά άρθρα

Μοιραστείτε το

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*