Καλοκαίρι και καταχνιά.

21 Αυγ 2015 από

WP_Α004 copyΚαλοκαίρι και καταχνιά.
Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι παλιές ωραίες εποχές, όταν οι διακοπές μας διαρκούσαν 3 μήνες. Τότε που ξαπλωμένοι με την παρέα στην απλωμένη πετσέτα δίπλα στη θάλασσα ή στο καφενείο, διαβάζαμε μυθιστορήματα πίνοντας γκαζόζα. Το «Καλοκαίρι και Καταχνιά» του Τέννεση Ουίλιαμς ή το «Καλημέρα Θλίψη» της Φρανσουάζ Σαγκάν και άλλα τέτοια, που μας μετέφεραν σε άλλους κόσμους ονειρεμένους για ‘μας τότε. Κόσμους του βιβλίου, τους οποίους η φαντασία του καθενός διαμόρφωνε διαφορετικά και όπου θα θέλαμε να ζήσουμε, να απολαύσουμε και να συνυπάρξουμε με τους πρωταγωνιστές.
Σήμερα τα δεδομένα άλλαξαν. Η τηλεόραση μας βομβαρδίζει από το πρωί ως τα ξημερώματα με στημένες ειδήσεις. Οι παραλίες γεμάτες ομπρέλες, ξαπλώστρες και νοικιαζόμενα πλεούμενα. Τα λιμάνια «βουλιάζουν» από απελπισμένους μετανάστες. Τα σινεμά είναι είδος εν ανεπαρκεία. Οι βόλτες γίνονται με το αυτοκίνητο και βιβλία δεν διαβάζει κανείς πια. Έχουν αντικατασταθεί από ταινίες στην ΤV, αμερικάνικες κυρίως, με τους πρωταγωνιστές να σε υποδέχονται με ένα πιστόλι στο χέρι και με ιστορίες αφάνταστης σκληρότητας, που σε αηδιάζουν, ενώ καταστρέφουν την παιδική ψυχή. Όμως είναι χαρακτηρισμένες ως κατάλληλες για παιδιά 15 ετών και πάνω από το ΕΣΡ, ενώ αυτό περιορίζεται στο να βάζει τεράστια πρόστιμα όταν στο Real fm ακουστεί μια λέξη που χρησιμοποιούν κάθε λεπτό τα παιδιά μας.
Στη ραστώνη του καλοκαιριού στη Μυτιλήνη, διαβάζω γερμανόφωνες εφημερίδες που μου στέλνει ο φίλος Δημήτρης Κεφαλίδης από τη Στουτγκάρδη, όπου μένει εδώ και μισό αιώνα.
Να τι επέλεξα λοιπόν από όσα λένε στην «φίλη» και εταίρο μας Γερμανία σε θέματα της κρατικής τους Οικονομίας:
Οι Γερμανοί εφευρέτες δήλωσαν 48.144 νέα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, διαβάζουμε. Μεταξύ αυτών μια άσφαλτος που γιατρεύεται μόνη της όποτε δημιουργηθούν λακκούβες. Όμως ώσπου να εφαρμοστεί η νέα αυτή τεχνολογία, το κράτος τους δεν περιμένει να μεγαλώσουν τα προβλήματα ενός δρόμου, για να προκηρύξει μετά διαγωνισμό και στη συνέχεια να οριστεί εργολάβος που ΘΑ βελτιώσει τις τρύπες, με αποτέλεσμα να έχουν κοπεί χιλιάδες ελαστικά και να κινδυνεύουν οδηγοί και οικογένειες, όπως σε εμάς. Εκεί 20 Κοινότητες έχουν αναπτύξει μια υπηρεσία όπου ο κάθε οδηγός ενημερώνει μέσω Smartphone μια ειδική υπηρεσία, μόλις εντοπίσει μια λακκούβα, ώστε να επιδιορθωθεί άμεσα. Η οικονομία είναι μεγάλη εξηγεί ο αρμόδιος τοπικός άρχοντας, επειδή οι λακκούβες μοιάζουν με την Τερηδόνα των δοντιών. Όσο πιο γρήγορα εντοπιστούν τόσο λιγότερο το κόστος επισκευής, αλλά και οι δυσάρεστες επιπτώσεις.
Ένας άλλος νεαρός μηχανολόγος πατεντάρισε και έδειξε σε σχετική έκθεση στην Bodensee, ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, όπου ο τροχός δεν είναι συνδεδεμένος με κάποιο μοτέρ, αλλά η κίνηση WP_Α_002μεταδίδεται στον τροχό από μαγνητικά πεδία. Παρόμοια όπως στο μαγνητικό τρένο Transrapid, που εφευρέθηκε στο Μόναχο, αιωρείται χωρίς τροχούς σε μαγνητικά πεδία και σήμερα κυκλοφορεί στην Ιαπωνία και την Κίνα με πάνω από 500 χλμ/ώρα.
Ένας άλλος εφευρέτης έχει ήδη εξασφαλίσει χρήματα για την υλοποίηση της μεγαλύτερης εγκατάστασης αποθήκευσης ενέργειας. Το εγχείρημα ξεπερνάει τη φαντασία μας. Θέλει δηλαδή να κόψει σε έναν ενιαίο βράχο έναν κύλινδρο με διάμετρο 150 μέτρα και ύψος 150 μέτρων τον οποίο θα ανασηκώνει κατά 75 μέτρα με νερό υψηλής πίεσης, που θα στέλνουν τουρμπίνες από κάτω του. Έτσι όταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως πχ οι ανεμογεννήτριες ή τα φωτοβολταϊκά λειτουργούν ο κύλινδρος θα ανασηκώνεται. Όταν πάλι δεν φυσάει ή τη νύχτα (για τα φωτοβολταϊκά) θα κατεβαίνει στέλνοντας νερό υπό πίεση στις τουρμπίνες. Τρελό, αλλά ποιος ξέρει, ίσως πετύχει.
«Η ευημερία δημιουργεί φτώχεια». Γράφει ένα άρθρο και επισημαίνει ότι ο ασύστολος πλουτισμός των λίγων οδηγεί σε φτώχεια (το βιώνουμε στο πετσί μας) και η απληστία σε τεράστια δυστυχία, με οικογένειες απελπισμένων να θαλασσοπνίγονται για να γλιτώσουν από τους φανατικούς και για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών τους. Όσοι βέβαια κατορθώσουν να σωθούν !
Αλλού διαβάζουμε ότι η πτώση των τιμών βλάπτει σοβαρά την οικονομία. Για να αγοράζει ο κόσμος προϊόντα πρέπει να υπάρχει μια σταθερή αλλά μικρή αύξηση των τιμών. Ένας μικρός δηλαδή, αλλά σταθερός πληθωρισμός. Διαφορετικά πολλοί περιμένουν να φτηνύνουν και άλλο τα προϊόντα πριν αποφασίσουν να τα αγοράσουν και έτσι η Αγορά δεν κινείται επαρκώς και με συνέχεια.
Στις Ινδίες και στην Κίνα γίνονται έρευνες για συμφωνημένες τιμές των εισαγόμενων Γερμανικών αυτοκινήτων, αφού έτσι καταστρατηγείται η νομοθεσία ενάντια στα Καρτέλ. [Και σε εμάς νομίζω γίνονται σημαντικότατες ενέργειες στο θέμα αυτό. Λέτε να κάνω λάθος;;;;]
Ο μισθός του Διευθυντή Γυμνασίου στα 5.810 €, και στα 1.376 το κατώτερο μηνιάτικο, ακόμα και για καθαριστές ή κωμώτριες. [Όπως και σε εμάς ε;]
Οι Αμερικανοί, διαβάζω, ζήτησαν από τον Σόϊμπλε περισσότερες επενδύσεις και κρατικές δαπάνες, για την αναβάθμιση της παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής οικονομίας, που βρίσκεται σε ύφεση. Υπάκουος αυτός λοιπόν ανέβασε τις κρατικές επενδύσεις στα 640 δις !
Παράλληλα διαβάζουμε (Γερμανικό ρεπορτάζ – το σημειώνω !) για τα χρέη των Ευρωπαϊκών κρατών και μένουμε άφωνοι: Γερμανία 2.155 δις (2,15 τρις), Ιταλία 2.169 δις, Γαλλία 2.024 δις, Αγγλία 1.937 δις, Ισπανία 1.013 δις … Ελλάδα μόνο 317 δις ! Και όμως από εμάς ζητούν τα ρέστα. Ωραίοι Ευρωπέη Εταίροι.
WP_Α_001Μια νέα τάση είναι να επαναπροσλαμβάνουν οι μεγάλες εταιρείες συνταξιούχους, εκμεταλλευόμενες τις πολυετείς γνώσεις τους. Τους πληρώνουν ανάλογα με τον τελευταίο μισθό που είχαν και το κράτος δεν τους κόβει μέρος της σύνταξης (όπως σε εμάς) αλλά απλά φορολογεί το σύνολο των εσόδων τους. Η εμπειρία ανταμείβεται, ενώ εδώ προσλαμβάνονται νεαρά παιδιά για να τα πληρώνουν όσο γίνεται λιγότερο, συχνά και αδήλωτα.
Σε άρθρο της η Βουλευτής Annette Groth επισημαίνει ότι δικαίως η Ελλάδα ζητάει την αποπληρωμή των Γερμανικών κατοχικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου [Ν.Ζ. 3.2.15]. Γιατί άραγε οι κυβερνήσεις μας εδώ και 75 χρόνια δεν τα έχουν ζητήσει επίμονα, ειδικότερα όταν τα περισσότερα άλλα κράτη τις έχουν πάρει εδώ και χρόνια; [Διαβάζοντας στην εγκυκλοπαίδεια για την Ελλάδα από τον Καποδίστρια μέχρι πρόσφατα, διαπιστώνουμε πως όλα αυτά τα χρόνια μόνο ¨Πατριώτες» μας κυβερνούν, με προσανατολισμό στα ξένα συμφέροντα. Άγγλων, Γάλλων, Γερμανών και Αμερικάνων.]
Δύο άρθρα αναλύουν το γιατί πέφτουν συνεχώς οι τιμές του πετρελαίου (Brent κλπ.). Αιτία η τεράστια παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου με μη συμβατικούς τρόπους από τις ΗΠΑ. Παράλληλα η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου δεν φαίνεται διατεθειμένη να συνεννοηθεί με τις λοιπές χώρες του ΟΡΕC για μείωση της παραγωγής, ώστε να διατηρηθούν οι τιμές σε υψηλότερα επίπεδα. [σημ. αυτό το Καρτέλ βέβαια, όχι μόνο δεν ενοχλεί, αλλά είναι και επιθυμητό. Παγκοσμιοποίηση αγγελικά φτιαγμένη!]
Τα άρθρα θυμίζουν ότι το 1974 το βαρέλι Brent (159 λίτρα) κόστιζε 12 $, αυξήθηκε στα 140 $ (!!) το 2008 και σήμερα βρίσκεται κάτω από τα 60 $ [αρχές του 2015]
Κάπως έπεσαν και οι τιμές βενζίνης και πετρελαίου κίνησης, στα 1,37 €/λίτρο Super (για απλή δεν υπάρχουν ενδείξεις, μάλλον δεν ενδιαφέρει πλέον) και 1,075 το φτηνότερο Diesel (στην περιοχή Hildesheim).  Το θέμα είναι όμως απόλυτα πολιτικό, γιατί και προς 15 € το βαρέλι θα μπορούσε να πωλείται, όπως το 1974. Η χαμηλή τιμή του όμως τότε βύθισε την δυτική οικονομία, η οποία χρειάζεται πληθωρισμό για να ευδοκιμεί. Έτσι λίγο καιρό πριν οι τιμές του Brent είχαν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Όμως, όπως γράφει ο κ. Απόστολος Ρούσσος, τώρα που πρέπει να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία και το Ιραν, οι ΗΠΑ με σύμμαχο την Σαουδική Αραβία, αποφάσισαν μια κατά 2,5 φορές μείωση των τιμών. Στερούν έτσι τις δύο αντίπαλες χώρες από σημαντικά τους έσοδα. Όπως πάντα βέβαια τα παιχνίδια παίζονται στα υψηλά επίπεδα, ενώ ο λαουτζίκος γεύεται μόνο κάποια ψίχουλα, αφού βενζίνη και πετρέλαιο δεν μειώθηκαν αντίστοιχα, αλλά μόνο ελάχιστα.
Εντύπωση τέλος μας έκανε ότι οι Γερμανικές τράπεζες μειώνουν συνεχώς τα υποκαταστήματά τους κατά εκατοντάδες, λόγω της επιλογής όλο και περισσοτέρων πελατών τους να εξυπηρετούνται μέσω Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Μερικές από αυτές έκλεισαν μέχρι και πάνω από χίλια υποκαταστήματα σε ολόκληρη την Γερμανία.
WP_Α_003Λίγο πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου ο κύριος Γιούνκερ (Jean Claude Junker) διαβάζουμε ότι είχε προειδοποιήσει, για το τι θα σήμαινε ένα λάθος εκλογικό μας αποτέλεσμα για την Ελλάδα και τη ζώνη του €, ενώ τόνιζε πως αν δεν γινόταν οι τότε εκλογές, ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε μέχρι τον Ιούνιο του 2016 να εφαρμόσει ανεμπόδιστα νέα πακέτα λιτότητας και αποκρατικοποιήσεις. Μια απαράδεκτη παρέμβαση υπέρ της Ν.Δ. που δεν θυμάμαι να διάβασα σε Ελληνικές εφημερίδες.
Καλοκαίρι και Καταχνιά λοιπόν, πολλή Καταχνιά, αναμένοντας τις νέες πρόωρες εκλογές.
Λ.Κ.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*