Ηλεκτρικά Λεωφορεία Volvo

13 Μάι 2015 από

Volvo-Electric-busΑΗλεκτρικά Λεωφορεία Volvo
Στην Σουηδία ξεκινάνε τα πρώτα τους δρομολόγια τα νέα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία μεταξύ Lindhoimen και Chalmers Johanneberg στο Γκέτεμποργκ, της εταιρείας Volvo. Πρόκειτε για τα τρία πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία, που μαζί με άλλα επτά Υβριδικά της ίδιας εταιρείας θα εκτελούν τα συγκεκριμένα δρομολόγια.
Τα Λεωφορεία αυτά εχουν αποθηκευμένες μπαταρίες σε ειδικά κουτιά και φορτίζονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στους τερματικούς σταθμούς των διαδρομών τους. Η ενεργειακή κατανάλωση αυτών των ηλεκτρικών λεωφορείων εκτιμάται από την Volvo ότι είναι περίπου 80% μικρότερο από τα αντίστοιχα πετρελαιοκίνητα.
«Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στην φάση των τελικών δοκιμών για να εξασφαλιστεί ότι όλα λειτουργούν σωστά στην καθημερινή κίνηση τους. Αυτό για εμάς είναι πολύ σημαντικό αλλά και ορόσημο στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στην ηλεκτροκίνηση των λεωφορείων μας. Η εύρυθμη και αθόρυβη λειτουργία τους συμβάλει τόσο στην ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος, όσο και στην μείωση των κλιματικών επιπτώσεων, ενώ τέλος και οι επιβάτες θα νοιώθουν ευχάριστα καθ’ολη την διαδρομή των λεωφορείων.» λέει χαρακτηριστικά ο Hakan Agnevall, πρόεδρος της Volvo Buses. Και συνεχίζει: «Ακούσαμε τις επιθυμίες των επιβατών και τις υποδείξεις τους, έτσι ώστε η πρόσβασή τους να είναι εύκολη μέσω ενός αρκετά μεγάλου ανοίγματος της θύρας επιβίβασης/αποβίβασης , ενώ το χαμηλό επίπεδο πάτωμα κάνει ευκολότερα τα πράγματα για μεγάλους ανθρώπους, παιδικά καροτσάκια ή αναπηρικά καροτσάκια.»
Στόχος των Σχεδιαστών της Volvo είναι να υπάρχει μία σύγχρονη και φιλόξενη ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του λεωφορείου, να είναι φωτεινό και ευάερο να υπάρχουν υποδοχές φόρτισης κινητών για τους επιβάτες και ενσωματωμένη σύνδεση Wi-Fi, κοκ.. Παρά το γεγονός ότι το λεωφορείο έχει μόλις 10,7 μέτρα μήκος (πάνω από ένα μέτρο μικρότερο από ένα συμβατικό λεωφορείο), μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 86 επιβάτες. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η θέση του οδηγού βρίσκεται αρκετά εμπρός και στο κέντρο του λεωφορείου.

SARAKAKIS-Volvo

SARAKAKIS-Volvo

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι οι αστικές μεταφορές του (άμεσου) μέλλοντος πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες και απαιτήσεις, τόσο του αστικού περιβάλλοντος, όσο και της οικολογικής μετακίνησης, με οσο το δυνατόν μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα. Οι νέες τεχνολογίες στα μέσα μεταφορών, είναι ηδη εμπορεύσιμες και δοκιμασμένες σε πολλές πόλεις του κόσμου. Η υιοθέτησή τους σε ένα τοπικό- ή υπερ-τοπικό στόλο δημόσιων συγκοινωνιών μονάχα οφέλη μπορεί να φέρει στους κατοίκους μιας πόλης, αλλά και στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη τους. Η πρόταση της Volvo (αλλά και άλλων κατασκευαστών) που είναι ρεαλιστική και πρακτική σε πολλά επίπεδα, πρέπει να αντιμετοπίζεται με δέουσα προσοχή και ενδιαφέρον από την πολιτεία και τους πολιτικούς οποιασδήποτε χώρας. Βασική προυπόθεση βέβαια είναι να υπάρχει και η απαιτούμενη ‘’υποδομή’’ ωστε να μπορεί να στηρίξει την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών, όπως στην περίπτωση του νέου αστικού ηλεκτροκίνητου λεωφορείου της Σουηδικής Volvo ή άλλης εταιρείας.
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΑΜΑΞΩΜΑΤΩΝ
Μπορεί να υπάρξει ενδεχόμενο συνέργειας κατασκευής ηλεκτρικών η υβριδικών λεωφορείων στον Ελλαδικό χώρο; Και από ποιές πιθανόν υπάρχουσες βιομηχανίες αμαξωμάτων;
Λίγα χρόνια πρίν την οικονομική κρίση στην Ελλάδα υπήρχαν δύο τρείς τουλάχιστον πολύ δυναμικές και παραγωγικές μονάδες κατασκευών η μετασκευών λεωφορείων,φορτηγών κλπ. Η μία ηταν η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων-ΕΛΒΟ στην ΒΙΠΕ της Σίνδου και η άλλη στην Λ.Αθηνών η Αφοι ΣΑΡΑΚΑΚΗ ΑΕΒΕΕ. Αυτές κυρίως οι δύο βιομηχανικές εταιρείες κατάφεραν να παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες αστικών και υπεραστικών λεωφορείων, χωρίς βέβαια να υπολοίπονται και άλλες όπως π.χ. η Σφακιανάκης ΑΒΕΕ κτλ. Είναι άλλωστε σημαντικό το γεγονός ότι η ΕΛΒΟ ανταποκρίθηκε με μεγάλη επιτυχία στην κατασκευή των Τρόλλευ, που παρήγγειλαν οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες μας και απέκτησε σημαντική τεχνογνωσία!

Ελληνικά Βαγόνια της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ

Ελληνικά Βαγόνια της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ

Αξίζει επίσης να αναφερθεί και η μεγάλη εμπειρία των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην κατασκευή βαγονιών της εταιρείας ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, πράγμα που σημαίνει ότι στην χώρα μας η δυνατότητα κατασκευής ηλεκτροκίνητων ή υβριδικών λεωφορείων πάσης φύσεως είναι σε τεχνολογικό επίπεδο εφικτή.
Σήμερα, που η ύφεση και η οικονομική κρίση χτυπά από άκρη σε άκρη την ελληνική κοινωνία, θα ήταν μεγάλη πρόκληση, αλλά και ευκαιρία συνάμα, να συμφωνήσουν οι δημιουργικές, επιχειρηματικές και πολιτικές δυνάμεις της χώρας, σε μία χάρτα αμοιβαίας συνεννόησης, πρωτοβουλιών και νομοθετικών πλαισίων, ώστε να τους δίδεται η δυνατότητα, να προχωρούν χωρίς προκαταλήψεις, εμπάθειες και γραφειοκρατίες σε κίνητρα, χρηματοδοτήσεις κλπ. που στόχο θα έχουν την διευκόλυνση της παραγωγής μεταφορικών μέσων νέων τεχνολογιών, απαραιτήτως συνδιαζόμενων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και οικολογικό αποτύπωμα, προάγοντας ταυτόχρονα και την Έρευνα ανάμεσα στα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και βιομηχανιών.

Sfakianakis

Οι συνέργειες τέλος μεταξύ βιομηχανιών από το εξωτερικό είναι μία μοναδική ευκαιρία, ώστε να καρπωθούν τα μέγιστα οι ελληνικές βιομηχανίες. Χαρακτηριστκό παράδειγμα η παρουσίαση, στην αρχή του άρθρου, του νέου ηλεκτρικού λεωφορείου της Σουηδικής Volvo, η οποία στο παρελθόν εχει συνεργαστεί με Ελληνικές βιομηχανίες αμαξωμάτων, οπότε να μία ευκαιρία που μπορεί να ανδράξουμε και να προχωρήσουμε σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, όπως είναι αυτής της Βιομηχανίας οχημάτων, αμαξωμάτων κοκ.
Οι καιροί ου μενετοί!
Ηλίας Χ.Σελέκος

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*