Ηλεκτροκίνηση για πάντα.

12 Μάι 2017 από

Ηλεκτρικό Chevrolet Bolt, Columbia, Maryland

Ηλεκτροκίνηση για πάντα.

Ακόμα και οι εταιρείες πετρελαίου αναγνωρίζουν πλέον ότι η ηλεκτροκίνηση έρχεται για να μείνει. Τώρα, ακόμα και οι εταιρείες πετρελαίου αναγνωρίζουν ότι αυτό το, κατά το παρελθόν, φουτουριστικό  όνειρο έχει μεταβληθεί ήδη σε πραγματικότητα. 

Όλοι οι ειδήμονες υποστηρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο στο εγγύς μέλλον για τις καθημερινές μετακινήσεις, αντικαθιστώντας βαθμιαία μεν αλλά με επιταχυνόμενο ρυθμό τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. 

Η Γαλλική εταιρεία πετρελαίου  Total SA, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, δημοσιοποίησε πρόσφατα τις προγνώσεις της  για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα για τις πωλήσεις των οποίων προβλέπει  αλματώδη αύξηση περί το τέλος της επόμενης δεκαετίας. 

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της “Total Chief Energy”  κ. Joel Couse είπε στο Bloomberg ότι, όπως η εταιρεία του εκτιμά, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αποτελούν το 15% έως 30% των συνολικών πωλήσεων νέων αυτοκινήτων περί το έτος 2030.

Επιπρόσθετα αυτής της πρόβλεψης, η Total πιστεύει ακόμα ότι η ζήτηση των καυσίμων, που έχουν βάση το πετρέλαιο,  θα αγγίξει τη μέγιστη  τιμή της επίσης περί το έτος 2030.

Η ζήτηση θα σταθεροποιηθεί στο επίπεδο αυτό για κάποιο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνεται, είπε ο κ. Couse. 

Η πρόβλεψη αυτή μοιάζει να είναι αισιόδοξη υπερβαίνοντας ακόμα και εκείνη του Bloomberg New Energy, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, θεωρηθείσα ως  μάλλον ενθουσιώδης.

Οι άλλες εταιρείες πετρελαίου συνεχίζουν να εργάζονται προσπαθώντας να προσδιορίσουν τις επιπτώσεις που θα υποστεί σε βάθος χρόνου ή ζήτηση υγρών καυσίμων λόγω των αυξανομένων πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Θα πρέπει ακόμα να αναφερθεί  ότι η Total αγόρασε το 2011 την εταιρεία κατασκευής φωτοβολταϊκών στοιχείων  “SunPower” και στη συνέχεια την εταιρεία κατασκευής συσσωρευτών  “Saft”  με μια επιχειρηματική συμφωνία  της τάξεως του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Αντιθέτως με τα ανωτέρω αναφερόμενα, η εταιρεία “ExxonMobil” είχε πρόσφατα περιορίσει τις προβλέψεις ισχυριζόμενη ότι σύμφωνα με τις δικές της αναλύσεις τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αποτελούν μόνο το 10% της αγοράς κατά το έτος 2040.

Αυτή η εκτίμηση μοιάζει να μη συμφωνεί με τους υπολογισμούς της ‘Fitch”, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες  πιστωτικής αξιολόγησης , η οποία ισχυρίζεται ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αποτελέσουν σημαντικό κίνδυνο περιορισμού των εργασιών όλων των παραγωγών πετρελαίου στο μέλλον.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων πάντως συνεχίζουν να βελτιώνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προσφέροντας στους αγοραστές προϊόντα με μεγαλύτερες αυτονομίες για κάθε φόρτιση όπως και με μικρότερους χρόνους φόρτισης. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με αυτονομία 200 και πλέον μιλίων φαίνεται ότι γρήγορα θα είναι προσιτά και από υποψήφιους καταναλωτές  μέσης οικονομικής επιφάνειας.

Πέραν των κατασκευαστών αυτοκινήτων σημειώνεται η ίδια εργώδης προσπάθεια βελτίωσης των προϊόντων τους από τις εταιρείες ηλεκτρονικών οι οποίες εξελίσσουν τις τεχνολογίες των ηλεκτρονικών συστημάτων και των συσσωρευτών  των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέσω των δικών τους τμημάτων έρευνας και εξέλιξης.

Όμως η επιδιωκόμενη μαζική αποδοχή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το αγοραστικό κοινό  θα είναι μια μακρόσυρτη διαδικασία λαμβανομένου υπόψη του αργού ρυθμού  αντικατάστασης των αυτοκινήτων αφού οι καταναλωτές δεν αγοράζουν βέβαια ένα καινούργιο αυτοκίνητο κάθε χρόνο

Στην εικόνα – Ένα Chevrolet Bolt 2017 σε σταθμό ταχείας φόρτισης τύπου EVgo στο Newport Centre, Jersey City, NJ

Υπάρχει πάντως η άποψη ότι η ραγδαία άνοδος της “Tesla” στη κορυφή της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι δείγμα του ότι η ηλεκτροκίνηση μπορεί να αποδείξει μεγάλη δυναμική εξάπλωσης αφού προσφέρει αυτοκίνητα μηδενικής ρύπανσης εξαιρετικής ποιότητας κατασκευής και πολύ υψηλών επιδόσεων

Παρά το  ότι σήμερα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μόλις και αποτελούν το 1% της παγκόσμιας αγοράς εάν κρίνουμε από τις προβλέψεις όλων των κατασκευαστών αυτοκινήτων  ελάχιστες φαίνεται να είναι οι πιθανότητες ανακοπής της δυναμικής διάδοσής τους  λόγω βεβαίως των πλεονεκτημάτων αυτής της τεχνολογίας.

Διονύσης Νέγκας

Σχετικά άρθρα

Μοιραστείτε το

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*