Ηλεκτροκίνηση-Emobility

25 Νοέ 2014 από

WP WEB 001Ηλεκτροκίνηση-Emobility

Στις 13 Νοεμβρίου 2014, στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μια ενημερωτική ημερίδα του ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσημων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας) με συμμετοχή του ΕΛΙΝΗΟ (Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων) για τα ισχύοντα σήμερα στον τομέα των Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων και τις αναμενόμενες εξελίξεις στην Πατρίδα μας σχετικά με τα θέματα της ηλεκτροκίνησης.
Ενθαρρυντικό ήταν ότι την ημερίδα τίμησε με την παρουσία του ο κ.
Ιωάννης Μανιάτης, Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής
Αλλαγής.
Συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Γεώργιος Πατούλης, ∆ήµαρχος Αµαρουσίου – Πρόεδρος Κ.Ε.∆.Ε και Κωνσταντίνος Κουρνιώτης, Πρόεδρος ΚΑΠΕ

Οι πολυάριθμοι ομιλητές αναφέρθηκαν στα παρακάτω θέματα:
• «Ηλεκτροκίνηση σήµερα και αύριο – Παραδείγµατα καλής εφαρµογής» – Μαρία Ζαρκαδούλα, Προϊσταµένη του Τµήµατος Περιβάλλοντος & Μεταφορών, ΚΑΠΕ.
• «Το Ευρωπαϊκό έργο eMobility Works: Προώθηση των ηλεκτρικών οχηµάτων σε ∆ήµους και επιχειρήσεις» -Γρηγόρης Ζωίδης, Τµήµα Περιβάλλοντος & Μεταφορών, ΚΑΠΕ.
• «Τρέχουσες Τεχνολογίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων και θεσµικό πλαίσιο στην Ελλάδα» – ∆ρ. Γεώργιος Αγερίδης, ∆/ντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας, ΚΑΠΕ – Πρόεδρος ΕΛΙΝΗΟ.
• «Νέες Τεχνολογίες στην Ενέργεια και στις Μεταφορές»- Σπύρος Ι. Κιαρτζής, ∆/ντής Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας και Νέων Τεχνολογιών, ΕΛ.ΠΕ Α.Ε.
• «Η εφαρµογή του προγράµµατος GreeneMotion στην Ελλάδα» – Βάλυ Λιόλιου, ∆ΕΗ Α.Ε.
• «BMW και Ηλεκτροκίνηση: Η πρωτοποριακή φιλοσοφία BMW i και τα ελληνικά δεδοµένα» – Αντώνης Αδάναλης, ΒΜW Group Hellas.
• «Ηλεκτροκίνηση: Νέες τεχνολογίες & επιχειρηµατικές ευκαιρίες» – Έκτορας Κωστάκης, Life Cycle Product Manager Mercedes-Benz Ελλάς Α.Ε.Ε.
• «Ολοκληρωµένες Λύσεις Ηλεκτροκίνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» – Γεώργιος Πανέτας, ∆/ντής πωλήσεων, Ether Technological Solutions.
• «Ηλεκτρικά Ποδήλατα και Μοτοσικλέτες» – Χαράλαµπος Λαδάς, Managing Director – Green Motors ΕΠΕ.
• «Ηλεκτροκίνηση και Τεχνολογίες Υδρογόνου» – Γιώργος Καπλάνης, Υπεύθυνος Τµήµατος Η2, ΑΠΕ & Ηλεκτρικών Οχηµάτων, Tropical ΑΕΒΕ.
• «Σταθµοί φόρτισης ηλεκτρικών οχηµάτων. Παρουσίαση συστηµάτων και ενηµέρωση σχετικά µε τις εγκαταστάσεις και τις τεχνολογικές εξελίξεις» -Σπύρος Μπάλας, Τεχνικός ∆/ντής Τµήµατος Ηλεκτροκίνησης και διαχείρισης κυκλοφορίας MOVIVA.
• «Η εµπειρία του Ele.C.Tra για την ηλεκτροκίνηση σε ελληνικούς ∆ήµους» – Καθ. Ανδρέας Βασιλόπουλος, Πρόεδρος Οµίλου AVMap.

WP WEB 003Οι ομιλίες πολύ ενδιαφέρουσες και αρκετά ενημερωτικές. Τυχόν ενδιαφερόμενοι για συγκεκριμένες ομιλίες ή μια πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση μπορούν νομίζω να τις αναζητήσουν στο ΚΑΠΕ ή στο ΕΛΙΝΗΟ κλπ.
Ένα από τα τραυματικά συμπεράσματα των ακροατών πάντως ήταν το γεγονός πως, όπως και σε πλήθος άλλων Ευρωπαϊκών δρώμενων, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, με ελάχιστες προοπτικές για βελτίωση. Τη στιγμή πχ που στα προηγμένα Ευρωπαϊκά κράτη και τις ΗΠΑ η ηλεκτροκίνηση είναι πλέον δεδομένη και διευκολύνεται από τη Δημόσια Διοίκηση, στην Πατρίδα μας, εδώ και κάποια χρόνια αναζητούν ακόμα το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει σε Πρατήρια, Οργανισμούς ή Ιδιώτες να παρέχουν ή να πουλούν ηλεκτρικό ρεύμα στους κατόχους ηλεκτρικών οχημάτων. Το απλούστατο, να μπορεί δηλαδή κάποιος να φορτίσει κάπου το όχημά του και να πληρώσει το κόστος ρεύματος (με κέρδος ή και χωρίς) είναι προς στιγμή απαγορευμένο. Απαιτείται κατά την νομοθεσία μας μια απίστευτη διαδικασία, όπου θα ενημερώνεται η ΔΕΗ, θα διατηρεί ηλεκτρονικά αρχεία για κάθε φόρτιση, δεν θα επιτρέπεται η τοποθέτηση σημείων φόρτισης χωρίς ειδικές χρονοβόρες αδειοδοτήσεις και άλλα τέτοια ευτράπελα, που αποβλέπουν μάλλον στην άντληση χρημάτων από την ΕΕ ή το ΕΣΠΑ, καθόλου όμως δεν αποβλέπουν στην προώθηση της νέας αυτής τεχνολογίας. Ίσως να κάνω λάθος, γι’ αυτό είναι ευπρόσδεκτη και θα δημοσιευτεί κάθε άλλη, διαφορετική γνώμη που θα μου στείλουν οι επαΐοντες.
WP_20141113_005Παρά ταύτα είναι πολύ ενθαρρυντικό που διοργανώνονται ημερίδες όπως η παραπάνω, αλλά και το ότι η συμμετοχή του Υπουργού, δείχνει να είναι υπέρμαχος παρόμοιων εκδηλώσεων και εξελίξεων. Πιστεύω ότι ίσως θα βοηθήσουν να βγούμε κάπως συντομότερα από το σύνηθες τέλμα.
Λ.Κ.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*