Ηλεκτροκίνηση.
Ηλεκτροκίνηση.
Πολλή κουβέντα γίνεται πλέον για την ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων. Όλες οι εταιρείες έχουν πλέον στις τρέχουσες εξελίξεις τους την δημιουργία κάποιου ηλεκτροκίνητου οχήματος, ενώ κάποιες άλλες ετοιμάζονται να τελειοποιήσουν ένα δίκτυο φόρτισης μπαταριών και μάλιστα ταχυφόρτισης, σε ολόκληρη την Ελλάδα, προκειμένου να εξυπηρετούνται όσα ηλεκτροκίνητα θα κινούνται εκτός πόλεων.
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις αυτές των εταιρειών, επισημαίνουμε κάτι που πάντα γινόταν και εξακολουθεί να γίνεται, αν και τελικά αποδεικνύεται λανθασμένο. Είναι η φυσιολογική μεν, αλλά εσφαλμένη νοοτροπία των ειδημόνων, να στηρίζονται σε κάθε νέα τους προσπάθεια σε προηγούμενα δεδομένα.
Όμως οι νέες εξελίξεις αλλάζουν συνήθως ριζικά τα μέχρι τότε ισχύοντα και επομένως απαιτούν μια εντελώς διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων ή των συνήθειών. Γι’ αυτό άλλωστε τα πρώτα αυτοκινούμενα οχήματα κατασκευάζονταν αρχικά στην ίδια μορφή με τις τότε ιππήλατες άμαξες και πέρασε αρκετό διάστημα ώσπου να προσαρμοστεί η μορφή τους στα δεδομένα της νέας τεχνολογίας.
Έτσι λοιπόν και εμείς σήμερα δυσκολευόμαστε να αποδεχθούμε ή έστω να κατανοήσουμε το ότι η ηλεκτροκίνηση θέλει διαφορετικά οχήματα από αυτά που έχουμε εξελίξει ως βενζινοκίνητα, αλλά και το ότι απαιτεί διαφορετικές διαδικασίες στις μετακινήσεις μας.
Συνηθίζουμε πχ. σήμερα να έχουμε ένα ΙΧ για τα ταξίδια μας και το ίδιο για τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Με αυτό πάμε στο Σουπερμάρκετ ή στην Λαϊκή Αγορά για ψώνια, με αυτό πηγαίνουμε το παιδί μας στο κοντινό σχολείο και με το ίδιο πάμε στην Θεσσαλονίκη για να επισκεφτούμε τους συγγενείς μας.
Ακολουθούν λοιπόν και σήμερα ακόμα οι εταιρείες τις συνήθειές μας αυτές στα νέου είδους οχήματα, τα ηλεκτρικά. Γι’ αυτό και προσπαθούν να δημιουργήσουν σημεία φόρτισης μπαταριών κατά μήκος των Εθνικών οδών, ώστε να καλύψουν τα μεγάλα ταξίδια.
Με βεβαιότητα όμως η εξέλιξη σε λίγα χρόνια θα είναι εντελώς διαφορετική: Πέραν δηλαδή της βελτίωσης των μπαταριών, για πολύ μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας με μια φόρτιση, θα αλλάξει και η νοοτροπία μας. Θα έχουμε δηλαδή αρχικά μικρά αυτοκινητάκια για την καθημερινή μας χρήση μέσα στις πόλεις και ένα μεγάλο για τις μακρινές μετακινήσεις μας. Αυτή η εξέλιξη θα εξυπηρετεί καλύτερα τον οδηγό, επειδή το μικρό αυτοκινητάκι θα κινείται ευκολότερα στις υπερπλήρεις πλέον πόλεις μας, η κίνησή του θα κοστίζει λιγότερο, αλλά και το parking θα είναι ευκολότερο. Έτσι το μεγαλύτερο και πιο κοστοβόρο όχημα θα χρειάζεται για τις μεγάλες και μόνο μετακινήσεις μας, ενώ το μικρό θα μας εξυπηρετεί στις μετακινήσεις μέσα στην πόλη.
Αυτά μόνο αρχικά. Στην συνέχεια όμως των εξελίξεων, το μεγάλο όχημα θα φύγει εντελώς από τη ζωή μας, αφού για τις μεγαλύτερες μετακινήσεις μας θα φορτώνουμε το μικρό αυτοκινητάκι στο τρένο και θα το ξαναπαίρνουμε στην πόλη του προορισμού μας για την μετακίνησή μας σε αυτήν.
Οπότε έτσι δεν θα υπάρχει πλέον λόγος να συντηρούμε και ένα μεγάλο αυτοκίνητο, γιατί στα μεγάλα ταξίδια η μετακίνησή μας με το τρένο θα είναι ταχύτερη, οικονομικότερη και πολύ πιο άνετη, αφού θα μας δίνει την δυνατότητα να περάσουμε ήρεμα την ώρα του ταξιδιού μας διαβάζοντας μια εφημερίδα, τρώγοντας ή πίνοντας έναν καφέ. Μια εξέλιξη βέβαια που θα γίνει σταδιακά, ώστε να προσαρμοστεί ο κόσμος σε αυτήν και να προετοιμαστεί στις μελλοντικές αυτές ανατροπές.
Η Ελλάδα βέβαια όπως σε πολλά, μένει πίσω και σε αυτά, αφού φανταστείτε, ότι ενώ εμείς προσωπικά πηγαίναμε παλαιότερα στη Θεσσαλονίκη φορτώνοντας το ΙΧ μας στο τρένο, την τελευταία φορά, όταν πήγαμε στον σταθμό Λαρίσης για να το φορτώσουμε, μας είπαν: Πάνε αυτά τώρα ! Δεν υπάρχει πλέον αυτή η δυνατότητα για τον ΟΣΕ ! Τόσο ωραία προβλέπουν και ακολουθούν οι δημόσιες επιχειρήσεις μας τα νέα διεθνή δεδομένα.
Τι αυτοκίνητα λοιπόν θα θέλαμε, αν πιστέψουμε στις παραπάνω εξελίξεις; Με βεβαιότητα ένα μικρό αυτοκινητάκι όπως το Citroen Ami ή το Smart. Με λίγο μεγαλύτερο χώρο αποσκευών (port baggage) για δυνατότητες μεταφοράς κάπως περισσότερων πραγμάτων από ότι προβλέπεται σήμερα στα μικρά αυτοκινητάκια, αλλά και με δυνατότητα φόρτωσης μεγαλύτερων αντικειμένων σε μια σχάρα οροφής.
Τέτοια μικρά αυτοκινητάκια υπήρχαν και πολύ παλαιότερα, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, όμως ήταν αρκετά πριν την εποχή τους, πολύ πριν να γίνουν απαραίτητα και δεν προωθήθηκαν. Τα πολλά κέρδη εξ’ άλλου προκύπτουν από τα μεγάλα αυτοκίνητα και λιγότερο από τα μικρά.
Ένα πρόβλημα θα προκύψει βέβαια με το αυτοκινητάκι αυτό ως ηλεκτροκίνητο. Αυτό της φόρτισης, ιδιαίτερα για όσους κατοικούν σε πολυκατοικίες πυκνοκατοικημένων περιοχών των μεγαλουπόλεων, όπως πχ. στην Κυψέλη της Αθήνας, όπου συνήθως, ούτε καν κοντά στο σπίτι σου μπορείς να σταθμεύσεις. Θα μπορούσε όμως και αυτό να επιλυθεί εύκολα, αν ενσωματώναμε φορτιστές στα παρκόμετρα, με ανάλογες βέβαια χρεώσεις (φωτο).
Περιμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις, σε 17 περίπου μήνες στην Ευρώπη και σε 17 χρόνια, ως συνήθως στην Ελλάδα.