Επιστολή προς τον Δήμαρχο

29 Οκτ 2014 από

DSC05156ΑΑ

Διευκόλυνση κυκλοφορίας

Προς τον Δήμαρχο Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας κ. Άρη Βασιλόπουλο

Κύριε Βασιλόπουλε,
Πέντε χρόνια έχετε μπροστά σας για να διαμορφώσετε διαφορετικά τον Δήμο μας και να εξαλείψετε όλα τα άπειρα στραβά των παλαιών Δημοτικών Αρχόντων, πολλοί εκ των οποίων ευτυχώς δεν έχουν επανεκλεγεί. Ο δρόμος επομένως είναι ανοικτός για νέες έξυπνες δικές σας λύσεις.
Γνωρίζουμε όλοι πόσο δύσκολα είναι τα οικονομικά του Δήμου και πόσο χρόνο θα απαιτεί από εσάς η εξεύρεση χρημάτων για νέες δραστηριότητες. Όμως υπάρχουν και πάρα πολλά μικροπράγματα που μπορούν να γίνουν άμεσα και χωρίς πολύ κόπο και χρήμα. Αυτά συνήθως οι Δήμαρχοι τα βάζουν σε δεύτερη μοίρα εξαντλώντας όλες τις δραστηριότητές τους στα καθημερινά, ώσπου τελικά ξεχνιούνται.
Μην περιμένετε λοιπόν να λύσετε το οικονομικό πριν ασχοληθείτε με άλλα θέματα. Αυτό δεν θα λυθεί ποτέ με τη σημερινή πολιτική κατάσταση. Αρχίστε λοιπόν τώρα τις βελτιώσεις, πριν σας εξουθενώσει η καθημερινότητα.
Γνωρίζουμε επίσης τις γελοίες δυσκολίες που η Ελληνική πραγματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης ορθώνει απέναντι σε κάθε ασυνήθιστη πρωτοβουλία.
Εδώ χρειάζεται «τσαμπουκάς» και αποφασιστικότητα για να υπερπηδήσετε τα εμπόδια, που θα σας προβάλλουν συνεχώς.
Στη συνέχεια θα αναφερθώ σε μερικά στραβά των προηγουμένων Δημάρχων.

– Ο κάθε Δήμαρχος έσπευδε να φτιάξει νέα σιντριβάνια (που συνήθως είναι εγκαταλελειμμένα, εστίες ρύπανσης ή εκκολαπτήρια κουνουπιών, νέους φανοστάτες, νέες πινακίδες οδών, βγάζοντας τα παλιά για να τοποθετήσει τα καινούργια. Άλλη κατάρα αποτελούν και τα κάγκελα στα πεζοδρόμια ή τα τοιχαλάκια με τα άπειρα τουβλάκια, ακόμα και εκεί που όχι μόνο δεν χρειάζονται, αλλά και εμποδίζουν.
ΠΡΟΤΑΣΗ: Αποφύγετε λοιπόν τα παραπάνω, γιατί έστω και αδίκως, οδηγούν σε κακές σκέψεις διαπλοκής τους Δημότες.

– Στην Πλατεία Πατριάρχου η προπροηγούμενη Δημοτική Αρχή θεώρησε καλό να καταργήσει τα πεζοδρόμια, που παραδοσιακά βρίσκονταν στις παρυφές των οδοστρωμάτων, να βάλει αντ’ αυτών γκαζόν, που απαιτεί ποτίσματα και σε μικρό διάστημα έχει καταστραφεί. Έτσι οι δημότες είναι υποχρεωμένοι να περνούν από τα ενδότερα του πεζόδρομου, τα οποία συνήθως είναι κατειλημμένα από τα πέριξ καφενεία. Γι’ αυτό ο κόσμος πολύ συχνά περνάει από το οδόστρωμα μη έχοντας άλλη εύκολη διάβαση.
– Στη συνέχεια η προηγούμενη τώρα Δήμαρχος … «βελτίωσε» την κατάσταση, τοποθετώντας ξύλινα κάγκελα στις πρασινάδες για να μην τις τσαλαπατούν οι περαστικοί, που δεν ήξεραν από πού να περάσουν. (και αυτά τα ξύλινα κάγκελα καλό θα ήταν να τα αποφύγετε, γιατί οι ξυλοκατασκευές αποτελούν, μετά τα σιδερένια, την νέα επιλογή των Δημάρχων, τις οίδε γιατί).
– Η Δήμαρχος αυτή είχε και άλλη μία θαυμάσια ιδέα. Για να μην σταματούν τα αυτοκίνητα δίπλα στα πεζοδρόμια της Πλατείας Πατριάρχου, έβαλε πλαστικά κολωνάκια ένα μέτρο μπροστά από τα ρείθρα. Τώρα τα αυτοκίνητα σταματούν μπροστά και από τα κολωνάκια κλείνοντας ακόμα περισσότερο την διέλευση των αυτοκινήτων. Αυτόν τον σύμβουλό της που την έπεισε για αυτή τη βλακεία, πρέπει να τον απομακρύνετε από κοντά σας πάση θυσία. Είναι βλαπτικός για όλους: ιθύνοντες και Δημότες. Άσε που εκτός του ότι τα πατάνε μετά από λίγο τα οχήματα, αλλά και αυτά τα κολωνάκια έχουν γίνει «μόδα» των απανταχού Δημάρχων, με ότι αυτό σημαίνει.
ΠΡΟΤΑΣΗ: Αλλάξτε άμεσα τα κακώς κείμενα στην Πλατεία Πατριάρχου και πέραν των παραπάνω δεν την ξαναονομάζετε με το παραπάνω όνομα, γιατί ως Ελευθερίου Βενιζέλου, όπως μετονομάστηκε (γιατί άραγε;;) δεν την ξέρει κανένας πλην των τότε Δημοτικών Συμβούλων. Αποτελεί δε μεγάλη γελοιότητα, να αναφέρεται από τα μεγάφωνα του τρόλεϊ η Πλατεία ως Πατριάρχου και οι πινακίδες να την γράφουν ως Ελ. Βενιζέλου!

– Στο parking του παλαιού στρατιωτικού εργοστασίου είδαμε σταθερές πινακίδες με απαγόρευση της στάθμευσης. Αν είναι δυνατόν να απαγορεύεται η στάθμευση στο μοναδικό δημοτικό χώρο parking της Χαλκηδόνας, όταν πολλοί άλλοι δήμοι δημιουργούν, με κόστος, νέους χώρους στάθμευσης για τους δημότες τους. Άσε που παλαιότερα υπήρχε και αλυσίδα για να εμποδίζεται η είσοδος στο εν λόγω parking, την οποία μόνο μετά από πολλούς μήνες και διαμαρτυρίες δέχτηκαν να απομακρύνουν.
– Τώρα στη λίμνη του Άλσους. Με απόφαση προηγούμενου Δημάρχου η λιμνούλα μας μετατράπηκε σε πισίνα με πλακάκια κλπ. Μετά τοποθετήθηκαν και προβολείς μέσα στο νερό και εκδιώχτηκε ότι ζωντανό ζούσε σε αυτήν. Απαιτούνται πλέον τόνοι χημικών με τεράστιο κόστος, απαραίτητοι τώρα, ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη μικροοργανισμών και στη συνέχεια με το εμπλουτισμένο με χημικά νερό ποτίζονταν τα δέντρα του Άλσους, με τα αναμενόμενα καταστρεπτικά αποτελέσματα. Η κα Καπετάνου, αντιδήμαρχος σε μετέπειτα Δημοτικό Συμβούλιο, κάλεσε το Τεχνικό Επιμελητήριο για πραγματογνωμοσύνη, όμως το όλο θέμα, παρ’ όλο το κόστος, μπήκε στο αρχείο. Αναζητήστε αυτήν την πραγματογνωμοσύνη πριν αποφασίσετε ο.τιδήποτε σχετικά με το Άλσος.
ΠΡΟΤΑΣΗ: Κάντε τη Λίμνη πισίνα. Τα περισσότερα δεδομένα υπάρχουν ήδη. Σκεφτείτε πόσο κόσμο θα προσελκύσει ένας χώρος μπάνιου, δεδομένου του ότι η Φιλαδέλφεια βρίσκεται πολύ μακριά από τη θάλασσα, του ότι γύρω της υπάρχει γκαζόν και πολλά δέντρα, δυνατότητες άσκησης και δίπλα εστιατόριο, αλλά και άλλα χρήσιμα κτίσματα.
– Στο κτίσμα της Renault τώρα, που το κατάντησαν κατεδαφιστέο ερείπιο. Έχουν διαλύσει τα πάντα, έχουν αρπάξει σίδερα και αλουμίνια και δεν φρόντισε να το διεκδικήσει σοβαρά κανένας από τους πρώην Δημάρχους. Γιατί άραγε; Γεγονός πάντως είναι ότι σε όσους το πάρουν μετά από τη δική μας αδιαφορία θα εκχωρηθεί μια τεράστια περιουσία. Πόσο άραγε αξίζει λοιπόν μια τέτοια απαξίωση;
– ΠΡΟΤΑΣΗ: Βάλτε κάποιον έμπιστό σας δικηγόρο ή συνεργάτη να ασχοληθεί άμεσα και αποκλειστικά με το θέμα αυτό, με αμοιβή ένα σημαντικό ποσοστό από το κέρδος του Δήμου.

Ας δούμε τώρα τι άλλο θα μπορούσε να γίνει που θα ευκόλυνε τη ζωή μας.

1. Με κανέναν τρόπο να μην γίνει αποδεκτός ο οποιοσδήποτε νόμος θα άλλαζε το σημερινό καθεστώς του Άλσους. Όλοι Χαλκηδονιώτες και Φιλαδελφιώτες ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε θιασώτες και οπαδοί της ΑΕΚ. Αν όμως κάποιος επιχειρηματίας θέλει να μετατρέψει την παραδοσιακή Ομάδα μας σε επιχείρησή του, καλώς να το κάνει, όμως από δικούς του πόρους. Όχι με δικές μας θυσίες και χρήματα. Γι’ αυτό ούτε μέτρο του Άλσους σε … επενδυτές. Γιατί όταν αυτοί δεν θα υπάρχουν και θα έχουν ξεχαστεί, τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας θα θέλουν να υπάρχει το Άλσος τους. Ας μην τους το στερήσουμε για πρόσκαιρα συμφέροντα. Όσο για την Κυβέρνηση της μειοψηφίας που νομοθετεί πανικόβλητη, σε λίγο θα είναι παρελθόν, ας μην τους λαμβάνουμε τόσο πολύ υπ’ όψιν.

2. Ας βελτιώσει ο Δήμος μερικά κτίσματα που έχει στην κατοχή του και ας τα δώσει με κάποιο μηνιαίο μίσθωμα σε νέους Δημότες που εναγωνίως ψάχνουν για δουλειά. Έτσι και τα οικονομικά του Δήμου θα βελτιωθούν και η νεολαία μας θα βοηθηθεί. Όμως σε νέους δημότες μας και όχι σε επιχειρήσεις και … επενδυτές. Και μάλιστα όχι με ενοίκιο, που δημιουργεί προβλήματα στην αρχική περίοδο λειτουργίας, αλλά εν είδη ποσοστού εκ των εισπράξεων.
Τέτοια κτίσματα είναι πολλά: Ο Κένταυρος, το διαλυμένο της Νέας Χαλκηδόνας στη Δεκελείας (λεφτά υπάρχουν φαίνεται, γιατί να εισπράττουμε ενοίκια;). Υπάρχουν όμως και άλλα επί δεκαετίες σε αχρηστία, όπως ένα στο μπασκετάκι στην Απομάχων, στην Στρατ. Μακρυγιάννη, κοντά στον Άγιο Κοσμά, τα ξύλινα περίπτερα του Άλσους και άλλα που ίσως να μην γνωρίζω.

DSC00499

Ακίνητα τα λεωφορεία

3. Τα ακριβά αγορασμένα λεωφορειάκια του Δήμου στέκονται αδρανή στο parking του Νεκροταφείου. Αν τα ενεργοποιήσετε και βάλετε ένα μικρό αντίτιμο για τους επιβάτες, και οι Δημότες θα εξυπηρετηθούν και το κόστος λειτουργίας τους θα καλυφθεί. Θα μπορούσαν να κινούνται από τα κεντρικά σημεία των δύο δήμων προς τον Ηλεκτρικό.

4. Απαιτείστε πυκνότερα δρομολόγια των τρόλεϊ και επιμείνετε να τερματίζει και το τρόλεϊ Νο 3 στο αμαξοστάσιο των Απομάχων. Θα εξυπηρετήσετε έτσι και τους δύσμοιρους κατοίκους των Εργατικών Πολυκατοικιών, που η νοοτροπία της τότε εποχής καταδίκασε ως άτομα base classe (χαμηλής κοινωνικής τάξης) να μένουν ανάμεσα στον κεντρικό δρόμο και τον αυτοκινητόδρομο, ώστε να μην έχουν ησυχία μέρα και νύχτα. Όσο για το Γ9, πολύ συχνά είναι τίγκα από κόσμο, γιατί εξυπηρετεί μια πολύ μεγάλη περιοχή. Δεν μπορεί να κυκλοφορεί συχνότερα και όχι κάθε 20 λεπτά;

5. Έχετε επίσης την υποχρέωση να προωθήσετε άμεσα για τους ανθρώπους αυτούς την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων στη αριστερή πλευρά της Εθνικής, ανεβαίνοντας προς Λαμία, που σχεδόν παντού αλλού υπάρχουν. Είναι από τα ελάχιστα σημεία που επί χρόνια καθυστερεί, ίσως λόγω επεμβάσεων των καταστημάτων του παράδρομου, που εσφαλμένα νομίζουν ότι αν δεν τους βλέπουν μέσα από τα τζάμια, όλα τα διερχόμενα από τον αυτοκινητόδρομο με 120 χλμ/ώρα αυτοκίνητα θα … βγουν από την Εθνική, θα γυρίσουν πίσω (από πού ένας Θεός το ξέρει) και θα σταματήσουν για να αγοράσουν! (προσοχή εγώ δεν μένω εκεί, ούτε τους γνωρίζω, ούτε έχω κάποιο συμφέρον. Απλά τους λυπάμαι).

6. Δημιουργήστε στο parking του παλαιού στρατιωτικού εργοστασίου, της Χαλκηδόνας κάθε αρχή του μήνα ένα παζάρι παλαιών αντικειμένων (second hand – έπιπλα, σκεύη, ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια κλπ) με ένα μικρό αντίτιμο (πχ 5 €) για τους εκθέτες. Διευκολύνετε έτσι τους Δημότες εκατέρωθεν, την ανακύκλωση και τις δημόσιες σχέσεις. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνεται σε άλλη ενδιάμεση ημερομηνία και στο οικόπεδο του ΟΣΚ όπου έχει εγκατασταθεί με ύφος καταληψία μια «παιδική Χαρά». Ούτε περίπατο δεν σε αφήνουν να κάνεις και σε απειλούν, ενώ εννοείται ότι δεν συζητείται το παρκάρισμα εκεί μέσα. Γιατί άραγε; Ποιος τους έδωσε τέτοια δικαιώματα; Αυτοί έχουν νοικιάσει συγκεκριμένο χώρο, όχι ολόκληρο. Αλλά και από ποιόν; Από τον ανύπαρκτο σήμερα ΟΣΚ; Αν ψαχτεί το θέμα αυτό ίσως και να μπορέσει ο χώρος να μεταβιβαστεί στον Δήμο. Ίσως βέβαια να στεναχωρεθούν έτσι κάποια συμφέροντα. Ποιος να ξέρει, αλλά και γιατί όχι;

7. Στις λακκούβες των δρόμων κόβονται τα λινά των ελαστικών των αυτοκινήτων, χωρίς αρχικά να γίνεται αντιληπτό και όταν αργότερα το όχημα αναπτύξει υψηλή ταχύτητα το λάστιχο κλατάρει και το αυτοκίνητο βγαίνει εκτός πορείας με τραγικές συνέπειες. Πιστεύω ότι η κάθε συνετή διοίκηση έχει ως πρωταρχική της υποχρέωση να προστατεύει τη ζωή των πολιτών. Η σημερινή διακυβέρνηση της χώρας μας βέβαια άλλα έχει στο μυαλό της. Γι’ αυτό προβλέπονται προϋπολογισμοί της εκάστοτε δαπάνης, διαγωνισμοί κλπ με αποτέλεσμα να μένουν οι λακκούβες επί μήνες ανοικτές και να αυξάνονται συνεχώς σε μέγεθος, ενώ καθημερινά πέφτουν μέσα χιλιάδες οχήματα.
ΠΡΟΤΑΣΗ: Βάλτε ένα φορτηγό του Δήμου ή έστω μισθωμένο, με άσφαλτο και δύο εργάτες να περιφέρεται στο δρόμο και να κλείνει άμεσα και επί τόπου την κάθε λακκούβα που θα εντοπίζει. Στην Γέρα Λέσβου η νέα Δημοτική Αρχή το έκανε από την 1η Σεπτεμβρίου, άρα είναι εφικτό.

9. Επί σειρά ετών αγωνίζομαι να πείσω την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, να επιτρέψει στους άστεγους που βλέπουμε να κοιμούνται με όλες τις πραμάτειές τους στα παγκάκια της γειτονιάς μας, συχνά μέσα στη βροχή. Καμία ανταπόκριση όμως στις παρακλήσεις μου για συμπαράσταση. Κάποια μάλιστα Δημοτική Σύμβουλος (που ευτυχώς δεν είναι πλέον) είχε πει ότι η ταλαιπωρία αυτή είναι στάση ζωής, γι’ αυτό δεν πρέπει να ασχολούμαστε και καλώς μένουν άστεγοι. Μόνο αν πάτε κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, σε μια από αυτές τις βροχερές μέρες, για να περάσετε τη νύχτα σας σε ένα παγκάκι δίπλα σε αυτές τις δύο άστεγες κυρίες, που είναι ίσως και στην ηλικία της Μητέρας σας, μόνο τότε θα καταλάβετε πόσο απάνθρωπο είναι να περνάμε δίπλα τους βολτάροντας και να κάνουμε ότι δεν τις βλέπουμε.
ΠΡΟΤΑΣΗ: Ας αφήσουμε τους άστεγους να μένουν με τα υπάρχοντά τους στα μικρά κτίσματα του υπό κατεδάφιση (εδώ και 4 χρόνια !!) Α΄ Δημοτικού, όπου πλην των άλλων υπάρχει και WC. Τι έχουμε να χάσουμε πλην της ικανοποίησης ότι … «Εμείς οι άλλοι δεν θα βρεθούμε ποτέ σε αυτή τη δυσχερή θέση». Αν και … «Ποτέ μην λες ποτέ»!

10. Βοηθήστε την Ισονομία των Δημοτών. Με επέμβασή σας στην Αστυνομία επιτρέψτε το parking στους πεζόδρομους ή απαγορεύστε το απόλυτα από όλους. Προτείνω το πρώτο. Στην Ελλάδα των ανίκανων κυβερνώντων Ισονομία δεν υπάρχει. Ας την εφαρμόσουμε εμείς εδώ. Γιατί δεν είναι δυνατόν όποιος εχθρεύεται κάποιον να καλεί το 100 να τον «γράψει» επειδή παρκάρει στον πεζόδρομο, ενώ σε όλους τους άλλους χώρους κάνουμε τα στραβά μάτια και γίνεται καθημερινά ο κακός χαμός από αυτοκίνητα. Ούτε είναι δυνατόν αυτός ο ένας που τον έγραψαν να φοβάται στο εξής να παρκάρει, εκεί που εκατοντάδες άλλοι παρκάρουν.

DSC04152

Άστεγες

11. Σας προτείνω τελειώνοντας να διορίσετε τον θεσμοθετημένο εδώ και χρόνια, αλλά ανεπιθύμητο από τους προηγούμενους Δημάρχους (για ευνόητους λόγους) συμπαραστάτη του Δημότη. Μάλλον θα σας βοηθήσει στο έργο σας, αντί να σας δυσχεράνει. Εκτός κι’ αν θέλετε να διευκολύνονται στα δίκαια αιτήματά τους μόνο όσοι έχουν … τα μέσα, πράγμα που δεν θέλω να πιστέψω.

Αν σας κούρασα, ζητώ συγνώμη, ίσως όμως βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία του Δήμου μας, που αν δεν ακολουθήσει τα συνήθη θα αναδειχθεί σύντομα ως ο καλύτερος της Ελλάδας.

Με εκτίμηση,    Λίνος Κουντουράς

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*